Venera je druga planeta u Sunčevom sistemu. Kao oličenje rimske boginje ljubavi (po kojoj je dobila i ime), blistavo sija na nebu, pa predstavlja i "treće svetlo telo". U narodu je poznata kao Zornjača, Večernjača ili zvezda Danica. Posle Sunca i Meseca, to je najsjajniji planetarni objekat na nebu. U Vavilonu, planetu Veneru su izdvajali od ostalih planeta i obožavali je kao člana trojstva (Veneru, Mesec i Sunce). Ne tako davno, u Polineziji su Zornjači - Veneri, prinosili žrtve. U rimskim kolonijama nazivana je Lux divina (božanska svetlost).

Astrološki posmatrano Venera simbolizuje ljubav – sposobnost da volimo i pokazujemo ljubav. Simbolizuje i sestre, devojke, ćerke, lepotu, potrebe, uživanje, gracioznost, senzualnost, sklad, mir, harmoniju, komfor, umetnost, muziku, nakit, socijalne odnose, smisao za estetiku, boje, kulturu i vaspitanje, saradnju, dogovor, poklone, grlo pa i hranu, slatkiše, šećer, začine i sl.
Venera vlada i hormonima. Venera vlada i diplomatijom, politikom i izbornim procesima. Venera je materijalna I koristoljubljiva. Vlada i materijalnim obiljem i hranom kao i začinima, vlada i umetnošću i talentima. Jer ona hoće sve sad i odmah.
Venera je posredno u sprezi sa komunikacijom sa spoljnim svetom i vladar je ujedinjenja i sklada. Shodno tome, u odnosu na položaj i aspekt koji Venera gradi manifestovaće se potreba za skladom, mirom i naravno oslikaće se način na koji volimo, koga volimo i šta tražimo od emocija i emotivnih odnosa. Venera će kod oba pola, simbolizovati sposobnost da se stvori i održi harmonija u bilo kom vidu odnosa, a ponajviše ljubav. A Venera vlada i brakom I samim ulaskom u brak.

O ovom odnosu sam toliko već pisala, da verujem, da ste i vi, koji sada čitate ovaj tekst, naučili napamet značenje. Za slučaj da ste ipak propustili, po koji red, na ovoj stranici, podsetićemo se.

Vekovima unazad, hrišćanski ideal čistoće predstavljao je nevinost. Romantična, čedna, platonska ljubav je predstavljala savršenstvo postojanosti i posvećenosti jednom biću.
Astrološki posmatrano, upravo ovaj ideal i jeste prikazan znakom Riba ili samim Neptunom: zanos, idealizacija, obmane, odricanja, žrtvovanja u ime ideala, skrivanje, pad u maštu, te “pripadati duhom bezuslovno” i “pronaći idealnu srodnu dušu”. Pa ako ste se nekada zapitali zašto je Venera egzaltirana (ushićena) u Ribama, eto još jednog, u nizu odgovora. Zavodjenje pogledom ili samim prisustvom je takodje Neptun. Ali Neptun je i onaj koji nestaje, ostavlja u suzama, odlazi ili biva ostavljen.

Vratićemo se za par redaka, na sam aspekt Venere prema Neptunu i objasnićemo šta sve znači aspekt medju ovim planetama, u trenutku kada ste zaista sami, ali i u trenutku kada ste sreli nekoga.

Uopšteno razmatrajući ovaj aspekt, odnos Venere i Neptuna nije najsrećniji, koji god aspekt uzeli u razmatranje. Kvadrat bi recimo bio jedan od najtežih, dok trigon izmedju Venere i Neptuna ukazuje na emocionalnu slabost, preteranu sentimentalnost i pad u zanos.

Odnos Venere i Neptuna uzrokuje osetljivost, zbog koje se ne možemo odupreti velikom broju spoljašnjih izazova i unutrašnjih impulsa. Nesvesni i nekontrolisani uticaji unose opštu pometnju u čulnu sferu i ljubavni život, a potraga za idealom traje dok smo živi. U ljubavnim odnosima slika stvarnosti postaje iskrivljena i idealizovana do kraja, pa se bezuspešno istrajava na onome što realno ne postoji. Nesumnjivo je da najveći umetnici, imaju izmedju ostalog i aspekt Venere i Neptuna, kakav god bio.
Sam aspekt izmedju ove dve planete, ipak mora biti podržan i drugom “čvršćom” planetom da bi se ispoljio i materijalizovao do kraja. Sam po sebi, ne znači ništa važno.


Primera radi, Charles Baudelaire ima kvadrat izmedju Venere u znaku Ovna i Neptuna u znaku Jarca. 
Većini je poznat njegov “boemski život”, dugovanja, posete javnim kućama, konzumiranje opijuma, tada skandaloznoj vezi sa meleskinjom Žanom Dival, pa i sudjenju za povredu javnog morala. Da, kvadrat Venere i Neptuna će vas upravo i odvesti pravo u ljubavne skandale i razočarenja. 

http://jovanalg-astrology.com/vene.jpg“Do tada malo poznati pesnik nasao se iznenada u žiži interesovanja. Radoznali novinari su ceprkali po njegovom privatnom životu. Parižani su kupovali «optuženu» knjigu, književnici su sa interesovanjem ocekivali rasplet sudjenja. Osim Bodlera optužen je i izdavac Ogist Pule-Malasi. Obojica su sa strepnjom pratili tok sudjenja, slusajuci pažljivo neumoljive tirade Ernesta Pinara. U pauzi kada je neumorni carski tužilac morao da predahne, novinari su u jatima opsedali optužene. O tom bledom, ovelom pesniku, od glave do pete obucenom u crno, u Parizu su pricali neverovatne price. Bodler je u tim pricama bio i probisvet, i narkoman, i ludak. Za ljude Pinarovog kova to je dovoljan razlog da se posumnja i u njegove stihove. Od svih mastovitih i pikantnih prica, najbliža istini bila je ova. Bodler je rodjen u braku mlade i lepe Karoline i starog Fransoa Bodlera. Za svoje pretke po ocu i majci napisao je «moji preci ludaci i manijaci» “

Bill Cosby ima širi kvadrat Venere iz znaka Blizanaca prema Neptunu i Mesecu. Nekoliko žena javno je iznelo tvrdnje da ih je glumac drogirao, a potom i silovao. Većina dogadjaja se desila osamdesetih i devedeetih, prijavljeni su policiji, ali nije bilo dovoljno dokaza da se dokaže krivica. Ovi skandali bili su bili u tajnosti skoro trieset godina.
Ako nastavimo da istražujemo, biće da svaki kvadrat ili opozicija Venere prema Neptunu nosi sa sobom seriju neprijatnosti. 

No, videćete da skoro sve osobe, za koje bi se zakleli da imaju odnos Venere i Neptuna, recimo imaju ove dve planete na udaljenosti oko 50*.

Vratimo se na takozvane harmonične aspekte, pa se setite Jeremy Ironsa (Venera sekstil Neptun), Gregory Pecka (Venera sekstil Neptun) pa i Marilyn Monroe. Složićete se da navedene osobe možda i nisu najlepše na svetu, ali imaju “ono nešto” što ih u zanosu i omamljenosti, odvaja od drugih. Više od osam stotina reči je potrošeno, a nismo ni počeli. Obratite pažnju na sledeće redove.

Verovatno je svaka od vas devojčica (koliko god godina imale), koja ovo čita, bar kao veoma mlada, imala svog zamišljenog heroja. Potpuno izmišljenog momka, koji je negde u mašti bio uobličen u vizuelnu formu do tančina. Sigurno je imao i izmišljeno ime, izmišljeno lice i telo (poput junaka iz nekog filma), izmišljeno poreklo i izmišljeno mesto stanovanja.  Imao je zasigurno i odredjenu funkciju u vašem životu – najčešće zaštitničku. Ako bi vas neko pitao “jel imaš dečka?”, čak i da imate petnaest godina, sigurno je postojao odgovor “imam, zove se Hose, on je Španac i dopisujemo se mesecima”. Naravno izmislili ste Hosea ili kako god se već zvao. 
Recimo, neki nisu izmišljali Hosea. Neki su jednostavno u petnaestim izmislili dečka iz drugog dela grada, kako bi se “odbranili” od dosadnih udvarača ili drugarica koje su odavno bile zaljubljene u stvarne likove. Ta mala laž, učinila bi vas prihvatljivim i interesantnijim u okruženju, utešila u “neizdrživom čekanju” da se i vama konačno dogodi čarolija, a štitila bi vas i od svih onih koji su pokušavali da udju u vaš život, a jednostavno nisu bili adekvatna zamena za ideal. (Ovo se naravno odnosi i na vas momci, koji se čisto onako da vas ne zezaju drugovi, gledajući iz prikrajka neku lepu devojčicu, izmislili i rekli da ste u vezi sa baš nekom Jelenom koja živi u drugom delu grada i ne pada vam na pamet da je upoznajete sa “ostatkom ekipe”).

Dalje, izrasle ste u pravu devojku, i sasvim slučajno se dogodilo da u “prolazu” prepoznate identično biće iz vaših snova. Baš onakav kakvog ste sanjali.
Kakav god odnos Venere prema Neptunu da imate, san je počeo da biva stvaran. I lice iz sna, sada već stvarna osoba je bila tu, na dohvat vas. I san je krenuo da se ostvaruje. Čuli ste se jednom, dvaput, videli jednom, poljubili jednom i … neko je srušio san. Gospodin idealni koji je nestao, mama ili tata koji su vas otkrili, bivša devojka koja se naprasno pojavila ili sl.
Ko god i šta god da se desilo, vi ste, drage moje dame, koji god aspekt imale, za tren preživele pakao “prvog razočarenja”, poniranje u najmračnije dubine okeana duše (Neptun) i razbijanje o daleko duboko kamenje okeana želja (Neptun). 
Posle ste se možda opet branile nekim drugim izmišljenim situacijama ili licima, polu-istinama ili samo vašim istinama, kako bi se u teškom vremenu zaštitile od bola.
A onda, sve vi sa “srećnim” aspektom Venere i Neptuna ste “slučajno” izmedju dva razočarenja, našle “pravog”. Za malo pa savršenog. Ali on je bio bilo koji drugi aspekt, samo ne Venera i Neptun. Recimo, bio je neki aspekt Venere i Saturna, ili Venere i Jupitera. 

Zašto? Zato što je tom istom savršenom iz snova, mesto ipak u snu (Neptunovo carstvo). 

Putujući dalje kroz stranice života, dobile ste porodicu, zaposlile se, živele i … ipak na svakom sputanom koraku, ili pri svakom razočarenju se setile tog imaginarnog junaka kom plačete na ramenu u najtežim danima, koji vas grli i teši na kauču u dnevnoj sobi dok se ljutite na onog “realnog”, koji vas kad zatreba pogleda sa druge strane ogledala i šapne “idi sad, prelepa si”.

Ako se pitate, do kada ćete čuti šapat tog zamišljenog junaka, iskreno, čućete ga zauvek. Možda zato što ta druga strana postoji. Vaša savršena projekcija, savršena duša, sada egzistira na nekoj tački ovog sveta i baš u istoj sekundi dok ga vi čujete, čuje i on vas, baš takvu kakva ste.

U retkim trenucima, poput ovih dana, imate šansu da se sudarite, vi i taj imaginarni muškarac. Da se sudarite u prodavnici, na poslu, na ulici. Da se sudarite, zatvorite oči i osetite isto.  
Može to biti i susret nakon dugog čekanja, čežnje i odlaganja susreta. Susret u kome ćete se samo gledati, smeškati i pričati svakodnevne stvari. Pa nanovo ćutati i gledati se bez ijednog dodira. Možete otići sa istog susreta i razočarani, izdani i “ponovo na rubu pakla” verujući da je druga strana potpuno nezainteresovana za vas. Otići će i on, isto na rubu istog pakla, verujući u isto što i vi.
Recimo, može to biti i “zagrljaj prijateljstva” u kome će sve na tren utihnuti, u kome će vreme stati, a fizička tela raspasti na milijarde čestica pa duše postati rojevi svetlećih iskri. Tada ćete znati da ste se sreli. Vi i čovek iz snova.


Scroll to Top