Sunce u konjunkciji ili aspektu prema Plutonu

Plašljivci su kao prašina, ne zavređuju ni hvalu ni mržnju.
Kada je 1846. godine otkriven Neptun, izgledalo je da je u nasem Suncevom sistemu uspostavljen red i da se planete krecu prema Keplerovim i Njutnovim zakonima. Kada je Uran nanovo “poceo da se ponasa” neobicno, postal je ocigledno da u Suncevom sistemu postoji jos jedna nepoznata planeta koja je uzrok smetnje.
Pocetkom XIX veka, za nepoznatu planetu se zainteresovao americki astronom Persival Lovel (1855-1916). On je izvrsio detaljnu analizu poremecaja u Uranovom kretanju i 1905. godine je dosao do zakljucka o elementima orbite planete Iks.
Na prvi pogled izgleda cudno da je Lovel proracun zasnivao na kretanju Urana, a ne Neptuna, kod koga su poremecaji kretanja usled prisustva nepoznate planete bili oko 20 puta veci.
Lovel je, tada bezuspešno, fotografski istrazivao predskazanu oblast.
Sistematsko snimanje predskazane oblasti u sazvezdju Blizanaca vršio je Milton Hjumason na opservatoriji Maunt Vilson, ali je imao dvostruki peh. Godinama nakon toga, postalo je jasno da na dva Hjumasonova snimka postoji Pluton, ali se njegov lik na jednom poklapa sa defektom emulzije a na drugom sa sjajnom zvezdom.
1929.godine u Lovelovoj opservatoriji je izgradjen teleskop specijalno za potragu za planetom Iks. Iste godine u Flagstaf dolazi i astronom amater Klajd Tombo koji u aprilu 1929, počinje sa sistematskim snimanjem sazvezdja Blizanaca. Istu oblast neba snimao je dve tri noci kasnije i zatim uporedjivao ove snimke trazeci medju nepokretnim zvezdama par ciji se likovi ne poklapaju.
18. februara uočio je nesto zapadnije od zvezde Geminorum, pomerenu svetlu tačku, što je ukazivalo na planetu. Pronadjena je nova planeta. Otkrice je saopsteno 13. marta 1930. godine. Osim Pluton, predlozi za ime nove planete bili su i Minerva kao i Lovel.
Prihvaćeno je ime Pluton (prva dva slova ovog imena su inicijali Persivala Lovela, a usvojeno je i da monogram PL bude skracena oznaka za Pluton).
Orbita Plutona je nagnuta za 17* u odnosu na ravan u kojoj se nalaze putanje ostalih planeta. U perihelu se priblizava Suncu blize od Neptuna a u afelu odlazi 3 milijarde kilometara dalje, pri cemu su perihel i afel tacke na orbiti u kojima je planeta najbliza odnosno najdalja od Sunca.
Pluton je taman i mračan svet. Za posmatrača sa ove planete Sunce je samo tačka ne nebu koja mu daje 1560 puta manje svetlosti nego Zemlji. Pluton se oko Sunca okrene za 247,7 godina, a oko sopstvene ose za oko 6,4 časova. Zapremina mu je sto puta manja od Zemljine, a masa 1.31×10²² kg. Gustina mu je nesto veća od gustine vode i procenjuje se na 1000 do 1500 kg/m3. Efektivna temperatura iznosi -210 do -235 °C.
1965. godine, očekivalo se da Pluton predje preko lika jedne zvezde sto bi omogucilo da se tacno odredi njegov precnik. Medjutim centar planete je prosao na ugaonom rastojanju od 0,1 sekunde od pravca ka zvezdi. Na osnovu toga, zakljuceno je da je precnik planete manji od 6000 km. Ali, najnovije procene dale su neocekivanu vrednost od 2800 km, tako da je Pluton najmanja planeta Suncevog sistema, manja od Merkura.
22. jula 1978. godine ekipa americkih astronoma na celu sa Kristijem i Haringtonom, otkrila je Plutonov satelit, koji je dobio ime Haron po mitoloskom čamdziji koji prevozi duše preko reke Stiks u podzemni svet.
Pretpostavljalo se da je glavni sastojak atmosfere Plutona neon, ali novija istrazivanja ukazuju da su u pitanju azot i metan. Atmosferu je planeta uspela da sacuva zahvaljujuci svojoj ekscentricnoj orbiti. Naime kada se Pluton udaljava od Sunca, zimi, atmosfera pocinje da se kondenzuje i smrznuta pada na tlo da bi se za vreme Plutonovog leta otopila i ponovo formirala gasoviti omotac. Pluton je najmanja planeta Suncevog sistema, koja sa svojim satelitom Haronom cini dvojni sistem mnogo kompaktniji od sistema Zemlja - Mesec.
“U svakom slucaju Pluton nije Lovelova planeta Iks, ni Pikeringova, niti bilo koja cije je rastojanje bilo pretpostavljeno da objasni neslaganje izmedju predskazanih i posmatranih kretanja Urana i Neptuna. Ova neslaganja su prema najnovijim istrazivanjima samo posledica pogresne obrade ranijih posmatranja. Ako je zaista nepoznata planeta bila toliko blizu Urana i Neptuna pre dvesta godina, da je vrsila uticaj na njihovo kretanje, ona ce se jednom opet naci u njihovoj blizini. U medjuvremenu, mozda luta dalekim oblastima Suncevog sistema uznemiravajuci samo komete i miran san astronoma.” tako da ćemo individualnost i nezavisnost moći ispoljiti samo unutar grupe.

Pluton je rimski bog podzemlja, grčki bog Had. Samo ime Pluton znači "bogat", a dolazi od grčke reči ploutos – "bogatstvo". Grci su Hada takođe zvali Pluton, Druga Plutonova imena su i Pluto, Dis Pater i Ojbulej.
Pluton je sin Ops i Saturna, brat Veste, Junone, Cerere, Jupitera i Neptuna, unuk Cela I Terre. On je stariji od svoje braće, i mlađi od sestara. Kad je Jupiter postao kralj, zavladao je nebom, svetom. Neptun je dobio more, a Pluton podzemlje. Braća su Cereri dali površinu Zemlje za vlast. Pluton je vladar podzemlja, koje se zove Had, kao i u grčkoj mitologiji. Njemu dolaze duše mrtvih. Prikazivan je uz psa Kerbera, sa štapom i sa kacigom koja ga čini nevidljivim.
Venera, boginja lepote i ljubavi, poželela je da pronadje ljubav za Plutona. Poslala je svog sina Amora da ispali čarobnu strelu ljubavi prema Plutonu. Pluton je bio pogođen i zaljubio se. Perzefona je bila na Siciliji, na ostrvu koje je njena majka volela. Igrala se sa nimfama, brala cveće. Iz vulkana Etna došao je Pluton i odveo ju u podzemlje (Had). Pluton je Perzefoni bio stric, i ona se udala za njega i postala kraljica podzemlja. Cerera je prešla Zemlju uzduž I popreko tražeći svoju ćerku. Pluton je odbijao da pustiti svoju ženu. Na kraju je napravljen dogovor - Perzefona će ostati šest meseci kod njega, a šest kod majke.
Prema grčkoj mitologiji Plutos je bio bog bogatstava koja dolaze iz zemlje, žitarica, rudnog blaga i svog korisnog bilja, sin Demetre i Iazoa.
O Plutonu imate najmanje u astroloskoj literaturi.
Nekoliko puta sam rekla da Uran, Neptun i Pluton gospodare sferom nevidljivog. Uran nebom, Neptun dubinama mora, Plutom podzemljem ili svim sto se desava u najvecim dubinama zemlje. Elektricitetom vlada Uran, morskim strujama Neptun, vulkanima, rudama, spiljama Pluton.
Ako ne cujes morsku struju ili morsku skoljku, ne cujes, ne osecas Neptuna.
Ako ne osecas elektricitet u vazduhu, ako ne vidis zvezdu padalicu, ako ne vidis munju - ne vidis ni Urana.
Ako ne osecas ploce koje se lagano pomeraju duboko ispod zemljine kore, ako nikada nisi sisao u pecinu, ako nisi otkopao grumen rude, ne znas sta je ni Pluton.
Odatle pocni. Svet ne vidljivog za mnoge, ne za tebe.
Nema Uran veze sa ludilom (to je Mesec) ali ima sa nekom cudnom drhtavicom i vizijom koja krece bez povoda. Nema Neptun veze sa mastom (opet Mesec) i lazima (to je Merkur) vec sa nekim "cudnim osecajem prisustva i zanosa. Nema Pluton bas nikakve veze sa manipulacijom (Saturn - kontrola), novcem (Jupiter) i manipulacijom (opet Merkur), vec sa demonskom opsesijom i harizmom od koje "oko ne mozemo da odvojimo", sa magnetom od kog nemozemo da se sklonimo, sa rudom od neprocenjive vrednosti i cvrstine..." Jovana Lučić Gajić aforizam 42.

"Pluton je najveca tajna koju nikada ne mozemo otkriti ali to ne znaci da njegov upliv ne mozemo spoznati, pa tako ni vi ni ja nikada necemo spoznati ko su ti ljudi iz senke koji vladaju. Ali kao sto pluton predstavlja ljude iz senke koji vladaju svetom, pluton isto tako predstavlja i u nasem dnevnom okruzenju isto tako ljude koji mogu iz senke vladati nasim zivotima a da mi to nismo sigurni. Ponekad pluton u muskom horoskopu, kazem ponekad ne uvek naravno, predstavlja ljubavnicu koja u stvari predstavlja ekvivalent zene, jer muskarac sa zenom nema nista zajednicko sem sto jede ponekad spava, ode. Pluton se pojavljuje skoro na neki nacin u obliku lilita. Ponekad u zenskom horoskopu pluton predstavlja onu fatalnu, neodoljivu, a aspekti ce samo odrediti na koji nacin je on dosao do nje, da li je u pitanju istinska strast, velika ljubav, fatalna privlacnost ili je mozda u pitanju neki tezi oblik crne magije jer pluton vlada crnom magijom i to vrlo cesto onom najgorom- vudu. Nije zato ni cudo sto pluton vlada crncima, a crnci znate gde zive koji se bave vuduom- u Centralnoj Africi, pa ako imate plutona u 9 polju u kvadratu sa mesecom nemojte mnogo da se petljate po Africi i pazite sta radite, plutonov uticaj je neprimetan, plutona nikada ne vidite, pluton je kao zmija, jer dok gledate lepu prirodu, zelenilo, kamenje, pticice, cvece, drvece, ne primecujete da zmija ceka, da vreba, da moze poskok na vas u jednom trenutku da skoci da vas ujede i oduzme vam zivot. Jer upravo je takav pluton. Pluton vam daje zivot i oduzima. Pluton je sudbina, ali pluton nije sudbina na nacin kao sto je saturn, saturn je sudbina mozda coveka koji se muci, sudbina siromaha, a kadkad u mocnim aspektima i coveka koji se obogatio, pluton predstavlja tri najkljucnija dogadjaja u nasem zivotu- pluton predstavlja cin rodjenja znaci radjanje, pluton predstavlja vencanje i pluton predstavlja smrt.
Pluton je planeta smrti i regeneracije, pluton je planeta koja predstavlja samu smrt. Pitacete pa zar sam cin vencanja ne predstavlja ipak planeta venera, znak vage i sedmo polje horoskopa? Odgovor je naravno tacan, predstavlja. Medjutim da bi do cina vencanja doslo, potrebno je da dve izuzetno jake energije, muska i zenska, da se negde sublimisu, da dodje do spajanja.
Pluton predstavlja znaci i sam cin radjanja, a pluton vlada znakom skorpije, pa vam je verovatno poznata stara izreka nasih naroda koja je stara vise od 80-90 godina kad se na ovim prostorima zapravo niko i nije bavio astrologijom, cak i Mile Dupor je tad verovatno bio klinac, a ta izreka srpskog naroda kaze:  Kada u kuci umre osoba u znaku skorpije, u roku od 8-9 meseci rodice se dete ili obrnuto, ukoliko neko umre desava se da se radja osoba u znaku skorpije neposredno posle necije smrti. Zato je skorpija znak smrti i regeneracije, ali predstavlja i tri sudbinska dogadjaja u nasem zivotu, ne samo smrt nego i zivot, dakle rodjenje, vencanje i smrt. I videcete da nekad i tranziti plutona mogu strahovito jako da ukazu na to, jer kod plutona ne postoji mlaka voda, kod plutona je sve led i vatra. .." Predrag Radović


Naglašen Pluton (u konjunkciji sa Suncem, u I polju, ili u konjunkciji sa vladarom Ascendenta) u natalnoj karti,
 posebno treba analizirati.
Kako Sunce u konjunkciji sa Plutonom nosi ogromnu duhovnu energiju, koja može biti prilično neizdiferencirana, što se ponekad može manifestovati і u grubljim formama (kao fizička, seksualna і sl.), tako za rodjene pod ovim aspektom ne postoji ne savladiva prepreka.
Odlučnost da se istraje do kraja u namerama, kod ovih ljudi, ponekad ide do bezobzirnosti. U odnosu na postavljeni cilj, sve je u drugom planu. Ovi ljudi, ne znaju za kompromis, niti toleranciju.
Ovo su usamljenici društva, kontrolori svog života i oni koji vraćaju u život bliske.
Ovo su i oni koji su skriveni duboko u hodnicima sopstvenog sveta u koji se teško ulazi, pa i far u tunelu u kome smrtnik ne vidi izlaz, ali ga ovaj čovek prepoznaje.
Ovo su oni čiji se životi i smrt sreću, gotovo uvek na pola puta, a važna “tačka preseka” za njih je gotovo redovno gubitak oca ili muža za koje mogu biti fanatično vezani.
Kad tad, ovaj će čovek biti na rubu “drugog sveta”, preživeće krizu, preživeće pet kriza, i iznenadiće sve. Preživeće. Od tog trenutka, pa nadalje, život za njega poprima drugačiju vizuru.
Velika su lična odricanja і gubici koje će ovi ljudi poneti, a zapinjaće svom silinom do željenog cilja. Kontrola nad situacijom, životom i autoritetima je uvek prisutna.
Velika moć, pa i novac, kao i snažne krize su čest pratilac ove konstelacije.
Interesantne su žene sa ovim aspektom. Naizgled obične, neobične žene, koje će “dohvatiti” najmoćnijeg muškarca i “razbiti ga na najsitnije atome”.
Ovo su oni čiji se životi i smrt sreću, gotovo uvek na pola puta. Kad tad, ovaj će čovek biti na rubu “drugog sveta”, preživeće krizu, preživeće pet kriza, i iznenadiće sve. Preživeće. Od tog trenutka, pa nadalje, život za njega poprima drugačiju dimenziju stvarnosti.

Velika su lična odricanja і gubici koje će ovi ljudi poneti, a zapinjaće svom silinom do željenog cilja. Kontrola nad situacijom, životom i autoritetima je uvek prisutna. Adrenalinska zavisnost takodje.
Velika moć, pa i novac, kao i snažne krize su čest pratilac ove konstelacije.
Interesantne su žene sa ovim aspektom. Naizgled obične - neobične žene, koje će “dohvatiti” najmoćnijeg muškarca i “razbiti ga na najsitnije atome”.

Ovih dana će se sresti život i smrt, ego i kontrola, pa i svest i opsesija. Sada, koliko god pokušavali da zadržite miran i diplomatičan stav, neko iz vaše neposredne okoline, neko vama tako užasno blizak, tako važno bitan, će se poneti silovito i netaktično, izdajnički i nepravedno. Neko će pokušati da sruši vaše poverenje, vaš autoritet ili vašu ličnost. Na vašu sreću, pokušaj ne znači i uspeh u istom.

S druge strane, namera da sada rasščistite sa "nekom sitnicom koja vas odavno iritira kod bliske osobe", pa postavite i ultimatum, neće vas odvesti nikud.
Zakomplikovaćete samo već "uzavrelu situaciju" (Merkur je u znaku Jarca i retrogradan je) i preživeti stres ni zbog čega važnog. Dezinformacija, zabuna, poluinformacija i potreba da se ultimativno i kategorički polemiše oko stvari u koje niste sigurni, ili ih ne poznajete u potpunosti oduzeće vam vreme, snagu i živce.

Zbrka oko stvarnog i umišljenog može se aktivirati, pa izazvati i probleme u partnerstvu. Spustite loptu i obuzdajte afektivnost i pritisak bilo koje vrste.