Dobrodošli na zvaničnu stranicu astrologa Jovane Lučić Gajić
e-mail: jovanalg@yahoo.com, skype: joanna.lucic.gajic

Tranzitni Jupiter u konjunkciji sa Rahuom
piše: Jovana Lučić Gajić, tekst objavljen: decembra 2015.godine


Mesečevi čvorovi su astronomski posmatrano dve imaginarne matematičke tačke u svemiru na mesečevoj orbiti, u kojima ona preseca ekliptiku - prividnu putanju Sunca oko Zemlje. To su tačke u kojima se seku putanje Sunca i Meseca, posmatrano sa Zemlje. Severni mesečev čvor predstavlja tačku u kojoj se Mesec podiže iznad ekliptike, dok je Južni mesečev čvor tačka u kojoj se Mesec spušta ispod ekliptike. Oni su uvek opoziciono postavljeni. Kreću se isključivo retrogradno prosečnom brzinom od oko tri minuta dnevno, a pun zodijački krug prelaze za oko osamnaest i po godina. 

Rahuu pripada 6.polje a Ketuu 12.polje. Egzaltacija Rahua je u 3. Ili 6. astrološkom polju, dok u 8, 9, 11. I 12. polju daje loše rezultate. Severni i Južni mesečev čvor, Ketu i Rahu, najjednostavnije rečeno, predstavljaju karmičku misiju, zadatak u nečijem životu. Čvorovi, dalje, ukazuju na odnose koje ćemo graditi sa okolinom, na slabe tačke u našem životu I sl.
I jedan i dugi su prevashodno malefici. Rahu će uvek delovati pritajeno, dok će Ketu uvek imati otvoreno delovanje. 
Gornjim delom ljudskog tela vlada Rahu, donjim Ketu. Rahu vlada bradom, Ketu palcem na nozi.
Severni mesečev čvor ili Rahu, se u astrološkoj literaturi dovodi u vezu sa harmonijom, elementarnom težnjom, ukazuje na inkarnacijske lekcije koje sad trebamo da primimo i put koji trebamo da sledimo.  Kako predstavlja Glavu (zmaja, zmije) bez tela, Rahu ukazuje na oblast ka kojoj će biti usmeren sav naš um, svest. Rahu vlada materijalnim dobrima i nije zainteresovan za suštinu odnosa.
Rahu može ukazati I na lošu reputaciju, maliciozna dela, teškoće I loše periode u životu. “Lupati glavu” oko nečega bi bila prava reč. “Misli čitavog života” koncentrisane na odredjenu oblast. 

S’ druge strane, Jupiter je planeta koja daruje, svakom od nas, sreću – takozvani veliki benefik (za razliku od Venere, malog benefika). Potrebno mu je 11.86 godina da se vrati na počnu poziciju i predje ceo Zodijački krug.
Zapadni astrolozi ga smatraju planetom sreće, blagostanja i napretka. Istočni, učiteljem koji će pomoći da se animalne potrebe i sklonost ka željama, preterivanjem i osećaj superiornosti, svedu na granicu i kontrolišu iz materijalne ravni. Jupiter se, šta više, u istočnoj tradiciji, smatra i malefikom. 
Simbolizuje moral, sveštenstvo, strance, funkcije, dobroćudnost, razumevanje, darežljivost, filozofiju, entuzijazam, optimizam, širenje, osećaj superiornosti. 
Vlada bogatstvom, slobodom, višim intelektom, velikim poslovima, rastom, prosperitetom, hedonizmom, visokim obrazovanjem, filozofskim razmišljanjem, sportom, dugim putevima, saobraćajnim kolapsima i sl.
Osnovna potreba Jupitera je da razume, shvati, nauči, putuje, spozna, doživi expanziju, bogatstvo, uspeh, da predje granice i integrira se u druge kulture. Da bi razumeli Jupitera, zamislite se u poseti skupom restoranu, sve je moguće i dostupno, ali na kraju će i stići račun.

Od kako je Jupiter ušao u znak Device, nalazi se u savezu sa Rahuom (Severnim Mesečevim Čvorom). Od kraja decembra do kraja juna 2016. Tranzitni Jupiter će oformiti  Guru Chandal Yogu, odnosno, biće u konjunkciji sa Rahuom.
Važno je zapamtiti da se Jupiter i Rahu, u istom znaku sreću na svakih trideset i šest godina.Konjunkcija (savez) Jupitera i Rahua (Severnog Mesečevog Čvora)
ukazuje na sukob vrline, morala, zakona i duhovnosti sa demonom željnim zavisti, pohlepe i strasti. Opšte zanemarivanje prava, moralnih i ljudskih vrednostih, doći će ovih dana na red. Širenje materijalnih potreba i nezadovoljstvo u sferi posla, rada i usluga biće aktuelno, kao i preispitivanje vere, uverenja i moralnih principa.
Ova konjunkcija, s druge strane, može biti i odlična za sve materijalne i finansijske planove (naročito ako pada u drugo, šesto ili jedanaesto polje ili znak od vašeg Ascendenta). Ovaj aspekt, generalno, ukazuje na širenje i rast u onoj sferi života koja je prikazana znakom Device u vašoj natalnoj karti (npr. u 1 – lična afirmacija, u 2 –novac, u 5 – deca, u 6 – posao, u 7 – brak, u 10 – pozicija i tako redom).

Na mundanom planu, ovo je vreme u kom možemo očekivati dolazak važnih verskih i političkih lidera, koji će menjati još jednom 21.vek.
Primera radi
, u maju 1979.godine, malo pred susret Jupitera i Rahua u njenom 10.polju, Margaret Thatcher, je postala prva žena predsednik Vlade Ujedinjenog Kraljevstva ( do 28.nov. 1990.g)

Dalje,  lider Komunističke partije Kine, Deng Xiaoping je 1979. pokrenuo reforme koje su usmerile Kinu ka tržišnoj ekonomiji. Deng je otvorio Kinu stranim investicijama, globalnom tržiptu i ograničenoj privatnoj konkurenciji. On je zaslužan za preobražaj Kine u jednu od najbrže rastućih ekonomija pri čemu je značajno porastao životni standard više stotina miliona Kineza.

Iste godine, novembra 1979.  Ruholah Homeini, je odobrio iranskim militantima napad na američku ambasadu u Teheranu. Referendumom iz decembra 1979.godine proglašen je novi ustav koji je imenovao Homeinija doživotnim političkim i verskim vođom. Ponovo je postavljen strogi islamski zakon. Odugovlačio je Iračko-iranski rat i uz gorčinu prihvatio UN-ovo primjirje 1988.godine.

1979.godinu je obeležio i dolazak Paul Volckera na čelo Federalnih rezervi (u avgustu 1979.godine) u USA. Njegov dolazak označio je snažan zaokret sa industrijskog kapitalizma i stagflacije sedamdesetih na finansijski kapitalizam i dužnički rast osamdesetih.


 


Jovana Lučić Gajić
 je rođena u Beogradu 1974.godine. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uredjivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. 
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "Đuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27". 
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima redovne astrološke emisije na Televizijama u regionu.  
Sa klijentima uživo ili skypeom radi utorkom i četvrtkom.

e-mail: jovanalg@yahoo.com
mob/viber: +381 61 195 0953