Tranzitni Jupiter u konjunkciji sa Južnim Mesečevim Čvorom
u januaru 2020.godine

autor: Jovana Bogoslovov
tekst objavljen novembra 2019.god   

  Mesečevi čvorovi su astronomski posmatrano dve imaginarne matematičke tačke u svemiru na mesečevoj orbiti, u kojima ona preseca ekliptiku - prividnu putanju Sunca oko Zemlje. To su tačke u kojima se seku putanje Sunca i Meseca, posmatrano sa Zemlje.

  Severni mesečev čvor predstavlja tačku u kojoj se Mesec podiže iznad ekliptike, dok je Južni mesečev čvor tačka u kojoj se Mesec spušta ispod ekliptike. Oni su uvek opoziciono postavljeni. Kreću se isključivo retrogradno prosečnom brzinom od oko tri minuta dnevno, a pun zodijački krug prelaze za oko osamnaest i po godina. Rahuu pripada 6.polje a Ketuu 12.polje.Egzaltacija Rahua je u 3. Ili 6. astrološkom polju, dok u 8, 9, 11. I 12. polju daje loše rezultate.
  Severni i Južni mesečev čvor, Ketu i Rahu, najjednostavnije rečeno, predstavljaju karmičku misiju, zadatak u nečijem životu.
  Čvorovi, dalje, ukazuju na odnose koje ćemo graditi sa okolinom, na slabe tačke u našem životu I sl.

  I jedan i dugi su prevashodno malefici. Rahu će uvek delovati pritajeno, dok će Ketu uvek imati otvoreno delovanje.
  Gornjim delom ljudskog tela vlada Rahu, donjim Ketu. Rahu vlada bradom, Ketu palcem na nozi.
  Severni mesečev čvor ili Rahu, se u astrološkoj literaturi dovodi u vezu sa disharmonijom i elementarnom težnjom za uvećanjem. Severni i Južni mesečev čvor, Ketu i Rahu, najjednostavnije rečeno, predstavljaju karmičku misiju, zadatak u nečijem životu.
  Rahu ukazuje na inkarnacijske lekcije koje sad trebamo da primimo i put koji trebamo da sledimo. Kako predstavlja Glavu (zmaja, zmije) bez tela, Rahu ukazuje na oblast ka kojoj će biti usmeren sav naš um, svest. Ipak, Rahu vlada materijalnim dobrima i nije zainteresovan za suštinu odnosa.
  Rahu može ukazati I na lošu reputaciju, maliciozna dela, teškoće I loše periode u životu.


  Čvorovi, dalje, ukazuju na odnose koje ćemo graditi sa okolinom, na slabe tačke u našem životu I sl. I jedan i dugi su prevashodno malefici.
  Rahu će uvek delovati pritajeno, dok će Ketu uvek imati otvoreno delovanje.
  Rahuu pripada 6.polje a Ketuu 12.polje. Egzaltacija Rahua je u 3. Ili 6. astrološkom polju, dok u 8, 9, 11. I 12. polju daje loše rezultate. Rahu se raduje Merkuru i najidealnije ih je imati u 4.polju.
  Takodje, idealno bi bilo da Rahu bude u astrolokim poljima pre Saturna (pr. Rahu u 3, Saturn u 8). Gornjim delom ljudskog tela vlada Rahu, donjim Ketu. Rahu vlada bradom, Ketu palcem na nozi.

  Za razliku od njega Ketu će darovati sjajan provod, srećne okolnosti, ali I obezglavljenje naročito uz aspekt sa Jupiterom. Ketu ili Južni Mesečev čvor predstavlja naša ranija inkarnacijska iskustva, ali i poreklo i sve osobine naših predaka, koje nosimo genetskim kodom.
  Najjasnije oslikava odluke donete u prethodnim životima, iskustva koja najsnažnije nosimo, stare slabosti na koje “padamo”, davno stečene talente, znanja i veštine.
  Rahu je bukvalno rečeno opsednut stvarima i osobama iz materijalnog sveta. Ketu pokušava da ih se oslobodi - pa Ketu “guta” sve gde god da se nadje.  Osnovna potreba Ketua je da se vrati na već “poznate stvari, osobe, znanja” i povuče se u osamu.
  Takodje, Ketu označava i uskraćenost, nesigurnost, strahove, “obezglavljenje”, telo bez glave, saznanje da nešto nije dobro za nas a opet nemogućnost da se otrgnemo od istog, čist užitak i telo demona.

  Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim. Večno je nezadovoljan i neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.
  Ketu predstavlja sina, unuka. Vlada krevetom, izlaskom Sunca – zorom; i danom - nedelja. Vlada crnom i belom bojom.

  Jupiter je planeta koja daruje, svakom od nas, sreću – takozvani veliki benefik (za razliku od Venere, malog benefika). Potrebno mu je 11.86 godina da se vrati na počnu poziciju i predje ceo Zodijački krug. Zapadni astrolozi ga smatraju planetom sreće, blagostanja i napretka. Istočni, učiteljem koji će pomoći da se animalne potrebe i sklonost ka željama, preterivanjem i osećaj superiornosti, svedu na granicu i kontrolišu iz materijalne ravni.

  Simbolizuje moral, sveštenstvo, strance, funkcije, dobroćudnost, razumevanje, darežljivost, filozofiju, entuzijazam, optimizam, širenje, osećaj superiornosti.
  Vlada bogatstvom, slobodom, višim intelektom, velikim poslovima, rastom, prosperitetom, hedonizmom, visokim obrazovanjem, filozofskim razmišljanjem, sportom, dugim putevima, saobraćajnim kolapsima i sl.

  Od kad Jupiter udje u znak Jarca, spojiće se sa Ketuom - Južnim Mesečevim Čvorom - tačnije od početka decembra 2019. do početka maja 2020.godine (ove godine, tranzitni Jupiter ulazi u znak Jarca 02.decembra i ostaće u ovom znaku do 19.decembra 2020.godine).

  Puna konjunkcija Jupitera i Ketua će se dogadjati od 6. do 12.januara 2020.godine.


  Kada se dve planete spoje u jednom znaku, rezultat njihovog udruživanja će zavisiti od znaka u kome se nalaze (na primer osnovna postavka kvaliteta planete je oslikana domicilom odnosnom sedištem iste -pozicija u znaku recimo za Jupitera u Strelcu ili Ribama) i njihovim vladarom (u ovom slučaju Saturnom u znaku Jarca).
  Sam Ketu, izmedju ostalog oslikava razdvajanja i osamu, duhovnost, prosvetljenje, iznenadne i naprasne dogadjaje, ekstremne situacije, tugu, nemir, nedostatak interesovanja i apatiju kao i pesimizam.


  Konjunkcija Jupitera i Ketua (Južnog Mesečevog Čvora) ukazuje na sukob vrline, morala, zakona i duhovnosti sa demonom željnim zavisti, pohlepe i strasti. Opšte zanemarivanje prava, moralnih i ljudskih vrednostih, doći će ovih dana na red. Širenje materijalnih potreba i nezadovoljstvo u sferi pozicija, rada i služenja biće aktuelno, kao i preispitivanje vere, uverenja i moralnih principa.
  Ova konjunkcija, sa druge strane, može biti i odlična za sve materijalne i finansijske planove (naročito ako pada u drugo, šesto ili jedanaesto polje ili znak od vašeg Ascendenta). Ova pozicija planeta, generalno, ukazuje na slabu osnovu vere - sada je lako menjati mišljenja, ubedjenja, životnu filozofiju ili veru.
  Kako je Jupiter oslabljen lošim položajem, Ketu će učiniti osobu varljivom, nesocijalnom i može joj oduzeti poziciju.