Merkur u konjunkciji
ili aspektu prema Plutonu


Merkur simbolizuje razum, intelekt, moć rasudjivanja, veštinu govora, pokreta pisanja, izražavanje, trgovinu, puteve, rodjake, decu, komšije, banke, škole, učenje, saobraćaj i posredovanje. Primarna funkcija Merkura je razmišljanje i koordinacija.
Merkur je zaslužan za brzu percepciju, mentalnu fleksibilnost i uopšteno moć prilagođavanja. On ukazuje na intelektualni i mentalani razvoj.
Merkur vlada analitičkom inteligencijom (za razliku od Jupitera koji simbolizuje kreativnu inteligenciju).
Sam termin Inteligencija predstavlja mentalnu karakteristiku koja se sastoji od sposobnosti za učenje iz iskustva, prilagodljivost na nove situacije, razumevanja i korištenja apstraktnih pojmova, i korišćenja znanja za snalaženje u novoj okolini u kojima ne pomaže stereotipnonagonsko ponašanje, niti učenjem stečene navike, veštine i znanja.

Odnos Merkura (razuma) i Plutona (destrukcije, razaranja, kontrole, moći) je veoma važan u koliko postoji u natalnoj karti.

Sama konjunkcija je uvek prioritetna i ukoliko postoji u natalnoj karti između ove dve planete prvenstveno stimuliše intelektualnu stranu ličnosti do krajnjih granica (setite se John Nasha).
U tom pogledu, kod rodjenog sa ovim savezom, nema proseka, niti ravnoteže, već vladaju ekstremi. Ova osoba posedujete nepokolebljivu istrajnost da odbrani svoje principe i da završi ono što je započela.
Pronicljivost se kod ovih osoba ne ogleda samo u snažnom interesovanju ka jednoj temi već i u međuljudskim odnosima, u kojima često vladaju ekstremni mentalni obrasci.
Ovo su s druge strane, neretko inteligentne osobe, zainteresovane za sva zabranjena područja, teorije zavera ili kontrolorima naših života.

S druge strane, inkonjunkcija bi ukazala na čoveka koji “koketira” sa starim znanjima, zabranjenim temama i svakom vrstom intelektualne drugosti, u odnosu na pojedinca (uzmimo za primer Umberta Eca).

Sekstil i trigon ova dve planete ukazuju na odličan smisao za humor (najčešće “crni”), snažnu diplomatsku retoriku, analitičnu prirodu i misaoni individualizam. Ove osobe imaju vanredno dobru sposobnost koncentracije, čak i u nemogućim uslovima.

Kvadrat Merkura prema Plutonu prvenstveno stimuliše našu intelektualnu stranu ličnosti. U tom pogledu, nema proseka, niti ravnoteže, već vladaju ekstremi.


Krajem decembra 2022.godine, tranzitni Merkur menja pravac kretanja u retrogradni smer iz konjunkcije sa Plutonom.

09, 10. i 11.februara 2023.godine dolazi do pune konjunkcije.


Šta to znači?
Čvrstim životnim uverenjima i stavovima, neko sada pokušava da nametne svoje mišljenje ovih dana, dok vi defanzivnim stavom ili nasilnim verbalnim odgovorom, branite svoje mišljenje.
Pod ovim tranzitom se neretko podiže glas, nameće stav, manipuliše istinom (izvrće istina), preti ili ucenjuje, bilo bliska osoba, prijatelj, dete ili partner.
Ako ovih dana čujete “ako ne prestanes otićiću, ako se ne zaustaviš udariću te i slično, preživeli ste tranzit.
Ako ste ćutali, spijunirali, manipulisali, imali osećaj da vas neko ozbiljno u razgovoru “zeza” i dalje ste osetili tranzit.
Ako ste ušli u sukob oko računa, greške oko plaćanja kreditnom karticom, ako ste “poludeli” jer plata kasni a vanredni troškovi u kući bivaju sve češći, i dalje ste preživeli tranzit. Verovatno ste se ovih dana zapitali i šta je sigurno, suštinski postojano ili predvidljivo u vašem životu (ali i životu ljudi koji vas okružuju).
Tranzit Merkura u konjunkciji sa Plutonom, doprinosi i „sužavanju vidika“, sopstveno zatvaranje unutar mračnih hladnih dubina uma, kao i osećaj “ograničene” mogućnosti (Merkur je pod Saturnovom vlašću) da se donese prava odluka ili usmeri misao ka pozitivnom rešenju na bilo kom planu u svakodnevnici.

Tranzitni Merkur predstavlja globalnu evoluciju misli (trend) koja će na indirektan način “dotaći” svakog od nas.
Ljutnja ili bes, kao reakcija koja će proizaći iz konjunkcije Merkura prema tranzitnom Plutonu, će biti uslovljena objektivnim događajima (posao, pozicija i njeno ugrožavanje), ali i (iracionalno) pojačana našom svesnom ili nesvesnom reakcijom da “odgovorimo” jasno i glasno na takozvani napad.
Svrha ovog tranzita Merkura je ponovno razmatranje, duboko poniranje u prošlost pa i u suštinu, umovanje o prethodnim postupcima ili odlukama, kao i usmerena misaonost u pravcu razrešenja svakodnevnice (Vita Activa).
Mnoge dileme, koje su vas opsedale prethodnih dana (ostati ili dići ruke), predstavljaju prevashodno posledicu mentalnog zamora koji je aktuelan bar od jeseni (brige oko svakodnevnice, posla, troškova, dugova, štednje, kredita).
“Slika” tih dilema mogla se preneti na razočarenje u najbliže, partnere, “kontrolore vašeg života” ili jednostavno projekciju sopstvenog nezadovoljstva nad istim.
Izmenjena vizura stvarnosti (umišljanje, paranoja, strahovi) i objektivni napadi na poziciju bilo kog pojedinca (problem na poslu i u privatnom životu) doneli su i rezutate u prethodnim danima. Pretnje na poslu, mogućnost otkaza, verbalni ili fizički napadi od kolega ili saradnika.

S druge strane, ovaj tranzit ukazuje na dubinu misli, početak traganja i istraživanja, interesovanje za mistično, skriveno ili jednostavno “kopanje po najskrivenijim tunelima uma”.
Pa, sada je vreme za vraćanje na staru literaturu, povratak na klasike, istoriju, arheologiju ili stručnu literaturu.

autor teksta: Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi. Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
zakažite razgovor slanjem poruke na viber:
+381 69 4443220

Pars fortuna – tačka sreće i sudbine

Pars Fortuna predstavlja tačku sudbine i sreće - doslovce - sreće u životu (ili sreću života). Opisuje sam pogled na život, kvalitet i snagu života, sreću kroz partnerstvo, decu ili sl. Ali opisuje i sudbinu kojoj ne možemo „izmaći“.


tekst objavljen decembra 2017.godine

Južni Mesečev Čvor – Ketu i Venera u istom znaku

Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim.
Večno nezadovoljan, neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.


autor teksta: Jovana Bogoslovov, tekst objavljen 2020.godine

Škola astrologije astrolabium

Jovana Bogoslovov

Svetog Save 25, Beograd, Srbija

+381 69 444 3 220

jovanalg@yahoo.com

Follow Us
Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.
Jovanin YouTube kanal

© Jovana Bogoslovov. All Rights Reserved.