Mesečevi Čvorovi – Rahu i Ketu – oni koji neprestalno žude


  Nekada davno, vodio se veliki rat izmedu bogova i demona, dobrog i zla.
  Pored njih, na svetu su egzistirale i duše budućih velikih Risija utelovljene u Nagase, zmijolika bića koja su se kretala uspravno.
  Njihov predvodnik bio je kralj zmija Vasuki. Promatrajući neprestalne sukobe izmedju demona i bogova, Vasukiju je pala na pamet ideja i uputio se ka vrhovnom tvorcu Vishnuu i potražio pomoć i blagoslov.
  Pitao je šta treba da urade da demoni i bogovi dobiju mir i zaustave rat. Dobio je odgovor.
  Uzburkati okean, kako bi dobili pehar sa nektarom Amrit. On bi ih učinio besmrtnim I moćnim, svakobi uživao u njegovim blagodetima i sukob bi prošao.
  Uslov je, dakle, bio da pehar sa nektarom bude svima na raspolaganju.
  Vasuki je, nakon Visnuovog blagoslova, predložio bogovima i demonima da zajednički dodu do mira i stvore ravnotežu, jer ni jedan od njih nije imao dovoljno snage sam.
  Kralj zmija Vasuki je predložio demonima i bogovima da ga vezu za planinu Mandrachal kako bi im poslužio kao konopac da se spuste u okean i pokretajući planinu uzburkaju vodu. Bogovi su dežali telo a demoni glavu boga Zmija, i proces je mogao da počne.
  Neočekivano, uzburkavajući okean, iz njega je izašlo i ono što niko nije očekivao.
  Prvo je izašao pehar otrova Vish, koji je izazvao haos u sva tri sveta. Bog Shiva je brzo uzeo pehar, ispio ga, kako bi spasao svet, ne primetivški kao se jedna kap spušta niz njegov vrat, koji je zauvek ostao plave boje. Dhanvantari (Vishnuov Avatar, lekar Bogova) konačno uhvati pehar sa nektarom Amrit.
  Videvši to, bogovi i demoni skočiše da dograbe pehar. Tada se Bog Vishnu prevori u prelepu plesačicu Mohini i ponudi u isto vreme pehar i bogovima i demonima, smestivši ih u dve različite sobe. Naravno, pehar je dao krišom samo bogovima. Jedne večeri Vasuki se prikrao bogovima, ukrao Amrit i popio jedan gutalj. Videvši to Vishnu je bacio svoj disk i prepolovio Vasukija na dva dela. Kako je već popio nektar besmrtnosti, Vasuki nije mogao umreti i njegovi odvojeni delovi nastavili su svako svoj život. Vrhovni bog Vishnu je poslao svaki deo tela Boga Zmija na dva suprotna kraja Zemlje.
  Tako su nastali Rahu zmijina (demonova) glava i Ketu, zmijin rep (demonovo telo).

  Severni i Južni mesečev čvor, Ketu i Rahu, najjednostavnije rečeno, predstavljaju karmičku misiju, zadatak u nečijem životu.
  Čvorovi, dalje, ukazuju na odnose koje ćemo graditi sa okolinom, na slabe tačke u našem životu I sl. I jedan i dugi su prevashodno malefici. Rahu će uvek delovati pritajeno, dok će Ketu uvek imati otvoreno delovanje.
  Rahuu pripada 6.polje a Ketuu 12.polje. Egzaltacija Rahua je u 3. Ili 6. astrološkom polju, dok u 8, 9, 11. I 12. polju daje loše rezultate.
  Gornjim delom ljudskog tela vlada Rahu, donjim Ketu. Rahu vlada bradom, Ketu palcem na nozi.

  Severni mesečev čvor ili Rahu, se u astrološkoj literaturi dovodi u vezu sa harmonijom, elementarnom težnjom, ukazuje na inkarnacijske lekcije koje sad trebamo da primimo i put koji trebamo da sledimo.
  Kako predstavlja Glavu (zmaja, zmije) bez tela, Rahu ukazuje na oblast ka kojoj će biti usmeren sav naš um, svest. Rahu vlada materijalnim dobrima i nije zainteresovan za suštinu odnosa.
  Rahu može ukazati I na lošu reputaciju, maliciozna dela, teškoće I loše periode u životu. “Lupati glavu” oko nečega bi bila prava reč. “Misli čitavog života” koncentrisane na odredjenu oblast.
  Rahu se raduje Merkuru i najidealnije ih je imati u 4.polju. Takodje, idealno bi bilo da Rahu bude u astrolokim poljima pre Saturna (pr. Rahu u 3, Saturn u 8).

  Za razliku od njega Ketu će darovati sjajan provod, srećne okolnosti, ali I obezglavljenje naročito uz aspekt sa Jupiterom.


  Uzmimo za primer Grace Kelly (Novembar 12, 1929.god. 5:31am Philadelphia, PA, USA).

  Prvo što vidimo da je Rahu u 07.polju u znakuBiku.
  Glava okrenuta partnerstvu, braku. Rešavanje finansijskih dugova partnera, neprijatnosti u braku I duboka povredjenost kroz brak.
  Interesantno da je Aristotel Onazis 1953.godine kupio kazino u Monte Karlu, i privreda Monaka je počela da slabi.
  Gardner Kauls, izdavač časopisa Luk, je napomenuo kako bi brak kneza Renija sa nekom holivudskom zvezdom mogao da privuče bogate turiste u Monako (mislivši na Merilin Monro).
  Dve godine kasnije knez Renije je na Kanskom festivalu 1955.god. slučajno upoznao Grejs Keli, i pomislio kako bi ona bila odgovarajuća supruga i kneginja Monaka.
  Renije je, radi nasledstva (novac – Bik), morao da se oženi inače ukoliko ne bi obezbedio naslednika monačanskog prestola, njegova kneževina bi pripala Francuskoj.
  Zbog nepovoljne ekonomske situacije u Monaku, Renije je od oca Grace zahtevao miraz od čak dva miliona američkih dolara. Toliko o Rahuu u 07.polju u Biku.

  Interesantno je proučavati Rahua iz natalne karte u konjunkciji sa Venerom partnera.
  Prva asocijacija bi bila “ovu osobu ne mogu da izbacim iz glave, to je prava ljubav I ja to znam”.
  Ovo su svakako karmičke ljubavi, koje na bilo koji način sada moraju biti ostvarene. Ove dve osobe idu jedna ka drugoj, žure u odnos, imaju osećaj da se oduvek znaju I neretko po svaku cenu ulaze u vezu. To naravno ne znači obavezno da će ta veza trajati zauvek. U ovom slučaju je trajala, po cenu svega.

  Ketu ili Južni Mesečev čvor predstavlja naša ranija inkarnacijska iskustva, ali i poreklo i sve osobine naših predaka, koje nosimo genetskim kodom. Najjasnije oslikava odluke donete u prethodnim životima, iskustva koja najsnažnije nosimo, stare slabosti na koje “padamo”, davno stečene talente, znanja i veštine.
  Rahu je bukvalno rečeno opsednut stvarima i osobama iz materijalnog sveta. Ketu pokušava da ih se oslobodi. Ketu “guta” sve gde god da se nadje.

  Osnovna potreba Ketua je da se vrati na već “poznate stvari, osobe, znanja” i povuče se u osamu. Takodje, Ketu označava i uskraćenost, nesigurnost, strahove, “obezglavljenje”, telo bez glave, saznanje da nešto nije dobro za nas a opet nemogućnost da se otrgnemo od istog, čist užitak i telo demona.

  Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim. Večno nezadovoljan, neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.
  Ketu predstavlja sina, unuka. Vlada krevetom, izlaskom Sunca – zorom; i danom - nedelja. Vlada crnom i belom bojom.

  Interesantno je pogledati Ketua u uporednim pozicijama sa nečijim planetama.
  Recimo, u muško-ženskim odnosima Ketu na Veneri doneće odbacivanje, povredjivanje I napuštanje. Sasvim izvesno je da je ovo istovremeno karmički dug prema osobi čija je Venera napadnuta Ketuom. I Ketu će doći po svoje.

  Ilustracije radi, rećićemo da će ovaj odnos krenuti osećajem Venere “znam da je ovo jako loše za mene, ali ne mogu da pobegnem od njega/nje”. Kao magneto privučena Venera, obmotana telom zmije da ne može da pobegne od Ketua koliko god bila svesna da pati, opsednuta telom demona i strastvenim užitkom predaje, zasigurno će biti napuštena od Ketua.
  Nečiji Saturn na vašem Ketuu, s druge strane, doneće neraskidivu vezi i odnos koji će doneti važne životne lekcije, teška i pomalo gorka iskustva, teret i neprijatnosti, beskorisne savete I sl.


  Za početak pogledajte u kojoj kući je smešten Ketu, na kom je stepenu (dekanu i dvanaestini) i u kom znaku se nalazi. Nakon toga pogledajte aspekte sa drugim planetama.


  Ketu po kućama – osnovna načela:

  Ketu u prvoj kući najčešće ukazuje na višu osobu. Telo je u prvom planu. Osoba žrtvuje sebe i na usluzi je drugima od kojih može imati materijalne štete.

  Egoizam i potreba za povlačenjem su neminovni. Sa Ketuom u prvoj kući, osoba će stalno biti zabrinuta I može brinuti zbog jednog deteta I bračnog partnera. Ketu u prvoj kući će doneti i važna iskustava na putu I život van mesta rodjenja bar u jednom momentu. Ova pozicija je (uz druge pokazatelje) često bolja za oca natusa.


  Ketu u drugoj kući ukazuje na uživanje u tudjem novcu (najčešće majka, žene), izdržavanje od drugih, lošu zaradu, velike troškove, gubitku nasledstva od oca. Prekidi rada koji mogu trajati duži period. Materijalni gubici i loše procene u genetici.
  Ketu u ovom polju ukazuje I na loše zdravlje zbog nepravilne ishrane. “Gubljenje glave” zbog dugova, novca. Od šesnaeste do dvadesete godine se dogadjaju važni životni preokreti.


  Ketu u trećoj kući ukazuje na problem u finoj ili gruboj motorici. Problemi u govoru, mišljenju, pokretu ili preglasnu, nasrtljiva osoba. Najčešće osoba sa Ketuom u trećoj kući dobija posao koji će je odvesti na duga putovanja. Jaka orjentacija ka obrazovanju, duhovnošću, duži boravci u inostranstvi I lako baratanje stranim jezicima. Uspeh u izdavaštvu I sa zakonom, ali I opasnost u saobraćaju, životna ugroženost mladjeg brata ili sestre I prekid komunikacije sa rodjacima. Dvadeset četvrta godina života je važna.


  Ketu u četvrtoj kući ukazuje na gubitke nepokretnosti, lošu genetiku, gubitak patriotizma i kontakta sa roditeljima. Neobeležen, nepoznat grob. Ovaj položaj Ketua nosi opasnos po život jednom roditelju ili odvajanja roditelja (razvod). Strahovi.
  Sa druge strane Ketu daruje dugovečnost osobi koja ga ima u ovoj kući. Trideset šesta godina života je važna.


  Ketu u petoj kući ukazuje na gubitke i štete kroz ljubavne odnose, decu, sport I zabavu. Ova pozicija Ketua ukazuje na uživanje u telesnim zadovoljstvima i gubitak trudnoća (bilo kroz namerne prekide ili spontane). Ocu štete kroz primanja i licnost, supružniku pad sa pozicije i cekanje dece od 36. do 42.godine.


  Ketu u šestoj kući ukazuje na dug život i sreću kroz majku i harmoničan život. Ukoliko je loše aspektovan doneće problem sa kožom, otežanja na radu, gubitak posla i problem sa zdravljem. Ozbiljne prekretnice i opasnosti dolaze u 17. i 18. godini života. Ocu gubitak braće ili sestara. Ketu u šestom polju nosi neprijatelje na poslu, strahove.


  Ketu u sedmoj kući ukazuje na gubitak prvog muža/žene, gubici kroz drugo dete i problem u javnosti. Trpljenje do 34.godine starosti je moguće na planu emocija I porodičnih odnosa. Ketu u sedmom polju daruje novac u 24.godini I četrdesetoj godini života.


  Ketu u osmoj kući ukazuje na gubitak nasledstva, akcija na berzi, lošu finansijsku situaciju supružnika, gubitak doma prvog deteta. U ženskom horoskopu nosi teškoće u prvoj trudnoći. Rodjeni daje lažna obećanja i može biti odbačen od najbližih. Opasnost za život je velika na operacionom stolu. Loše aspektovan Ketu u 8.polju daje kraći životni vek.


  Ketu u devetom kući ukazuje na opasnosti na putu i za vreme studija. Prekidi obrazovanja i gubitak drugog braka ili trećeg deteta. Prekid komunikacije sa familijom partnera ili gubici njima ili kroz njih. Urinarni problem I bol u ledjima. Veliki preokreti od 19. do 24.godine. Ocu gubitak posla ili problem sa zdravljem.


  Ketu u desetoj kući ukazuje na gubitak časti i pozicije, razdvajanje roditelja, raniji gubitak jednog roditelja, brige oko porodice, gubitke na poslovnom planu od 37. do 42.godine. Jak patriotizam i vezanost za rodnu kuću.


  Ketu u jedanaestoj kući ukazuje na gubitke planova, prijatelja i nada. Teškoće sa penzijom i gubitke starijih braće ili sestara. Brak sa osobom koja je mogla da (ili ima) ima dete. Finansijski dobici i veliko bogatstvo ali malo dece i oko njih brige. Briga za budućnost i nezadovoljstvo postignutim. Problem sa stomakom.


  Ketu u dvanaestoj kući ukazuje na visok položaj, dobre finansije I pomaganje slabijima. Opasnosti prekookeana ili u ustanovama zatvorenog tipa. Strahovi, psihička uznemirenost, teški snovi i gubici kumova. Spletke i otkivanje tajni.

 

autor teksta: Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi. Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
zakažite razgovor slanjem poruke na viber:
+381 69 4443220

Jovanin YouTube kanal

Pars fortuna – arapska tačka sreće i sudbine

Pars Fortuna predstavlja tačku sudbine i sreće - doslovce - sreće u životu (ili sreću života). Opisuje sam pogled na život, kvalitet i snagu života, sreću kroz partnerstvo, decu ili sl. Ali opisuje i sudbinu kojoj ne možemo „izmaći“.


tekst objavljen decembra 2017.godine

Južni Mesečev Čvor – Ketu i Venera u istom znaku do 16.novembra 2022.godine

Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim.
Večno nezadovoljan, neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.


autor teksta: Jovana Bogoslovov, tekst objavljen 2020.godine

Škola astrologije astrolabium

Jovana Bogoslovov

Svetog Save 25, Beograd, Srbija

+381 69 444 3 220

jovanalg@yahoo.com

Follow Us
Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.
Jovanin YouTube kanal

© Jovana Bogoslovov. All Rights Reserved. Design by HTML Codex