IMG-LOGO
Home Naslovna strana tranziti planeta
Mars aflikovan od Saturna

Tranzitni Mars u kvadratu prema Saturnu - novembar 2021.godine

autor teksta: Jovana Bogoslovov - tekst objavljen novembra 2021.godine pošalji email: jovanalg@yahoo.com
IMG

Mars predstavlja naš motiv za delovanjem, udove i namere koje hoćemo da sprovedemo u spoljnom svetu. Predstavlja akciju, agresiju, osvajanje, borbu, rad i napor. Mars simbolizuje moć inicijative, želju i sposobnost spontanog izražavanja.Oslikava i pravac, osnovni princip energije, mlade I jake muskarce, volju za životom na instiktivnom nivou, bes, ljutnju, svadje, energiju i prenos energije. Njegova priroda je zlonamerna, vrela i iritirajuća.

"Duhovi Marsa se nastanjuju u visokom telu, kolerični su, nečistog izgleda, braon, crnomanjaste ili crvene boje, imaju rogove poput jelenskih i kandže poput Grifina, koji riču poput divljih bikova. Oni se kreću poput goruće vatre, a njihov znak su grom i munja oko kruga." Hajnrih Kornelije Agripa

Saturn s' druge strane opisuje nasledjene modele ponašanja, porodične i društvene uticaje, ograničenja i blokade, prepreke, koje ponekad i sama osoba po naučenoj matrici ponavlja.
Saturn je “glasnik” vremena i njegov odreditelj. Chronor, Phoenon, Falcifer, Saturn disciplinuje, suši, hladi; shodno tome, prirodno je što su mu domicilna polja u opozicionom položaju od Meseca (suprotno od emocija) i Sunca (suprotno od ega). Opozicija predstavlja doslovce “polomiti, suočiti se, prevazići”. Saturn simbolizuje: racionalnost, distanciranost, ograđivanje, poziciju, sisteme, trajanje, kočnice, blokade, čekanje, trpljenje, samoću, zrelost.
On je nosilac sudbine, volje, opreza, stoicizama. Starci, mudraci, konzervativnost, dužnost, skeptičnost, skromnost, odgovornost, ozbliljnost, potiskivanje, gomilanje, spremnost na težak rad, samo su neke od vrlina Saturna.

Natalni aspekt izmedju Marsa i Saturna

Natalni aspekt izmedju Marsa i Saturna opisuje na generalnom planu sposobnost pojedinca da se pokrene i bude aktivan u pravcu dugoročnih poduhvata ili ciljeva.
Mars i Saturn su dva malefika I njihov odnos je najkompleksniji, jer su oni dve figure koje nam ograničavaju život.
Mars I Saturn u konjunkciji I lošem aspektu generišu mržnju, koju osoba oseća ili istrpi, pa se oko ovog bića bore strah ili bes.

Harmonični aspekti doprinose dobrom snalaženju u sferi konkretnog i materijalnog, kao i spretnost i sistematičnost koje pojedinca uspešno vode ka cilju. Akcije ovih osoba su uglavnom dobro isplanirane i utemeljene na logičnim premisama ili proživljenom iskustvu. Radna sposobnost je u odnosu na prosek,udvostručena. Praksa i iskustvo, uvek imaju prednost nad pukim teoretisanjem. Ovo su osobe koje se usmeravaju samo prema ostvarljivim ciljevima, disciplinovane su i ne troše uzalud energiju na projekte koje ocenjuju kao “teško ostvarljive”. U dobrom aspektu ukazuju na izdrljivost, tehnička sredstva, dinamiku, sve mašine, nauku I tehnologiju, ali simbolišu i tvrd karakter I tvrdoglave ljude. Snaga se sa ovim aspektom stiče kroz vreme. Ovaj aspekt ukazuje na na svojevrsnu instikta za samoodržanjem, sreću u ratu kao i uspeh u revoluciji. Jednostavno uz harmoničan aspekt ova dva malefika, čovek se izvlači lako iz svega.
Disharmonični aspekti, a naročito kvadrat izmedju ove dve planete s druge strane, oslikavaju teške i jasno orjentisane ciljeve koje osoba želi da postigne, ponekad i van svojih mogućnosti. A konjunkcija, kvadrat i opozicija imaju potpunu različitu prirodu.

Ukoliko je Mars u opoziciji prema Saturnu, sve ukazuje na osobe koje biraju da “stvari” urade na najteži mogući način. Ovaj aspekt se definiše u najranijem periodu odrastanja, pa sama osoba koja ga ima, od najranijih dana stiče utisak da joj sudbina nije naročito naklonjena.
Ovde se ne radi samo o oskudici u materijalnom smislu reči (za to bi više bio zadužen odnos Meseca i Saturna), koliko o odsustvu podrške okoline, teškoći da se ostvare i najmanji ciljevi, ograničavanju u kretanju od strane najbližih, kao i o seriji propalih planova ili želja tokom rane mladosti.
Neretko, osoba sa lošim aspektom Marsa i Saturna iskusi i poniženja, tlačenja od strane vršnjaka, ili seriju povreda i lomova na fizičkom telu. Kad kad i sama osoba odustaje i odriče se mnogih planova nakon samo nekoliko pokušaja.
Od tog trenutka, iz najranije mladosti, razvija se motiv za delovanjem, al ii osećaj gubitništva bez obzira na ostvarene rezultate, koji će pratiti osobu do poznih godina.

Pod ovim aspektom, postoji i nekakva vrsta tragične sudbine roditelja ili predaka, pa osoba tokom najranijeg perioda života, o tome najviše i sluša. O dedama koje mogu biti žrtve sistema, o tragičnom svršetku života ujaka stričeva ili dalje braće. Utisak koji se tada radja, osećaj stradanja, mržnje ili kompleksa se teško prerasta dalje.
Nekada se čini da i sama osoba koja nosi ovaj aspekt, postaje žrtva okolnosti i života, pa koliko god da se trudila, teško “izgradjenu kulu” , teško zaradjenu poziciju, ili ostvaren plan - će vreme rušiti.

A nekada će i sama osoba postati tiranin. Kad kad osobe sa ovim apektom postaju “tvrde i bezosećajne” u tudjim očima, naročito kada sprovode sopstveni plan. Nekada im se čini da su oni najveći radnici, dok ostali “idu linijom lakšeg otpora” i žive na tudji račun. Usled velikog pritiska i iscrpljujućeg rada, snaga ovih osoba će ostati na minimum kada su najbliži cilju, kao maratonac koji pada dva metara pred sam cilj.

U petak, 19. novembar 2021. godine oko 10:03 imaćemo delimičnu Lunarnu Eklipsu na 27° Bika 17′, u zoni zvezde Algol koja je danas na oko 26º Bika.
Ovo Pomračenje Meseca će biti vidljivo sa teritorije Foklandskih ostrva, južnog dela Afrike, Antarktika i jugoistočna Australija.

19. novembar 2021. godine oko 10:03 imaćemo delimičnu Lunarnu Eklipsu u trećem dekanu znaka Bika, u terminu Marsa, na 27° Bika 17′, u opoziciji sa Merkurom i kvadratu prema Jupiteru.

Aldebaran, Regulus, Antares i Fomalhaut su najvažnije od svih fiksnih zvezda.
Za njih se kaže da predstavljaju "čuvare neba", čuvare četiri strane sveta i četiri nebeske tačke.
Aldebaran vlada istokom, Regulus severom, Antares zapadom i Fomalhaut jugom. Najsjajnijezvezde najintenzivnije reaguju ako su na uglu i u konjunkciji sa svetlim telima Suncem, Mesecom i Venerom (kao treće svetlo telo). Naravno i veza sa ostalim pozicijama nije zanemarljiva.

Caput Algol je višestruki rotirajući skup zvezda. Veruje se da je najzloćudnija od svih nebeskih prizora, a i samo njeno ime govori u prilog tome.
U prevodu Algol (potiče od Rasu-l-GUL) znaci "Demonova glava". Poznat je još i pod imenom "Glava Meduze" za koju je mitološki vezan. Kinezi ovu zvezdu zovu i Tseih She "nagomilani leševi".
Ova zvezda ima prirodu Jupitera i Saturna. Ne nosi ništa dobro.

"Uzrokuje nesreću, nasilje, obezglavljivanje, vešanje, strujne udare i nasilje uopšte. U natalnoj karti daje upornu i nasilnu prirodu. To je najzlobnija zvezda na nebesima". [Robson, str. 124.]

Ime Algol potiče od arapskog Ras-al-Ghul – vođa demona ili hebrejski Golem. Predstavlja tako i palog anđela Lucifera koji osniva satansku državu na Zemlji. Lijep i ružan, protiv boga za ljude, sjajan i taman, dva lica meduze milo i strašno, razorni seks crne i oslobađanje bijele magije“ (Mile Dupor)

"Brutalnost i nasilje. Arapski vrhovni komandanti, u vreme osvajanja, istakli su da nijedna važna bitka nije započela kada je svetlost Algola bila slaba (Algol je pomračenje binarnog sistema – svakih 68 sati i 49 minuta demon 'treperi' otprilike 8 sati )". (Fiksne zvezde , Elsbeth Ebertin, 1928, str.24.]

Na ličnom planu, Pomračenje Meseca donosi promene u finansijama, u imovini ili porodici, ali i na poslovnom planu kroz loše uplive žena.
Ovo uopšte nije loše vreme da postavite nove ciljeve i par nedelja radite na planovima prevashodno vezanim za posao i poziciju.
Mnogi stari profili pristupa vrednostima će se pokazati kao nepovoljni, ali će se otvoriti i šanse u kojima se savetuje da pomoć moćnih (ili prijatelja), prihvatite i zadržite u nekoj vrsti tajnosti za blisko okruženje.
Ovo je veoma značajan period za vas ukoliko imate Ascendent (podznak) u znaku Bika, Sunce ili Mesec u ovom znaku.
Mnogi od vas će, u narednim nedeljama, naročito tokom novembra 2021.godine, napraviti značajan korak po pitanju finansija, rashoda ili posla uopšte i vraćati se na neke stare projekte koji se godinama unazad stavljaju u "drugi plan".
Potrebno je pogledati da li ova lunarna eklipsa pravi neki aspekt sa vašim natalnim planetama, da li na bilo koji način „angažuje“ svetla tela ili dispozitora istih.

Ovu lunarnu eklipsu će naročito osetiti rodjeni sa Suncem ili Ascendentom u fiksnim znakovima kao i oni koji imaju Mesec u fiksnom znaku (Bik, Lav, Škorpija ili Vodolija).

Jovana Богословов

 • Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
  Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
  Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
  Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
  Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
  Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom

  zakažite razgovor slanjem poruke na viber: +381694443220
 • Venera je posredno u sprezi sa komunikacijom sa spoljnim svetom i vladar je ujedinjenja i sklada. Shodno tome, u odnosu na položaj i aspekt koji Venera gradi manifestovaće se potreba za skladom, mirom i naravno oslikaće se način na koji volimo, koga volimo i šta tražimo od emocija i emotivnih odnosa. Venera će kod oba pola, simbolizovati sposobnost da se stvori i održi harmonija u bilo kom vidu odnosa, a ponajviše ljubav.


Stay Connected

 • 18,566 people like - 18,865 people follow
 • 14.5K subscribers Subscribe