Venera u znaku Vodolije
od 03.do 27.januara 2023.godine

autor teksta: Jovana Bogoslovov

Venera je druga planeta u Sunčevom sistemu. Kao oličenje rimske boginje ljubavi (po kojoj je dobila i ime), blistavo sija na nebu, pa predstavlja i "treće svetlo telo". U narodu je poznata kao Zornjača, Večernjača ili zvezda Danica. Posle Sunca i Meseca, to je najsjajniji planetarni objekat na nebu.
U Vavilonu, planetu Veneru su izdvajali od ostalih planeta i obožavali je kao člana trojstva (Veneru, Mesec i Sunce). Ne tako davno, u Polineziji su Zornjači - Veneri, prinosili žrtve. U rimskim kolonijama nazivana je Lux divina (božanska svetlost). 

Astrološki posmatrano Venera simbolizuje sestre, devojke, lepotu, potrebe, uživanje, gracioznost, senzualnost, sklad, mir, harmoniju, komfor, umetnost, muziku, nakit, socijalne odnose, smisao za estetiku, boje, kulturu, vaspitanje, saradnju, dogovor, poklone, težnju za brakom, hranu, slatkiše, začine i kružne oblike. Venera vlada i hormonima - štitnom žlezdom (Vaga)i hipofizom (Lav).
Venera vlada i diplomatijom, politikom i izbornim procesima.
Venera je materijalna I koristoljubljiva. Vlada i materijalnim obiljem i hranom kao i začinima , vlada i umetnošću i talentima. Jer ona hoće sve SAD I OVDE i ODMAH.

Venera je posredno u sprezi sa komunikacijom sa spoljnim svetom i vladar je ujedinjenja i sklada. Shodno tome, u odnosu na položaj i aspekt koji Venera gradi manifestovaće se potreba za skladom, mirom i naravno oslikaće se način na koji volimo, koga volimo i šta tražimo od emocija i emotivnih odnosa. Venera će kod oba pola, simbolizovati sposobnost da se stvori i održi harmonija u bilo kom vidu odnosa, a ponajviše ljubav. A Venera vlada i brakom i samim ulaskom u brak. 

William Lilly o Veneri kaže:
“Kada je dobro postavljena: tada significira tihu i mirnu osobu, koja nije sklona svadjama, prepirkama, bučnim raspravama, nije potkupljiva, već dobrih manira, privlačna i ljubazna. U svom ponašanju ima nečeg veselog i ljupkog, lepo se izražava, slatkorečiva, ako je i sklona nekom poroku pre će popiti malo više nego da bude proždrljiva. Lako se uplete u ljubavne veze; revnosna, muzikalna, uživalac dobrih zabava, maskenbala, pozorišta kao i okrepljujućih kupki; ipak ni u sta ne sumnja pa je lakoverna i naivna, ne voli da radi – posebno ne teže poslove; održava svoja prijateljstva, razdragana je, čedna, ali se često desi da bude ljubomorna bez nekog posebnog razloga. 
Kada je loše postavljena: tada je buntovna, snob, celu sebe predaje raskalašnom življenju i lošem, razvratnom društvu; podatna je, ni šta ne ide u prilog njenoj reputaciji, žudi za nedozvoljenim vezama, amoralnim, incestoidnim, često daje preljubnika-cu koji idu ¨sa cveta na cvet¨ . Nema vere, nema ugleda, nema časti; troši svoja dobra u kafanama, javnim kućama… Privlači lenje, beskrupulozne, bludne ljude; ne brine o svakodnevnim životnim stvarima, niti o bilo čemu svetom i religijskom, već je više ateista…”

Vodolija je fiksni, vazdušni (misaoni), jedanaesti (iznenadjenja, planovi, želje, nade, grupe, prijatelji) znak Zodijaka. Venera simbolizuje: sestre, devojke, lepotu, potrebe, uživanje, gracioznost, senzualnost, sklad, mir, harmoniju, komfor, umetnost, muziku, nakit, socijalne odnose, smisao za estetiku, boje, kulturu, vaspitanje, saradnju, dogovor, poklone, težnju za brakom, hranu, slatkiše, šećer, kružne predmete, kolo.
Nakon duge, “teške”, odgovorne, distancirane, “pod kočnicom” Venere u Jarcu, stiže Venera u Vodoliji. Prijateljski nastrojena učiniće nas pre svega, bar na nekoliko dana, pristupačnijima i nekonvencionalnijim u odnosu na druge ljude. 

Uživanje u intelektualnim i prijateljskim odnosima je sada važnije nego sama romansa. Ako se i zaljubite, premotajte film pa razmislite, na KOJI način vam se taj neko svidja. Kao “drugar” ili partner? Pazite da sada ne pomešate te dve važne stvari. Ljubav i seksualnost sada u velikoj meri zamenjuje prijateljstvo.
Ipak, sada će vam se svidjati oni koji vam ni “pijanom” ne bi pali na pamet, i naravno, nećete imati problem da to javno kažete. Biće i iskušenja koja ćete rado prihvatati, pa vam se može desiti da “jednog volite svim srcem platonski ili kao čoveka, a sa drugim pijete kafu”. 
Sloboda i nezavisnost je neophodna, ili ste …. prespavali još jedan tranzit Venere.
Sada nema ultimatuma, gnjavaže, ljubomorisanja, pritiskanja ili sl. ako hoćeš “normalno”, može! Ako nećeš, dovidjenja. I sve po kratkom postupku. 
Kakva tradicija, kakva istorija, kakvo staro? Sada se ide ka novom! Samo novo, i ako može brzo. Jer uragan i oluja (Vodolija) dodju i odu. Pa koga odnesu (ili oduvaju) odneli su.
Ali straha od budućnosti i posledica mora biti, jer ovu Veneru prati njen trenutni dispozitor Saturn.
Spremite se da iz korena menjate emotivni život, ili bar odnos prema njemu. Šta bude ostalo dobro, biće i za budućnost dobro. Ovo je vreme i za one koji dugo čekaju NENADANU promenu smera i po koju boju u monotonom životu.

“Nema ničeg, što bi postidelo ili obeshrabrilo našu Veneru, u njenoj viziji i volji, da do kraja otkrije i sazna tajnu ljubavi i da, podjednako ispituje i najuzvišeniji ljubavni zanos, ali i najbedniju animalnu pohotu, punu perverzije. Posle hiljadu godina, ona je potpuno slobodna, za nju ne postoje nikakvi ljubavni klišei i standardi, ni u estetici, ni u moralu. Za nju nisu vaţne ni nečije godine, ni mesto, ni vreme, jer je ona uvek spremna na avanturu, ako bilo šta, tog časa i na tom mestu, probudi njena osećanja. Pobunjena, slobodna i spremna, a kako i ne bi bila, kada razum ovde ne cenzuriše osećanja njena, ni estetsko, ni emotivno, već je, naprotiv, podrţava u njenoj slobodi, razum, koji je samo u njenom slučaju, odbacio sve ljubavne tabue, razum i svest jednog pobunjenog čoveka, koji svu njenu osećajnost i lepotu, ţele da osveste i da im kaţu, da je ljubav trenutak, a ne vreme, da zanos strasti, opčinjenost, očaranost, ne traju dugo, da ljubav ne pripada jednom čoveku ili ţeni, već svima, mnoštvu i da je ljubav uvek rizik i avantura, za koje ne postoji ni vreme ni mesto, već samo trenutak, koji moţe iskoristiti. Ali ljubav ka avanturi nije ovde iracionalna, strasna, animalna potreba, već mnogo više saznajna i otkrivačka, potreba da se ljubav razgoliti do kraja, poput kakve striptizete, koja lagano, zavodljivo i bez stida, skida deo po deo sa sebe.” G. Milekić, Astropsihologija


22. i 23.januara 2023.godine, tranzitna Venera doćiće do konjunkcije sa Saturnom što ukazuje na suočavanje sa postignutim u sferi intimnog života i osećaj usamljenosti - bez obzira da li ste stvarno sami ili ne.
Na neki način, ovaj tranzit ukazuje i na suočavanje sa posledicama nekadašnjih delovanja ili na konačno razrešenje određenih bračnih, partnerskih, prijateljskih pa i poslovnih situacija. Na žalost, ovo razrešenje neće biti ni malo prijatno. Neretko tranzitni Saturn može “preoblikovati” vaš ugao gledanja na odnose uopšte i učiniti vas manje druželjubivijim nego inače. Može modifikovati i granice kao i kriterijume u odabiru partnerstva.

autor teksta: Jovana Bogoslovov
Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi. Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
zakažite razgovor slanjem poruke na viber:
+381 69 4443220

Jovanin YouTube kanal

Pars fortuna – arapska tačka sreće i sudbine

Pars Fortuna predstavlja tačku sudbine i sreće - doslovce - sreće u životu (ili sreću života). Opisuje sam pogled na život, kvalitet i snagu života, sreću kroz partnerstvo, decu ili sl. Ali opisuje i sudbinu kojoj ne možemo „izmaći“.


tekst objavljen decembra 2017.godine

Južni Mesečev Čvor – Ketu i Venera u istom znaku do 16.novembra 2022.godine

Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim.
Večno nezadovoljan, neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.


autor teksta: Jovana Bogoslovov, tekst objavljen 2020.godine

Škola astrologije astrolabium

Jovana Bogoslovov

Svetog Save 25, Beograd, Srbija

+381 69 444 3 220

jovanalg@yahoo.com

Follow Us
Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.
Jovanin YouTube kanal

© Jovana Bogoslovov. All Rights Reserved.