Tranzitni Saturn u znaku Vodolije
do 07.marta 2023.godine


Chronor, Phoenon, Falcifer ili Saturn suši i hladi. Oslikava nasleđene modele ponašanja, porodične, kao i društvene uticaje. Simbolizuje ograničenja i blokade; restrikcije i zabrane; prepreke i okove, kao i ropstva i nadzore; ali i revolucije i padove vlasti. 
Saturn simbolizuje: racionalnost, distanciranost, ograđivanje, poziciju, učvršćivanje sistema, trajanje, kočnice, blokade, čekanje, trpljenje, samoću, postojanost i zrelost. On je nosilac sudbine, volje, opreza i stoicizama, a vladar principa života i smrti. Saturn je “glasnik” vremena i njegov odreditelj.

"Ova se planeta nalazi u sedmoj sferi (U geocentričnom modelu, od Zemlje prema Tvorcu, pruža se niz koncentričnih kružnica ili sfera od kojih imamo 7 planetarnih, sferu fiksnih zvezda, sferu Zodijaka i sferu božanskog prestola), koja se naziva sedmo nebo, a prema prirodnom redosledu naziva se prvom planetom. Hladna je i suva, melanholična, zemljana, muška i dnevna. Prirodni je neprijatelj ljudskoj prirodi. Uzrokuje mnogo napornog rada, glad, teškoće, oskudicu plodova tokom godine i propadanje hrane. Takođe, uzrokuje tugu, žalost, propadanje, siromaštvo i smrt, nevolje, nemir, iznurenost i očaj. One nad kojima vlada nagoni na mržnju, čini ih tužnim, melanholičnim, strašljivim, muči ih, nagoni na usamljeništvo i nenaklonjenost društvu.
Ova planeta vlada starima, usamljenima, bednima, tužnima, melanholičnima, zelenašima, škrtima, onima koji su servilni, utučenima, nepoverljivima, neurednima, pohlepnim i sujevernim ljudima, kao i onima koji su naklonjeni mračnim veštinama i koji hode među mrtvim telesima baveći se veštičarenjem i đavolštinama..." Heronimo Kortes (1560 – 1611) - Corpus Astronomiae, prevod Bojan Šojić

Saturn je boravio u znaku Vodolije od 24.februara 1932. do 13.avgusta 1932.godine, od 20.novembra 1932.godine do 15.februara 1935.godine; od 3.januara 1962. godine do 23.marta 1964.godine, od 17.novembra 1964. do 16.decembra 1964.godine; od 6.februara 1991.godine do 20.maja 1993.godine; od 29.juna 1993. do 28.januara 1994.godine.

Ove godine, 22. marta 2020.godine tranzitni Saturn je ušao u znak Vodolije i boravio u istom do 1.jula, kada se na kratko vratio u znak Jarca, da bi se od 17.decembra oko 6.04am, ponovo vratio u znak Vodolije u kome će boraviti do 7.marta 2023.godine.

Šta to znači?

Kao što se Jarac materijalno ustoličuje koristeći Saturnove zakone granica i struktura, tako tranzit Saturna kroz znak Vodolije definiše ideje i koncepte koji dugoročno nose stabilnost čovečanstvu.
Tranzit Saturna kroz znak Vodolije u narednim godinama doprineće na opštem planu mnogo čvršću odlučnost pojedinaca, ali i grupa (naroda), kako bi se ostvarili kolektivni ciljevi.

Tranzitom Saturna kroz znak Vodolije česti su državni udari i građanski ratovi.
Primera radi, 6. februara 1934. udruženje krajnje desnice je pokušalo da izvrši državni udar protiv Treće francuske republike. Par dana iza, 12. februara počeo je Austrijski građanski rat između levičarskih stranaka i desničarskih stranka koji je trajao 4 dana i okončan je porazom socijaldemokrata i republikanskog Šucbunda.19. maja iste godine, Zveno (vojna i politička organizacija) i bugarska vojska su izveli državni udar u Bugarskoj i postavili Kimona Georgijeva za novog premijera Bugarske.

Neretko se sa ovim tranzitom susrećemo sa nerazumnim odlukama vlada i sistema u "službi opšteg (humanog) dobra" poput zabrana svih opozicionih stranaka i nacističke eugenike usvajanjem Zakona za sprečavanje nasledno obolelog potomstva koji je zahtevao obaveznu sterilizaciju svakog građanina koji pati od nekog navodnog genetskog poremećaja - tokom jula 1933.godine.

Ili trenutaka poput 30. januara 1933.godine, u kome predsednik Nemačke feldmaršal Paul fon Hindenburg, imenuje Adolfa Hitlera za kancelara, da bi mesec dana nakon toga, 27. februara nakon požara, za koji su optuženi komunisti, u kome je izgoreo Rajhstag, zgrada nemačkog parlamenta, Hitler ubedio predsednika Nemačke da potpiše Dekret o požaru u Rajhstagu, kojim su ukinute lične slobode, sloboda govora i štampe i pravo na okupljanje.

Ili momenat kada 22. oktobra 1962.godine, američki predsednik Džon Kenedi u televizijskom obraćanju objavljuje da je na Kubi otkriveno sovjetsko nuklearno oružje i da je naredio pomorsku blokadu ostrva. Dan posle, izdaje naređenje Američkoj ratnoj mornarici i Američkom ratnom vazduhoplovstvu da blokiraju Kubu zbog postavljanja sovjetskih nuklearnih raketa. Šest dana iza je okončana Kubanska raketna kriza, naredjenjem sovjetskog lidera Hruščova da se povuku rakete sa Kube, dok je Kenedi objavio obustavu blokadu te zemlje.

Pod ovim tranzitom mogući su atentati na vladare, poput atentata na jugoslovenskog kralja Aleksandra I i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua - 9. oktobra 1934.godine, koji je izvršio Veličko Dimitrov - Vlado Černozemski (pripadnik VMRO-a) u Marseju.
Ili atentata u kome je smrtno ranjen američki predsednik Džon F. Kenedi - 22.novembra 1963.godine u 12:30 po centralnom standardnom vremenu, u Dalasu (država Teksas).
Ili atentata u kome je ubijen premijer Indije Radživ Gandi - bombom skrivenom u buket cveća, tokom predizbornog mitinga u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu - 21. maja 1991.godine.
Ili poput trenutka kada je bombaš samoubica iz redova Tamilskih tigrova ubio predsednika Šri Lanke Ranasinghea Premadasu tokom prvomajske proslave u Kolombu - 1. maja 1993.godine.

Pod ovim tranzitom su izvesne i demonstracije, ali i cepanja saveza i ostvarenje nezavisnosti država i oblasti koji nezavisnost čekaju i planiraju duže vreme.
Poput 9. marta 1991.godine kada su u Beogradu izbile demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića. Ili 25. juna 1991.godine kada su parlamenti Slovenije i Hrvatske proglasili nezavisnost tih republika od SFRJ. A od 8. septembra 1991.godine, nakon referenduma u Makedoniji i 95% glasača koji se izjašnjavaju se za nezavisnost i ova država. Naredne godine, 29. februara 1992.godine, tokom dvodnevnog referenduma, više od 60% građana izjasnilo se za nezavisnost i Bosne i Hercegovine.
Na drugoj strani sveta, pod ovim aspektom početkom marta 1991.godine, stanovnici Letonije i Estonije ubedljivom većinom glasaju za nezavisnost od Sovjetskog Saveza. Mesec dana iza, 9. aprila je i Vrhovni sovjet Gruzijske SSR proglasio nezavinost od Sovjetskog Saveza. 25. avgusta, Belorusija proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza. 27. avgusta, Moldavija je proglasila nezavisnost od SSSR.
U komšiluku, 20. juna 1992.godine, lideri Češke i Slovačke postigli su dogovor o podeli Čehoslovačke u dve države.

Pod tranzitom Saturna kroz znak Vodolije moguće se i devalvacije valuta, ali i novi ekonomski programi za prevazilaženje istih.

Poput trenutka kada Frenklin Ruzvelt nakon položene zakletve i preuzimanja mesta 32. predsednika SAD, 4. marta 1933.godine objavljuje novi ekonomski program za savladavanje posledica velike ekonomske krize.
Ili trenutaka poput 18. septembra 1992.godine kada je britanska funta bila izbačena iz Evropskog mehanizma kurseva valuta na Crnu sredu i pretrpela veliku devalvaciju.
Ili naše 1993. i devalvacije nacionalne valute.

Za kraj, Saturn na nekom ličnom planu, predstavlja štednju, disciplinu, ograničenja i patnje. Saturn nas dovodi do prepoznavanja negativnih obrazaca i razvijanja odgovornosti i potrebe da iste promenimo. Snažan i dobro postavljen Saturn u natalnoj karti će pokazati mogućnost da se izdrže udari i teškoće života, kapacitet za naporan rad, snažno osećanje odgovornosti ili ozbiljnost. Loše postavljen u znaku, kući ili aflikovan Saturn može pokazati poteškoće u suočavanju sa odgovornostima, mentalnu patnju, izolaciju ili samoizolaciju, anksioznost, zavisnosti i hronične bolesti.
Saturn u tranziti kroz naše natalne karte, najčešće ima tendencu da odloži ili uspori ostvarenja, ali i da "oteža" oblasti života na koje utiče posmatrajući kuće kroz koje tranzitira i prirodu planeta koje aspektuje. Njegove "loše tranzitne" uticaje možemo pozitivno kanalisati putem posta, izolacije i rada na sebi.
Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi. Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
zakažite razgovor slanjem poruke na viber:
+381 69 4443220

Jovanin YouTube kanal

Pars fortuna – arapska tačka sreće i sudbine

Pars Fortuna predstavlja tačku sudbine i sreće - doslovce - sreće u životu (ili sreću života). Opisuje sam pogled na život, kvalitet i snagu života, sreću kroz partnerstvo, decu ili sl. Ali opisuje i sudbinu kojoj ne možemo „izmaći“.

tekst objavljen decembra 2017.godine

Južni Mesečev Čvor – Ketu i Venera u istom znaku do 16.novembra 2022.godine

Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim.
Večno nezadovoljan, neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.


autor teksta: Jovana Bogoslovov, tekst objavljen 2020.godine

Škola astrologije astrolabium

Jovana Bogoslovov

Svetog Save 25, Beograd, Srbija

+381 69 444 3 220

jovanalg@yahoo.com

Follow Us
Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.
Jovanin YouTube kanal

© Jovana Bogoslovov. All Rights Reserved.