IMG-LOGO
Home tranziti planeta Venera i Mars u istom znaku
tranziti planeta

Venera i Mars u istom znaku do maja 2022.godine

autor teksta: Jovana Bogoslovov - tekst objavljen 2022.godine pošalji email: jovanalg@yahoo.com

Astrološki posmatrano Venera simbolizuje ljubav – sposobnost da volimo i pokazujemo ljubav.
Simbolizuje i sestre, devojke, ćerke, lepotu, potrebe, uživanje, gracioznost, senzualnost, sklad, mir, harmoniju, komfor, umetnost, muziku, nakit, socijalne odnose, smisao za estetiku, boje, kulturu i vaspitanje, saradnju, dogovor, poklone, grlo pa i hranu, slatkiše, šećer, začine i sl.
Venera vlada i hormonima. Venera vlada i diplomatijom, politikom i izbornim procesima.
Venera je materijalna I koristoljubljiva. Vlada i materijalnim obiljem i hranom kao i začinima , vlada i umetnošću i talentima.
Jer ona hoće sve sad i ovde i odmah.

Venera je posredno u sprezi sa komunikacijom sa spoljnim svetom i vladar je ujedinjenja i sklada.
Shodno tome, u odnosu na položaj i aspekt koji Venera formira potrebu za skladom, mirom.
Oslikava se način na koji volimo, koga volimo i šta tražimo od emocija i emotivnih odnosa.
Venera će kod oba pola, simbolizovati sposobnost da se stvori i održi harmonija u bilo kom vidu odnosa, a ponajviše ljubav. A Venera vlada i brakom i samim ulaskom u brak.

Tranzitna Venera je u istom znaku sa Marsom od 24.januara do 5.aprila (do 6.marta u znaku Jarca, od 6.marta u znaku Vodolije), kao i od 15.aprila do 2.maja (u znaku Riba).


Venera i Mars simbolizuju komplementarni par.
Mars predstavlja impuls, strasti, želju, ambiciju i usmerenje, kao i sposobnost spontanog izražavanja istih.
Venera, s druge strane, simbolizuje nagon za primanjem, davanjem, balansiranjem i odgovorom na nadražaje koji dolaze spolja.
Venera će, dalje, kod oba pola, simbolizovati isposobnost da se stvori i održi harmonija u bilo kom vidu odnosa, a ponajviše ljubav.
Odnos ove dve planete ukazuje na dinamiku koja se unosi u ljubavnom životu - naročito o odnosima koji se sklapaju van braka (dok bi za sam brak gledali i odnos Sunca i Marsa).


“Osećaj za “ja” i osećaj da si drukčiji od svih ostalih koji idu sa instinktivnom spoznajom onoga što vredi i što je dobro i zadovoljavajuće za taj Ja, vezani su uz funkciju Venere. Mars predstavlja zelju i sposobnost spontanog izrazavanja tog osećaja.
Kada Venera odluči da neko ili nešto može biti vredno, Mars kreće u osvajanje toga; takodje ako Venera nešto ili nekoga nalazi opasnim ili mrskim, Mars će na to nasrnuti ili od toga pobeći.
Mars i Venera se dakle odnose na sve što navodi pojedinca da reaguje spontano i priodno, a što nema veze sa spoljnim društvenim uslovima (koji ulaze u simboliku Jupitera i Saturna, društvenih planeta). Oni odgovaraju ličnim zahtevima: Venera odredjujući posebne potrebe i karakter, Mars upravljajući impulsom za delovanje prema njegovom posebnom karakteru i zahtevima. Kako rezultati tog marsovskog izrazavanja donose pojedincu iskustvo užitka ili boli, zadovoljstva ili razočaranja, nade i ohrabrenja ili očaja i straha, Venera će zahvaljujući tim iskustvima izraditi lestvicu ličnih vrednosti.
Emocije - sama reč potiče od grčkog ex – motion, izvan-kretanje – termin je koji pripada više Marsu nego Veneri. U suštini, emocije su projekcije osećaja; one prate osećaje kao što Mars prati Veneru. Ljubav koju simbolizira Venera, mora biti sagledana u mnogo širem kontekstu nego samo lični osećaj. Ona je izražaj univerzalnog zakona privlačenja i odbijanja, i kao takva nema puno zajedničkog sa osećajima. Natalna Venera pokazuje kvalitet nečije sposobnosti za ljubav, vrednosti koju osoba daje ljubavi, a ne način na koji je izražava (šta ljubav za nju znači). Način na koji ćemo se suočiti s ljubavlju, ako se pojavi, zavisiće od vrednosti koje pripisujemo osećajima i na osnovu kojih dajemo etiketu “poželjnog” ili “nepoželjnog” nekoj osobi, ideji ili situaciji; ona dakle može biti uslovljena i negativnim unutrašnjim faktorima.
Na nivou simbolizovanom Marsom i Venerom mi iskušavamo osećaje i donosimo svoje “emotivne” sudove. Ovi osnovni elementi ljudske prirode često su modifikovani ili im se suprotstavlja svesni ego. Svesni ego ne otkriva jasno osnovni karakter osobe; on samo pokazuje progresivno razrađenu strukturu svesti koja je rezultat onoga što je ovaj osnovni karakter iskusio u svojim kontaktima sa spoljnim svetom, naročito sa ponašanjem, osećajima i mislima drugih.
Odnos Saturna i Meseca prema paru Venera i Mars u natalnoj karti pokazaće do koje mere spoljni izraz (Mars) unutarrašnjeg duhovnog bića (Venera) može biti modifikovan ili zamagljen roditeljskim ili porodičnim pritiscima, ili društvenim modelima ponašanja i razmišljanjima sredine…”
Alexandar Ruperti, “Ciklusi postajanja”


Ako se dve ili više planeta nađu u istoj astrološkoj kući ili u znaku, svaka će težiti da ispolji svoju prirodu i radi po sopstvenim pravilima.

Sunce će organizovati kuću ili znak, Mesec primati simboliku svega što polje ili znak simbolišu (biće pasivno), Mars će dati inicijativu i unositi konflikt, Venera miriti i ulepšavati stvarnost, Saturn sužavati i ograničavati simboliku znaka ili kuće, Jupiter širiti i zračiti optimizmom.

 

U navedenom periodu, konjunkcija (ili jednostavno rečeno “savez”) se neće dogoditi neprestalno dogadjati.

 

10. i 11.februara će Venera biti u najbližoj konjunkciji sa Marsom; od 25. do 28.februara imaćemo perfekciju (egzaktnu konjunkciju Venere i Marsa) u znaku Jarca, da bi ova konjunkcija prešla u znak Vodolije i ostala do 11.marta 2022.godine.
Od 15.aprila do 02.maja Mars i Venera će boraviti u istom znaku ali neće biti u konjunkciji.


Šta će se sve događati u narednom periodu?
Boravak Venere i Marsa u istom znaku ukazuju na odličan trenutak da se promene ili redefinišu kako lične tako i materijalne vrednosti, pokrene ili promeni odnos prema emocijama u celini, definišu novi pravci u ljubavnim ili prijateljskim odnosima.
Ovo ukazuje na buđenje čulnih potreba, pojačavanje zahteva od partnera i konfuziju u međuljudskim i ljubavnim odnosima.
Nejasni stavovi i težnje u postojećim partnerstvima kao i gubljenje kompasa u odredjivanju prioriteta oko odabira dva ili više “kandidata” obeležiće naredni period. Gubljenje u strastima i emocijama takodje.


Vratimo se na osnovnu simboliku.


Potreba za unutrašnjim uzbudjenjem, strašću i avanturom sada će doći do izražaja.
Idealizacija je moguća samo kroz odnose (ljubavne) sa osobama koje će se samo nama samima predstaviti na „ pravi način“.

Konjunkcija Venere i Marsa sa tranzitnim Plutonom do 7.marta, će ukazati na spremnost na prilagodjavanja i strastvene “ispade”, kao i na dramatične preokrete u partnerstvu. U emotivnim vezama i uopšteno u odnosima neće biti sredine, tolerancije ni kompromisa.
Jak erotski naboj i dramatične situacije medju ukućanima, partnerima i ljubavnicima mogu biti aktuelne.

Ukoliko ste u dužoj vezi ovo može biti trenutak u kome ćete se sukobiti oko očekivanja, želja ili emocija. I postaviće se ultimatum. Sve ili ništa.
Mars označava mlađe ljude, obično one kasnim dvadesetim godinama ili ranim tridesetim godinama.

Tranzitna Venera upravo sada, traga za onom što je romantično, blještavo i “svim srcem”, dok Mars donosi nagle i nejasne ljubavne afere.


Ova pozicija će se pojačati i tranzitnim Jupiterom koji će do 7.marta biti u sekstilnom znaku sa Venerom i Marsom, a od 5.aprila Jupiter će biti u istom znaku sa Venerom.


I šta sad? Šta to konkretno znači?


Verovatno pokušavate da nametnete neki svoj tempo (ili zamisao) u odnos za koji ste zainteresovani, po principu “ti imaš ono što ja hoću, zašto mi to nedaš?”.

I gotovo kada ste stoprocentno sigurni da stvari idu u pravcu koji očekujete, osetićete odredjeno razdraživanje i blokadu sa druge strane.
Neko će vam dati povod da pomislite da postoji nova šansa, a onda ćete osetiti da odnos “truli” ili da je truo.
S druge strane, mnogim osobama će se pojaviti još jedan muškarac/žena koji će odgovarati “odličnoj” zameni za “onog aktuelnog” pa će “trka” ili takmičenje početi.

Ovo je aspekt neprihvatanja situacije i nervoze oko situacije na koju ne može da se utiče.

Sam Mars zahteva i malo više rafiniranosti i odredjivanje jasnijeg fokusa na cilj, bez obzira ko su akteri u samom činu.
Ovo je aspekt i naglog finansijskog troška na kuću ili nekog od ukućana zbog čega ćete “pokidati živce” i reći to nam sad baš i nije trebalo...

 

Jovana Богословов

 • Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
  Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
  Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
  Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
  Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
  Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom

  zakažite razgovor slanjem poruke na viber: +381694443220


Stay Connected