Pomračenja Meseca

Pomračenje Meseca polusenkom
25.marta 2024. oko 8 ujutru na 5° Vage 07′

“Mesec se pomrači kada uđe u Zemljinu senku. Ova senka ima konusni oblik pošto je Sunce mnogo veće od Zemlje. Pomračenje počinje ulaskom Meseca u Zemljinu polusenku. Iz polusenke Mesec ulazi u senku i to svojim levim krajem, okrenutim ka istoku. Tada se na Mesecu opaža senka Zemlje koja sve više raste, a Mesec dobija izgled srpa..."

Šta predstavlja Pomračenje Meseca?

Tokom jedne godine može biti najviše sedam pomračenja, tri Mesečeva i četiri Sunčeva ili dva Mesečeva i pet Sunčevih. Kada Mesec prolazi samo kroz Zemljinu polusenku, govori se o pomračenju u polusenci.
Pomračenja se događaju gotovo u istom redosledu nakon 18 kalendarskih godina i nekih 11 dana, ili oko 10 dana ako razdoblje obuhvata pet prestupnih godina, odnosno 12 i 1/3 dana ako obuhvata samo 3 prestupne godine, što se može dogoditi na prelazu veka - Sarosov period.
Eklipse najavljuju nadolazeća negativna dešavanja
, bilo da je reč o natalnom, horarnom ili mundanom horoskopu, a primarna važnost se daje solarnim eklipsama.
I jedno i drugo pomračenje se tumači kao loš znak koji najavljuje propast nekog poduhvata ili objavu (čak i kraj) rata.

Na primer ,
u vreme pomračenja Meseca koje se dogodilo 22. maja 1453. godine tokom opsade Carigrada, desio se pad grada i slom Vizantije.
"Moral branilaca je pao posle povratka broda 23. maja, koji nije naišao na pomoć. Svi su znali za predviđanja da će posednji car, kao i prvi, nositi ime Konstantin i biti Jelenin sin. Postojalo je i predviđanje da Carigrad neće pasti na sve veći mesec. Tokom noći 24. maja bio je pun Mesec, a zatim je Mesec trebao da se smanjuje, kada je usledilo pomračenje. Uplašeni stanovnici grada odlučili su da sutradan sprovedu litiju kroz grad, ali je ikona pala i nisu mogli da je podignu, zatim je pao veliki pljusak, zamijenjen gustom maglom, a noću oko kupole Svete Sofije primećeno je isijavanje.
" Ovaj znak je zapravo učinio da slavni vladar razume, da će se proročanstvo obistiniti i da se njegovom carstvu bliži kraj, kao što je i bilo. S druge strane, ovaj znak se činio Turcima kao znak pobede, koji su se veoma obradovali i upriličili veliku proslavu u svom logoru..."

U ponedeljak, 25.marta 2024.godine, ćemo imati Penumbralnu lunarnu eklipsu - pomračenje Meseca polusenkom, u prvom dekanu znaka Vage, na 05° Vage 07′ , u blizine fiksne zvezde Zaniah (Al Zawiah) .

"Ako je znak u koji pada pomračenje bliži Ascendentu, onda će dešavanja početi u okviru prvih 4 meseca. Ako je bliže MC-u, u narednih 4 meseca. Ako prema sedmoj kući, onda odlaže dešavanja do poslednja 4 meseca..." Sahl ibn Bishr al-Israili

Šta ovo pomračenje Meseca donosi na ličnom planu?

Mesec simbolički predstavlja dušu. Smatra se najvažnijim nebeskim telom, zbog svog uticaja na um i emocije. Oslikava način na koji doživljavamo svet i povezujemo se sa njim. Oslikava primarni ženski princip. Upravlja osećajima, i izrazava potrebu za spontanošću i udobnošću jer se plaši. Svi su strahovi sazdani u Mesecu (druge planete modeliraju kako će se ispoljiti). Svaka trauma je sadržana u Mesecu. Mesec voli noć i intimu, kuću, pa tu i traži tačku smirenja.
Na ličnom planu, pomračenje Meseca donosi promene u kući, u imovini ili partnerstvu, ali i na poslovnom planu kroz loše uplive žena.
Ovo je veoma značajan period za vas ukoliko imate Ascendent (podznak) u znaku Vage, Sunce ili Mesec u ovom znaku; kao i mnogi rođeni sa Suncem ili Ascendentom u kardinalnim znakovima kao i oni koji imaju Mesec u kardinalnom znaku (Ovan, Rak, Vaga i Jarac).
Potrebno je pogledati i da li ovo pomračenje Meseca pravi neki aspekt sa vašim natalnim planetama, da li na bilo koji način „angažuje“ svetla tela ili dispozitora istih.
Mnogi od vas će, u narednim nedeljama, napraviti značajan korak po pitanju partnerstva, ugovora ili sudskih sporova.

Za početak, pogledajte polje u kome se odigravaju ova lunarna i naredna Solarna eklipsa 8.aprila 2024. (polje koje počinje znakom Vage i znakom Ovna) i videćete šta je u toku i šta će se "lomiti" i menjati u narednim nedeljama (1. polje život, fizicko telo, 2 novac, 3 komunikacija, saobraćaj, učenje, rodbina, 4 otac (mada oba roditelja), kuća, dom, 5 zabava, deca, seks I ljubav, 6 bolesti, zdravlje, svakodnevnica, posao, 7 brak, partnerstva, 8 smrt, nasledstva, dugovi, 9 religija, duhovnost, zakon, putovanja, 10 karijera, pozicija i posao, 11 prijatelji, nade, želje, novac koji mi pada s neba, lutrija, 12 izolacija, patnja, trpljenje, loše stvari koje se desavaju zbog mojih grešaka, poroci, strahovi i tako redom).Šta ovo pomračenje Meseca donosi na mundanom planu?
Ovo pomračenje Meseca biće vidljivo u većem delu Evrope, severnoj i istočnoj Aziji, većem delu Australije, većem delu Afrike, Severnoj Americi, Južnoj Americi, Pacifiku, Atlantiku, Arktiku i Antarktiku. U našim krajevima se neće videti.
U mundanoj karti, ova eklipsa utiče na narode, države i gradove koji imaju tradicionalnu povezanost sa znakom Vage (na Ascendentu, MC, Suncu ili Mesecu):
Prva dekada znaka Vage je pod vladarstvom Meseca pa Lunarna eklipsa u ovoj dekadi donosi probleme vezane za narod, mir, pregovore, sporazume, vlade ili udruženja.

U mundanoj karti, ova eklipsa utiče na narode, države i gradove koji imaju tradicionalnu povezanost sa znakom Vage :
države i oblasti: deo Etiopije, Kina, Italija (Dorotej), Libija, gornji Egipat, Arabija (Valens),  Kartagina (Valens), grčka imperija do Tunisa (El-Biruni), Takar (El-Biruni), Kašmir, Sistan, Vizantija (Abu Mašar), Tibet (El-Rijal), Indija (El-Rijal), Magrib (ibn Laban).
[Remzi]   Austrija,  Portugalija, Savoja (Ptolemej deli ovaj znak na spoljašnji severoistočni deo u kom su Baktrija, Kašmir i deo Kine, i unutrašnji jugozapadni deo gde se nalaze Tebaida, Oazis i Trogloditija).
gradovi: Kabul, Meka (El-Biruni), Izmir (Valens), Lisabon, Frajburg, Frankfurt, Beč…


"Severoistok je više srodan vazdušnim znacima. Područje koje zahvata teritorija bivšeg Sovjetskog Saveza; Češka manje, više Slovačka; Poljska, Rusija, Belorusija, Ukrajina, više je srodno znaku Vodolije po Ptolomejevoj podeli sveta što se u praksi potvrđuje kao tačno.  Daleki Istok, pre svega Kina i oblasti oko Kine su srodne znaku Vage, dok znak Blizanaca se provlači kroz ovu podelu i on predstavlja gradove u kojima žive ljudi..." Peđa Radović  


Ovo pomračenje Meseca je pod vladarstvom Venere pa njena pozicija u znaku Riba i konjunkcija prema Saturnu donosi probleme vezane za izborne procese, mir, pregovore, sporazume, vlade ili udruženja; ali ukazuje i na opasnosti od uragana, požara i zemljotresa.
Mogući su i snažniji potresi na poluostrvima i ostrvima na Severu i Severo zapadu. U velikom delu Evrope vreme će biti promenljivo sa mogućnost obimnijih padavina - oluje, kiše, poplave i grad.

Scroll to Top