MESEČEVI ČVOROVI - RAHU I KETU NA OSI BIK/ŠKORPIJA
OD 18.JANUARA 2022. DO 17.JULA 2023.GODINE

tekst objavljen: januara 2022.godine, autor teksta: Jovana Bogoslovov


Mesečevi čvorovi su astronomski posmatrano dve imaginarne matematičke tačke u svemiru na mesečevoj orbiti, u kojima ona preseca ekliptiku - prividnu putanju Sunca oko Zemlje. To su tačke u kojima se seku putanje Sunca i Meseca, posmatrano sa Zemlje. Severni mesečev čvor predstavlja tačku u kojoj se Mesec podiže iznad ekliptike, dok je Južni mesečev čvor tačka u kojoj se Mesec spušta ispod ekliptike. Oni su uvek opoziciono postavljeni. Kreću se isključivo retrogradno prosečnom brzinom od oko tri minuta dnevno, a pun zodijački krug prelaze za oko osamnaest i po godina.

Kao što smo već rekli, Severni i Južni mesečev čvor, Rahu i Ketu, najjednostavnije rečeno, predstavljaju karmičku misiju, zadatak u nečijem životu.
Čvorovi, dalje, ukazuju na odnose koje ćemo graditi sa okolinom, na slabe tačke u našem životu I sl. I jedan i dugi su malefici. Rahu će uvek delovati pritajeno, dok će Ketu uvek imati otvoreno delovanje.
Rahuu pripada 6.polje a Ketuu 12.polje. Egzaltacija Rahua je u 3. Ili 6. astrološkom polju, dok u 8, 9, 11. I 12. polju daje loše rezultate. Severni mesečev čvor ili Rahu, se u astrološkoj literaturi dovodi u vezu sa harmonijom, ukazuje na inkarnacijske lekcije koje sad trebamo da primimo i put koji trebamo da sledimo.
Kako predstavlja Glavu (zmaja, zmije) bez tela, Rahu ukazuje na oblast ka kojoj će biti usmeren sav naš um, svest. Rahu vlada materijalnim dobrima i nije mnogo zainteresovan za suštinu odnosa, pa ga i rastura.
Rahu može ukazati I na lošu reputaciju, maliciozna dela, teškoće I loše periode u životu. “Lupati glavu” oko nečega bi bila prava reč. “Misli čitavog života” koncentrisane na odredjenu oblast. Rahu se raduje Merkuru i najidealnije ih je imati u 4.polju.
Takodje, idealno bi bilo da Rahu bude u astrolokim poljima pre Saturna (pr. Rahu u 3, Saturn u 8).
Za razliku od njega Južni Mesečev čvor ili Ketu će darovati sjajan provod, srećne okolnosti, ali I obezglavljenje naročito uz aspekt sa Jupiterom.

Po tropskom zodijaku od 18.januara 2022.godine oko 19.49 do 17.jula 2023.godine tranzitni Čvorovi - Severni i Južni – Rahu i Ketu - će boraviti u znaku Bika i Škorpije.
(napomena: po sideralnom zodijaku čvorovi su uveliko promenili znak - 20. Septembra 2020.godine na relaciji Bik/Škorpija i ostaće u ovim znakovima do 17. Marta 2022.godine.)

Severni Mesečev Čvor - Rahu, je boravio u znaku Bika/Južni Mesečev Čvor - Ketu u znaku Škorpije od: 3.avgusta 1947 –26. Januara 1949; od 20.februara 1966 –19.avgusta 1967; od 12. septembra 1984 – 6.aprila 1986, kao i od 15.aprila 2003 –26.decembra 2004.godine.

Prelaskom Rahua - Severnog Mesečevog čvora u znak Bika (Vrishabha Rasi) i Južnog Mesečevog Čvora u znak Škorpije (Vrischika Rasi) kreće urušavanje globalne ekonomije, dok će tranzitni Ketu iz znaka Škorpije stvarati globalno preteće situacije; gubitak sredstava za život kroz naplate dugova i zajmova. Ova pozicija Ketua može naglašavati i iznenadne smrti slavnih ljudi, kao i nasilje svake vrste u zajednicama i porodicama.
Bik je zemljani znak i kada se Rahu nađe u njemu, na nekom ličnom planu, mnogima će doneti stabilnost i osećaj postojanosti i sigurnosti.
Rahu međutim izaziva i iluzije i obmane, što treba uzeti u obzir, jer sve što u periodu do 17.marta može izgledati perspektivno, neće trajati večno - naročito ukoliko se upustite u nesigurne investicije. Rahu u Biku nas može učini i neracionalnim, tako da bi bilo dobro i da pripazimo na račune dok planiramo kupovinu sada možda i nepotrebnih stvari.

Rahu međutim izaziva i iluzije i obmane, što treba uzeti u obzir, jer sve što u periodu do 17.marta može izgledati perspektivno, neće trajati večno - naročito ukoliko se upustite u nesigurne investicije. Rahu u Biku nas može učini i neracionalnim, tako da bi bilo dobro i da pripazimo na račune dok planiramo kupovinu sada možda i nepotrebnih stvari.
Rahu može napraviti i ambijent za neobične ljubavne odnose, koji se mogu razviti između osoba različitih staleža, rasa ili etničkih grupa.U ovom periodu su moguće i veze sa osobama sa kojima postoji i razlika u godinama. Naročito od kraja januara do 6.marta dok se njegova tranzitna vladarka Venera ispravlja i boravi u znaku Jarca zajedno sa Marsom.

Od 1. do 28.aprila 2022.godine, tranzitni Rahu će biti u kvadratu prema Saturnu što može ukazati na prekide starih odnosa, partnerstava i udruženja i formiranje novih. Naročito ukoliko se radi o poslovnim ili finansijskim savezima. Ovo uopšte neće biti loše ukoliko imate Mesec u znaku Blizanaca ili Vage, kao i Mesec u znaku Škorpije.

Ulaskom Marsa u znak Bika 5.jula 2022.godine, aktiviraće se konjunkcija Marsa prema Rahuu. Ovaj susret Marsa i čvorova neće nikako biti prijatan (naročito za fiksne znakove).
Na kolektivnom planu uzrokovaće prirodne nepogode svih vrsta (krajem jula i početkom avgusta 2022.godine) kao i nove revolucije i oružane borbe u kojim se može gubiti masa ljudi.

Na ličnom planu, uzrokovaće sukobe u partnerstvu, kidanje ugovora, bračnih veza i seriju svadja sa najbližom okolinom.
Ukoliko se ovaj tranzit nadje u vašoj 1, 3, 6. i 10.kući, ovaj susret može dati na kraju i dobre rezultate, uz napomenu da ćete u navedenom periodu biti razdražljivi, agresivniji nego obično i osećati zdravstvene probleme.
Kako prodje avgust svako od nas će nalaziti pre svega rešenje za finansijska i poslovna pitanja; a svet i za ekonomska i finansijka rešenja koja nas muče prethodnih dve godine.

Ulazak Ketua u znak Škorpije vratiće fokus sa legalnih, putnih, graničnih, nacionalnih i suverenističkih problema na nove energetske fokuse. Borba za vodu, energente i nove sisteme samoodrživosti kreće.
Na nekom ličnom planu očekuje nas rehabilitacija zaboravljenih vrednosti, bejbi bum i povratak na nasledstva koja sada smatramo nevažnim.Ovo je vreme da se pronadje sklad i harmonija, prvo u sebi, a potom ista uspostavi i u neposrednoj okolini.

U zavisnosti od toga kroz koje astrološko polje (kuću) se u vašem horoskopu odvajaju ose čvorova (u kom vrhu kuće se nalazi znak Bik i Škorpija), videćete “gde ćete prelomiti” i doneti odluku. Najbolje mesto bi recimo bila 3, 6, i 10.kuća. Obratite pažnju na znakove Bik i Škorpija i vrhove natalnih kuća koje aktiviraju. Prevashodno znak Škorpije.

  • Ako recimo imate 2.kuću u ovom znaku, zasigurno ćete osetiti gubitak finansijske podrške drugih ljudi (ili partnera) i sami ćete se aktivirati oko novca, više nego ikada u životu.
  • Opasnost kradja i zloupotreba je neminovna pa pazite. Neretko Ketu u 02. polju nosi rešavanje nasledstva i gubitke članova porodice.
  • U vrhu 01. će ukazati na orjentaciju na partnera i zapostavljanuaraje ličnih pravaca, loše zdravlje i gubitke na poslovnom planu.
  • U 10.polju gubitak časti i ugleda i tako redom u zavisnosti i od ostalih natalnih i tranzitnih pozicija.

 

Scroll to Top