Mesec u znaku Bika

autor teksta: Jovana Bogoslovov - tekst objavljen avgusta 2005.godine, pošalji email: jovanalg@yahoo.com

Mesec simbolički predstavlja dušu. Smatra se najvažnijim nebeskim telom, zbog svog uticaja na um i emocije. Oslikava način na koji doživljavamo svet i povezujemo se sa njim. Oslikava primarni ženski princip. Upravlja osećajima, i izrazava potrebu za spontanošću i udobnošću jer se plaši. Svi su strahovi sazdani u Mesecu (druge planete modeliraju kako će se ispoljiti). Svaka trauma je sadržana u Mesecu. Mesec voli noć i intimu, kuću, pa tu i traži tačku smirenja. Mesec upravlja rodjenjem. Takođe predstavlja majku, ženu, kao i ćerku kad se uda i postane majka. kao i vrstu odnosa koju sa majkom (pa dalje is a ženom i ćerkama) gradimo, kao i samo blagostanje porodice, poreklo, odgoj i sve ostale faktore koji imaju dubok uticaj na psihologiju i život osobe. Vlada početkom života i dešavanjima do 04.godine kao i osećajima iz prenatalnog perioda. Vlada i dvadeset i četvrtom godinom kao i šezdeset i šestom godinom. Vlada i podsvešću i snovima. Predstavlja um, emocije, pranu, vodu i tečnosti. Predstavlja i hranu, kao i materijalne potrebe i egzistenciju samog natusa. Položaj Meseca u natalnoj karti pokazuje način na koji osoba misli i oseća, njene/njegove važne teme u životu i njegov odnos sa spoljnim svetom.


Bik uvek predstavlja plodnu zemlju, brda, pašnjake i sl.
Neretko se Mesec u znaku Bika može naći kod ljudi koji potiču iz zemljoradničke porodice (bar dedovi ili bake).
Mesec predstavlja i jezera, pa u Biku i jezero pored kuće u brdima pored pašnjaka.

E sad zamislite i kućicu na Zlatiboru, pored ledenog jezera, sa sad već “mrtvim pašnjacima”, pored Crnog Rzava (reka), pa vi u toj kućici pored uljanog radijatora. Pa pogledom sečete već zavejane proplanke, posmatrajući sa prozora terase, negde iz kuhinje.
Pa zamislite sa Šćepan Polja (opet polje Bik) iz Crne Gore, Drinu (reka) kako juriša, onako hladna i divlja, kroz Bosnu, preko tri hidroelektrane (hidro Mesec, elektrana Vodolija), sve dok se ne ulije u Savu, blizu Sremske Rače.
Mesec u Biku je i kuća na “Zelenom ostrvu” (Irska), pa i kuća na Kipru, pa i dobar gulaš u Madjarskoj, pa i zemljište u Paragvaju, pa i “država breskvi” Džordžija.

Da se vratimo na temu. Mesec u Biku ne može da zamisli dan u jurišu. Bik je trom i lenj. Ali grli najtoplije na svetu, pa voli da vas gleda dok ručkate, pa bliske osobe prvo poljubi u obraz već na vratima kuće. Opet kuća? Bik je i svaka saksija (u stanu ili kući) na terasi puna cveća, svaka travka zelenila ispred kuće, svaka bašta koja se poliva na proleće, svaka banka u blizini kuće, pa i salaš u sred Vojvodine, pa palačinka sa eurokremom, plazmom i orasima. I zagrljaj deteta na sred trpezarije.
Bik predstavlja i prvi poljubac u proleće, pa prvu kafu sa mnogo šećera u rane sate, pa dobar i skup restoran na Banovom, Petlovom ili već kom brdu. Bik predstavlja i parče torte u parku na travi, jer Bik voli prirodu i bez nje ne može.

Mesec u Biku traži emocionalnu ali i finansijsku sigurnost. Kažem sigurnost, ne novac! Ali bez istih, nema ni osmeha, jer nema ni mira i ležernosti u svakodnevnom životu. Mesec u Biku teži gradu, ali u mirnoj ulici, punoj drvoreda, u blizini parka, banke ili restorana.
Mesec u Biku zrači emocionalnom stabilnošću, pa ne voli da ga požurujete. Lako probudi simpatije drugih ljudi, za koje se sporo ali čvrsto i vezuje. Teško podnosi gubitak svih dragih osoba. Nekada je i odličan kuvar, nekada najbolji konzument, ali uvek hedonista.