Tranzitna Venera u znaku Vage od 08.novembra do 4.decembra 2023.godine

Venera je druga planeta u Sunčevom sistemu. Kao oličenje rimske boginje ljubavi (po kojoj je dobila i ime), blistavo sija na nebu, pa predstavlja i "treće svetlo telo". U narodu je poznata kao Zornjača, Večernjača ili zvezda Danica. Posle Sunca i Meseca, to je najsjajniji planetarni objekat na nebu. U Vavilonu, planetu Veneru su izdvajali od ostalih planeta i obožavali je kao člana trojstva (Veneru, Mesec i Sunce). Ne tako davno, u Polineziji su Zornjači - Veneri, prinosili žrtve. U rimskim kolonijama nazivana je Lux divina (božanska svetlost).
Astrološki posmatrano Venera simbolizuje ljubav – sposobnost da volimo i pokazujemo ljubav. Simbolizuje i sestre, devojke, ćerke, lepotu, potrebe, uživanje, gracioznost, senzualnost, sklad, mir, harmoniju, komfor, umetnost, muziku, nakit, socijalne odnose, smisao za estetiku, boje, kulturu i vaspitanje, saradnju, dogovor, poklone, grlo pa i hranu, slatkiše, šećer, začine i sl. Venera je materijalna i koristoljubljiva. Vlada i materijalnim obiljem i hranom kao i začinima , vlada i umetnošću i talentima. Jer ona hoće sve "sad, ovde i odmah".

"Potraga za lepotom je suštinska potreba, ovde poloţene Venere. Kako je u svom sedištu, dakle, emotivne i estetske, apsolutno eteričke čistote, opčinjena je potragom za idealnim i perfektnim. Sposobna za apsolutnu ljubav, od koje je napravljena, sasvim iracionalna, najprofinjejeg, najdelikatnijeg, najuzvišenijeg zanosa i sentimenta, čista poput kakve venecijanske svetice, blaga i čedna i još lepša od Ticijanove Venere, neţne i zanosne čulnosti, s pravom traţi apsolutnu lepotu i ljubav. Lišena velike animalne strasti i mračnih nagona, ona ne poznaje ništa drugo, sem istinske lepote, koja mora postojati i koja je uslovljava, da bi nekom poklonila svoju beskrajnu sposobnost ljubljenja. Ali, kao da ovde lepota uslovljava, određuje, primorava i vlada emocijama, kao da vlada ljubavlju i traţi od nje da sebe pokloni samo istinskoj lepoti. Da, ovde lepota muči i cenzuriše osećanja, no kako su i ona apsolutno čista i jaka, u svoj svojoj neţnosti, onda često Venera, ispunjena sva ljubavnim zanosom prema nekom, čezne i čeka, da snaga osećanja pobedi, pa da uprkos nedostatku estetskog ideala, pokloni svoju ljubav. Ţivot nije velikodušan, pa se estetsko i emotivno, ljubav i lepota, retko kad nalaze kod iste osobe i ona se nečeg mora odreći. Kako su osećanja i ljubav dublji i suštinskiji princip ţivota, ova Venera često biva lišena onog, od čega je napravljena, na šta je posebno ponosna, na svoju lepotu, kroz koju prepoznaje, opaţa, spoznaje ljubav, kroz lepotu, koja je za nju lice i ogledalo ljubavi. I upravo zato, što tokom ţivota, ne zaboravlja na svoju suštinu, da u jednom nađe apsolutnu lepotu i apsolutnu emotivnu harmoniju, da lepoti pokloni ljubav, od čega ona nikada neće odustati, mogu nastati ljubavni nemiri, očajanja, avanture, a ona neće nikada prestati da sanja i traga za apsolutnim, čak uprkos majčinstvu ili zadovoljenih strasti. " Goran Milekić

Venera je posredno u sprezi sa komunikacijom sa spoljnim svetom i vladar je ujedinjenja i sklada. Shodno tome, u odnosu na položaj i aspekt koji Venera formira potrebu za skladom, mirom. Oslikava se način na koji volimo, koga volimo i šta tražimo od emocija i emotivnih odnosa. Venera će kod oba pola, simbolizovati sposobnost da se stvori i održi harmonija u bilo kom vidu odnosa, a ponajviše ljubav. A Venera vlada i brakom I samim ulaskom u brak.

Venera u Vagi, ne ume da bude sama. Treba joj uvek “druga polovina” kako bi napravila savršen balans. Čak i našminkana, Venera u Vagi, deluje prirodno i skladno. Venera u Vagi je spremna na kompromis, i “progutaće sve” izuzev estetskih propusta i propusta u vaspitanju druge strane. Venera u Vagi, ne podnosi ultimatum, niti pritiske bilo koje vrste, te voli da sama odabere, bez obzira da li je u pitanju prijateljstvo ili ljubav. Pokušava da izbalansira svaki odnos i sagleda stvari iz nekoliko uglova, zbog kojih često izgleda kao neodlučna ili previše taktična.

Venera u Vagi je kolebljiva dok ne donese konačnu odluku i opredeli se za nekog u emotivnom životu. Zaljubljuje se u ljubav i pažljivo bira one koje će da voli. Rafiniranog je ukusa, i poštuje manire kod partnera. Venera u Vagi je “klasično” vaspitana, pa i ako želi da vas odalji od sebe, učiniće to tako da vi ni ne primetite da ste “višak”, uvek ostavljajući “otškrinuta vrata” za novi pokušaj. Ali, Venera u Vagi, ne zna da se “brani”, pa ako je druga strana dovoljno spretna, eto šanse da popusti pred svojim kriterijumima i napravi presedan. Udvaranje je prioritet za ovu Veneru, pa ako tu padnete na ispitu, teško da ćete kasnije imati šanse. Dakle, udvarajte se postojano, nenametljivo i dugooooo. Kada se odluči za nekog, postaje lako prilagodljiva, potrebama druge strane, spremna za bezuslovno prilagodjavanje i udovoljavanje partneru. Svaka Venera u Vagi ima osetljivu kožu i ledja. Uz osetljivu kožu, najčešće ide i problem sa alergijama. Elem, maženje osnovna strategija! I trudite da se mazite sa Venerom u Vagi, koliko god možete. Venera u Vagi ne podnosi viku i agresore, ali se u iste, najčešće i zaljubi. Venera u Vagi voli biser, diskretan parfem, poklone, belu ružu ili orhideju (ukoliko je ženskog pola), pa trk u cvećaru! I samo pažljivo sa ovom Venerom.

Žena sa Venerom u Vagi je retko lepa. Najčešće je umiljata, slatka ili nežna. Naravno, aspekt prema drugoj planeti, stepen na kome se nadje Venera, sve može da promeni. Venera u Vagi se zaljubljuje u umetnike, pravnike, ekonomiste ali i zauzete osobe.
Venera u Vagi je prava žena za uspešnog muškarca, kome bi organizovala prijeme, šarmantno i taktično zabavljaja poslovne partnere i sl. ovo je sigurno dana, koje se niko ne bi stideo. Šta više.

Muškarac sa Venerom u Vagi obraća pažnju na svaku sitnicu kod suprotnog pola, koketira, i dovoljno je samo da vidi neuredne nokte, na primer, i završio je sa vama. Privlače ga elegantne, graciozne i diskretno našminkane žene.

Sama Venera u tranzitu kroz znak Vage, će aktivirati povratak sklada, rafiniranosti i osećaj za meru. Zaljubljivanje kreće. Jačanje potrebe za kontaktima i razmenom emocija dolazi na red.
Šarm i ljubaznost rastu. Potreba za harmonijom u okruženju, bogatstvo mirisa i boja, naravno i velika odbojnost prema konfliktima.


Tokom boravka u znaku Vage, Venera će biti u konjunkciji sa Ketuom.


Ketu ili Južni Mesečev čvor predstavlja naša ranija inkarnacijska iskustva, ali i poreklo i sve osobine naših predaka, koje nosimo genetskim kodom. 
Najjasnije oslikava odluke donete u prethodnim životima, iskustva koja najsnažnije nosimo, stare slabosti na koje “padamo”, davno stečene talente, znanja i veštine. 
Rahu je bukvalno rečeno opsednut stvarima i osobama iz materijalnog sveta.
Ketu 
pokušava da ih se oslobodiPa, Ketu “guta” sve gde god da se nadje. 

Osnovna potreba Ketua je da se vrati na već “poznate stvari, osobe, znanja” i povuče se u osamu. Takodje, Ketu označava i uskraćenost, nesigurnost, strahove, “obezglavljenje”, telo bez glave, saznanje da nešto nije dobro za nas a opet nemogućnost da se otrgnemo od istog, čist užitak i telo demona. 

Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim. Večno nezadovoljan, neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.
Ketu predstavlja sina, unuka. Vlada krevetom, izlaskom Sunca – zorom; i danom - nedelja. Vlada crnom i belom bojom.
U muško-ženskim odnosima Ketu na Veneri doneće odbacivanje, povredjivanje I napuštanje. Sasvim izvesno je da je ovo istovremeno karmički dug prema osobi čija je Venera napadnuta Ketuom. I Ketu će doći po svoje. 

Ilustracije radirećićemo da će ovaj odnos krenuti osećajem Venere “znam da je ovo jako loše za mene, ali ne mogu da pobegnem od njega/nje”. 
Kao magneto privučena Venera, obmotana telom zmije da ne može da pobegne od Ketua koliko god bila svesna da pati, opsednuta telom demona i strastvenim užitkom predaje, zasigurno će biti napuštena od Ketua. 

Za početak, pogledajte u kojoj kući je smešten Ketu, na kom je stepenu i u kom znaku se nalazi. Nakon toga pogledajte aspekte sa drugim planetama.

Primera radi, tranziti čvorova u odnosu prema natalnoj Veneri, će se uvek ticati veza, partnerstva i našeg odnosa prema istim. Udruživanja, razdruživanja. Ona sudbonosna (karmička) spajanja i razdvajanja. Trenutak kada ostavljate nešto bez posebnog razloga, ili kada ulazite u odnos, nesvesno ne znajući da ste odabralni trenutak za emocionalno napredovanje bilo da je krajnji rezultat bol ili blagostanje.

To je onaj osećaj kad nekog prvi put vidite i sigurni ste da ga oduvek znate, ono osećanje da znate da vas jedna ljubav, jedan čovek/žena vodi samouništenju a da ne možete da pobegnete od te osobe. Ili onaj osećaj da ste konačno sreli osobu koju oduvek čekate, da ste se prepoznali na prvi pogled, da se razumete bez reči, i činite za drugu stranu sve ono što joj treba a da ne mora ništa da kaže. 

Zapravo, dodir Venere i Ketua/Rahua je daleko interesantniji u uporednim horoskopima, daleko snažniji i daleko fatalniji. Neko to zove Karma, karmička veza. 

Ako govorimo o tranzitu, ovaj odnos će iz korena promeniti vaš odnos prema emocijama, jer upravo sada, možete imati duboko lično emocionalno iskustvo, koje će vas zauvek izmeniti.  

Venera i Ketu su suštinski dijametralno različitih Guna (oblika svesnosti). Pa priroda Venere narednih dana dolazi do izražaja na nama nepoznat način. 
Elem, ukoliko osećate emocionalno nezadovoljstvo, porebu za većim, snažnijim, sadržanijim emocijama, eto Ketua kako se čuje u vama. 
Verovatno osećate zadnjih meseci i duboko ukorenjenu potrebu za emocijama, razmišljate o nekom idealnom partner, čak možda i osećate fizički dodir osobe iz vaše fantazije. Ovo se naravno može manifestovati i kroz snove. Ako bi sada zatvorili oči i pokušali da osećate, mogli bi čak i da imate viziju savršenog ljubavnika ili partnera. 

Ketu je uvek “željan” i njegove krajnje namere u bilo kojoj vrsti delovanja, su nam najmanje poznate. Trenutna “opsednutost” Ketua je težnja za telesnim uživanjem (seksom) i novcem. 

Ova “opsednutost” užitkom ili dodirom, može eskalirati i krajnjim nasiljem (psihičkim ili fizičkim), ako niste spremni da odgovorite na žudnju druge strane ili partnera. Istovremeno, vaša nezadovoljena potreba za emocijom može uroditi agresijom prema najbližim osobama iz okruženja. 
Do slovce, koliko ste maženi, dodirivani ili grljeni, toliko ćete biti “smireni”. Ili drugim rečima, daćete Ketuu da uživa kroz Vas.

Ketu će upravo ovih danima, mnogima doneti karmičko ljubavno ili emocionalno pročišćenje. Iskakanje iz sadašnjosti u pokušaju da se SADA dogodi budućnost.
Srešče se danas, sutra. preksutra, možda i oni koju nikada nisu trebali da se sretnu.  A moja duša će naći tvoju. 
Savršeni par kome “život” neće dati šansu, srodne duše koje su prostorno udaljene, ovih dana će voditi ljubav i najveći “neprijatelji” a sutra … sutra će se razilaziti i oni koji nikada nisu trebali da se spoje. 
Scroll to Top