tranzitni Mars 2023.godine

Tranzitno Sunce u konjunkciji sa Marsom
od 14. do 20.novembra 2023.godine

Sunce predstavlja ego i svest o sebi, simbolički predstavlja i mušku energiju koja je uvek aktivna.
Predstavlja, dakle, svest i duh i značajan je osnov svakog karakterera, koji dalje trasira celu životnu priču.Predstavlja sve hijerarhijski nadredjene figure u životu, kao i muškarce u srednjim godinama (danas oko 40 godina). Sunce simbolizuje slavu i čast, kao i primarne motive ličnosti.

„Kada je dobro postavljeno: tada je ekvivalentno po uticaju Fortuni, donosi poverenje, ispunjava obećanja do detalja, sa željom da vlada i utiče na druge. Obazriv, naročito pri donošenju nekakvog suda, veličanstven i svečan uvek, vredan, radan, marljiv, da bi stekao slavu i imetak, zaslužio očevinu, iako je spreman da se dobrovoljno odvoji od iste; čovek Sunca obično je ozbiljan dok govori, bez previše reči, pun samopouzdanja i kontrole nad sopstvenim reakcijama. Pun ideja, tajni, pouzdanja, govori i promišlja u isto vreme, ali ipak zadržava odredjenu dozu ležernosti, ljubaznosti, pokazujući humanost prema svim ljudima. Nikakve zatrovane misli ne mogu uprljati njegovo srce. 
Kada je loše postavljeno: daje aroganciju i ponos, prezire i omalovažava druge, ističe svoj pedigre, bez ikakve širine je, kako u pogledima tako i u zaključcima, odlukama, ograničen, nemiran, nezgodan, sklon problemima, zapovedanju, ne bira reči, bez takta i trezvenosti u akcijama, afektan, rasipnik, rasipa očevinu i oslanja se na milostinju drugih ljudi, u kojima vidi svoje dužnike ..”  William LillyMars je prva superiorna planeta koja zalazi u red mundanih planeta, pored Jupitera i Saturna koji su hronokatori nekog dogadjaja. Mars predstavlja naš motiv za delovanjem, udove i namere koje hoćemo da sprovedemo u spoljnom svetu. Predstavlja akciju, agresiju, osvajanje, borbu, rad i napor.
Mars simbolizuje moć inicijative, želju i sposobnost spontanog izražavanja. Simbolički predstavlja i pravac, osnovni princip energije, mlade i jake muškarce, volju za životom na instiktivnom nivou, bes, ljutnju, svađe, energiju i prenos energije. Njegova priroda je zlonamerna, vrela i iritirajuća.

Ako je Sunce aflikovano (napadnuto) od malefika (180, pa 90, 0 sa malefikom) ukazaće na teatralnost, sujetu i sve suprotne elemente Sunca, loš i promenljiv karakter kao i nestabilnu ličnost.

Iako daje neverovatnu motivaciju, energiju i inicijativu, izdržljivost i doslednost kod ovih osoba nije jača strana. Ovaj odnos Sunca i Marsa energiju podiže na kvadrat, međutim, znatno su veći problemi pri ophođenju sa tolikom količinom energije, koja često izmiče svakoj svesnoj і voljnoj kontroli. Upućuje se u neželjenom pravcu, rasipa se і uludo troši na nevažne ciljeve.

Ponekad se sa ovom pozicijom nerazumno srlja u problematične і neizvesne avanture. Podstaknuti unutrašnjim nemirom ovi ljudi se brzopleto upuštaju u opasne pustolovine, željni uzbuđenja po svaku cenu. Poseduje neutoljivu strast za borbom і takmičenjem, jer ovaj odnos planeta predstavlja i cilj ali i trku ka cilju.
Ne trpe mešanje drugih u sopstvene stvari і veruju da sve mogu sami. Kada im je ugrožen ponos, tada intenzivno i burno reaguju.
Konjunkcija ove dve planete podiže libido jer je Sunce prvenstveno libidna planeta dok Mars vlada samo izvršenjima.

Konjunkcija Sunca prema Marsu uslovljava u navedenim danima napad i konflikt sa autoritetima, ali i osetljivost na bilo kakvu kritiku na naš račun.
Konačno se vraća potreba za samopotvrđivanjem і razvija ego, koji sada ne dopušta kompromise. Naš nastup prema okolini, ovih dana, biće spontan і otvoren, ponekad i afektivan. A svaki odabrani cilj postaće objekt snažne identifikacije.
Ali na putu do cilja, neće postojati prepreka koju nećemo biti u stanju da prevazidjemo.

“Prema mišljenju većine astrologa, uticaj Luninih tranzita nastavlja se šest sati pre i posle partilnog tranzita, a kod drugih planeta ceo dan pre ili kasnije. Ipak, dokle god planeta svojim orbisom dotiče mesto preko kog tranzitira, ona je efikasna u proizvodnji efekata, koji se nekad ostvare brže ili sporije jer je potrebno slaganje i drugih uzroka sa njim. Ovde primeti da budući efekti zavise od tranzita, ne samo kada je reč o trajanju, nego i prirodi, načinu i okolnostima koje će biti aktivirane, i koje u skladu s tim mogu biti predviđene.…” Henry Coley – Clavis Astrologiae Elimata or, A Key to the Whole Art of Astrology, London, 1676. - prevod Bojan Šojić

 


About author

Jovana

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "AstroLabium ".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
Zakažite razgovor slanjem poruke na viber: +381694443220


Scroll to Top