Mars u trigonu prema Saturnu
28. i 29.septembra, kao i 28,29. i 30.novembra 2022.godine


Mars je sin Jupitera, vrhovnog boga, i njegove žene Junone. Po drugom mitu, sin je Junone i cveta koga je nosila Flora. Rimljani su kasnije poistovetili ovoga boga sa grčkim bogom Aresom, pa se tako bog ratara, koji su često bili prisiljeni ratovati, pretvorio u boga rata. Mars je u rimskoj mitologiji bio i bog proleća, pa je slavljen u martu. Zaštitnik je zeljoradnika, daruje plodnost, štiti borce, vojnike i jača im ratnički duh. Mars je otac Romula i Rema koji su osnovali Rim, pa tako i praotac Rimljana....

Astrološki posmatrano, Mars je prva superiorna planeta koja zalazi u red mundanih planeta, pored Jupitera i Saturna koji su hronokatori nekog dogadjaja. Mars predstavlja naš motiv za delovanjem, udove i namere koje hoćemo da sprovedemo u spoljnom svetu. Predstavlja akciju, agresiju, osvajanje, borbu, rad i napor. Mars simbolizuje moć inicijative, želju i sposobnost spontanog izražavanja. Oslikava i pravac, osnovni princip energije, mlade I jake muskarce, volju za životom na instiktivnom nivou, bes, ljutnju, svadje, energiju i prenos energije. Njegova priroda je zlonamerna, vrela i iritirajuća.

“Duhovi Marsa se nastanjuju u visokom telu, kolerični su, nečistog izgleda, braon, crnomanjaste ili crvene boje, imaju rogove poput jelenskih i kandže poput Grifina, koji riču poput divljih bikova. Oni se kreću poput goruće vatre, a njihov znak su grom i munja oko kruga." Hajnrih Kornelije Agripa
Saturn s' druge strane opisuje nasledjene modele ponašanja, porodične i društvene uticaje, ograničenja i blokade, prepreke, koje ponekad i sama osoba po naučenoj matrici ponavlja.
Saturn je “glasnik” vremena i njegov odreditelj. Chronor, Phoenon, Falcifer, Saturn disciplinuje, suši, hladi; shodno tome, prirodno je što su mu domicilna polja u opozicionom položaju od Meseca (suprotno od emocija) i Sunca (suprotno od ega). Kvadrat predstavlja doslovce intenzivni sukob dva različita elementa, lom, konflikt i prevazilaženje svega što je nefunkcionalno': zastarelo, neefikasno, neproduktivno, nekorisno i zapostavljeno.
Saturn simbolizuje: racionalnost, distanciranost, ograđivanje, poziciju, sisteme, trajanje, kočnice, blokade, čekanje, trpljenje, samoću, zrelost.
On je nosilac sudbine, volje, opreza, stoicizama. Starci, mudraci, konzervativnost, dužnost, skeptičnost, skromnost, odgovornost, ozbliljnost, potiskivanje, gomilanje, spremnost na težak rad, samo su neke od vrlina Saturna.

Mars i Saturn su dva malefika I njihov odnos je najkompleksniji, jer su oni dve figure koje nam ograničavaju život, a natalni aspekt izmedju Marsa i Saturna
 opisuje na generalnom planu sposobnost pojedinca da se pokrene i bude aktivan u pravcu dugoročnih poduhvata ili ciljeva.

„Ako nauči tu da se pokreće i orjentiše, uprkos bolu koji telesno podnosi, izvući će velike dobitke, i možda će se osamostaliti. Ali ako se tu oseti gospodarom, ona postaje igračka u rukama drugog čoveka. Simbol se stilizuje i u koplje i štit Hada, što opet odgovara bogu rata Marsu“. J.Dethier
Harmonični aspekti doprinose dobrom snalaženju u sferi konkretnog i materijalnog, kao i spretnost i sistematičnost koje pojedinca uspešno vode ka cilju. Akcije ovih osoba su uglavnom dobro isplanirane i utemeljene na logičnim premisama ili proživljenom iskustvu. Radna sposobnost je u odnosu na prosek,udvostručena. Praksa i iskustvo, uvek imaju prednost nad pukim teoretisanjem. Ovo su osobe koje se usmeravaju samo prema ostvarljivim ciljevima, disciplinovane su i ne troše uzalud energiju na projekte koje ocenjuju kao “teško ostvarljive”. U dobrom aspektu ukazuju na izdrljivost, tehnička sredstva, dinamiku, sve mašine, nauku I tehnologiju, ali simbolišu i tvrd karakter I tvrdoglave ljude. Snaga se sa ovim aspektom stiče kroz vreme. Ovaj aspekt ukazuje na na svojevrsnu instikta za samoodržanjem, sreću u ratu kao i uspeh u revoluciji. Jednostavno uz harmoničan aspekt ova dva malefika, čovek se izvlači lako iz svega.


“Ako se Saturn združuje s Marsom aspektom trigona i taj odnos se gradi iz povoljnih kuća horoskopa, i ako su oboje u kućama u kojima se raduju ili na stepenima na kojima se raduju i ako svedočanstva Jupitera ili Merkura ne izostaju, to će načiniti one osobe koje će dobiti najveće novčane nagrade, i ukazuje da će imati uvećanje svojih svakodnevnih prihoda.
Načiniće, takođe, one osobe čije će sve poslove pratiti srećan ishod, i one koji će se u svakom poslu uzdići na poziciju moći, pribavljajući sebi najveće zvanje svojim sopstvenim naporima. Oni će biti naširoko poznate, plemenite, moćne osobe, i one koje će upravljati poslovima najvećih gradova. No, ove osobe će često videti smrt svoje starije braće…” Firmik Materno “Osam knjiga o rođenjima”, prevod: Bojan Šojić

autor teksta: Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi. Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
zakažite razgovor slanjem poruke na viber:
+381 69 4443220

Pars fortuna – tačka sreće i sudbine

Pars Fortuna predstavlja tačku sudbine i sreće - doslovce - sreće u životu (ili sreću života). Opisuje sam pogled na život, kvalitet i snagu života, sreću kroz partnerstvo, decu ili sl. Ali opisuje i sudbinu kojoj ne možemo „izmaći“.


tekst objavljen decembra 2017.godine

Južni Mesečev Čvor – Ketu i Venera u istom znaku

Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim.
Večno nezadovoljan, neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.


autor teksta: Jovana Bogoslovov, tekst objavljen 2020.godine

Škola astrologije astrolabium

Jovana Bogoslovov

Svetog Save 25, Beograd, Srbija

+381 69 444 3 220

jovanalg@yahoo.com

Follow Us
Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.
Jovanin YouTube kanal

© Jovana Bogoslovov. All Rights Reserved. Design by HTML Codex