Mesec aflikovan od Saturna


Mesec simbolički predstavlja dušu. Smatra se najvažnijim nebeskim telom, zbog svog uticaja na um i emocije. Oslikava način na koji doživljavamo svet i povezujemo se sa njim.
Oslikava primarni ženski princip. Upravlja osećajima, i izrazava potrebu za spontanošću i udobnošću jer se plaši. Svi su strahovi sazdani u Mesecu (druge planete modeliraju kako će se ispoljiti). Svaka trauma je sadržana u Mesecu. Mesec voli noć i intimu, kuću, pa tu i traži tačku smirenja.
Mesec upravlja rodjenjem. Takođe predstavlja majku, ženu, kao i ćerku kad se uda i postane majka. kao i vrstu odnosa koju sa majkom (pa dalje is a ženom i ćerkama) gradimo, kao i samo blagostanje porodice, poreklo, odgoj i sve ostale faktore koji imaju dubok uticaj na psihologiju i život osobe.
Vlada početkom života i dešavanjima do 04.godine kao i osećajima iz prenatalnog perioda. Vlada i dvadeset i četvrtom godinom kao i šezdeset i šestom godinom.
Vlada i podsvešću i snovima. Predstavlja um, emocije, pranu, vodu i tečnosti.
Predstavlja i hranu, kao i materijalne potrebe i egzistenciju samog natusa.
Položaj Meseca u natalnoj karti pokazuje način na koji osoba misli i oseća, njene/njegove važne teme u životu i njegov odnos sa spoljnim svetom.

"Čandra je voden i vazdušast u konstituciji (kapha i vata), intuitivan je i ima okruglo telo, svetlo lice, piskav i prijatan govor, promenjive je i ćudljiv." Parashari 3.24.

Dobro postavljen, u znaku, kući i aspektu ukazuje na veliku duhovnu snagu i pomaže u prevazilaženju poteškoća u životu. Oslikava i mentalnu i psihološku stabilnost, dobru koncentraciju i uslov za blagostanje i emocionalno zadovoljstvo.

Loše aspektovan i položen Mesec obično oslikava emocionalne poteškoće, mentalne, psihološke ili zdravstvene probleme. Aflikovan Mesec može se ublažiti meditacijom i raznim drugim duhovnim veštinama ili životom u izolovanijim i mirnijim sredinama.

Saturn simbolizuje dogme, statiku, ograničenja i smrt. Vlada kolenima i zglobovima, starinama i ozbiljnošću. Saturn predstavlja dugovečnost, starost, koncentraciju i meditaciju. Saturn predstavlja i štednju, disciplinu kao i svaku vrstu ograničenja; naporan rad, služenje i poniznost, terajući tako osobu da se suoči sa sopstvenim slabostima i negativnijim sklonostima. Dakle, simbolizuje i robovlasništvo, tiraniju i patnju. Predstavlja i podvale, laži i manipulacije koja se otkrivaju kroz vreme.
Pozicija Saturna u kući, znaku i aspektu, u natalnoj karti, ukazuje na scenarija dogadjaja i oblasti u kojima će biti najviše borbe i poteškoće.
Ukoliko je Saturn dobro postavljen, ukazaće na sposobnost da osoba izdrži teškoće, dalje spremnost za naporan rad, osećanje odgovornosti, ozbiljnosti ili samodiscipline.
Aflikovan i loše postavljen Saturn ukazaće sa druge strane na poteškoću u suočavanju sa odgovornostima, ili pokušavaj da se iste izbegnu, što će dovoditi do još većih patnji i stradanja. Aflikovan i loše postavljen Saturn ukazuje i na depresiju, usamljenost, osećanja odbačenosti, izigranosti i izolacije, zavisnost i hronične bolesti.
Serija životnih razočarenja i frustracija najčešće će dalje voditi u izolaciju, ili odricanje od ovozemaljskih dobiti (bez obzira da li su društvene, materijalne ili emotivne), pa i traženju smisla i zadovoljstva u duhovnosti. Njegovu “zlokobnu energiju” može ublažiti post, nesebično pomaganje drugima, izolacija i meditacija ili molitva.

"Ova planeta ima vlast nad olovom, crnim i teškim kamenjem i ječmom. Gospodari slonovima, kamilama, svinjama, krticama i crnim mačkama. Vlada i sovama, slepim miševima i noć́nim pticama. Vlada divljim maslinama i hrastovima; vlada i maslinovim uljem, kestenom, krastavcima, lukom i tikvama. U ljudskom telu, vlada slezinom i bešikom. U bojama, gospodari crnom i sivom..." Jerónimo Cortés

Kada su Mesec i Saturn aflikovani ili drugim rečima se nadju u lošem aspektu (kvadratu ili opoziciji), onda imamo produkt spajanja suprotnih elemenata (na primer: Mesec u Ovnu, Saturn u Raku – vatra, voda) i borbu duše sa gotovo neprestalnim frustrirajućim dogadjajima i organičenjima iz spoljnog sveta.
Ovaj aspekt ukazuje i na konflikt između nesvesnih težnji і želja, na jednoj, і životnog iskustva і nužnosti na drugoj strani. U najranijim iskustvima iz porodice, sama osoba može poneti snažno uverenje da joj “sudbina” a i sam život nisu naklonjeni.

Mesec u lošem aspektu prema Saturnu ukazuje i na kompleksan odnos sa porodicom ili majkom, pojačavajući identifikaciju sa njenom ličnošću. To se manifestuje na neki način i kroz preuzimanje određenog, u odnosu sa majkom stečenog, modela ponašanja u kasnijim ličnim i prijateljskim vezama ( u slučaju kvadrata). Ili upravo one suprotnosti “e ja neću da budem kao ti, neću da živim kao ti” (u slučaju opozicije).
Neretko, sa lošim aspektom, sama porodica rano postaje prezahtevna u odnosu na dete, previše kritički nastrojena, ili se na samo dete “svali” teret svakodnevnih obaveza neprimerenih za uzrast i pol.
Loši odnosi unutar same porodice, ponekad dete stavljaju u ulogu posrednika u rešavanju intimnih problema roditelja.

Dalje, u najranijim godinama života, pritisak ili oponiranje društva, bliskog okruženja, drugara iz detinjstva ili nastavnika, neuspesi u vezama, mogu uništiti samopoštovanje osobe i pridoneti samodestruktivnom ponašanju u kasnijim godinama. Još jednom, osoba će nadalje, svet prepoznavati kao mesto u kom često “nije dobrodošla”.
Nedostatak zdrave bliskosti prvo u porodici, pa onda i sa spoljnim svetom, razviće kasnije u životu pesimizam, depresiju i strahove svih vrsta. Strah od vezivanja (opozicija), strah od samoće (kvadrat) i sl.

Ovaj aspekt ukazuje i na neku vrstu ogorčenosti i otudjenosti, koji se produbljuje nakon svakog narednog “pokidanog odnosa” bez obzira da li je u pitanju prijateljstvo ili ljubavni život.
Pored gotovo hroničnih stanja patnje і trpljenja na emotivnom planu, sa ovom konstelacijom može doći і do zdravstvenih tegoba. I gotovo kao i uvek, soma će preuzeti sav psihički teret.

Ove osobe se na žalost teško odvajaju od porodice (bez obzira koliko daleko da odu) i teško menjaju model ponašanja.
Najvažniji zadatak je srušiti zid koji koji je nekada davno sagradjen і otvoriti se sa mnogo više poverenja za spoljne uticaje i u drugima videti dobru nameru.
Unutrašnja snaga, samodisciplina i samokontrola, kao і neograničeno strpljenje rezultirali bi značajnim uspesima u spoljnom svetu, stabilizovali odnose і tako ojačali narušeno samopouzdanje.

autor teksta: Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi. Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
zakažite razgovor slanjem poruke na viber:
+381 69 4443220

Jovanin YouTube kanal

Pars fortuna – arapska tačka sreće i sudbine

Pars Fortuna predstavlja tačku sudbine i sreće - doslovce - sreće u životu (ili sreću života). Opisuje sam pogled na život, kvalitet i snagu života, sreću kroz partnerstvo, decu ili sl. Ali opisuje i sudbinu kojoj ne možemo „izmaći“.


tekst objavljen decembra 2017.godine

Južni Mesečev Čvor – Ketu i Venera u istom znaku do 16.novembra 2022.godine

Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim.
Večno nezadovoljan, neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.


autor teksta: Jovana Bogoslovov, tekst objavljen 2020.godine

Škola astrologije astrolabium

Jovana Bogoslovov

Svetog Save 25, Beograd, Srbija

+381 69 444 3 220

jovanalg@yahoo.com

Follow Us
Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.
Jovanin YouTube kanal

© Jovana Bogoslovov. All Rights Reserved. Design by HTML Codex