Venera i Severni Mesečev Čvor

Severni Mesečev Čvor - Rahu i Venera
u istom znaku od 5. do 29.aprila 2024.godine

Venera je druga planeta u Sunčevom sistemu. Kao oličenje rimske boginje ljubavi (po kojoj je dobila i ime), blistavo sija na nebu, pa predstavlja i "treće svetlo telo". U narodu je poznata kao Zornjača, Večernjača ili zvezda Danica. Posle Sunca i Meseca, to je najsjajniji planetarni objekat na nebu. U Vavilonu, planetu Veneru su izdvajali od ostalih planeta i obožavali je kao člana trojstva (Veneru, Mesec i Sunce). Ne tako davno, u Polineziji su Zornjači - Veneri, prinosili žrtve. U rimskim kolonijama nazivana je Lux divina (božanska svetlost).

Astrološki posmatrano Venera simbolizuje ljubav – sposobnost da volimo i pokazujemo ljubav. Simbolizuje i sestre, devojke, ćerke, lepotu, potrebe, uživanje, gracioznost, senzualnost, sklad, mir, harmoniju, komfor, umetnost, muziku, nakit, socijalne odnose, smisao za estetiku, boje, kulturu i vaspitanje, saradnju, dogovor, poklone, grlo pa i hranu, slatkiše, šećer, začine i sl.Venera vlada i hormonima. Venera vlada i diplomatijom, politikom i izbornim procesima. Venera je materijalna I koristoljubljiva. Vlada i materijalnim obiljem i hranom kao i začinima, vlada i umetnošću i talentima. Jer ona hoće sve sad i odmah.
Venera je posredno u sprezi sa komunikacijom sa spoljnim svetom i vladar je ujedinjenja i sklada. Shodno tome, u odnosu na položaj i aspekt koji Venera gradi manifestovaće se potreba za skladom, mirom i naravno oslikaće se način na koji volimo, koga volimo i šta tražimo od emocija i emotivnih odnosa. Venera će kod oba pola, simbolizovati sposobnost da se stvori i održi harmonija u bilo kom vidu odnosa, a ponajviše ljubav. A Venera vlada i mirom i brakom I samim ulaskom u brak.

Nekada davno, vodio se veliki rat izmedu bogova i demona, dobrog i zla.
Pored njih, na svetu su egzistirale i duše budućih velikih Risija utelovljene u Nagase, zmijolika bića koja su se kretala uspravno.
Njihov predvodnik bio je kralj zmija Vasuki. Promatrajući neprestalne sukobe izmedju demona i bogova, Vasukiju je pala na pamet ideja i uputio se ka vrhovnom tvorcu Vishnuu i potražio pomoć i blagoslov.
Pitao je šta treba da urade da demoni i bogovi dobiju mir i zaustave rat. Dobio je odgovor.
Uzburkati okean, kako bi dobili pehar sa nektarom Amrit. On bi ih učinio besmrtnim I moćnim, svakobi uživao u njegovim blagodetima i sukob bi prošao. Uslov je, dakle, bio da pehar sa nektarom bude svima na raspolaganju.
Vasuki je, nakon Visnuovog blagoslova, predložio bogovima i demonima da zajednički dodu do mira i stvore ravnotežu, jer ni jedan od njih nije imao dovoljno snage sam. Kralj zmija Vasuki je predložio demonima i bogovima da ga vezu za planinu Mandrachal kako bi im poslužio kao konopac da se spuste u okean i pokretajući planinu uzburkaju vodu. Bogovi su dežali telo a demoni glavu boga Zmija, i proces je mogao da počne. Neočekivano, uzburkavajući okean, iz njega je izašlo i ono što niko nije očekivao. Prvo je izašao pehar otrova Vish, koji je izazvao haos u sva tri sveta. Bog Shiva je brzo uzeo pehar, ispio ga, kako bi spasao svet, ne primetivški kao se jedna kap spušta niz njegov vrat, koji je zauvek ostao plave boje. Dhanvantari (Vishnuov Avatar, lekar Bogova) konačno uhvati pehar sa nektarom Amrit.
Videvši to, bogovi i demoni skočiše da dograbe pehar. Tada se Bog Vishnu prevori u prelepu plesačicu Mohini i ponudi u isto vreme pehar i bogovima i demonima, smestivši ih u dve različite sobe. Naravno, pehar je dao krišom samo bogovima. Jedne večeri Vasuki se prikrao bogovima, ukrao Amrit i popio jedan gutalj. Videvši to Vishnu je bacio svoj disk i prepolovio Vasukija na dva dela. Kako je već popio nektar besmrtnosti, Vasuki nije mogao umreti i njegovi odvojeni delovi nastavili su svako svoj život. Vrhovni bog Vishnu je poslao svaki deo tela Boga Zmija na dva suprotna kraja Zemlje.
Tako su nastali Rahu zmijina (demonova) glava i Ketu, zmijin rep (demonovo telo).


Severni i Južni mesečev čvor, Ketu i Rahu, najjednostavnije rečeno, predstavljaju karmičku misiju, zadatak u nečijem životu.
Čvorovi, dalje, ukazuju na odnose koje ćemo graditi sa okolinom, na slabe tačke u našem životu I sl. I jedan i dugi su prevashodno malefici. Rahu će uvek delovati pritajeno, dok će Ketu uvek imati otvoreno delovanje.
Rahuu pripada 6.polje a Ketuu 12.polje. Egzaltacija Rahua je u 3. Ili 6. astrološkom polju, dok u 8, 9, 11. I 12. polju daje loše rezultate.
Gornjim delom ljudskog tela vlada Rahu, donjim Ketu. Rahu vlada bradom, Ketu palcem na nozi.

Severni mesečev čvor ili Rahu, se u astrološkoj literaturi dovodi u vezu sa harmonijom, elementarnom težnjom, ukazuje na inkarnacijske lekcije koje sad trebamo da primimo i put koji trebamo da sledimo.
Kako predstavlja Glavu (zmaja, zmije) bez tela, Rahu ukazuje na oblast ka kojoj će biti usmeren sav naš um, svest. Rahu vlada materijalnim dobrima i nije zainteresovan za suštinu odnosa.
Rahu može ukazati I na lošu reputaciju, maliciozna dela, teškoće I loše periode u životu. “Lupati glavu” oko nečega bi bila prava reč. “Misli čitavog života” koncentrisane na odredjenu oblast.
Rahu se raduje Merkuru i najidealnije ih je imati u 4.polju. Takodje, idealno bi bilo da Rahu bude u astrolokim poljima pre Saturna (pr. Rahu u 3, Saturn u 8).
Za razliku od njega Ketu će darovati sjajan provod, srećne okolnosti, ali I obezglavljenje naročito uz aspekt sa Jupiterom.


Uzmimo za primer Grace Kelly (Novembar 12, 1929.god. 5:31am Philadelphia, PA, USA).

Prvo što vidimo da je Rahu u 07.polju u znakuBiku.
Glava okrenuta partnerstvu, braku. Rešavanje finansijskih dugova partnera, neprijatnosti u braku I duboka povredjenost kroz brak.
Interesantno da je Aristotel Onazis 1953.godine kupio kazino u Monte Karlu, i privreda Monaka je počela da slabi.
Gardner Kauls, izdavač časopisa Luk, je napomenuo kako bi brak kneza Renija sa nekom holivudskom zvezdom mogao da privuče bogate turiste u Monako (mislivši na Merilin Monro).
Dve godine kasnije knez Renije je na Kanskom festivalu 1955.god. slučajno upoznao Grejs Keli, i pomislio kako bi ona bila odgovarajuća supruga i kneginja Monaka.
Renije je, radi nasledstva (novac – Bik), morao da se oženi inače ukoliko ne bi obezbedio naslednika monačanskog prestola, njegova kneževina bi pripala Francuskoj.
Zbog nepovoljne ekonomske situacije u Monaku, Renije je od oca Grace zahtevao miraz od čak dva miliona američkih dolara. Toliko o Rahuu u 07.polju u Biku.

Interesantno je proučavati Rahua iz natalne karte u konjunkciji sa Venerom partnera.
Prva asocijacija bi bila “ovu osobu ne mogu da izbacim iz glave, to je prava ljubav I ja to znam”.
Ovo su svakako karmičke ljubavi, koje na bilo koji način sada moraju biti ostvarene. Ove dve osobe idu jedna ka drugoj, žure u odnos, imaju osećaj da se oduvek znaju I neretko po svaku cenu ulaze u vezu. To naravno ne znači obavezno da će ta veza trajati zauvek. U ovom slučaju je trajala, po cenu svega.

Severni Mesečev Čvor Rahu i Venera su u istom znaku do 29.aprila 2024.godine. 17. i 18.aprila 2024.godine su u egzaktnoj konjunkciji..
Mnogima će doneti karmičko - ljubavno ili emocionalno pročišćenje. 
Srešće se ovih dana, možda i oni koju nikada nisu trebali da se sretnu. Savršeni par kome “život” nekada nije dao šansu i srodne duše koje su prostorno udaljene.
Venera i Rahu su suštinski dijametralno različitih Guna - oblika svesnosti. Pa priroda Venere narednih dana dolazi do izražaja na najagresivniji I nama nepoznat način. 
Ukoliko osećate emocionalno nezadovoljstvo, porebu za većim, snažnijim, sadržanijim emocijama, eto Rahua kako se čuje u vama. 
Verovatno osećate zadnjih dana duboko ukorenjenu potrebu za emocijama, razmišljate o nekom idealnom partner iz prošlosti, čak možda i osećate fizički dodir osobe iz vaše fantazije. Ovo se naravno može manifestovati i kroz snove.  Ako bi sada zatvorili oči i pokušali da osećate, mogli bi čak i da imate viziju savršenog ljubavnika ili partnera. 

Rahu je uvek “nezadovoljan” i njegove krajnje namere u bilo kojoj vrsti delovanja, su nam najmanje poznate. 
Kontrola od strane partnera biće pojačana, pa povod za sukob može biti I najmanja sitnica. Veze sa zauzetim osobama sada mogu da zakomplikuju naredne dane. Povratak na osobe iz prošlosti takodje.
Trenutna “opsednutost” Rahua je težnja za telesnim uživanjem, partnerskim sukobljavanjima I novcem. Ova “opsednutost” užitkom ili dodirom, može eskalirati i krajnjim nasiljem (psihičkim ili fizičkim), ako niste spremni da odgovorite na žudnju druge strane ili partnera.
Istovremeno, vaša nezadovoljena potreba za emocijom može uroditi agresijom prema najbližim osobama iz okruženja. 


"Himkundmrinalabham daetyanam parabham gurum,
Sarvashastrapravaktaram bhargavam pranmamyaham"


Scroll to Top