Mars je četvrta planeta po udaljenosti od Sunca i druga najmanja u Sunčevom sistemu (iza Merkura).
Dobila je ime po rimskom bogu rata Marsu. Kod starih Latina pominje se Mavors, Grci ga nazivaju Ares (Bog rata), a nekad i Pyroeis ( ”onaj koji lako plane”). Takođe se naziva i „Crvenom planetom”, jer na površini preovladava gvožđe oksid koji planeti daje crvenkastu boju. Mars je terestrička planeta sa tankom atmosferom, i površinskim odlikama koje podsećaju na Mesec: udarni krateri, i na Zemlju: vulkanske kupe, doline, pustinje i polarne ledene kape. Period rotacije i godišnja doba na Marsu su takođe slična onima na Zemlji, a sličan je i nagib ose rotacije planete koji uslovljava godišnja doba.
Prosečna udaljenost Marsa od Sunca je približno 230 miliona kilometara, dok je period revolucije oko Sunca 687 zemaljskih dana. Godina na Marsu ekvivalentna je 1,8809 zemaljskih godina (tačnije 1 godina 320 dana i 18,2 sata).

Njegova dnevna dominantna pozicija je u Ovnu, a noćna u Škorpiji. Egzaltiran je na 28˚ Jarca, u padu je na 28˚ Raka; u izgonu je u Vagi I Biku.
Prosečna dnevna brzina kretanja Marsa je 00˚ 31”. Na svakih 26 meseci, tranzitni Mars menja pravac kretanja i zadržava se oko 80 dana u retrogradnom hodu.

Mars predstavlja naš motiv za delovanjem, udove i namere koje hoćemo da sprovedemo u spoljnom svetu. Predstavlja akciju, agresiju, osvajanje, borbu, rad i napor. Mars simbolizuje moć inicijative, želju i sposobnost spontanog izražavanja. Oslikava i pravac, osnovni princip energije, mlade I jake muskarce, volju za životom na instiktivnom nivou, bes, ljutnju, svadje, energiju i prenos energije. Njegova priroda je zlonamerna, vrela i iritirajuća.

Sam simbolički prikaz Marsa oslikava krst iznad kruga (ili krug iznad koga se nalazi strela koja je okrenuta u desno pod uglom od 45˚), dominantnu osobinu čoveka „koja se zagnjurila u materiju“. Mars predstavlja naš motiv za delovanjem, udove i namere koje hoćemo da sprovedemo u spoljnom svetu. Predstavlja akciju, agresiju, osvajanje, borbu, rad i napor. Samopotvrdjivanje, samoispoljavanje i muškost, koje simbol Marsa podrazumeva, mogu da se potvde pod Marsovim tranzitom.

“Mars je muška, noćna planeta, po prirodi vrela i suva, kolerična i furiozna, ne baš srećna zbog svoje teške, svadljive prirode, donosi razdore i sukobe svih vrsta.
Kada je dobro postavljen ukazuje na ratne podvige, nepobedivost, hrabrost, subjektivnost, odvažnost, poverljivost, svadljivost. Traži izazov I čast, violentan je, zaljubljen u rat, rizikuje u opasnim situacijama, ne povinuje se I ne opravdava nikome. Zbog pobede spreman na sve, u ličnim stvarima – obazriv.
Kada je loše postavljen: precenjuje sebe, brbljivac koji ne zna za skromnost I iskrenost, ljubitelj svadja, ubistava, pokolja, lopovluka, podstiče druge na pobunu, javne nerede I skandale, drumski razbojnik, ”ide kako vetar duva”, izdajnik, lažno svedoči, nikad se iskreno ne kaje, opscesan, nagao I brzoplet, nehuman, nezahvalan, ugnjetava druge, prevarant…”
 William Lilly

Dakle, Mars simbolizuje moć inicijative, želju i sposobnost spontanog izražavanja, za razliku od Venere koja simbolizuje harmoniju, nežnost, moć primanja, odgovora, moć davanja ljubavi kao i sistem vrednovanja.
Mars simbolizuje energiju, hrabrost, inicijativu i akciju. Takođe simbolizuje rat i agresiju. Ukoliko je aflikovan može postati destruktivan, uzrokujući štetu, povrede, nesreće i nekontrolisane strasti.
Mars predstavlja i tehnologiju, tehničke ili mehaničke veštine, atletiku i sport, hirurgiju, policiju i vojnike, diktatore, vatru i eksplozije.

Snažan i dobro postavljen Mars u natalnoj karti pokazuje kontrolu nad sopstvenim telom i agresijom. Loše postavljen Mars može ukazivati na nekontrolisanu, agresivnu ili nasilnu osobu.

Tranzitni Mars ulazi u znak Ovna 30.aprila i ostaje u istom do 09.juna 2024.godine

Planeta akcije, snage i energije ulazi u znak svog domicila. Mars na ulasku u znak, doprineće snagom svog položaja, na individualnom planu, energiju da se pozabavimo ličnom pozicijom, uspeh i ambiciju u oblasti privrede і društva, te koncentrisanu energiju u cilju istrajnosti na profesionalnom ili ličnom planu.
Svest o odgovornosti і dužnosti kao і organizacija kratkoročnih poduhvata, biće naglašeni. Sada je neophodno strpljenje, jer ćemo biti naterani da čekamo, kako bi realizovali bilo šta što smo započeli, ili na čemu radimo već duže vreme.

Tranzitni Mars će tokom boravka u znaku Ovna doći do Severnog Mesečevog Čvora i doneti mogućnost širenja sukoba, svadja, rušenja i nasilja. Na primer ovaj aspekt može da donese i sukob vojske, ali i stradanje vojnih poglavara – naročito u periodu od 16. do 23.maja. Ovaj aspekt može uzrokovati nagle eksplozije, nepromišljenost i neočekivanu promenu smera na teritoriji istoka I jugoistoka – naročito u već zaraćenim teritorijama (severno od Crnog mora I u delovima Azije), ali I eskalaciju nasilja na teritoriji Britanije, Nemačke, Danske, donje Poljske i Sirije.
Scroll to Top