Tranzitni Mars u znaku Device

Tranzitni Mars u znaku Device
od 29.jula do 15.septembra 2021.godine

Mars je četvrta planeta po udaljenosti od Sunca i druga najmanja u Sunčevom sistemu (iza Merkura). Dobila je ime po rimskom bogu rata Marsu. Kod starih Latina pominje se Mavors, Grci ga nazivaju Ares (Bog rata), a nekad i Pyroeis ( ”onaj koji lako plane”). Takođe se naziva i „Crvenom planetom”, jer na površini preovladava gvožđe oksid koji planeti daje crvenkastu boju. Mars je terestrička planeta sa tankom atmosferom, i površinskim odlikama koje podsećaju na Mesec: udarni krateri, i na Zemlju: vulkanske kupe, doline, pustinje i polarne ledene kape. Period rotacije i godišnja doba na Marsu su takođe slična onima na Zemlji, a sličan je i nagib ose rotacije planete koji uslovljava godišnja doba. Prosečna udaljenost Marsa od Sunca je približno 230 miliona kilometara, dok je period revolucije oko Sunca 687 zemaljskih dana. Godina na Marsu ekvivalentna je 1,8809 zemaljskih godina (tačnije 1 godina 320 dana i 18,2 sata).

Njegova dnevna dominantna pozicija je u Ovnu, a noćna u Škorpiji. Egzaltiran je na 28˚ Jarca, u padu je na 28˚ Raka; u izgonu je u Vagi I Biku. Prosečna dnevna brzina kretanja Marsa je 00˚ 31” a na svakih 26 meseci, tranzitni Mars menja pravac kretanja i zadržava se oko 80 dana u retrogradnom hodu.

Mars predstavlja naš motiv za delovanjem, udove i namere koje hoćemo da sprovedemo u spoljnom svetu.
Predstavlja akciju, agresiju, osvajanje, borbu, rad i napor. Mars simbolizuje moć inicijative, želju i sposobnost spontanog izražavanja.
Oslikava i pravac, osnovni princip energije, mlade I jake muskarce, volju za životom na instiktivnom nivou, bes, ljutnju, svadje, energiju i prenos energije.
Sam simbolički prikaz Marsa oslikava krst iznad kruga (ili krug iznad koga se nalazi strela koja je okrenuta u desno pod uglom od 45˚), dominantnu osobinu čoveka „koja se zagnjurila u materiju“.
Njegova priroda je zlonamerna, vrela i iritirajuća. Ukazuje i na samopotvrdjivanje, samoispoljavanje i muškost, koji mogu da se potvde pod Marsovim tranzitom.

“Mars je muška, noćna planeta, po prirodi vrela I suva, kolerična I furiozna, ne baš srećna zbog svoje teške, svadljive prirode, donosi razdore i sukobe svih vrsta.
Kada je dobro postavljen ukazuje na ratne podvige, nepobedivost, hrabrost, subjektivnost, odvažnost, poverljivost, svadljivost. Traži izazov I čast, violentan je, zaljubljen u rat, rizikuje u opasnim situacijama, ne povinuje se I ne opravdava nikome. Zbog pobede spreman na sve, u ličnim stvarima – obazriv.
Kada je loše postavljen: precenjuje sebe, brbljivac koji ne zna za skromnost I iskrenost, ljubitelj svadja, ubistava, pokolja, lopovluka, podstiče druge na pobunu, javne nerede I skandale, drumski razbojnik, ”ide kako vetar duva”, izdajnik, lažno svedoči, nikad se iskreno ne kaje, opscesan, nagao I brzoplet, nehuman, nezahvalan, ugnjetava druge, prevarant…” William Lilly

"U astrologiji važi, da malefičnost Saturna jedino Jupiter može adekvatno da ublaži. Na sličan način, malefičnost Marsa je jedino Venera u stanju da ublaži. U mitološkoj priči o Aresu, jedino je Afrodita tj. Venera, mogla da suzbije Aresove krvožedne porive te da ga zavede i da se jedno drugom podare u strasti." Bojan Šojić

"U astrologiji važi, da malefičnost Saturna jedino Jupiter može adekvatno da ublaži. Na sličan način, malefičnost Marsa je jedino Venera u stanju da ublaži. U mitološkoj priči o Aresu, jedino je Afrodita tj. Venera, mogla da suzbije Aresove krvožedne porive te da ga zavede i da se jedno drugom podare u strasti." Bojan Šojić Mars označava mlađe ljude, obično one kasnim dvadesetim godinama ili ranim tridesetim godinama. „Ako nauči tu da se pokreće i orjentiše, uprkos bolu koji telesno podnosi, izvućei će velike dobitke, i možda će se osamostaliti. Ali ako se tu oseti gospodarom, ona postaje igračka u rukama drugog čoveka. Simbol se stilizuje i u koplje i štit Hada, što opet odgovara bogu rata Marsu“. J.Dethier

29.jula 2021.godine tranzitni Mars ulazi u znak Device i zadržaće se u istom znaku do 15.septembra 2021.godine kada prelazi u znak Vage.

U narednom periodu, svaka kritika može delovati obeshrabrujuće і razdražujuće. Bavljenje nebitnim sitnicama, previše utrošene energije na rad (na sitno), služenje i vraćanje u red u svakodnevnim obavezama oslikaće kraj ovog leta.
Oprezni, neodlučni, brižljivi, egzaktni, sistematični, analitični і perfekcioniste, naći ćete put ka novom poslu - ukoliko posao već nemate.
Sada nije vreme za velika napredovanja. sada je trenutak da budemo uslužbi rada.

Ukoliko se bavite bilo kojim zanatom ili uslugama, eto vaših 5 minuta. Male radnje ili skraćeno radno vreme, sitne popravke, čišćenja i popusti će vam omogućiti finansije u narednom periodu.
Usput, u odnosu prema saradnicima i kolegama, dinamika Marsa u Devici može postati kontraproduktivna. Saradnike (kolege) sada, možete doživljavati kao konkurente і u odnosu prema njima možete imati razvijen takmičarski duh. Zbog izražene individualnosti і nezavisnosti možete doći i u konflikte sa pretpostavljenima.

Author
astrolog

Jovana Bogoslovov

ovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.