Lunacije i eklipse

Penumbralna lunarna eklipsa
pomračenje Meseca 5. maja 2023.godine na 14° Škorpije 58′

“Mesec se pomrači kada uđe u Zemljinu senku. Ova senka ima konusni oblik pošto je Sunce mnogo veće od Zemlje. Pomračenje počinje ulaskom Meseca u Zemljinu polusenku. Iz polusenke Mesec ulazi u senku i to svojim levim krajem, okrenutim ka istoku. Tada se na Mesecu opaža senka Zemlje koja sve više raste, a Mesec dobija izgled srpa..."

Šta predstavlja Pomračenje Meseca?
Eklipse najavljuju nadolazeća negativna dešavanja, bilo da je reč o natalnom, horarnom ili mundanom horoskopu, a primarna važnost se daje solarnim eklipsama.
Tokom jedne godine može biti najviše sedam pomračenja, tri Mesečeva i četiri Sunčeva ili dva Mesečeva i pet Sunčevih.

U petak, 5.maja 2023.godine, ćemo imati Penumbralnu lunarnu eklipsu - pomračenje Meseca, u drugom dekanu, na 14° Škorpije 58′ , u blizine fiksne zvezde Zuben Elakrabi (koja je danas na oko 15° Škorpije 17′ .

Ovo pomračenje Meseca biće potpuno vidljivo iznad Azije i Australije, videće se kako se uzdiže iznad Afrike i većeg dela Evrope ( u istočnoj i centralnoj Evropi).
Mesec simbolički predstavlja dušu. Smatra se najvažnijim nebeskim telom, zbog svog uticaja na um i emocije. Oslikava način na koji doživljavamo svet i povezujemo se sa njim. Oslikava primarni ženski princip. Upravlja osećajima, i izrazava potrebu za spontanošću i udobnošću jer se plaši. Svi su strahovi sazdani u Mesecu (druge planete modeliraju kako će se ispoljiti). Svaka trauma je sadržana u Mesecu. Mesec voli noć i intimu, kuću, pa tu i traži tačku smirenja.

Na ličnom planu, pomračenje Meseca donosi promene u kući, u imovini ili porodici, ali i na poslovnom planu kroz loše uplive žena.
Ovo uopšte nije loše vreme da postavite nove ciljeve i par nedelja radite na planovima prevashodno vezanim za posao i poziciju.
Mnogi stari profili pristupa životu će se pokazati kao nepovoljni, ali će se otvoriti i šanse u kojima se savetuje da pomoć moćnih (ili prijatelja), prihvatite i zadržite u nekoj vrsti tajnosti za blisko okruženje.
Ovo je veoma značajan period za vas ukoliko imate Ascendent (podznak) u znaku Škorpije, Sunce ili Mesec u ovom znaku; kao i mnogi rođeni sa Suncem ili Ascendentom u fiksnim znakovima kao i oni koji imaju Mesec u fiksnom znaku (Bik, Lav, Škorpija ili Vodolija).

Mnogi od vas će, u narednim nedeljama, naročito tokom maja i juna 2023.godine, napraviti značajan korak po pitanju životne filozofije, obrazovanja ili posla, i vraćati se na neke stare projekte koji se godinama unazad stavljaju u "drugi plan".
Potrebno je pogledati da li ova lunarna eklipsa pravi neki aspekt sa vašim natalnim planetama, da li na bilo koji način „angažuje“ svetla tela ili dispozitora istih.

Lunarna eklipsa (zajedno sa narednom Solarnom), nas uvodi u vreme velikih promena na kolektivnom, privatnom i profesionalnom planu. Sada je moguće nasilje nad masama, pogoršanje opšteg zdravlja poplulacije, rušenje reputacije vladara širom sveta, te serija neočekivanih dogadjaja u masi, na radnim mestima i na planu nekretnina.
Ovo pomračenje Meseca će se ticati promena, u početku neprijatnih, u onom sektoru gde vam pada znak Škorpije. Tu se možete osetiti najlomljivijim, jer svako pomračenje uslovno rečeno simbolizuje pobunu i gašenje svetla.
Kod mnogih sa Mesecom u fiksnim znakovima (Bik, Lav, Škorpija ili Vodolija) može doneti i brigu oko nekog člana porodice ili odvajanje od istog.

Za početak, pogledajte polje u kome se odigravaju dve naredne eklipse (polje koje počinje Škorpija) i videćete šta je u toku i šta će se "lomiti" i menjati u narednim nedeljama (1. polje život, fizicko telo, 2 novac, 3 komunikacija, saobraćaj, učenje, rodbina, 4 otac (mada oba roditelja), kuća, dom, 5 zabava, deca, seks I ljubav, 6 bolesti, zdravlje, svakodnevnica, posao, 7 brak, partnerstva, 8 smrt, nasledstva, dugovi, 9 religija, duhovnost, zakon, putovanja, 10 karijera, pozicija i posao, 11 prijatelji, nade, zelje, novac koji mi pada s neba, lutrija, 12 izolacija, patnja, trpljenje, loše stvari koje se desavaju zbog mojih grešaka, poroci, strahovi i tako redom).

U mundanoj karti, ova eklipsa utiče na narode, države i gradove koji imaju tradicionalnu povezanost sa znakom Škorpije (na Ascendentu, MC, Suncu ili Mesecu):
Druga dekada znaka Škorpije je pod vladarstvom Sunca pa Lunarna eklipsa u ovoj dekadi donosi probleme vezane za mir, pregovore, sporazume, vlade ili udruženja.

Jugozapadnim delom Evrope pripada vodena trijada: znaku Škorpije Pirinejsko poluostrvo - Španija i Portugalija; pa i Maroko i Tunis kao i deo severozapadne delove Afrike. Ovde mesta ima i za Siciliju, deo Srbije (Kosovo); deo Engleske (Liverpul, Njukasl, Dover), deo Nemačke (Bavarska, grad Minhen), deo Norveška, deo Finske (Laponija), deo Španije (Katalonija, grad Valensija), deo Italije (Padova, Trevizo, Venecija), Alžir, Maroko, severna Sirija, deo Japana (Tokio), deo Indokine, deo Malezije, deo Meksika, deo Kube, deo SADa (Vašingtnon, Nju Orleans, Sinsinati, Baltimor), deo Kanade (Halifaks), i deo Severne Amerike.
U noći (danu) Lunarne eklipse raste broj saobraćajnih nesreća, dobijaju se loše vesti o rodbini, jača nasilje u komšiluku, mogući su nemiri na ulici i javnom mestu. Vreme - klima: je loše za poljoprivredu i voćarstvo.
Klima je na globalnom nivou promenljiva, praćena rizikom od uragana na krajnjem jugo -zapadu.

Mogući su snažniji potresi na poluostrvima i ostrvima na Jugu i Jugo zapadu. U velikom delu Evrope vreme će biti promenljivo sa mogućnost obimnijih padavina - oluje, kiše, poplave i grad.


O Jovani

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
Zakažite razgovor slanjem poruke na viber: +381694443220


Scroll to Top