Planiranje zaceca

Doktor Jonasova teorija začeća
astrološka kontrola rađanja

Kada je Mađarska ozakonila svojevoljan prekid trudnoće, u leto 1956. godine, doktor Eugen Jonas, u to vreme mladi lekar psihijatar u Pragu, šokiran novom informacijom, pomislio je: "Zar se ne bi mogao pronaći neki manje traumatičan (i bolan) način kontrolisanja trudnoće?"
Proučavajući etnologiju, doktor Jonas je ustanovio da u narodnim tradicijama najvažniju ulogu igra Mesec. Pored toga, svima je poznato da su antički lekari i astrolozi izračunavali plodna razdoblja za žene i cikluse rađanja na osnovu astroloških proračuna.

Na radnom mestu je primetio da žene sa izraženom nervnom osetljivošću, periodično doživljavaju faze naglašenog libida, seksualne želje. Upravo ta, pojačana želja, kod različitih žena se javlja u različitim danima. Kod svih njih jedno je ipak bilo zajedničko - libidna želja se ponavljala svakih tridesetak dana.

Dr Jonas je započeo proučavanje astronomije i astrologije. Saznao je da je nauka nedavno, ponovo, utvrdila da Mesec deluje na ljude na razne načne, od povećanja piromanije i stanja opšte agresije za vreme punog Meseca do smanjenja rađanja dece za vreme mladog Meseca.
Takođe je saznao da su se značajni naučnici ranijih vekova, od Hipokrita do Keplera i Leibniza, bavili astrologijom. Stari astrolozi su tvrdili da se plodna razdoblja dovode u vezu sa Mesečevim menama – menstruacija.


Dr. Jonas je pronašao ključ rešenja problema, a to je bio položaj planeta, kao individualni uzorak, koji u osnovi uključuje ugao Sunca i Meseca prilikom rođenja svake žene. Kad se jednom nađe taj astrološko - matematički preračun, mogu se izračunati dani kad žena može zatrudneti.
Ako ne želi trudnoću, neka izbegava intimne odnose u toku “kritičnih” dana. Ako želi dete, onda treba iskoristiti plodne dane.


"Ne možemo zanemariti postavke dr Jonasa, čak i ako znamo da je stara astrologija išla putem nesigurnih teorija", pisalo je u odgovoru dr Jiria Maleka, primarijusa Univerzitetske klinike za ginekologiju u Pragu. "Kretanje zvezda je tačan vremenski pokazatelj, mi ga upotrebljavamo da označimo naše vreme. Nije sasvim bez važnosti činjenica da ono takođe ima nekog uticaja na ljudski organizam. Normalno je da dr Jonas želi proučiti stare eksperimente astrologa i iz njih izvući nova otkrića."

Dr Jonas je dobio dozvolu od države da nastavi svoje istraživanje i da svoje pronalaske pošalje poštom. Nastavio je samostalno da radi do 1960. godine kad ga je dr Aurel Hudcovic pozvao da ispita i dokaže svoje teorije na Ginekoloskoj klinici u Bratislavi.

Vesti o otkriću dr Jonasa počele su radovati mnoge ljude. “Astrologija omogućava roditeljima da izaberu čak i pol svog deteta” - tvrdio je dr Jonas.

Jonas je pokušao i u 87% slučaja je bio u pravu. Roditelji koji sada koriste Jonasov metod mogu sa 98% tačnosti, odrediti pol deteta koje će se roditi.

Proučavajuci preko pet hiljada istorija bolesti, dr Jonas je otkrio, isključujući nasledne probleme, da su se mrtva, deformisana ili mentalno retardirana deca rađala kad bi žena zatrudnela u vreme tranzitnih položaja Sunca i Meseca ili glavnih planeta u odnosu na planetarnu postavku u natalnoj karti zene.


"Žene, koje su rođene u vreme opozicije Sunca i Meseca, drugim rečima, za vreme “Uštapa” (punog Meseca), moraju posebno paziti kada će početi trudnoću. Inače, izlažu se velikoj opasnosti da rode bolesnu ili deformisanu decu."


Britanski astrološki časopis pisao je o jednom Jonasovom pacijentu, gospodji V.Petrovis iz Nitre.

“Zaredom je rodila tri mrtve bebe. Na kraju je rodila živo dete, ali tri meseca ranije i bilo je deformisano. Za nju su urađeni proračuni i pronašli su nešto neobično. U godini dana samo je četiri puta mogla začeti normalno, zdravo dete. Tačno sledeći naše proračune, gospođa Petrovis, rodila je potpuno zdravo dete u devetom mesecu. Ona je samo jedna od mnogih."

Nadajući se da će moći da odstrani mnoge nedostatke kod novorođene dece, dr Jonas je dobio dozvolu od dr Lubomira Hanzliceka, direktora praškog Instituta za psihijatrijska istraživanja, da na odeljenju radi "kosmobiološka" istraživanja.

U međuvremenu je dr Kurta Rechnitza, univerzitetskog profesora i bivšeg direktora porodilišta u Budimpešti, zainteresovala dr Jonasova tvrdnja da se astrologija može upotrebljavati za sigurnu, pouzdanu kontrolu rađanja. Dr Rechnitz se zadubio u medicinsku astrologiju, upoređivao astrološke grafikone majki, dane začeća i na kraju je proširio dr Jonasovu teoriju. Dr Rechnitz je napravio za eksperiment potrebne proračune i prepisao astrološku kontrolu začeća za 120 žena koje nisu želele decu. Nijedna nije zatrudnela. Dr Jonas-Rechnitzova teorija pretpostavlja dva plodna razdoblja u mesecu: ritmički ciklus i kosmički ciklus.

Sredinom 60-ih godina dr Jonas je sakupio veliki broj statističkih podataka i istorija bolesti.
Veliki deo vlastitog novca trošio je na kupovinu retkih astroloških tekstova. Putovao je u inostranstvo i razgovarao sa viđenim ginekolozima, astronomima, fizičarima i astrolozima, pokušavajući nekako da poveže sve sto je od istih čuo.


“Veliki problem je što ginekolozi nista ne znaju o astronomiji. Astronomi pojma nemaju o porodiljstvu, a obe grupe veruju da je astrologija najobičnija praznoverna glupost.” - saopstava dr Jonas.


Dr Jonas je znao da mu treba velika pomoć, ako želi da njegova otkrića koriste ženama. Sakupio je svoje istrazivačke radove i Ministarstvu zdravlja podneo molbu za otvaranje laboratorije i redovnu platu. Novine u Čehoslovačkoj počele su da pišu o Jonasovom radu. Prodaja novina se utrostručila ali na TBC, gde je bio glavni lekar, dr Jonas je čuo komentare “Trebalo bi da prestanete lečiti pacijente i sami se lečiti”; “Nema za tebe budućnosti ako ne napustiš astrologiju”.


Vratio se u Mađarsku sa dokumentom koji je potpisao Odbor mađarskih lekara, koji je svedočio da je dr Jonas potpuno normalan.


“Komad papira ne dokazuje da ste zdravi. Ne, ako se i dalje nastavljate boriti za svoje otkriće”.


Ministarstvo slovačke vlade poslalo je federalnoj vladi pismo u kojem je posvedočilo da je Jonas normalan. Federalno ministarstvo zdravlja dopustilo je dr Jonasu da nastavi sa radom, ali mu nije prispela nikakva pomoć. Jedan član ondašnjeg CK CKP zainteresovao se za dr Jonasa. Pročitao je njegove izveštaje i zauzeo se da se lekaru omogući da pristupi istraživanjima kako bi napredovao u svom radu. Sa uspehom je položio sve ispite.


Usprkos nastojanjima nekih kolega odlučni dr Jonas i njegova otkrića postali su poznati.
Njegova knjiga "Određivanje pola deteta unapred" prevedena je na šest jezika.
Nemci su mu čak ponudili kompjuter kako bi mu pomogli u istraživanju.
U njegovoj zemlji naučnici sa i izvan područja medicine polako su se okupljali oko njega.


Konačno je 1968. godine Ministarstvo zdravlja Čehoslovačke osnovalo Astrološki istrazivački centar za planiranje porodice u Nitri.


Direktor Jonas je napokon dobio osoblje i opremu o čemu je dugo sanjao. Vlada je odobrila upotrebu novinske ankete. Sedamsto čitalaca poslalo je detaljno popunjene upitnike. Analizirani podaci su kasnije potvrdili dr Jonasove teorije.
Dr Zdenek Rejdak 1968. godine je u časopisu "Signal" izneo istoriju bolesti pacijenata i opis Dr.Jonasove analize.

Hipokrit, "otac medicine", je rekao: ”Lekar, koji ne razume astrologiju trebao bi se pre nazvati budalom nego lekarom”.


Zašto položaj Meseca, Sunca i glavnih planeta u trenutku rođenja neke žene kasnije utiče na rađanje deteta? Niko to zasigurno ne zna. Potrebno je još jednom naglasiti da je ta teorija 98% delotvorna - isto toliko koliko i pilula. Nema popratnih pojava, mučnine, glavobolje, nervne napetosti, debljanja, brige o ozbiljnim mogućim posledicama. Delotvornija je od kontraceptivnih sredstava.


“To je svakako mnogo lakše za ženu nego pobačaj ”, dr Jonas tvrdi da je, dodavši "kosmički" ciklus plodnosti ciklusu Knaus - Ogino, usavršio "ritmičku metodu" koju je odobrio Papa.

Eugen Jonas, tvrdi da postoje dva plodna perioda u toku jednog meseca: onaj koji odgovara fizioloskoj ovulaciji i računa se tako sto se odbroji devet dana posle prvog dana menstruacije, a drugi je tzv. "period kosmičke ovulacije". Trenutak ovog drugog plodnog perioda računa se uz pomoć horoskopa i zavisi od ugaone udaljenosti izmedju Sunca i Meseca. Ako u toku tog dana dođe do koitusa, pol budućeg novorođenčeta se može utvrditi sa velikom sigurnošću.


Istraživanjima doktora Jonasa prisustvo ove "kosmičke ovulacije" objasnilo bi zašto mnoge žene, iako bez vidljivih ginekoloških problema, ne uspevaju uvek da zatrudne u vreme koje je njima po volji, već u periodima u toku menstruacije ili u toku dojenja.


Jasno je da je za korištenje ovog metoda potrebno poznavati poziciju kako natalnog Sunca tako i Meseca, i izračunati longitudinalnu razdaljinu. Kad Mesec dostigne tačno onaj ugao koji je imao sa Suncem u trenutku vašeg rođenja i ako je to bilo u nekom muškom znaku, dete koje je začeto tog dana biće muškog pola, a ako se Mesec nalazi u nekom od ženskih znakova dete će biti ženskog pola.


Ako zelite zdravo, snažno, lepo i inteligentno dete nemojte se upuštati u seksualnu igru u neplodnim danima, na nepovoljnim mestima, kao ni u astrološki nepovoljnom periodu. Astrološki nepovoljni dani su: dan punog Meseca i dan Mlađaka, jedanaesti dan (Ekadashi) nakon Mlađaka i nakon punog Meseca, dan eklipse.


Samo dve godine nakon što je pokrenut, rad na ASTRA institutu se završio zbog vanrednog političkog stanja u Čehoslovackoj - "Praškog proleća" i nereda koji su pratili invaziju Sovijeta.

Profesor Robert Fondiller, sa Columbia University (bivši savetnik za nauku predsednika SAD) obaveštava dr Jonasa 1970. godine da su ga, on i četiri druga naučnika, kandidovali za Nobelovu nagradu (Urey, Rabi, Shockley i Wacksman).


Iako je u penziji dr Jonas i dalje nastavlja svoja istraživanja i ona su sada proširena i na "kozmičke faktore, kao primarne faktore vremena i načina smrti coveka". Dr Jonas je srećno oženjen, otac je jedanaestoro dece i svi su planirani korisćenjem pomenutog metoda, čak je za poslednje dvoje dece izračunao datum i sat rođenja.About author

Jovana

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "AstroLabium ".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
Zakažite razgovor slanjem poruke na viber: +381694443220


Scroll to Top