Potpuno pomračenje Meseca - lunarna eklipsa u utorak, 8.novembra 2022.godine na 16° Bika 01'


“Mesec se pomrači kada uđe u Zemljinu senku. Ova senka ima konusni oblik pošto je Sunce mnogo veće od Zemlje. Pomračenje počinje ulaskom Meseca u Zemljinu polusenku. Iz polusenke Mesec ulazi u senku i to svojim levim krajem, okrenutim ka istoku. Tada se na Mesecu opaža senka Zemlje koja sve više raste, a Mesec dobija izgled srpa... Za vreme potpunog pomračenja Mesec nikad ne pada u potpuni mrak, nego poprima jednu crveno-smeđu nijansu. "

Eklipse najavljuju nadolazeća negativna dešavanja, bilo da je reč o natalnom, horarnom ili mundanom horoskopu, a primarna važnost se daje solarnim eklipsama.
Pomračenje Meseca je u prošlosti tumačeno kao loš znak koji najavljuje propast nekog poduhvata.

Dobar primer je pomračenje koje se desilo 22. maja 1453. godine tokom opsade Carigrada, koja se okončala padom grada i slomom Vizantije.

"Moral branilaca je pao posle povratka broda 23. maja, koji nije naišao na pomoć. Svi su znali za predviđanja da će posednji car, kao i prvi, nositi ime Konstantin i biti Jelenin sin. Postojalo je i predviđanje da Carigrad neće pasti na sve veći mesec. Tokom noći 24. maja bio je pun Mesec, a zatim je Mesec trebao da se smanjuje, kada je usledilo pomračenje. Uplašeni stanovnici grada odlučili su da sutradan sprovedu litiju kroz grad, ali je ikona pala i nisu mogli da je podignu, zatim je pao veliki pljusak, zamijenjen gustom maglom, a noću oko kupole Svete Sofije primećeno je isijavanje.
" Ovaj znak je zapravo učinio da slavni vladar razume, da će se proročanstvo obistiniti i da se njegovom carstvu bliži kraj, kao što je i bilo. S druge strane, ovaj znak se činio Turcima kao znak pobede, koji su se veoma obradovali i upriličili veliku proslavu u svom logoru..."


U utorak, 8.novembra 2022.godine imaćemo potpuno pomračenje Meseca na 16° Bika 01' u blizini fiksne zvezde Menkar i Rucha.
Pomračenje će biti vidljivo
 iznad Pacifika i već́eg dela Severne Amerike; iznad Australije, Azije i na krajnjem severoistoku Evrope, a na zalasku iznad Južne Amerike i istoka Severne Amerike.


Ovo pomračenje, totalna Lunarna eklipsa, će biti u konjunkciji sa Uranom i opoziciji sa Merkurom i Venerom, kao i kvadratu sa Saturnom.

Na ličnom planu, pomračenje Meseca donosi promene u finansijama - veliku štetu, u imovini ili porodici, ali i na poslovnom planu kroz loše uplive žena.
Ovo uopšte nije loše vreme da izmirite dugove i rešavate štetu koja je u prethodnim mesecima načinjena (od marta 2020.godine). Izrazito je loše započinjati nove poduhvate ili davati otkaz na postojećim poslovima. Mnogi stari profili pristupa vrednostima će se pokazati kao nepovoljni, ali će se otvoriti i šanse u kojima se savetuje da pomoć moćnih (ili prijatelja) prihvatite i zadržite u nekoj vrsti tajnosti za blisko okruženje.
Ovo je veoma značajan period za vas ukoliko imate Ascendent (podznak) u znaku Bika, Sunce ili Mesec u ovom znaku.
Mnogi od vas će, u narednim nedeljama, naročito krajem januara i tokom februara 2023.godine, napraviti značajan korak po pitanju finansija, rashoda ili posla uopšte i vraćati se na neke stare projekte koji se godinama unazad stavljaju u "drugi plan". Potrebno je pogledati da li ova lunarna eklipsa pravi neki aspekt sa vašim natalnim planetama, da li na bilo koji način „angažuje“ svetla tela ili dispozitora istih.
Ovu lunarnu eklipsu će osetiti i rodjeni sa Suncem ili Ascendentom u fiksnim znakovima kao i oni koji imaju Mesec u fiksnom znaku (Bik, Lav, Škorpija ili Vodolija).

Lunarna eklipsa nas uvodi u vreme velikih promena na kolektivnom, privatnom i profesionalnom planu. Sada je moguće nasilje nad masama, pogoršanje opšteg zdravlja poplulacije, rušenje reputacije vladara širom sveta, te serija neočekivanih dogadjaja u masi, na radnim mestima i na planu nekretnina.

Ovo pomračenje Meseca će se ticati promena, u početku neprijatnih, u onom sektoru gde vam pada znak Bik. Tu se možete osetiti najlomljivijim, jer svako pomračenje uslovno rečeno simbolizuje pobunu i gašenje svetla. Kod mnogih sa Mesecom u fiksnim znakovima Bik, Lav, Škorpija ili Vodolija može doneti i brigu oko nekog člana porodice ili odvajanje od istog.

U mundanoj karti, ova eklipsa utiče na narode, države i gradove koji imaju tradicionalnu povezanost sa znakom Bika :
Države: Irak, Mahin, Hamadan, planine Kurdistana, Kipar, Arabija (Dorotej), plodni deo Egipta (Dorotej), donja Jermenija (El-Rijal).
[Remzi] Persija, Medija, Partija, Kipar, Mala Azija, Belorusija, Velikopoljska, Irska, Lorena, Helvetia, Retija, Franoamija, Švajcarska (Ptolemej deli Bika na spoljašnji jugoistočni deo u kom se nalaze Partija, Medija i Persija, i unutrašnji severozapadni deo kom pripadaju Kikladska ostrva, Kipar i obale Male Azije).
Gradovi: Aleksandrija, Konstantinopolj, Oman, Rai, Fargana i deli upravu nad Heratom i Sistanom, Isfahan (El-Rijal), Basra (Ibn Laban), Tars (Ibn Laban), Mantova, Bolonja, Parma, Taranto, Palermo, Breša, Cirih, Lucern, Vence, Mec, Vircburg, Šarlvil, Lajpcig.

Ovo potpuno pomračenje Meseca je pod vladarstvom Venere pa njena pozicija u znaku Škorpije i kvadrat prema Saturnu donose probleme vezane za mir, pregovore, sporazume, vlade ili udruženja; ali ukazuje i na opasnosti od uragana, požara i zemljotresa.

U noći (danu) Lunarne eklipse raste broj saobraćajnih nesreća, dobijaju se loše vesti o rodbini, jača nasilje u komšiluku, mogući su nemiri na ulici i javnom mestu.

Pomračenje Meseca se događa prilikom ulaska meseca u Zemljinu senku što se može desiti samo kada je mesec pun, u opoziciji, odnosno onda kada se Mesec, Zemlja i Sunce nalaze u jednoj ravni, tako da je Zemlja između Sunca i Meseca Neophodan uslov da bi se makar i delimično pomračenje Meseca odigralo je da se Mesec nalazi na maksimalno 11.5° od čvorova svoje putanje sa ekliptikom, budući da Mesečeva putanja oko Zemlje jeste pod određenim nagibom u odnosu na Zemljinu putanju oko Sunca.
Pomračenje Meseca traje mnogo duže od pomračenja Sunca, jer je Zemljina senka višestruko veća od Mesečeve. Najduže dosadašnje pomračenje Meseca trajalo je 6 časova i 30 minuta. Poslednje pomračenje meseca odigralo se tokom noći između 03. 03. i 04. 03. 2007. godine i smatra se da je bilo jedno od najboljih u poslednje vreme.

 

autor teksta: Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi. Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
zakažite razgovor slanjem poruke na viber:
+381 69 4443220

Jovanin YouTube kanal

Pars fortuna – arapska tačka sreće i sudbine

Pars Fortuna predstavlja tačku sudbine i sreće - doslovce - sreće u životu (ili sreću života). Opisuje sam pogled na život, kvalitet i snagu života, sreću kroz partnerstvo, decu ili sl. Ali opisuje i sudbinu kojoj ne možemo „izmaći“.


tekst objavljen decembra 2017.godine

Južni Mesečev Čvor – Ketu i Venera u istom znaku do 16.novembra 2022.godine

Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim.
Večno nezadovoljan, neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.


autor teksta: Jovana Bogoslovov, tekst objavljen 2020.godine

Škola astrologije astrolabium

Jovana Bogoslovov

Svetog Save 25, Beograd, Srbija

+381 69 444 3 220

jovanalg@yahoo.com

Follow Us
Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.
Jovanin YouTube kanal

© Jovana Bogoslovov. All Rights Reserved. Design by HTML Codex