Na mnoga pisama koja svakodnevno pristižu u moje elektronsko “sanduče”, nemam kada da odgovorim, ali ih, s vremena na vreme, pročitam i pomislim, kako ću jednog dana, kada ni za šta više ne bude kasno, odgovoriti svima jednim tekstom. Ljubav! Kako se slažu Blizanci i Škorpija, kako se slaže “ovaj” sa “onim” znakom? Ne slažu se znaci, slažu se ljudi. Kad ima dobre volje, kada dodje pravi trenutak, kada dodje prava osoba, složiće se svako ko treba da se složi.

Da krenemo redom. Da li sada govoriti o ljubavi ili strasti?

Vekovima unazad, hrišćanski ideal čistoće predstavljao je nevinost. Romantična, čedna, platonska ljubav je predstavljala savršenstvo postojanosti i posvećenosti jednom biću.
Astrološki posmatrano, upravo ovaj ideal i jeste prikazan znakom Riba ili samim Neptunom: zanos, idealizacija, obmane, odricanja, žrtvovanja u ime ideala, skrivanje, pad u maštu, te “pripadati duhom bezuslovno” i “pronaći idealnu srodnu dušu”.
Pa ako ste se nekada zapitali zašto je Venera egzaltirana u Ribama, eto još jednog, u nizu odgovora. Zavodjenje pogledom ili prisustvom je takodje Neptun. Ali Neptun je i onaj koji nestaje, ostavlja u suzama, odlazi ili biva ostavljen. Na primer, u vedskim spisima, boginja Maja predstavlja iluziju i sposobnost natprirodnih bića da uzmu materijalni oblik, da menjaju izgled po sopstvenoj volji i utiču na stvarnu emociju osobe koja je izložena njenom dejstvu. Dakle, opet govorimo o Neptunu. Sve je suptilno, u etru, bez fizičkog kontakta, bar za početak. Doba nevinosti.
Znači, izuzimamo Mars. Svaka asocijacija na ovu planetu koja upravlja željama, libidom, vatrom, telesnim kontaktom, te snošajem, neće biti dobro prihvaćena od Neptuna. Papa Grgur Veliki (Gregorius PP. I koji je vladao od 540 – 604), na primer, navodi da su ljudi grešni, zato što su ih roditelji začeli u putenoj požudi.
To što ne možemo potpuno ovladati svojim željama znači da nas prožima iskonski greh. Kontrolisati želje i ovladati njima bi i bila stara postavka domicila Marsa u Škorpiji. Kontrola (Škorpija) nad željom ili akcijom (Mars).

Znači, krajem ere Riba smo zatvorili vrata romantizmu, čežnji, idealima?
Ne baš na svakoj tački zemljine kugle i ne baš kod svakog čoveka.

Vratimo se na temu - ljubav.

Posmatrajući gradaciju ljubavi, razvrstali bi je na oset (Venera), emociju (Mesec) i ekstazu (Neptun). Drugim rečima privlačenje, dopadanje, te uspostavljanje emocionalne razmene, vezivanje, poverenje i konačno, potpuno bezuslovno predavanje drugom biću. Ljubav je spoj više emocija, prepletenih uz osećaj snažne privrženosti i vezanosti prema nekoj osobi. Da, naravno. Ali kada smo već nekog sreli.

Šta pre toga? Odakle početi?

“Najvažnije susrete duše dogovaraju, mnogo pre, nego što su se tela videla.” Paulo Coelho

Mesecom ispoljavate i preživljavate osećaje. Mesecom se i vezujete za sve ili svakog. I nema onog ko se ne vezuje, neko sporije, neko brže, neko je otvoreniji, neko zatvoreniji. Mesec u Ovnu će na primer, biti iskren, svadjalica, zastrašujuće direktan i pun entuzijazma ako je zaljubljen. Biće i grub, ako mu ne uzvratite. Mesec u Biku ukazuje na nežnu i pažljivu osobu. U Vodoliji nepredvidljivu, u Jarcu će osoba biti isprva sumljičava i treba će vremena da se polako otvori ka vama. I sl. Znači pozicija Meseca u znaku, aspektu, u dekadi i polju će samo opisati kako će čovek ili žena ispoljiti ono što osećaju i na koji način će se vezivati. Neptunom se bezrezervno, platonski, iluziono i bezuslovno voli. Venerom prepoznajete, Venerom vas prepoznaju. Pogledajte u kom znaku, u kojoj kući, pod kojim aspektom je postavljena Venera i imaćete jasnu sliku toga šta volite, šta tražite, šta vas raduje i šta je za vas lepo. Najjednostavnije rečeno, žena sa Venerom u Ovnu, na primer, se zaljubljuje na prvi pogled, o tome smo već pisali. Ali u koga? Nekada u ratnika, vojnika, spartanca, danas na prvi pogled u hrabrog, naprasitog muškarca koji odaje utisak snage. U svako doba u svetlog, brzog, žustrog, visokog, “nabildovanog” i žilavog muškarca. Neko u Russell Crowea, neko u Jeremy Ironsa već prema daljoj poziciji Venere po kućama, vladaru Venere ili aspektu drugih planeta sa Venerom. A muškarac? Njemu se sa Venerom u Ovnu dopada žena ratnica, amazonka, prgava, visoka, snažna. Nekom Angelina Jolie, nekom Tanja Petrović (karate velemajstor), već prema daljoj poziciji Venere po kućama, vladaru Venere ili aspektu drugih planeta sa Venerom.
Da skratimo, Venera u Biku, za dalji primer, teži korpulentnijim, posesivnim, ležernim, namirisanim, sporim, maznim, situiranim (ne bogatim), pomalo tvrdoglavim, smedjim partnerima sa manjom razlikom u godinama (Bik voli mladost) i mu[karcima/zenama sa naglašenim oblinama. Venera u Blizancima traga za mladjim partnerima, pričljivim, nervoznim, nekada i zauzetim, mršavim osobama dečijeg lica i pogleda. Venera u Raku traga za romantikom, maštarom, sanjarom, promenljivom osobom vezanom za kuću, brižnom i sramežljivom. Osobom punije gradje (žene traže mišiće, muškarci prvo gledaju u grudi). Venera u Lavu se interesuje za uspešne, poznate, atraktivne, markirane, pomalo egoistične osobe, sklone dramatiziranju. Venera u Devici se lako zainteresuje za pedantne, čiste, vredne, organizovane, sistematične i odgovorne osobe, često više ljude sa urednim rukama, koščate gradje, izraženim zaliscima na glavi. Venera u Vagi se, na primer, lako zainteresuje za odmerene, šarmantne, taktične, skladne i vaspitane muškarce ili žene. Venera u Škorpiji se isključivo interesuje za fatalne, snažne, kontrolisane, ljubomorne, “opasne” ili “problematične” partnere, recimo osobe guste tamne kose, tamnog tena i iskričavih očiju. Venera u Strelcu obožava sportiste, pravnike, strance, neke slobodne i daleke osobe, visoke, vitke osobe, svelte puti i svetlih očiju. Venera u Jarcu teži ozbiljnim, odgovornim, pozicioniranim osobama, tamne kose i sitnije gradje (ne nizak, nego sitan). Venera u Vodoliji za neobične, inteligentne, nesvakidašnje, zabavne, visoke osobe sa belim tenom i tamnom kosom. Venera u Ribama traži romantičara, sanjara, mirnu osobu koja živi u svom svetu. Tamniju osobu svetlog tena i providnih očiju. I tako redom.

 • A gde tražimo?
  Ljubav se traži iz 5.polja, brak iz 07.polja.
  Pogledajte znak koji se nalazi u vašem petom polju, potražite u kom su znaku vladari 05.polja i videćete kakve osobe dolaze u vaš život kao partneri. Polje u koje je otišao vladar, opisaće mesto na kome se možete sresti ili način na koji možete započeti odnos. Aspekti prema vladaru će pokazati dalju realizaciju odnosa.
  Planeta u 05.polju opisuje način na koji pristupate emotivnim odnosima, ljubavne zgode ili nezgode i neretko i ljubavne partnere koji vam dolaze u život. Recimo, Neptun u 05.polju. Setite se priče s početka teksta: Idealizacija voljene osobe, platonski zanos, zavaravanja, skrivanja, tajne, skandali i sl. Jupiter u 05.polju širi odnose, širi i mogućnosti, dok ih Saturn skuplja i ograničava. Uran ih čini stresnim i nepredvidljivim, Pluton dramtizuje i čini ih fatalnim.
  Šta ako nemamo ni jednu planet u 05.polju? Ništa. Imate vladara znaka u vrhu 05.polja
  .

Kako napraviti sintezu?

Na primer, ukoliko je Bik u vrhu vašeg petog polja a Venera u Strelcu u 11.polju, ukazaće na korpulentnu osobu sportskog tipa, ležernu i pomalo filozofski nastrojenu, situiranu (ne bogatu), smedjeg partnera sa manjom razlikom u godinama (vršnjak). Ovo može biti i osoba druge vere ili druge nacionalnosti, obrazovana, student, čovek/žena koju upoznajete preko prijatelja ili se pre toga družite. Ako ta ista Venera recimo gradi kvadrat prema Uranu, ova ljubavna priča neće potrajati i možete očekivatinaglo i stresno odvajanje. Ako, sa druge strane ista ova Venera gradi trigon sa Saturnom (a aspekt prema Uranu ne postoji), ovo bi mogla biti duga i stabilna veza puna obaveza i dužnosti koje neće smetati ni jednoj strani. Ne toliko uzbudljiva, koliko kog predhodnog aspekta, koliko postojana i čvrsta.
Ovo je samo mali prikaz onoga što bi astrolog mogao da vidi. Kada bi krenuli da pišemo do detalja o svemu, trebalo bi bar 10 knjiga, koje ću pisati, onda kada bude bilo vremena za sve, pa i za pisanje. Za kraj, prepoznajte sebe u petom polju partnera, njegovoj/njenoj Veneri ili u njegovoj 07.kući pa vidite "na koga" najviše ličite.About author

Jovana

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "AstroLabium ".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
Zakažite razgovor slanjem poruke na viber: +381694443220


Scroll to Top