„Ako ti u pamćenju nije ostala ni najmanja ludost...“

Kleopatra i Marko Antonije, Guinevera i Kralj Artur, Julija i Romeo, Mumtaz Mahal i Šah Džahan, Žozefina i Napoleon … samo su neka od imena, ludo zaljubljenih, za koja ste verovatno već čuli. Svako od vas je sigurno bar jednom voleo. Nekada je to bilo uzvraćeno, nekada ne. ali da li je svako od vas koji ovo čitate imao sreće da sretne srodnu dušu i doživi potpunu “ludu” ljubav?

Ovo je priča o Huani I od Kastilje, španskoj kraljici, u istoriji zapamćenoj i kao Ludoj Huani – opsesivno zaljubljenoj u svog supruga - Filipa Lepog.
Huana je rođena u Toledu kao treće dete i druga ćerka aragonskog kralja Ferdinanda II i kastiljske kraljice Izabele I. iako se nije očekivalo da će ikada naslediti krunu svojih roditelja, dobila je obrazovanje tipično za jednu infantu, koje se baziralo na poslušnosti, a ne na vođenju države.
Bila je pripremana za sudbinu kraljevske treće ćerke - za nametnuti brak. Ipak, smrću starijeg brata Huana, pa i smću sestre Izabele i njenog sina Mihaela, Huana postaje prestolonaslednica očevog i majčinog trona.
Malo pre toga, oprostivši se zauvek, sa svim članovima porodice, sa nepunih sedamnaest godina 22.avgusta, kreće na put ka budućem mužu, da bi već 20. oktobra 1496.godine, Huana bila udata po “političkoj osnovi” kako bi se ojačala alijansa između Habsburgovaca i Trastámara (u cilju zajedničke borbe protiv rastuće francuske moći) za nadvojvodu Filipa I (zvanog i Filip Lepi), sina Maksimilija I, cara Svetog Rimskog Carstva, i Marije, vojvotkinje Burgundije. Sa njim dobija šestoro dece.
Tokom braka, Filip sve više putuje, sve ga više nema, dok ga zaljubljena Huana sve opsesivnije čeka, provodeći noći u najdubljim stanjima ljubomore, sumnjičavosti, patnje…dok na kraju potpuno ne izgubi razum.

Dana 25.septembra 1506.godine, u svojoj 28. godini života, Filip umire od tifusa (mada se sumnja da je otrovan). Do decembra 1506.godine Huana boravi u selu Torkuemada u Kastiliji, pokušavajući da sama upravlja kraljevstvom. Sastavlja se Savet pod vodstvom kardinala Fransiska Himenez Sisnerosa postavljenog protiv kraljevskih naredbi, kuga i glad uništavaju kraljevstvo…. dok Huana pati. Fernando II od Aragona, koristi mentalno stanje svoje ćerke Huane i zatvara je u dvorac u Tordesiljasu u Valjadolidu, te postaje regent kraljevine Kastilje u ime svog šestogodišnjeg unuka, Karla. Istoričari ukazuju da je Huana, patila od melanholije, depresivnog poremećaja, psihoze ili čak nasleđene šizofrenije, koju je samo još više rasplamsala ljubav prema suprugu. Priču o “naslednom ludilu” podržava i priča o njenoj majci Babelini Isabeli iz Portugala, mentalnoj oboleloj, opsesivno ljubomornoj, Kraljice Kastilije u izgnanstvu. Ipak, mnogi veruju da ljubav koju je osećala prema Filipu, nije okončana do njene smrti u 75.godini - decenijama kasnije.

"Vratimo se na astrološki prikaz Huanine karte.

U analizi uporednih odnosa, prevashodno treba pogledati dve zasebne karte. Jednu po jednu. Pa tek onda raditi uporednu analizu. Jer sve što će se dogoditi, svako ko će vam se dogoditi, “zapisan” je u vašoj karti rodjenja.
Sama Venera vlada diplomatijom, politikom, izbornim procesima, na neki način je gotovo uvek materijalna i koristoljubiva. Kao što sam pisala u prethodnim tekstovima, Venera vlada brakom i ulaskom u brak.
Sam opis bračnog druga uvek ćete videti u sedmoj natalnoj kući – kroz znak u vrhu 7.kuće i njegovog vladara.
Brak ćete dalje opisati kroz: vladara 7.kuće, planeta u 7.kući, kroz 2.kuću (vrednosti i sve što vrednujemo: bogatstvo, materijalna sigurnost, gotovina.. – ovde Sunce i Mars prave „štetu“), dalje kroz 4.kuću (kao polje koje gospodari krajem stvari - kako će se nešto završiti, privatnim mirom i porodicom), kroz 5.kuću (radjanje i začeće, zadovoljstvo i užitak), kroz 8.kuću (novac partnera ili drugih, finansijske obaveze krediti i gubici. duševne patnje, otrovi, trovanje, krize i skrivene stvari), kroz 10.kuću (pozicija svake vrste, čast, prestiž, ugled, moć, životni cilj), kroz 11.kuću (kuća dobre sreće: pomagači, podrška, prijatelji, pohvale, uspesi, ciljevi ambicije).
Dakle, nije samo jedna kuća i jedna planeta uključena u procenu braka, ali o tome više drugo prilikom.


Ukoliko pogledate Huaninu kartu, videćete da je znak Bika postavljen u 7.kući.
Bik simbolizuje smedje osobe srednjeg do nižeg rasta, ovalnog lica, sa lepo oblikovanim usnama, manjim nosem širih nozdrva, svetlijom kožom i mekom kosom. Zbog svog vladara Venere, ove osobe mogu imati i rupice na obrazima ili bradi. Kada se vladar Venera nadje u vodenom ili zemljanom znaku, osoba može biti i sklon debljanju.
Uz aspekt Venere, vladara 7.kuće, prema Jupiteru, kad tad se desi da vas zaprosli neko ko je bogat.
U ovom slučaju imamo opoziciju Venere prema Jupiteru. Sama opozicija simbolizuje i druge ljude, naše partnere ili suparnike koji su spremni da ostvare svoje ciljeve (nekada zaobilazeći i forme). Simbolizuje i kajanje, spajanje pa rasturanje - postepeno razvijanje mržnje.

Šta to u ovom slučaju znači osim što će biti udata zbog novca, vrednosti ili neke vrste političkog interesa?
Upravo ovaj aspekt, pored kvadrata prema Plutonu i Marsu simbolizuje i širenje potrebe za kontrolom partnera i preterana emocionalna očekivanja od istog. Dalje, samo prisustvo Jupitera u aspektu opisuje i neku vrstu drugosti sa istim (bilo da je u pitanju poreklo, nacija ili filozofska shvatanja).
Kvadrat Venere prema Plutonu ukazuje na fatalnost, “uletanje u zamku”, sudbonosno prepoznavanje trenutka i potrebu za izvršenjem i pokoravanjem svakog principa zarad apsolutne ljubavi. Označava i posesivnost ili opsednutost nekom osobom (bez obzira da li je druga strana i fizički prisutna), kao i udovištvo.
Kvadrat prema Marsu opisuje i bes, ljutnju, ljubomoru i konstantne svadje. Ovo je aspekt neprihvatanja situacije i nervoze oko situacije na koju ne može da se utiče.
Danas bi ukazivao i na “izbodene”, utegnute, umišljene, bezobrazne, besne, uniformisane ili tetovirane muškarce. Nekada na atraktivne muškarce sa nekom vrstom vojnog obrazovanja. U svakom vremenu, muškarce koji se samoveličaju (Mars je u znaku svog izgona), šepure, udvaraju svima i pokušavaju da glume autoritet.


A ko je Filipu “sudjen”?
Ako znamo da ljubavnice predstavlja Venera, sam Mesec bi u muškoj karti uvek opisivao ženu (pored generalija navedenih za brak, koje u ovom slučaju nemamo jer je vreme rodjenja nepoznato).
Filip verovatno ima egzaltirani Mesec u znaku Bika (pozicija za podne uzeta za nepoznato vreme rodjenja). Velika očekivanja od žene – kako materijalno tako i emotivno, previše ideala sa kojima se pristupa istoj i emocija koja nije sazdana da traje.
Ovaj Mesec je u opoziciji Sa Marsom iz znaka Škorpije. Sa ovim aspektom tokom života mora se pojaviti žena koja nakon stanja snažnih uzbuđenja і emocionalne і fizičke napetosti, pada u pasivnost, melanholiju ilі apatiju. Žena koja će čak і beznačajan povod iskoristiti “za napad” strasti, ljubomore i agresije. Uz trigon sa Merkurom i Saturnom i pismena (obrazovana žena) iz stare porodice i tradicionalne “kuće”.

Idemo dalje,
Fizički magnetizam ćete najčešće uočiti vladarom vaše pete kuće. Huana ima Ovna u petoj kući, a Filipov Mars je nalazi u istom znaku u kom je njen Ascendent. Znači, ovde će magnetizma i strasti biti. Naravno, ovo je slučajnost zar ne u 15.veku. KO vas je tada pitao šta vas privlači? Ali danas se pitamo, zar ne? ne baš svi ali…
Filipova Venera u kvadratu prema Huaninom Saturnu na postepeno hladjenje, udaljavanje, ograničavanje. Svaki pokušaj vezivanja, zbližavanja ili emocionalne razmene, na žalost može završiti “tragično”. Ova pozicija najčešće oslikava starosnu, kulturološku ili čak i fizičku udaljenost partnera.

Znači, prepoznali smo ih i pre nego što su se sreli. A sada, prepoznajte i vi osobu u svojoj karti.

 

autor teksta: Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi. Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
zakažite razgovor slanjem poruke na viber:
+381 69 4443220

Jovanin YouTube kanal

Pars fortuna – arapska tačka sreće i sudbine

Pars Fortuna predstavlja tačku sudbine i sreće - doslovce - sreće u životu (ili sreću života). Opisuje sam pogled na život, kvalitet i snagu života, sreću kroz partnerstvo, decu ili sl. Ali opisuje i sudbinu kojoj ne možemo „izmaći“.


tekst objavljen decembra 2017.godine

Južni Mesečev Čvor – Ketu i Venera u istom znaku do 16.novembra 2022.godine

Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim.
Večno nezadovoljan, neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.


autor teksta: Jovana Bogoslovov, tekst objavljen 2020.godine

Škola astrologije astrolabium

Jovana Bogoslovov

Svetog Save 25, Beograd, Srbija

+381 69 444 3 220

jovanalg@yahoo.com

Follow Us
Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.
Jovanin YouTube kanal

© Jovana Bogoslovov. All Rights Reserved. Design by HTML Codex