Tranzitni Mars u znaku Vage
od 27.avgusta do 12.oktobra 2023.godine

Mars je sin Jupitera, vrhovnog boga, i njegove žene Junone. Po drugom mitu, sin je Junone i cveta koga je nosila Flora. Rimljani su kasnije poistovetili ovoga boga sa grčkim bogom Aresom, pa se tako bog ratara, koji su često bili prisiljeni ratovati, pretvorio u boga rata. Mars je u rimskoj mitologiji bio i bog proleća, pa je slavljen u martu. Zaštitnik je zeljoradnika, daruje plodnost, štiti borce, vojnike i jača im ratnički duh. Mars je otac Romula i Rema koji su osnovali Rim, pa tako i praotac Rimljana....

Astrološki posmatrano, Mars je prva superiorna planeta koja zalazi u red mundanih planeta, pored Jupitera i Saturna koji su hronokatori nekog dogadjaja. Mars predstavlja naš motiv za delovanjem, udove i namere koje hoćemo da sprovedemo u spoljnom svetu. Predstavlja akciju, agresiju, osvajanje, borbu, rad i napor.
Mars simbolizuje moć inicijative, želju i sposobnost spontanog izražavanja.
Simbolički predstavlja i pravac, osnovni princip energije, mlade i jake muškarce, volju za životom na instiktivnom nivou, bes, ljutnju, svađe, energiju i prenos energije. Njegova priroda je zlonamerna, vrela i iritirajuća.
Sam simbolički prikaz Marsa oslikava krst iznad kruga (ili krug iznad koga se nalazi strela koja je okrenuta u desno pod uglom od 45˚), dominantnu osobinu čoveka „koja se zagnjurila u materiju“.

"Duhovi Marsa se nastanjuju u visokom telu, kolerični su, nečistog izgleda, braon, crnomanjaste ili crvene boje, imaju rogove poput jelenskih i kandže poput Grifina, koji riču poput divljih bikova. Oni se kreću poput goruće vatre, a njihov znak su grom i munja oko kruga." Hajnrih Kornelije Agripa

Šta inače simbolizuje Mars u znaku Vage?
Mars u znaku Vage, dnevnom, kardinalnom, vazdušnom znaku, oslikava motive za delovanjem u pravcu ostvarenja pravde і njenog zadovoljenja.

Sav napor Marsa je u ovom znaku usmeren je na povezivanje različitih stanovišta, čime sebi osoba obezbeđuje uspeh na svakom planu.
Znak Vage primarno predstavlja udruživanje, ujedinjenje, partnerstvo, pravdu, odmerenost, zavisnost od tudjeg mišljenja ili podrške, ljubaznost, izmirenje i sl.
Vaga oslikava i ravnotežu izmedju individualnog i kolektivnog, pa samim tim simbolizuje i individualni odnos čoveka sa spoljnim svetom.

Vaga dalje vlada i politikom i političkim krugovima, brakom i ulaskom u savez, ali i materijalnim obiljem - korišćenjem drugih ljudi ili partnerstva (poput onog “na obostranu korist”). Mars u Vagi ukazuje na neku vrstu suptilnosti same sirove volje, maestralnu moć prkrivanja prave namere kao i taktičnu motivaciju usmerenu ka konkretnom cilju.

Kod oba pola, Mars u znaku Vage unosi nesklad u partnerskim odnosima, pa iza početne strasti, nakon osvojenog cilja, se odnosi od strane natusa sa Marsom u Vagi pretvaraju u mini rat ili neku drugu vrstu afektivne povezanosti. Na neki način, partneri pokazuju suprostavljene oblike ponašanja, naročito u sitauacijama razrešavanja konkretnih životnih problema, pa se nadalje partner “kažnjava ili nagradjuje” za učinjene ili ne učinjene ustupke i kompromise. Iako bi sam znak Vage i trebao da ukaže na neki vid “dvosmernog odnosa” u partnerstvu, Mars će u ovom znaku na trenutak obuzdati impulsivnst, ali kada se impuls ponovi više puta, naglo zaokrenuti smer i bukvalno partnerstvo uvesti u rat. I ovde se uvek radi o jednosmernom modelu ponašanja u odnosima. Kod oba pola, će ova pozicija Marsa ukazati i na dva braka. Mars u znaku Vage ukazuje na veoma afektivnu osobu, koja ne dopušta afektu da prevlada, pa i iza sporadičnih konflikta, sama ličnost će pokušati da “pegla odnose” i zadrži "pristojnu" harmoniju, čisto da utisak ne ostane loš.

Ključna reč za Mars u Vagi bi bila beg iz situacije koja unosi napetost.
Već prema aspektu Meseca i Marsa u natalnoj karti možete dalje suditi o dužini i intezitetu odnosa i interesovanja pojedinca za bilo koga ko “prolazi kroz život”.

Žene, neretko sa ovim položajem Marsa preživljavaju autoritarno – restriktivan stil partnerstva povezan sa odbačenošću od strane željenog partnera, bilo na način da se partner “gubi” zbog neke treće strane ili da se partner gubi spletom nekih drugih okolnosti (otsutnost muškarca kroz posao, put, smrt ili sl). Mars u Vagi je odličan taktičar i spreman je da se udvara svakom i u svakoj prilici (iako će ona često reći da je samo ljubazna).
Potreba za potvrdjivanjem kroz suprotan pol će ostati dominantna.

Setite se Emmanuelle Béart, Pamele Anderson, Jelene Karleuša, Marie Callas, Margaret Thatcher ili Kim Basinger.Muškarci sa ovom pozicijom Marsa, osećaju neprestalno nezadovoljstvo i potrebu za novim nadražajima, kao što često izazivaju revolt i rivalstvo kod odabrane partnerke (već prema daljoj poziciji vladara znaka Venere). Ovaj muškarac reaguje isključivo kada proceni da mu odgovara „prepuštanje afektu“.
Konstantno teži za osećanjem afekta, osećajem uzbuđenja i “ludila”, koji nakon što dobije, bude motivisan za dalje aktivnosti.
Kada konačno odabere partnerku, budite sigurni da će se truditi, na štetu svega ostalog, da joj se posveti punim intenzitetom.
Jer muškarac sa Marsom u znaku Vage, kakav god da je, je baš onaj za kojim lude žene. Ovo su muškarci koji su takodje i veoma zainteresovani za javne delatnosti, politiku i pravne poslove. Pravdu i pravo.

Setite se Elvis Presleya za kojim su ludele žene, pa i Michael Douglasa, pa i Roman Polanskog, pa Richard Burtona, pa i Bill Clintona koji je sa baš ovim Marsom napravio seriju privatnih skandala ne znajući da kaže ne; pa i Nelson Mandele borca za pravdu i pravo, pa i Winston Churchilla, pa i Sigmund Freuda, pa i Dalai Lame.

 


O Jovani

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
Zakažite razgovor slanjem poruke na viber: +381694443220


Scroll to Top