Mars u pre retrogradnoj senci i retrogradni Mars od 30.oktobra 2022.godine


Mars je prva superiorna planeta koja zalazi u red mundanih planeta, pored Jupitera i Saturna koji su hronokatori nekog dogadjaja. Mars predstavlja naš motiv za delovanjem, udove i namere koje hoćemo da sprovedemo u spoljnom svetu. Predstavlja akciju, agresiju, osvajanje, borbu, rad i napor.
Mars simbolizuje moć inicijative, želju i sposobnost spontanog izražavanja. Oslikava i pravac, osnovni princip energije, mlade I jake muskarce, volju za životom na instiktivnom nivou, bes, ljutnju, svadje, energiju i prenos energije. Mars predstavlja i impuls, strasti, želju, ambiciju i usmerenje, kao i sposobnost spontanog izražavanja istih. Njegova priroda je zlonamerna, vrela i iritirajuća.
Sam simbolički prikaz Marsa oslikava krst iznad kruga (ili krug iznad koga se nalazi strela koja je okrenuta u desno pod uglom od 45˚), dominantnu osobinu čoveka „koja se zagnjurila u materiju“.

Pun krug oko Sunca Mars pređe za nekih 687 dana, a na svakih 26 meseci, tranzitni Mars menja pravac kretanja i zadržava se neko vreme u retrogradnom hodu.

3.septembra 2022.tranzitni Mars je ušao u pre retrogradnu senku sa 8°08' Blizanaca; 30.oktobra Mars kreće retrogradno sa 25°37' Blizanaca. 12.januara 2023.godine, tranzitni Mars kreće stacionarno direktno sa istog stepena 8°08' Blizanaca.

Negde u isto vreme, od 28.oktobra  do 2o.decembra 2022 tranzitni Jupiter se vraća u znak Riba I oko 24.11 menja pravac u direktni hod sa zvezde Scheat “onaj koji je otišao I vratio se”. Ova Zvezda daje i korišćenje  loših procena pa zatim I jedinstvo I rušenje utvrdjenja (izlazak iz zatvora).

Za glavne događaje u životu jedne osobe, fiksne zvezde su od velike važnosti. Maksimalan orbis koji se dozvoljava je 2° lučna stepena. Aldebaran (danas na oko 10°07’Blizanaca), Regulus (danas oko 0°09’Device), Antares (10°05’ Strelca)i Fomalhaut (danas na 4°11’ Riba) su najvažnije od svih fiksnih zvezda. Za njih se kaže da predstavljaju "čuvare neba", čuvare četiri strane sveta i četiri nebeske tačke.

Aldebaran vlada istokom, Regulus severom, Antares zapadom i Fomalhaut
 (4°11′) jugom.

Najsjajnije zvezde najintenzivnije reaguju ako su na uglu i u konjunkciji sa svetlim telima Suncem, Mesecom i Venerom (kao treće svetlo telo). Naravno i veza sa ostalim pozicijama nije zanemarljiva.

Dakle, ovih dana je Mars u pre retrogradnoj senci - stacionarno retrogradnom hodu i od početka septembra je počeo da usporava u blizini zvezde Aldebaran (“Čuvar istoka”) koja ima prirodu Marsa.

Šta to znači?

“Oculus Taurus (Aldebaran), čini da natus bude svirep, pun odlučnosti da uživa u vojnim poslovima, nemiran i buntovan. A Mesec u konjunkciji sa njim upućuje na dobrog čoveka, naročito ako je na Ascendentu. Ali, ako je vladar ascendenta zajedno sa Mesecom u konjunkciji sa ovom fiksnom zvezdom, onda pokazuje ubicu, mnogo verovatnije ako je muška planeta, a Sunce unesrećeno. Obično, Saturn sa Okom Bika proizvodi velike nesreće i pokazuje čudan i vrlo zao um…Podstiče srećan početak ili povoljne korake ka dobroj sreći. Natus se oslanja na ratne zapovednike koji će mu darovati mnoga odlikovanja, ali kraj će biti tragičan, jer će natus ponovo izgubiti i slavu i imetak, a pored toga može biti lišen slobode ili proteran.” William Lilly

Aldebaran se obično povezuje sa uspehom na Istoku i u vezi svega što je povezano sa Istokom. Pod simbolikom ove zvezde, moguć je i vodeći položaj u nečemu, ali i neprijateljstvo od partnerskog rada, ortakluka ili javnih neprijatelja. “ Čuvara Istoka”  ukazuje na uspeh u novim stvarima i uopšte sreću u svakom početku, ali i opasnost od vremenskih nepogoda.

Alvidas tvrdi da Aldebaran ima prirodu koja upućuje na celovitost, omiljenost, hrabrost, surovost, sklonost buntovništvu, odgovorni položaj I javne počasti i dobit, moć ili bogatstvo stečeno preko drugih, čije se dobrobiti retko pokazuju kao tajne, a prisutna je i opasnost od nasilja i bolesti.
Ova Zvezda u konjunkciji sa Marsom ukazuje na “veliko vojno napredovanje propraćeno mnoštvom opasnosti; podložnost nezgodama, groznicama i nasilnoj smrti..”
Aldebaran sa ukazuje na onog koji mora da pobedi po svaku cenu i rođeni je pobednik. Aldebaran sa Marsom: vatra, oluja, otrov i brodolom.

Šta to na ličnom planu znači?

Retrogradno kretanje Marsa, sada, pogoršava svako tenzično stanje i oslikava spremnost za POVLAČENJE pred NAPAD (kao individualni osećaj ali i konkretni čin izvršitelja, vojske i sl.) i ODBRANU (kao instiktivni princip). Efekat napetosti ili oslobađanje gneva rašće u narednim danima I može biti pokrenut zbog glasina ili dezinformacija.
Upravo ovih dana su se i dešavali "napadi iz senke" ili naprasne konfliktne situacije u kojima se ne vidi jasno šta se ustvari dogadja - ko napada i ko se brani.
Na privatnom planu, razlozi za agresiju su bili “neprovereni, nesigurni i nejasni” i sve je određeno samo pretpostavkama naročito - što će potrajati do 2.oktobra dok Merkur ne promeni pravac kretanja.
Poverenje među najbližima se sada gubi. Stradanje najslabijih (dece, životinja, starih...) raste. Konflikti na međunarodno-političkom planu prividno menjaju smer.
Na ličnom planu verovatno se osećate hronično umorno, iscrpljeno, imate ste pojačanu potrebu za snom i dezorjentaciju kada su odluke u pitanju. U medjuljudskim odnosima i partnerstvu, aktiviraju  se "ambijeti" SAVEZNIKA, PROTIVNIKA I NEUTRALNIH POSMATRAČA.

 

autor teksta: Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi. Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
zakažite razgovor slanjem poruke na viber:
+381 69 4443220

Jovanin YouTube kanal

Pars fortuna – arapska tačka sreće i sudbine

Pars Fortuna predstavlja tačku sudbine i sreće - doslovce - sreće u životu (ili sreću života). Opisuje sam pogled na život, kvalitet i snagu života, sreću kroz partnerstvo, decu ili sl. Ali opisuje i sudbinu kojoj ne možemo „izmaći“.


tekst objavljen decembra 2017.godine

Južni Mesečev Čvor – Ketu i Venera u istom znaku do 16.novembra 2022.godine

Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim.
Večno nezadovoljan, neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.


autor teksta: Jovana Bogoslovov, tekst objavljen 2020.godine

Škola astrologije astrolabium

Jovana Bogoslovov

Svetog Save 25, Beograd, Srbija

+381 69 444 3 220

jovanalg@yahoo.com

Follow Us
Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.
Jovanin YouTube kanal

© Jovana Bogoslovov. All Rights Reserved.