Mesec u znaku Raka

piše: Jovana Bogoslovov; tel/viber: +381 69 444 3 220

Mesec je potreba duše da se veže, pa gde god bio, pozicija Meseca će samo ukazati na način na koji duša oseća ili ispoljava emociju, potrebu čoveka da se veže i ujedini sa drugim bićima. I sada bi bilo malo, million reči, da se opiše samo trenutak i osećaj zarobljen u emociju jednog Meseca u Raku.


Mesec u Raku je najsubjektivniji Mesec i nikad ga ne pitajte šta je osetio, zašto je tako snažno reagovao, zašto je patio, jer nećeš razumeti. To je samo njegov doživljaj. Čak i podnevni film će u njemu izazvati bujicu emocija, koju će ovo jezero od duše teško da smiri.
Mesec u Raku je i misao o prošlosti, koja se nanovo i nanovo prožima u svakoj sekundi njegovog života. Korak napred, tri nazad. Ne, ne voli ovaj Mesec promene, pa probajte da ga raselite. Čak i ako mora, u novi dom će poneti svaku sitnicu iz starog i nanovo graditi svoje mesto pod Suncem.

Mesec u Raku je rob svojih dnevnih rituala i navika, ne vaših, nego njegovih. Mesec u Raku voli svoje fotografije, samo njegove slike, dnevnike, pisma…ako vas je pustio u kuću, pustio vas je u svoje srce. Važni ste mu. Samo, nikako da kaže. On oseća. On ne priča. Brižan je i pažljiv on prema onima koje voli. On je najveći zaštitnik, ne zaboravite, zaštitnik ali svojih i najbližih.

A koga ne voli? Ko ga je povredio?
E tad zna da bude zaista zloćko.

Velika je potreba za emotivnom sigurnošću ovog Meseca ali i emocionalna zavisnost od najbližih, nekontrolisana kolebljivost і podložnost trenutnom raspoloženju і uticajima svih vrsta iz neposredne okoline. Pa je dovoljan jedan pogled da ga rastužite i stisnete mu stomak u čvor ili samo jedan smešak da ga rasplačete od sreće. Jer, on vas oseća. Ili misli da vas je osetio.

Mesec u Raku je duša koja pliva u kasne večernje sate na brodiću, sa čašom vina na ostrvu jer njega ozdravi VODA. Ovo je slika kuće pored VODE, i topli pogled pun suza u maminom krilu. Mesec u Raku je i majka koja se noću ušunja u sobu da pokrije dete i večno sećanje na majku. Jer je on svakom ko mu je blizak kao majka. Jao pa jesi gladan, da li ti je toplo, da li te nešto boli? Ali samo ako te zna i ako si mu blizak. Ako si neznanac ili si mu iz bilo kog razloga antipatičan, zaboravi.

Ovaj Mesec najviše voli priče svoje porodice, iz prošlosti. Ovo je odraz žena koje dominiraju porodicom. Istorija snažnih žena koje grade dom, sve težnje majke, sva patnja jednog naroda, nacije…pa opet, porodica na okupu i sva emocija okrenuta ka njoj. I samo mu ne dovodite strance ili ne daj Bože majstore u kuću! Ali predložite mu da napravi ili proba, vruć domaći hleb ili ga pitajte da li voli pitu (recimo sa sirom)?

Mesec u Raku je nepopravljiv romantik i umetnik. Zauvek setan i najčešće u svetu svojih emocija. I duša toliko ranjivih emocija da se čak i drugima nevažan dogadjaj, sruši ovoj duši kao kuća na glavu, pa se ovaj Mesečko povuče u svoju ljušturu, ćuti i trpi. A njemu treba samo sigurnost doma i beskrajna porodica najbližih, jer ih tudja kuća ne zanima, on svoju voli. I uvek će se vraćati njoj.

Zamerićete vi ovom Mesecu što se i pod stare dane ponaša kao nezaštićeno dete, ili što ni jednu krupnu odluku ne može brzo da donese, što ponekad ne zna da vam kaže šta oseća jer oseća previše i prejako, pa kad pokuša…. Nekad bude i kasno. A nekada u pravi čas. Nekad će vam se činiti, onako gledajući sa strane, da samo brine o sebi i da se sklanja kad vama treba, ali…. tu je on, čak i kad nije.

Jer on sve i svakog pamti, ljuti se, raduje, seća se i opet zauvek pamti kao slon.

 

Pročitaj još i ...