Tranzitni Jupiter u znaku Jarca
od 02.decembra 2019. do 19.decembra 2020.

autor: Jovana Bogoslovov
tekst objavljen 3.avgusta 2019.god


Jupiter je otac i gospodar bogova u klasičnoj staro-rimskoj mitologiji. Pobedio je Titane, svrgnuo svog oca Saturna, dao Neptunu more, Plutonu pakao, a za sebe zadržao nebo i zemlju. Ime je dobio po vrhovnom bogu starih Rimljana, kog su Grci zvali Zevs. Jupiter je bog svetla. Šalje grmljavinu i munju, zaštitnik je pravde, istine, ćudoređa, vojsku zaustavlja u begu i deli joj pobedu. U istorijsko doba je Jupiter Optimus Maksimus glavno božanstvo Rima. Najstariji hram rimskog državnog kulta na kapitoliju posvećen je Jupiteru, Junoni i Minervi; u njemu je senat donosio odluke o objavljivanju rata, tu su se potpisivali međunarodni ugovori i vojskovođe prinosili žrtve, a pobednički imperatori su na povratku u Rim u trijumfalnoj povorci najprije polazili u Jupiterov hram. Po Rimskom carstvu podizani su mnogi hramovi u čast Jupitera koji su predstavljali simbol rimske moći. 
U carsko doba često ga u kultu identifikuju sa različitim, stranim, posebno orijentalnim bogovima - Jupiter Optimus Maksimus Serapis, Sabazios, Dolicksenus i dr.


Jupiter je boravio u znaku Jarca od 2.decembra 1936. do 19.decembra 1937.godine; od 15.novembra 1948.godine do 12.aprila 1949 kada je na kratko ušao u znak Vodolije da bi se 27.juna 1949 vratio u znak Jarca i u njemu ostao do 30.novembra 1949.godine.
Dalje od 25.oktobra 1960.godine do 3.novembra 1961.godine; pa od 06.februara 1972.godine do 23.februara 1973.godine, kao i od 19.januara 1984. do 06.februara 1985.godine.
U skorijem period od 3.januara 1996.godine do 21.januara 1997.godine, kao i od 18.decembra 2007. do 5.januara 2009.godine.

Ove godine, tranzitni Jupiter ulazi u znak Jarca 02.decembra i ostaće u ovom znaku do 19.decembra 2020.godine.

“Darovi i milost, koje primamo u životu, predstavljeni su Jupiterom koji je prisutan u svim područjima u kojima rastemo tokom života. On je sveštenik ili duhovni učitelj koji nas vodi našim putem prema Bogu; I takođe važi za materijalnu dobit i blagostanje. Učenje, podučavanje i naša inteligencija su pod uticajem Jupitera…”- Gadadara Das

Astrološki posmatrano Jupiter je planeta koja daruje, svakom od nas, sreću – takozvani veliki benefik (za razliku od Venere, malog benefika). Potrebno mu je 11.86 godina da se vrati na počnu poziciju i predje ceo Zodijački krug.
Zapadni astrolozi ga smatraju planetom sreće, blagostanja i napretka. Istočni, učiteljem koji će pomoći da se animalne potrebe i sklonost ka željama, preterivanjem i osećaj superiornosti, svedu na granicu i kontrolišu iz materijalne ravni.
Jupiter se, šta više, u istočnoj tradiciji, smatra i malefikom jer ima potrebu da preuveliča sve što “dotakne”.  
Jupiter je čuvar morala pa simbolizuje i sveštenstvo, strance, funkcije, dobroćudnost, razumevanje, darežljivost, filozofiju, entuzijazam, optimizam, širenje i osećaj superiornosti. 
Vlada bogatstvom, slobodom, višim intelektom, velikim poslovima, rastom, prosperitetom, hedonizmom, visokim obrazovanjem, filozofskim razmišljanjem, sportom, dugim putevima, saobraćajnim kolapsima i sl. 

“Ako je dobro postavljen opisuje osobu kao velikodušnu, vernu, stidljivu, na časan način teži velikim stvarima, u svim se delima voli pošteno ponašati, želi da donese korist svim ljudima, čini slavne stvari, časne I religiozne. Slatkog je I ljubaznog govora, predivno popustljiv prema ženi I deci, poštuje starije ljude, pomaže siromašnima, pun je dobročinstva I božanstvenosti. Liberalan je, mrzi sva prljava dela, pravedan je I mudar, ekonomičan, zahvalan I moralan. 
Kada je loš (u Devici, Blizancima, Jarcu, loše aspektovan I u lošim poljima), uludo traći sve što su preci stekli, tvrdi da ga svi varaju, lažno je religiozan, istrajan I krut u održavanju lažnih načela u religiji, neznalica, nemaran, ne uživa u ljubavi svojih prijatelja. Krupnog, tupog izgleda, ponižava se u svakom društvu, kleči I moli kad nema potrebe.” (William Lilly, “Christian Astrology”)

Osnovna potreba Jupitera je da razume, shvati, nauči, putuje, spozna, doživi ekspanziju, bogatstvo, uspeh, da predje granice i integrira se u druge kulture. Dakle, Jupiter je planeta dalekih puteva I velikih saznanja, ideologije, religije, zakona, advokata, pravnika, sudija, senatora, savetnika, ministara, kardinala, kancelara, doktora prava, trgovca vunom, gurua, učitelja, DEMOKRATIJE, visokih umova i genijalaca.
Jupiter simbolizuje i prostor.

 “I on označava mudre i pravnike i pravedne sudije i postojanost i mudrost i intelekt i tumačenje snova, istinu i pobožnost, veru i učenje zakona, religije i posvećenost i strah od Boga, milosrđe, takođe i unija vere i predviđanja i moralnost i odgovornost” Abu Mašar, prevod Bojan Šojić

Jarac je kardinalni, zemljani znak. Predstavlja moć, red i organizaciju. Vlada trpljenjem i bedom, skepticizmom, pravoslavljem i judeizmom, gradnjom i trajanjem, restrikcijama i frustracijama. 
Znak Jarca simbolizuje prošlost, istoriju, starost i dugovečnost. Daje simbolizuje i tradiciju, stabilnost, statičnost, čekanje, teškoće, problem, mučenje, ispaštanje, tugu i nezadovoljstvo, Ovaj znak opisuje i sve što je oštećeno. Simbolizuje i hladnoću, led, sneg, klizav teren, ali i frižider i zamrzivač. Simbolizuje i sve što je stabilno i čvrsto poput kamenja, stena, planina, betona, pećine, rudnika, stena, šupljina.
Predstavlja i prepreke, tamnice, kočenje, inat, baksuzluk, tvrdoglavost, sve što je hronično, kiselo, nečisto – prljavo (đubre, đubretare).

Države koje se nalaze u simbolici ovog znaka su: Srbija, Albanija, Bugarska, Makedonija, Avganistan, Bolivija, zapadna Indija, Meksiko, Kirgistan, Uzbekistan, veliki deo Rusije, Gruzija, Iran, deo Kosova,

E sad šta sve ovo znači na nekom kolektivnom planu?
Jupiterov ulazak u znak Jarca, označava početak jednogodišnjeg ciklusa potrebe za radom, služenjem, krizama na poziciji, ali i početka prihvatanja ozbiljnijih odgovornosti. Poduhvati u vezi sa karijerom i poslom verovatno će nas okupirati, pa je u našem interesu da se koncentrišemo na konkretne ciljeve i da budemo praktični i dosledni u izgrađivanju svoje časti i ugleda.
Najveće nagrade naredne godine ćemo videti ukoliko pravimo male planove i držimo ih se tokom Jupiterovog tranzita kroz znak Jarca. Upornost je jedna od prednosti Jarac koja nam sada omogućava da prevaziđemo prepreke ukoliko nam je jasno šta želimo i kako dalje da to ostvarimo.
Loša strana ovog tranzita je što se više možemo pokloniti “ljudima na poziciji” ili jednostavno očekivati mnogo moći nad osobama koje nas okružuju. Mogli bismo slepo juriti za vlašću ili dominacijom, pa ponekad delovati i kao “razredni starešina” i na mestu gde se to od nas ne očekuje.
Ukoliko se pravilno koristi energija ovog tranzita, korak po korak bi mogli zaista da mnogo toga postignemo.

Na ličnom planu, mnogi Ovnovi će osetiti pozicionu stabilizaciju i možda i konačno razrešenje vezano za poslove kojima su odavno nezadovoljni, naročito Ovnovi rodjeni u prvoj i drugoj dekadi znaka.
Bikovi mogu očekivati olakšanje na finansijskom i ljubavnom planu; Blizanci razrešenja vezana za nasledstvo ili dugove; Rakovi ulazak u ozbiljnija poslovna ili privatna partnerstva; Lavovi konačno rasterećenje vezano za posao ili zdravstvene problem.
Devicama je ova godina veoma važna - ukoliko planirate potomstvo ili ulazak u ljubavnu vezu ovo je važna godina za vas.
Vage će ovu godinu zapamtiti kao godinu povećane brige za roditelje ili realizaciju stambenog pitanja. Ne retko se sa ovom pozicijom gubi i neki član familije.
Škorpije mogu očekivati bolju komunikaciju sa familijom i početak novih učenja.
Strelčevi poboljšanje na finansijskom planu.
Jarčevima će ovo biti veoma važna godina. Ulazak Jupitera u ovaj znak obeležiće svojevrsno olakšanje, nakon dvogodišnjeg boravka Saturna i Plutona u vašem znaku. Ovo je godina putovanja, olakšanja i poboljšanja zdravstvenog i finansijskog sektora.
Vodolije će imati tokom naredne godine potrebu za povlačenjem i uživanjem u intimi; dok će Ribe realizovati mnoge planove i biti otvorenije za nova prijateljstva.

Na mundanom planu, države koje su pod simbolikom znaka Jarca mogu trpeti veće društvene ali i klimatske probleme.

Tokom 2008.godine, dok je Jupiter boravio u ovom znaku, počela je svetska ekonomska kriza u Americi, koja se zatim preselila na teritoriju Evrope.
Iste te godine, tranzitni Pluton je ušao u znak Jarca, i ostao u njemu do juna 2008, kada se na kratko vratio u znak Strelca. Od kraja novembra 2008. Pluton je "ponovo" u znaku Jarca i ostaće u istom znaku do marta 2023.godine. Privredna i finansijska kriza, ispoljena od leta 2008, bila je najmarkantniji i najsnažniji udar koji je ispoljen u poslednjih pola veka. Tranzitni Pluton ulaskom u znak Jarca je "učinio svoje". Rušenje sistema, globalne promene i početak kriza jer je Iste godine i tranzitni Jupiter prolazio kroz znak Jarca i pojačao intenzitet Plutona, noseći šansu da "moćna elita" sprovede plan, ali i početak "finansijske zime".
I tokom ove godine, tranzitni Jupiter će biti u istom znaku sa Plutonom, pa ja očekujem novi talas ekonomskog previranja.

Ove godine imamo i Saturn u kvadratu prema Plutonu. Šta to znači poslušajte na: