David Lynch – kralj neočekivanog
tekst objavljen u avgustovskom broju časopisa "Astrologos", 2013.godina


Through the darkness of future's past, the magician longs to see. One chants out between two worlds... "Fire... walk with me" 

David Lynch je rođen 20.januara 1946.godine u tri sata iza ponoći u planinskom gradu Missoula, država Montana, u Americi. U najranijem periodu života, zbog očevog posla porodica se često selila. 

"Svet je za mene kao dete bio fantastičan. Naravno, tu su bili uobičajeni strahovi, kao odlazak u školu.Za mene je tada škola bila zločin protiv mladih ljudi.Uništavala je same temelje slobode.Učitelji nisu imali pozitivan stav." 

Lynch se za umetnost, naročito slikanje i crtanje, zainteresovao zahvaljujući ocu svog prijatelja dok je živeo u Virginiji i razmišljao je o tome da mu karijera krene u tom pravcu. Odlučio je da studira slikarstvo i upisao je School of the Museum of Fine Arts u Bostonu, 1964.godine. Studije je napustio nakon godinu dana, i spremio se za proputovanje po Evropi sledeće tri godine sa kolegom Jackom Fiskom, nadajući se da će vežbati sa ekspresionističkim slikaromOskarom Kokoschkom. Nakon što su došli u Salzburg i shvatili dasu njihove zamisli nemoguće, Lynch i njegov prijatelj su se vratili u Ameriku nakon petnaest dana.Po povratku kući, otišao je u Virginiju gde je živeo sa prijateljem Tonyem Keelerom pre nego je odlučio da ode u Philadelphiu gde upisuje Pennsylvania Academy of Fine Arts. 

"U Philadelphiji je bilo mnogo velikih i ozbiljnih slikara; svi su inspirirali jedni druge i to je bio stvarno fenomenalnan period mog života”. 

Na Akademiji u Philadephiji, pravi svoj prvi kratki film “Six Men Getting Sick” 1966. godine. Nakon propalog projekta, kupuje najjeftiniju 16mm kameru, i zauzima jednu od napuštenih prostorija Akademije i za sve plaća 200 dolara, koje u to vreme smatra pravim bogatstvom. 
Bogati kolega H. Barton Wasserman mu nakon toga nudi hiljadu dolara da mu snimi nešto novo. Potrošivši 478.28 dolara od toga na polovnu Bolex kameru "njegovih snova", Lynch je napravio novi animirani kratki film, ali prilikom razvijanja istoga shvatio da je rezultat tek zamagljeni pozitiv bez okvira. 

"I tako, nazvao sam Barta Wassermana i rekao mu: “Bart, film je katastrofa. Kamera se pokvarila i nisam uspeo napraviti to što sam morao”.A on je odgovorio: 'Ne brini, Lynche, uzmi ostatak novca i napravi nešto drugo za mene. Samo mi daj nešto”. 

Uzevši ostatak novca, snima četvorominutni kratki film The Alphabet 1968. godine.Saznavši za Američki filmski institut koji je davao stipendije onima koji su za njih mogli producirati stare, ali i nove projekte, Lynch je odlučio da pošalje kopijuThe Alphabeta zajedno sa scenarijem koji je napisao za svoj novi kratki film The Grandmother. Institut je pristao da finansira ovaj film ponudivši mu pet hiljada dolara od zatraženog budžeta (koji je iznosio 7.200 dolara), ali kasnije su odobreni još dodatnih 2.200 dolara. The Grandmother je priča o zapostavljenom dečaku koji "uzgaja" baku iz semena u zemlji na svom krevetu u sobi, kako bi se ona brinula o njemu. Kritičari Michelle Le Blanc i Colin Odell kasnije su rekli "Ovaj film je istinska nastranost, ali sadrži mnoge teme i ideje koje će kasnije biti vidljive u njegovom radu i prikazuje fantastično shvaćanje filma kao medija." Godine 1971.Lynch se seli u Los Angeles gde upisuje filmsku akademiju na Konzervatoriju Američkog filmskog instituta, "totalno haotično i neorganizirano, što je bilo odlično. Vrlo brzo si naučio da ako želiš nešto da napraviš, moraš to napraviti sam.Puštali su ljude da rade po svome." 

Ubrzo je iznova poželeo da napusti faklutet, ali mnogi profesori verujući da je on jedan od njihovih najboljih studenata molili su ga da neodustaje. Pristao je pod uslovom da ga ne sputavaju i spremio se za film “Eraserhead”. 

Film “Eraserhead” su zapazili tada najbolji američki reditelji poput Francisa Forda Coppole i Georga Lucasa koji mu je ponudio da režira “Ratove zvezda - Epizodu 6” ali je Lynch to odbio. 

Nakon uspeha filma Eraserhead, Stuart Confeld (producent Mela Brooksa) pogledao je film. 

"Bio sam totalno oboren s nogu. Mislio sam da se radi o najboljoj stvari koju sam ikad vidio. Bilo je to stvarno iskustvo koje me je pročistilo." 

Cornfeld je kontaktirao Lyncha i ponudio mu scenario za film “Čovek-slon” u kom glavne uloge tumače John Hurt i Anthony Hopkins. Film je ostvario veliki kritički i komercijalni uspeh, ina kraju dobio čak osam nominacija za filmsku nagradu Oscar. Ovo je trenutak od koga se Lynchov život menja. 

Nakon ovog filma producent Dino de Laurentis 1984.godine mu poverava režiju naučnoo-fantastičnog spektakla “Dune”. Nakon toga sledi “Plavi somot”, koji se do danas smatra najboljim Lynchovim filmom. Filmom “Divlji u srcu” 1990.osvaja Zlatnu palmu u Kanu. 

Priča o Lynchu ne bi ni počela da nema Twin Peaksa, bar što se mene tiče. “Twin Peaks” je jedna od najboljih TV serija ikad snimljenih. Prva epizodaje krenula 8.aprila 1990. i serija se emitovala do 10.juna 1991.god. Radnja je smeštena u izmišljenom gradu Twin Peaks u severoistočnom delu države Vašington. 

Američki časopis TV Gajd uvrstio je Twin Peaks među dvadesetpet kultnih serija. 
“Mulholland Drive” doneo je 2001.godine Lynchu nagradu za najbolju režiju na festivalu u Kanu. Lynch je drugačiji od ostalih. 
U svojim filmovima ne daje odgovore, ne rešava zaplete. 

“Ostvarenje” svakog horoskopa počinje i završava se iz Ascendenta (materijalizacija) i vrha četvrtog polja (početak i kraj). 
Lynchov Ascendent se nalazi na 18* Škorpije, na zvezdi Kiffa Borealis. Ova zvezda ima prirodu Jupiteta i Merkura, te donosi dobru sreću, velike ambicije, počasti i bogatstvo. Daje nepokolebljiv i okrutan, uporan karakter, ponekad opsesiju kriminalom, mističnim, morbidnim i nasiljem. Neretko daje opasnost i od pljački. 
Dispozitor Ascendenta je Mars, u znaku svog pada na 20*Raka (dekada Riba), u egzaktnoj konjunkciji sa Saturnom (vladara Sunca i polja misli) koji je u egzilu. 
Svaka Lyncova inicijativa je podstaknuta maštom, a emocije і trenutno raspoloženje presudno utiču na svaku delatnost. 
Misao (treće polje u Jarcu, Sunce i Venera u 03.polju, Merkur u znaku Jarca) je okrenuta ka severu, hladnom, brdovitom, malom gradu. 

Mars u konjunkciji sa oslabljenim Saturnom koji sa 5*orbisa napusta osmo polje i ide ka 09.polju, stavlja fokus misli na izranjanje iz smrti, tuge, nasilja i siromaštva. Morbidne misli i interesovanje za okultizam, đavola u nama, divljine u nama i sl. Ovaj aspekt opisuje borbu sa “ličnim demonima”, emocijama, strahovima i krajnji put ka transcedentnom. 
Ovde je strah jedna od najvažnijih і najčešćih emocija. Strah od kazne, od neuspeha, od neispunjavanja prihvaćenih obaveza. Često neomiljen u svojoj neposrednoj okolini, sa snažnim osećajem da bliske osobe mogu nametati velika opterećenja і obaveze. 
Mars je na ulazu u 09.polje prekidao studije, menjao mesto boravka unutar kontinenta u najranijem periodu života (Rak), terao na put za vreme studija na stari kontinent (Saturn) i vraćao sa puta kući (Rak). 
Dispozitor Marsa i Saturna je Mesec u desetom polju na 05*Device, na zvezdi Alula Borealis, koja kontroliše emocije, jača sumljičavost i nosi potrebu za misticizmom i radom na duhovnom rastu.Mesec u desetom polju nosi i popularnost. 
Vrh četvrte kuće je na dalekom 3*Riba. Na ovom stepenu se nalazi zvezda Fum al Hut,poznata kao kraljevska zvezda, čuvar Juga i zime.Veoma srećna i moćna zvezda ipak donosi i trijumf tuge, zla i skrivanje izgleda i karaktera, kao i težnju da se sve menja iz materijalnog u duhovno. Ovo je zvezda besmrtnosti, opsednutosti životom posle smrti i životom sa druge strane realnosti – paralelnim svetovima.Ovo naglašavaju i vladari četvrte kuće koji su u znaku Vage - jedan u jedanaestoj, jedan u dvanaestoj kući.Vrh četvrte kuće u znaku Riba ga vodi u grad “andjela” - Los Anđeles,na zapadnoj obali (Vladar Jupiter u Vagi - zapad). 

Lynch je rođen sa Suncem na zvezdi Tarazed na 29* (do kraja, biti na kraju) znaka Jarca. Ova zvezda naglašava maštu i jača um. Poznata je i kao zvezda genija ili ludaka, kao i zvezda vizionara. Sunce se nalazi u trećem polju, polju uma, interesovanja, inteligencije i pokreta. Erudicija i intelektualne sposobnosti su postavkom Sunca u trećem polju udvostručene. Život u stalnom učenju i razmeni ideja i znanja saokolinom.Velika je potreba za novim informacijama i novim kontaktima; radoznalost je naglašena, kao i talenat za kratke (blizanačko polje) oblike pisanja ili rada (serije, reklame, spotovi). 
Samosvesan po pitanju cilja, ponekad nema dovoljno istrajnosti (opozicija sa Marsom i Saturnom) da realizuje svoje brojne talente u potpunosti. Koncentracija brzo popusti, a pravac interesovanja i delovanja se lako promeni.Eto slikanja, muzike, serije, filma. 
Stvaralaštvo Lynch definiše kao intuitivno istraživanje našeg „drugog ja“, naših snova, strahovanja i predrasuda, koje nisu očigledne na prvi pogled. Evo priče Riba iz četvrtog polja i Jupitera u dvanaestom polju.Intuiciju definiše kao integralni sklop intelekta i emocije, razmišljanja i osećanja, na šta ukazuje Merkur u kvadratu sa Neptunom u jedanaestoj kući. Borba razuma i iluzije, razmišljanja i apstrakcije. 
Ljubavni život će opisati sedma i četvrta kuća (ponovo konfuzan i haotičan početak i kraj, pa makar se radilo i o braku). 
Sedmo polje u znaku Bika bi generalno dalo stabilnost, ali ne ukoliko se Venera nađe u trećem polju (Blizanačko polje, polje paralelnih odnosa i veza) u znaku Jarca i u dekadi Device u konjunkciji sa Suncem – svest o sopstvenim potrebama. 
Venera gradi opoziciju sa Marsom (pred partnerom su teški zahtevi pa pored velikog intenziteta emocija u startu і snažnih uzbuđenja, veze su nepostojane і najčešće ne traju dugo) i Saturnom (vladarom same Venere koji lomi odnos i nosi zahlađenje, emocionalnu uskraćenost i sklonost ka razlikama u godinama), kvadrat sa Jupiterom (preterivanje i napuštanje) iseskvikvadrat sa Uranom (brzina, eksplozija, nagrizanje i iritaciju onih koje volimo). 
Svaki od ovih četiri aspekata u zavisnosti od orbisa može opisati suprugu u njegovoj karti. 
U 21.godini brak sa Peggy Lentz, sa kojom ima ćerku Jennifer Chambers Lynch, i sa kojom je živeo do 1974.(7 godina braka). 
U 31.godini brak sa Mary Fisk,sa kojom ima sina Austin Jack Lynch, rodjenog 1982. Par se razveo 1987.godine kada je Lynch počeo da se zabavlja sa Isabellom Rossellini nakon snimanja filma “Plavi Somot”. Ova veza (ne brak!) je potrajala do 1991.godine. 
U 60.godini, u maju 2006. Lynch se ženi dugogodišnjom partnerkom Mary Sweeneysa kojom ima sina Riley Lyncha, rođenog 1992.godine, ali se već u julu 2006.godine razvode, kada Lynch sreće glumicu Emily Stofle sa kojom se ženi 2009.godine u 63.godini života. 
Za kraj, Neptunov kvadrat prema Merkuru opisuje i transcendentalnu meditaciju čiji je pristalica. 

“Meditacija ima veze sa svime što nas okružuje. Transcendentalna meditacija, ali i sve druge meditacije, postoje da bi prosvećivale, što je vrhunac. Čista, nedirnuta svest, potpuno znanje, to je potencijal koji poseduje svako ljudsko biće… Zaranjate duboko a svaki ulazak u sve dublju bivo uma i intelekta donosi vam sve veće blaženstvo. Uranjanjem u samog sebe dolazite do granice koju prelazite, što je iskustvo koje se naziva “sjedinjeno polje”, odnosno okean čiste svesti.”.

 

autor teksta: Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi. Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
zakažite razgovor slanjem poruke na viber:
+381 69 4443220

Jovanin YouTube kanal

Škola astrologije astrolabium

Jovana Bogoslovov

Svetog Save 25, Beograd, Srbija

+381 69 444 3 220

jovanalg@yahoo.com

Follow Us
Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.
Jovanin YouTube kanal

© Jovana Bogoslovov. All Rights Reserved.