tranzitno Sunce
u trigonu prema Uranu


"U prvobitnom stvaranju, zamisao je bila dovoljna da začne i razvije univerzum koji je još uvek bio blizu bezuzročnom stanju Haosa. Biblija se osvrće na ovu kreativnu spontanost u postanku sa naredbom ' Neka bude svetlo.' U rimskoj mitologiji Ouranos je postao Uranus, drevni bog nebesa i neba. On je bio muško božanstvo, povezan sa elementom Vazduhom i njegove božanske ideje su kružile u nebeskom umu, gde obrasci ideja, čije vreme tek dolazi, postoje samo u potencijalu. Prisutna je izvesna konfuzija, po pitanju odnosa Haosa i Urana. Neki izvori sugerišu da je Uran bio unuk Haosa, kao i muž svoje majke Gee, koja istovremeno egzistira i kao kosmička materica i ženski princip i kao Majka Zemlja u užem smislu. Ovo navodi na to da je Gea ćerka Haosa i uz to, prvobitna materica koja je porodila Urana.
Ono što je sigurno je postojanje ' braka' između Gee i Urana- Zemlje i Vazduha, kao simbola odnosa između nemanifestovanih ideja i manifestovane ograničene forme, ozemljenja vizije. Na kraju je došlo do konflikta elemenata unutar ovog 'braka'. Uran je bio preokupiran svojom ulogom sanjarskog kreativnog uma, dmišljajući ideje koje treba uliti u univerzum, gradeći velike kristalne zamkove na nebu. 
Prilikom svojih neredovnih silazaka, da bi oplodio Geu semenom svojih poslednjih ideja o budućem razvoju, Uran je bio šokiran kad je shvatio šta je zapravo stvorio u zajednici sa Zemljom. Njegova divna vizija je dala život nečemu što je ličilo na monstrume. Ova deca, poznata kao Kiklopi i Titani bila su suviše ružna i okorela u zemljinoj vibraciji, da bi ih on mogao smatrati svojom,. Uran ih je odbacio, negirajući svoje očinstvo. Razočaran, on baca svoju decu u dubine Tartarosa, tamnog područja skrivenog u telu Gee. Gea, je medjutim bila itekako voljna da prihvati svoju decu, jer su bila načinjena od zemlje kao i ona. Ipak, njihovo vraćanje u matericu tretiranjem kao neuspeha, počelo je da je pritiska. Gea je počela da zahteva od Titana, da se osvete svome ocu. Titani su odraz pojave separatnih moći prirode i iza ovog zajedničkog imena kriju se Rea, Okean, i Kron. 
Ovo je bila prva Bitka Bogova, u kojoj novi bogovi predstavljeni Titanima pokušavaju da zbace i preuzmu moć starog boga Urana. Kron je bio Titan koji je uslišio molbe Gei i preduzeo akciju protiv Urana. U momentu kada je Uran sledeći put prišao Gei, Kron je spremno sačekao. Uhvatio je za genitalije Urana svojom levom rukom, koja će postati ruka rđavog predznaka, i sa zakrivljenim mačem ili srpom od kamena kastrirao oca, a njegove odsečene genitalije bacio u okean
. “ “Istraživanje astrološkog Urana”, Pol Hajdn


Kao prva od tri transpersonalnih planeta kaja je otkivena (Uran, Neptun i Pluton), Uran prvenstveno simbolizuje civilizacijski i kulturološki razvoj na opštem društvenom planu. Najčešće se dovodi u vezu i sa pojmom slobode, jednakosti i ravnopravnosti.
S druge strane predstavlja struje, munje, uragane, individualnost i ekscentričnost (“crna ovca”), inovacije, finansijske akrobacije, tehnološke promene ili uopštene nagle (gotovo trenutne) promene smerova i dogadjaja koje ne možemo da predvidimo kao i istraživanja i netrpeljivost prema svemu što je staro ili kontinuirano. 

“Uranska energija može biti doživljena u svojoj pozitivnoj i u svojoj negativnoj formi, često istovremeno. Zbog toga za individuu predstavlja problem da apsorbuje ovu energiju što je često izbacuje iz ravnoteže. Osoba može postati temperamentna, jako napeta i nervozna, sklona ekstremnim oscilacijama u stavovima i ponašanju. Može biti prisutna nesmirujuću vibracija u umno-telesnoj auri koja može biti uznemirujuća i neprijatna za druge i u krajnjoj liniji, voditi društvenoj izolaciji.” P.Hajdn


Uran je istina, pa i tek upaljena baklja koja će promeniti život čovečanstvu, prasak na milijardu komadića tek upaljene sijalice, pucanj groma u sred mirnog letnjeg dana, pa i hrabra promena koja koliko god delovala stresno na kraju bude dobra promena. Uran je i čudo i zemljotres i neočekivani obrt, čak i u nemogućim uslovima. Uran je i uzbudjenje do predinfarktnog stanja i deset puta za redom uzvik “ne mogu da verujem, ne mogu da verujem…”


Dana 5. i 6.januara 2023.godine, tranzitno Sunce dolazi do trigona prema Uranu koji se nalazi na 15*05 znaka Bika.
22.januara tranzitni Uran kreće direktno.

Šta to znači?

24. avgusta 2022.godine, tranzitni Uran je krenuo retrogradno sa 18*55 znaka Bika i biće retrogradan sve do 22.januara ove godine.
Kada je tranzitni Uran retrogradan, čini se da je teže obuzdati nestabilne i impulsivne nagone koje posedujemo i miruju u vreme Uranovog direktnog hoda. Ovo se najčešće ispoljava kao naglost, uznemirenost ili naprasna promena mišljenja i stava. Retrogradno kretanje takođe može da donese privremeno stanje anksioznosti ili napada panike usled dugog vremenskog perioda potiskivanja potrebe za pravom i slobodom.

Uranovo retrogradno kretanje, sada je otežalo pojedincu da pronadje modus da bude svoj i finansijski nezavisan, bez nanošenja stresa i nevolja - i sebi ali i drugima oko sebe. Pogledajte u kojoj kući vam se nalazi tranzitni Uran i kojim natalnim poljem (poljima) vlada kako bi videli, odakle će dolaziti “nemir”, odnosno odakle su se vraćale stresne situacije od kraja avgusta prošle godine.

Zamislite da ste ušli u lift i spuštate se zadnjih mesec dana sa petog sprata i sve vreme gledate u taster i još uvek ste negde izmedju petog i četvrtog sprata, a baš baš žurite. I nikako da se spustite više u prizemlje, ili da se otvore bilo gde vrata i da izletite napolje, pa ako treba jurnete niz stepenice.
Zamislite da ste upalili fitilj na petardi i on još uvek tinja i nikako da – pukne ili se ugasi. Zamistite da je neko zategao praćku i čeka danima, a vi već sad izbezumljeni stojite i čekate epilog – opali ili odustani. I osećamo se kako? Kao da smo u svojevrsnoj zamci, jel da? Ni napred ni nazad?

“Ako postoji neko, ko je spreman i odlučan, da svakog časa stupi u direktnu akciju, u novo i neizvesno, rizik ili avanturu, bez obzira o čemu se radi, onda je to on, koji beskrajno veruje u sebe, sasvim fanatičan i neumoljiv u svojim odlukama. On ne očekuje da budućnost odredi njega, već on nju, kako to misli ovaj osvajač vremena.” G. Milekić


U narednim danima, možete očekivati nagle promene okolnosti u sferama života kojim vlada Uran u vašoj karti (gde se nalazi Vodolija) kao i u segment života koji simbolizuje vaš natalni Uran (astrološka kuća u kojoj se fizički nalazi Uran). Kao da će se tu prvo pokrenuti stvari unapred – kao katapultirane. Ili kao vetar, košava, uragan, koji će najednom promeniti smer i promena koja se već nakupila u vama izleteti i oduvati vas u nekom potpuno novom pravcu.

 

autor teksta: Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi. Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
zakažite razgovor slanjem poruke na viber:
+381 69 4443220

Jovanin YouTube kanal

Pars fortuna – arapska tačka sreće i sudbine

Pars Fortuna predstavlja tačku sudbine i sreće - doslovce - sreće u životu (ili sreću života). Opisuje sam pogled na život, kvalitet i snagu života, sreću kroz partnerstvo, decu ili sl. Ali opisuje i sudbinu kojoj ne možemo „izmaći“.


tekst objavljen decembra 2017.godine

Južni Mesečev Čvor – Ketu i Venera u istom znaku do 16.novembra 2022.godine

Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim.
Večno nezadovoljan, neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.


autor teksta: Jovana Bogoslovov, tekst objavljen 2020.godine

Škola astrologije astrolabium

Jovana Bogoslovov

Svetog Save 25, Beograd, Srbija

+381 69 444 3 220

jovanalg@yahoo.com

Follow Us
Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.
Jovanin YouTube kanal

© Jovana Bogoslovov. All Rights Reserved.