Sinastrija: šta tražimo i koga treba izbegavati u širokom luku?

Venera je druga planeta u Sunčevom sistemu. Kao oličenje rimske boginje ljubavi (po kojoj je dobila i ime), blistavo sija na nebu, pa predstavlja i "treće svetlo telo". U narodu je poznata kao Zornjača, Večernjača ili zvezda Danica.Posle Sunca i Meseca, to je najsjajniji planetarni objekat na nebu. U Vavilonu, planetu Veneru su izdvajali od ostalih planeta i obožavali je kao člana trojstva (Veneru, Mesec i Sunce). Ne tako davno, u Polineziji su Zornjači - Veneri, prinosili žrtve. U rimskim kolonijama nazivana je Lux divina (božanska svetlost).

Astrološki posmatrano Venera simbolizuje sestre, devojke, lepotu, potrebe, uživanje, gracioznost, senzualnost, sklad, mir, harmoniju, komfor, umetnost, muziku, nakit, socijalne odnose, smisao za estetiku, boje, kulturu, vaspitanje, saradnju, dogovor, poklone, težnju za brakom, hranu, slatkiše, šećer, kružne predmete, kolo. Osobe sa naglašenom Venerom u horoskopu za osmeh, zadovoljstvo, ljubavne odnose i sl.
U odnosu na položaj i aspekt koji Venera gradi manifestovaće se potreba za skladom, mirom i naravno oslikaće se način na koji volimo, koga volimo i šta tražimo od emocija i emotivnih odnosa. Venera će kod oba pola, simbolizovati sposobnost da se stvori i održi harmonija u bilo kom vidu odnosa, a ponajviše ljubav.
Ipak, u muškom horoskopu pozicija Meseca (ona sa kojom bi uvek zasnovao dom) i Venere (ona koja bi uvek predstavljala idealnu ljubavnicu) će zajedno predstaviti profil žene za koji je zainteresovan, dok će u ženskom horoskopu pozicija Marsa (idealan momak, ljubavnik) i Sunca (suprug) predstaviti mušku figure koja će privući pažnju.

Prvi egzaktni aspekt koji neka natalna planeta gradi, sa Suncem (za ženu) ili Mesecom (u muškom horoskopu), opisaće partnera ili okolnosti koje će vladati u braku.
Primera radi, ukoliko u ženskoh horoskopu Sunce, dan nakon rodjenja, zauzima prvi egzaktni aspekt prema Plutonu, budući partner će zasigurno nositi karatkeristike Škorpiona.
Recimo, može imati Sunce, Mesec Ascendent u Škorpiji ili Plutona na Ascendentu ili do Sunca. Šta to znači? Prinudni fokus na partnera. Brak i okolnosti u braku će biti praćene dramatičnim preokretima, snažnim krizama, kontrolom, ljubomorom medju partnerima i metamorfozom koja se mora na kraju dogoditi. Brak sa udovcem ili udovištvo (ako to pokazuju i drugi aspekti).

Dalje, uporedite elemente partnerovog i vašeg Sunca i Meseca.
To je jednostavno, zar ne?
Recimo vaše je Sunce (temperament) u vatrenom (Ovan, Lav, Strelac), partnerovo u vodenom elementu. Nije dobro, zar ne? Ili partnerov Mesec (emocija, duša) je u vodenom, a vaš u vazdušnom elementu? Voda razdražuje vazduh. Bilo bi idealno da se dopunjujete. Na primer, kombinujmo vodu i zemlju ili vatru i vazduh.
Svakako ćemo pogledati i znak Vage. Koje polje zauzima, da li imamo planete u znaku Vage i sl.

Obratite pažnju na peto polje, jer petim poljem volimo, sedmo polje predstavlja ugovore, obaveze, zakonski čin i zajedništvo koje zahteva kompromis.
Znak u vrhu sedmog polja, dispozitor 07.polja i aspekti koje on gradi, takodje će biti od presudnog značaja u analizi odnosa prema braku ili partnerstvu uopšte.

Bilo da je u muškom ili ženskom horoskopu, Venera u Ovnu se žestoko i brzo zaljubljuje - uvek na prvi pogled. Naglo ulazi u veze, u kojima kasnije ne zna kako da ostvari stabilnost. Burno i afektivno reaguje u odnosu sa voljenom osobom, i konflikti su neizostavni. Rat (Ovan) i mir (Venera) su najčešće slike Venere u Ovnu na emotivnom planu. Sukobi sa ženama su često mogući. Venera u Ovnu je stalno na novom početku i sama po sebi predstavlja prvi poljubac i ulazak u vezu.

Venera u Biku ispoljava spontanost i lenjost. Prema svima koje voli, ispoljava duboku odanost i pažnju. Pri donošenju emocionalnih odluka i procenjivanju, presudnu ulogu imaju spoljašnji izgled (lepota), mirisi, zagrljaj. U partnerskim vezama se primećuje sklonost ka vezivanju i posedovanju - “Volim ono što imam” ili “imam ono što volim”. Ljubav i novac ovde idu zajedno. Ovo je naravno i prvi poljubac u ranoj mladosti, ili prvu ljubav u pubertetu.

Venera u Blizancima se najčešće igra “žmurke” sa osećanjima partnera. Reči dominiraju nad emocijama. Od emotivne veze očekujete pre svega prisno prijateljstvo i komunikaciju. Najčešće je igrač na "dva fronta", vezuje se za mladje partnere, i voli "ljubavna pisma".

Venera u Raku instiktivno oseća simpatiju ili antipatiju. Velika senzibilnost lako dovodi do povrede osećanja, što uvek krije. Venera u Raku se vezuje za komšije, familiju, decu, sunarodnike, ljude koji vole kuću, decu, porodicu.

Venera u Lavu traži uspešne, afirmisane i dobro pozicionirane partnere. Atraktivnost im je na prvom mestu. Strasti, moć, finansije, deca, hobi se vezuju za ovu veneru.

Venera u Devici je uvek u pripravnosti. Izmedju rada, higijene i lepote stavlja znak jednakosti. Trezvena, dzangrizava, organizovana i radna. Ljubav najčešće realizuje sa kolegom, lekarom, inferiornom osobom, zanatlijom. Ćutljivost, razmišljanje і analiziranje prilikom stupanja u kontakt, te stidljivost, suzdržanost і nepoverenje.

Venera u Vagi je zaljubljiva, umerena i kolebljiva Venera. Esteta, romantik, lako zaljubiv. Ugadja partneru i svima koje voli. Dobar diplomata u emotivnom životu.

Venera u Škorpiji je ljubomorna Venera. Strasti, konflikti, zatvaranje, uhodjenje, trudnoća...ljubav po cenu svega, koja se aktivira kada osoba oseti da gubi partnera. Emocionalne krize i drame.

Venera u Strelcu je najsumljivija Venera na prvi pogled. Skloni flertu, sa dobrim osećajem za humor, lovci koji miruju kad su "uhvaćeni", tragaju za sportskim tipovima, strancima ili obrazovanim osobama.

Venera u Jarcu voli hronološke distance - razlike u godinama, odgovornost, disciplinu, tradiciju. Potiskivanja osećanja, a suštinski veoma osećajni i senzualni.

Venera u Vodoliji je "drugarčina i po". Savremene i nekonvencionalne veze, nezavisne, nisu ljubomorni ni posesivni, i na žalost, čak i od onih koji im privuku pažnju, naprave dobre prijatelje. Osnovna zabuna nastaje kada Venera u Vodoliji pomeša prijateljstvo sa ljubavlju i ne razume na koji način nekog voli. Najčešće ukazuje na emotivne stresove i razvode.

Venera u Ribama daje sentimentalne osobe, odane i spremne sve da učine za osobu do koje im je stalo. Idealizuje partnere i spremna je na velike žrtve. Ljubavno pijanstvo i umetnički talenti. Platonska zaljubljivanja i beg od realizacije.

suština je daleko složenija

Sve ovo može "pokvariti" aspekt prema vašoj Veneri, te uz malo Plutona, Venera će postati opsesivna, ekstremna i dramatična. Uz malo aspekta sa Neptunom idealista, romantik, sanjar i uplakana i "izbrukana" osoba. Uz malo Jupitera lenja i gorda, uz malo Saturna "okamenjena, napaćena i spremna da traje ili čeka", uz malo Marsa ratoborna i konfliktna.

Kada smo napokon pronašli “kandidata”, sledeća stvar je napraviti selekciju.

U uporednim odnosima, izmedju ostalog, prvo pogledajte koga treba IZBEGAVATI. Ovo “zlatno pravilo” ne treba nikada ignorisati.
Ukoliko druga strana ima Sunce na vašoj Veneri, zasigurno ćete tu osobu smatrati interesantnom ali vam egoizam druge strane nikako neće prijati. Ukoliko partner ima Mesec na vašoj Veneri, eto šanse za poljubac i ostvarenje bliskosti koja koliko god kratko ili dugo trajala, će ostati upamćena. Merkur partnera na vašoj Veneri će osigurati odličan prijateljski odnos i ako ništa drugo, ostaćete “drugari” koji odlično komuniciraju zauvek. Dve Venere jedna da drugoj, verovali ili ne, postaju snažan teret, koji ni jedna strana, nema snage da nosi. Mars partnera na vašoj Veneri upućuje na strasti i osličan telesni spoj.
Konačno, stižemo do ključnog dela priče.

Jupiter partnera na vašoj Veneri nikada nećete zaboraviti. Taj neopisiv osećaj lakoće, euforije i širenja emocija i sreće čim se druga strana nadje u vašoj blizini.
Saturn je “stari lisac” koga se treba kloniti! Učitelj, svakako, al ii onaj koji će dati lekcije koje nam možda i nisu uvek potrebne. Ovo je bar lako. Pogledajte gde vam je Venera i izbegavajte generaciju koja ima Saturna u znaku u kome se nalazi vaša Venera. Npr. Ukoliko imate Veneru u znaku Škorpije, obratite pažnju na osobe rodjene od oktobra 1953. do oktobra 1956.godine, kao i one rodjene od decembra 1982. do novembra 1985, godine.
Saturn uvek skuplja, ograničava, otežava, koči…pa i samo prisustvo Saturna u znaku u kome se nalazi vaša Venera unapred otežava svaki vid razmene emocija i uspostavljanje harmonije medju partnerima. Svaki pokušaj vezivanja, zbližavanja ili emocionalne razmene, na žalost može završiti “tragično” po osobu čija je Venera u pitanju. Ova pozicija najčešće oslikava starosnu, kulturološku ili čak i fizičku udaljenost partnera. Sudbinska uskraćenost je izvesna, pa sklonite se od zida – Saturna.
Uran reformiše, menja, budi, stimuliše ili jednostavno protese i ode. Ukoliko neko ima Urana na vašoj Veneri, ovo je zanos koji će biti iznenadan, brz, intenziteta zemljotresa, nezaboravan ali bez budućnosti.
Neptun idealizuje odnos, krije se, obmanjuje, i na kraju nestane. Ukoliko neko ima Neptuna na vašoj Veneri, biće idealizovan, ostvarićete platonski soulmate odnos i na kraju će vam Neptun izmaći bez reči.
Ukoliko partner ima Plutona na vašoj Veneri, spremite se za fatalnu ljubavnu priču. Kontrola, ljubomora, opsesija i dramatičan razlaz, nikada bez ozbiljnih posledica.
Severni Mesečev čvor partnera na vašoj Veneri ukazuje na karmički spoj i jaku vezanost obe strane. Prepoznavanje na prvi pogled i apsolutnu posvećenost.
Južni Mesečev čvor na vašoj Veneri na mučan i pomalo sadistički odnos druge strane. Ostavljanje, kažnjavanje i izdaju emocija.

Ovo je opšti pregled poredjenja vaše Venere sa partnerovim planetama. Suština je daleko složenija.

autor teksta: Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi. Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
zakažite razgovor slanjem poruke na viber:
+381 69 4443220

Jovanin YouTube kanal

Pars fortuna – arapska tačka sreće i sudbine

Pars Fortuna predstavlja tačku sudbine i sreće - doslovce - sreće u životu (ili sreću života). Opisuje sam pogled na život, kvalitet i snagu života, sreću kroz partnerstvo, decu ili sl. Ali opisuje i sudbinu kojoj ne možemo „izmaći“.


tekst objavljen decembra 2017.godine

Južni Mesečev Čvor – Ketu i Venera u istom znaku do 16.novembra 2022.godine

Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim.
Večno nezadovoljan, neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.


autor teksta: Jovana Bogoslovov, tekst objavljen 2020.godine

Škola astrologije astrolabium

Jovana Bogoslovov

Svetog Save 25, Beograd, Srbija

+381 69 444 3 220

jovanalg@yahoo.com

Follow Us
Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.
Jovanin YouTube kanal

© Jovana Bogoslovov. All Rights Reserved. Design by HTML Codex