Tranzitni Mars u konjunkciji sa Saturnom 10. i 11.aprila 2024.godine

Mars je prva superiorna planeta koja zalazi u red mundanih planeta, pored Jupitera i Saturna koji su hronokatori nekog dogadjaja.
Mars predstavlja naš motiv za delovanjem, udove i namere koje hoćemo da sprovedemo u spoljnom svetu. Predstavlja akciju, agresiju, osvajanje, borbu, rad i napor. Mars simbolizuje moć inicijative, želju i sposobnost spontanog izražavanja.Oslikava i pravac, osnovni princip energije, mlade I jake muskarce, volju za životom na instiktivnom nivou, bes, ljutnju, svadje, energiju i prenos energije. Njegova priroda je zlonamerna, vrela i iritirajuća.


Duhovi Marsa se nastanjuju u visokom telu, kolerični su, nečistog izgleda, braon, crnomanjaste ili crvene boje, imaju rogove poput jelenskih i kandže poput Grifina, koji riču poput divljih bikova. Oni se kreću poput goruće vatre, a njihov znak su grom i munja oko kruga." Hajnrih Kornelije Agripa

Saturn s' druge strane opisuje nasledjene modele ponašanja, porodične i društvene uticaje, ograničenja i blokade, prepreke, koje ponekad i sama osoba po naučenoj matrici ponavlja.
Saturn je “glasnik” vremena i njegov odreditelj.
Chronor, Phoenon, Falcifer, Saturn disciplinuje, suši, hladi; shodno tome, prirodno je što su mu domicilna polja u opozicionom položaju od Meseca (suprotno od emocija) i Sunca (suprotno od ega).
Kvadrat predstavlja doslovce intenzivni sukob dva različita elementa, lom, konflikt i prevazilaženje svega što je nefunkcionalno': zastarelo, neefikasno, neproduktivno, nekorisno i zapostavljeno.
Saturn simbolizuje: racionalnost, distanciranost, ograđivanje, poziciju, sisteme, trajanje, kočnice, blokade, čekanje, trpljenje, samoću, zrelost.
On je nosilac sudbine, volje, opreza, stoicizama. Starci, mudraci, konzervativnost, dužnost, skeptičnost, skromnost, odgovornost, ozbliljnost, potiskivanje, gomilanje, spremnost na težak rad, samo su neke od vrlina Saturna.

Natalni aspekt između Marsa i Saturna opisuje na generalnom planu sposobnost pojedinca da se pokrene i bude aktivan u pravcu dugoročnih poduhvata ili ciljeva.
Mars i Saturn su dva malefika I njihov odnos je najkompleksniji, jer su oni dve figure koje nam ograničavaju život.

Mars I Saturn u konjunkciji I lošem aspektu generišu mržnju, koju osoba oseća ili istrpi, pa se oko ovog bića bore strah ili bes.

Harmonični aspekti doprinose dobrom snalaženju u sferi konkretnog i materijalnog, kao i spretnost i sistematičnost koje pojedinca uspešno vode ka cilju. Akcije ovih osoba su uglavnom dobro isplanirane i utemeljene na logičnim premisama ili proživljenom iskustvu. Radna sposobnost je u odnosu na prosek,udvostručena. Praksa i iskustvo, uvek imaju prednost nad pukim teoretisanjem. Ovo su osobe koje se usmeravaju samo prema ostvarljivim ciljevima, disciplinovane su i ne troše uzalud energiju na projekte koje ocenjuju kao “teško ostvarljive”. U dobrom aspektu ukazuju na izdrljivost, tehnička sredstva, dinamiku, sve mašine, nauku I tehnologiju, ali simbolišu i tvrd karakter I tvrdoglave ljude. Snaga se sa ovim aspektom stiče kroz vreme. Ovaj aspekt ukazuje na na svojevrsnu instikta za samoodržanjem, sreću u ratu kao i uspeh u revoluciji. Jednostavno uz harmoničan aspekt ova dva malefika, čovek se izvlači lako iz svega.

Disharmonični aspekti, a naročito kvadrat izmedju ove dve planete s druge strane, oslikavaju teške i jasno orjentisane ciljeve koje osoba želi da postigne, ponekad i van svojih mogućnosti. A konjunkcija, kvadrat i opozicija imaju potpunu različitu prirodu.

Ukoliko je Mars aflikovan od Saturna (konjunkcija, kvadrat, opozicija) , sve ukazuje na osobe koje biraju da “stvari” urade na najteži mogući način. Ovaj aspekt se definiše u najranijem periodu odrastanja, pa sama osoba koja ga ima, od najranijih dana stiče utisak da joj sudbina nije naročito naklonjena.
Ovde se ne radi samo o oskudici u materijalnom smislu reči (za to bi više bio zadužen odnos Meseca i Saturna), koliko o odsustvu podrške okoline, teškoći da se ostvare i najmanji ciljevi, ograničavanju u kretanju od strane najbližih, kao i o seriji propalih planova ili želja tokom rane mladosti.

Neretko, osoba sa lošim aspektom Marsa i Saturna iskusi i poniženja, tlačenja od strane vršnjaka, ili seriju povreda i lomova na fizičkom telu. Kad kad i sama osoba odustaje i odriče se mnogih planova nakon samo nekoliko pokušaja.
Od tog trenutka, iz najranije mladosti, razvija se motiv za delovanjem, al ii osećaj gubitništva bez obzira na ostvarene rezultate, koji će pratiti osobu do poznih godina.

Pod ovim aspektom, postoji i nekakva vrsta tragične sudbine roditelja ili predaka, pa osoba tokom najranijeg perioda života, o tome najviše i sluša. O dedama koje mogu biti žrtve sistema, o tragičnom svršetku života ujaka stričeva ili dalje braće. Utisak koji se tada radja, osećaj stradanja, mržnje ili kompleksa se teško prerasta dalje.
Nekada se čini da i sama osoba koja nosi ovaj aspekt, postaje žrtva okolnosti i života, pa koliko god da se trudila, teško “izgradjenu kulu” , teško zaradjenu poziciju, ili ostvaren plan - će vreme rušiti.

A nekada će i sama osoba postati tiranin. Kad kad osobe sa ovim apektom postaju “tvrde i bezosećajne” u tudjim očima, naročito kada sprovode sopstveni plan. Nekada im se čini da su oni najveći radnici, dok ostali “idu linijom lakšeg otpora” i žive na tudji račun. Usled velikog pritiska i iscrpljujućeg rada, snaga ovih osoba će ostati na minimum kada su najbliži cilju, kao maratonac koji pada dva metara pred sam cilj.

Šta to u tranzitu znači?

Duboka agresivnost koja ovih dana tinja u nama, jačaće iz sata u sat. Ukoliko imate bilo koji cilj (za koji trenutno možda ima najmanje racionalne osnove za uspeh), ili nosite snažno uverenje da možda u tajnosti ostvarite neku zamisao (bilo da je u pitanju posao ili privatni život) ne odustajte sada kada ste na korak stigli do uspeha!
Primirite se i na trenutak - ne činite ništa. Čekajte. Ne napadajte, ne branite se.
Strahovima і predrasudama blokirana energija, narednih dana, imaće za posledicu napuštanje započetih nastojanja, koja su čak і sasvim blizu ostvarenja.
Stanja velike ushićenosti, narednih dana će se smeniti sa apatijom. Kao da će se i entuzijazam sada gasiti za tren.
Ukoliko se sada dvoumite, odustanete, povučete se i pokleknete, ako se uplašite od neuspeha, odbijanja ili jednostavno sebi kažete da nemate šansu ili da niste dovoljno vredni, doživećete neuspeh i okončaćete možda čak i najvrednije planove.
A iza neuspeha može slediti ogorčenje і razočarenje. Tada se možete osetiti oštećenim, uskraćenim і izdanim od strane drugih ljudi.
Upravo ova opozicija ukazuje i na osećaj uskraćenosti i subjektivni doživljaj izdaje, koji se može odviti baš kroz one koje najviše volite ili ih jednostavno smatrate autoritetom.
Ako očekujete pomoć ili podršku, narednih dana, autoriteti ili vama drage osobe će se povući i ostaviti vas same na “cedilu”.

Sačekajte da prodje 12.april i videćete kako stvari postaju jasnije, a planovi lakše izvodljivi.

 

Scroll to Top