Astrološki vodič za dvadesete, tridesete, čestrdesete, pedesete

“Zar niste primetili da zadovoljstvo koje je u osnovi jedina sila što pokreće dva pola da se spoje, nije dovoljna da stvori vezu između njih?! I ako tome prethodi žudnja koja zbližava, isto tako ga prati odgovornost koja odbija. To je zakon koji samo ljubav može izmeniti. A imamo li ljubav kad god nam je potrebna? Ona nam je međutim, uvek potrebna i bilo bi zaista vrlo nezgodno kada ne bismo primetili da je srećom dovoljno da postoji samo na jednoj strani. Time je teškoća upola smanjena, i čak bez velikog gubitka: doista jedno uživa u sreći što voli, drugo u sreći što se dopada, istina malo slabijoj, ali kojoj se pridružuje zadovoljstvo što vara, i tako se stvara ravnoteža i sve je u redu…” Choderlos de Laclo

Svaka faza u našem životu diktirana je određenim astrološkim ciklusima, manje – više istim za svakog čoveka. Diktirana je i određenim redom i smislom svake nadolazeće faze.
Ipak, opšti osećaj egzistencijalne praznine i pritisak koje nameće moderno okruženje, pokazaće da koliko god imali godina, ciklusi postaju izmenjeni ili najbanalnije rečeno “zbrkani”.


Putovanje kroz vreme
Uopšteno, periodom do 5. godine života dominira Mesec koji suštinski predstavlja povezanost deteta sa neposrednim okruženjem, sigurnost koja se prima kroz majku i njenu dostupnost, ušuškanost u porodičnu sredinu, pažnja koja se dobija od roditelja, mašta kojom se animira dete, glad pa i hrana koja se posvećeno priprema ili ne priprema, zadovoljenim/nezadovoljenim potrebama i sl.
Od 5. do 14. godine preovladaće Merkur. Potreba deteta da se socijalizuje, kreće, uči, prima informacije i komunicira sa vanjskim svetom biće dominantna.
Od 14. do 28. godine doći ćemo do ciklusa Venere. Venera predstavlja prvi sebični bunt mladalaštva, buđenje pola, potrebu za primanjem ljubavi, potrebu za ulepšavanjem i privlačenjem.
Od kraja dvadesetih do sredine tridesetih godina ulazimo u Sunčev ciklus. Ovaj period će označiti potrebu za afirmacijom, jačanje sopstva, sigurnosti, ega i sl.
Tridesete će obeležiti i Neptun pa i sva ona lutanja, idealizacija i zabrinutost koju sam po sebi nosi.
Sredinu tridesetih do polovine četrdesetih godina, obeležiće Marsov ciklus. Ovaj period označiće trijumf snage, ambicije, usmerenja i sl.
Četrdesete će obeležiti i Uran. I sva pobuna, revolt, potreba da se stvari menjaju preko noći i život u danu okrene „neopako“.
Od 45. godine do kraja pedesetih godina ulazimo u Jupiterov ciklus u kome bi trebalo već doći do određenog duhovnog balansa sa svim naučenim životnim i moralnim lekcijama.
Pedesete će obeležiti i Pluton kao i kriza koja uz njih ide. Pedesete suštinski i predstavljaju najjasniju svesnu metamorfozu koju ćemo imati.
Sa kraja pedesetih pa gotovo do kraja života ubiramo plodove Saturnovog ciklusa, otuđujemo se, usporavamo i poboljevamo.Teškoće i previranjaSve ove, nazovimo ih prirodne cikluse, prate i tranziti, direkcije i sl.
Primera radi, u sedmoj godini života dešava se prvi rastući kvadrat Saturna prema natalnom položaju istog – istovremeno tranzitni Rahu ulazi u inkonjunkciju (osmi znak) sa svojom natalnom pozicijom (neophodnost prilagođavanja novim iskustvima).
Ovo iskustvo naravno neće biti “vidljivo” jasno detetu koje ga preživljava, ali će emocionalna reakcija na promenu dotadašnjeg života najčešće biti burna.
U dvanaestoj godini života imamo prvi povratak Jupitera na natalni položaj i drugi trigon Rahua prema natalnoj poziciji iz 05.znaka od natalne pozicije – mala sreća.
U četrnaestoj godini života srećemo se sa prvom opozicijom tranzitnog Saturna prema natalnoj poziciji istog i drugi kvadrat Rahua prema natalnoj poziciji iz četvrtog znaka od natalne pozicije – suočavanje sa prvim teškoćama, zahtevima, očekivanjima, obavezama i rastancima od dotadašnjeg modela života.
Oko 19. godine ćemo imati prvi kontakt tranzitnog Rahua sa svojom natalnom pozicijom i ovo će označiti početak novog ciklusa Čvorova.
U zavisnosti od polja koja aktivira Rahu i Ketu imaćete prva karmička, sudbinska iskustva koja će se pamtiti (pr. Rahu u 5, Ketu u 11. mogućnost zaljubljivanja, trudnoće i prekida iste, razočarenje u prijatelje i kraj nekih planova).
U dvadeset trećoj godini imaćemo padajući kvadrat Saturna prema natalnom Saturnu i kvadrat Rahua na natalnu poziciju iz desetog znaa od natalne pozicije – lom starih događaja, trendova, ponovna odvajanja i razmišljanja o poziciji.
Oko 30. godine života imamo ponavljanje natalnog aspekta Sunca i Meseca po primarnim direkcijama, tranzitni Saturn se vraća na natalnu poziciju, Rahu ulazi u trigon sa natalnom pozicijom iz 09. znaka od natalne pozicije – realizacija prvih događaja, preokreti u sreći i sl.
Oko 37. godine imaćemo i drugi rastući kvadrat Saturna prema natalnom Saturnu i ponovnu orjentaciju na poziciju i lomove dotadašnjih uverenja.
Oko 43.godine dolazimo do Uranove opozicije prema svojoj natalnoj poziciji i od ovog trenutka počinju previranja.Zašto se nisam udala?U zavisnosti od vaše natalne karte, ili drugim rečima “onoga što je trebalo da vam se dogodi”, verovatno ste se u ranim dvadesetim prvi put jako zaljubili. Neki su u ovim godinama prekinuli prirodne tokove, udali se/oženili i hrabro krenuli napred u život, verujući da su pronašli pravu osobu za sebe.
Baš u ovom, sebičnom Venerinom ciklusu, i da se niste udali/oženili, dobili ste svoju prvu lekciju posvećenosti, ljubavi, ludosti.
Da, da… to vam je sad simpatično, jel da? Tada nije bilo.
Velika većina vas, koja se nije udala/oženila do tada, u tridesetim se odlučila na nešto ozbiljniji korak – recimo život u dvoje. Oko 28. godine imamo i prvi povratak sekundarnog Meseca na natalnu poziciju.
Ova odluka je bila sigurno daleko zrelija od odluka koje biste doneli u dvadesetim.
Pod uslovom da ste odlučili da kažete sudbonosno DA u tridesetim, 43. godinu možete smatrati prvim ozbiljnim ciklusom BUĐENJA, promena i svesti o onom šta vam uistinu treba.
Ne zaboravite da su četrdesete one najlepše godine, upravo oslikane dominacijom Urana (nagona za promenom), Marsa (nagon za osvajanjem) i Jupiterom (potrebom za rastom i širenjem).
Ko god nije iskoristio cikluse pre četrdesetih (ili ih je koristio pa “izgubio bitku”), ovo su godine od kojih počinjemo da menjamo svoj život isključivo na način kakav je oduvek trebalo da bude.

Četrdesete – godine za novu priliku i dobre promene
U 43/44. godini tranzitni Uran pravi opoziciju sa natalnim Uranom, tranzitni Saturn opoziciju sa natalnim Saturnom, i tranzitni Neptun će završiti kvadrat prema svojoj natalnoj poziciji.
Tranzitni Uran u opoziciji prema natalnoj poziciji će preispitati vaše zadovoljstvo/nezadovoljstvo postignutim i uvek će, u kojoj god da ste životnoj fazi, uneti duh revolta. Drugim rečima osećaćete se prazno, neispunjeno, nezadovoljno.
Uran kontroliše rad hipofize, pa u srednjim četrdesetim, očekujemo i oscilaciju u krvnom pritisku, promenu u funkciji polnih organa, usporavanje metabolizma kao i promenu kompletnog rada ostalih endokrinih žlezda.
Mars, koji dominira četrdesetim, stimuliše testosteron u krvi, feromone, neurotransmitere poput norepinefrina, dopamina i serotonin. Mars je sve ono što će potstaći želju i probuditi strast. Neptun simbolizuje potrebu da čarolijom, ostvarenjem ideala i sl.
Za razliku od njih, Saturn je “glasnik” vremena i njegov odreditelj. Saturn je kao društvena planeta i sve ono što tradicija, okolina ili vreme uslovljavaju. Opozicija u četrdesetim predstavlja doslovce “polomiti, suočiti se, prevazići”. Saturn simbolizuje i racionalnost, distanciranost, ograđivanje, poziciju, sisteme, trajanje, kočnice, blokade, čekanje, trpljenje, samoću pa i zrelost. On je nosilac sudbine, volje, opreza i stoicizama. Znači, u četrdesetim nas čeka prava zbrka.
Da li ćete se prepustiti strastima, životu, promenama, hrabro izmeniti dosadašnji život i početi sve ispočetka ili ćete se prepustiti sigurnoj usamljenosti, dogmama i očekivanjima drugih, to već, verovali ili ne, niti zavisi od vas, niti od mene. Zavisi od “onog kako je pisano” u trenutku vašeg rođenja.
Da ne bude “šta god da uradiš, kajaćeš se”, krivicu u oba slučaja prepustite onom “tako je trebalo da bude”. I budite drugačiji, budite srećniji.

 

autor teksta: Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi. Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
zakažite razgovor slanjem poruke na viber:
+381 69 4443220

Jovanin YouTube kanal

Pars fortuna – arapska tačka sreće i sudbine

Pars Fortuna predstavlja tačku sudbine i sreće - doslovce - sreće u životu (ili sreću života). Opisuje sam pogled na život, kvalitet i snagu života, sreću kroz partnerstvo, decu ili sl. Ali opisuje i sudbinu kojoj ne možemo „izmaći“.


tekst objavljen decembra 2017.godine

Južni Mesečev Čvor – Ketu i Venera u istom znaku do 16.novembra 2022.godine

Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim.
Večno nezadovoljan, neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.


autor teksta: Jovana Bogoslovov, tekst objavljen 2020.godine

Škola astrologije astrolabium

Jovana Bogoslovov

Svetog Save 25, Beograd, Srbija

+381 69 444 3 220

jovanalg@yahoo.com

Follow Us
Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.
Jovanin YouTube kanal

© Jovana Bogoslovov. All Rights Reserved. Design by HTML Codex