Dobrodošli na zvaničnu stranicu astrologa Jovane Lučić Gajić
e-mail: jovanalg@yahoo.com, skype: joanna.lucic.gajic

Tranzitni Mars u aspektu prema Neptunu

piše: Jovana Lučić Gajić, tekst objavljen: juna 2017.godinePored ostalih pozicija planeta, vaš doživljaj i reakciju na stvarnost ili realne dogadjaje, najviše će opisati natalna pozicija Meseca (u znaku, u polju, kroz aspekte sa drugim planetama). Ako na primer, imate Mesec u Ovnu, vi svakako brzo i iskreno emocionalno reagujete i pokazujete nestrpljivost u bilo kojoj situaciji čekanja ili neizvesnosti. Za razliku od njega, Mesec u Raku će pokazati previše emocionalne kolebljivosti, previše brige i potrebu za sigurnošću, Mesec u Vagi potrebu za balansom i skladom, u Strelcu preterivanje, filozofiranje i optimizam, u Ribama hroničnu zabrinutost i osetljivost, u Jarcu ozbiljnost i odgovornost. I tako redom.
Natalna pozicija Marsa će dalje samo opisati našu “akciju” i reakciju na dogadjaje. Dakle, Mesecom osećamo, doživljavamo, Merkurom mislimo, zaključujemo i govorimo, a Marsom se pokrećemo, osvajamo, napadamo, borimo se i sl.   Mesec uvek predstavlja pasivan princip, dok je Mars pokazatelj aktivnih načela. 
Mars je najaktivnija planeta u Zodijaku i njegova priroda je isključivo da napada, nosi pozare, ratuje i sl. 
Sam simbolički prikaz Marsa oslikava krst iznad kruga (ili  - krug iznad koga se nalazi strela koja je okrenuta u desno pod uglom od 45˚), dominantnu osobinu čoveka „koja se zagnjurila u materiju“. Mars predstavlja naš motiv za delovanjem, udove i namere koje hoćemo da sprovedemo u spoljnom svetu. Predstavlja akciju, agresiju, osvajanje, borbu, rad i napor. Njegova priroda je zlonamerna, vrela i iritirajuća. Samopotvrdjivanje, samoispoljavanje i muškost, koje simbol Marsa podrazumeva, mogu da se potvde pod Marsovim tranzitom. 


Mars u kardinalnom vodenom znaku Raka rezultiraće od 04. juna do 20.jula 2017.godine pritajenom ili potisnutom agresijom kod svakog pojedinca, koja će kad–tad, u narednom periodu, izbiti na površinu sa razornim dejstvom. 

Trigon Marsa prema Neptunu danas,
generalno će “iziritirati” i naterati na prilagodjavanje novonastalim situacijama sve rodjene sa Suncem, podznakom ili Mesecom u znaku Raka, Riba ili Škorpije. Naravno, ni ostali neće ostati imuni na ovaj tranzit.
Na mundanom planu, nagovestila bi se epidemija, dalje “talačka kriza” ili simbolika davljenja, nestajanja putnika na vodi, trovanja i slično.

No, na ličnom planu, ovaj aspekt ukazuje na strasna i lakoverna zaljubljivanja, zanost i konačnu aktivnost u, svemu što je do juče, u nama izazivalo strepnju.
Pojačana je  potreba i za snom, nemiran san, naglo budjenje iz sna, kao i potreba za kreativnošću.  
Manjak samopouzdanja, iritacija, "padanje u vatru" zbog uverenja, stavova, vere, političkih ubedjenja sada dolazi na red.
Svaka aktivnost u vodi, na kiši, na okeanu (ili iznad istih) vodiće sigurno u opasnosti. Pad u fantaziju je sad neizbežan, pasivna agresivnost, nepoverenje i opasn ost od trovanja. Pojačana je konzumacija lekova, otrova, kafe, nikotina.

Derek Appleby, navodi da je suštinski značaj Neptuna u tranzitu vezan sa svaku vrstu pročišćenja i ja ću se složiti sa tim.  
“Neptun nastoji da oplemeni iskustva i nameće potrebu ljudima da dostignu više stepene psihičke i spiritualne svesnosti i iskustva. On može s druge strane biti obmanjivački i nejasan, odgovoran za samo-obmanu, strašna umišljanja i brige…”

Trigon tranzitnog Marsa iz znaka Raka prema Neptunu iz promenljivog znaka Riba ukazuje na veliku osetljivost prema kriticizmu i bilo kojoj vrsti dominacije u odnosu (bilo prijateljskom, bilo emotivnom), koja može biti protumačena kao omalovažavajuća. Razdraživanje u medjuljudskim odnosima, ovih dana vodi u sarkastično ili razdražljivo ponašanje koje iako kratko traje u svakodnevnici, može rezultirati naglim prekidima – kako prijateljstava, ugovora, tako i emotivnih odnosa.

S druge strane, nejasna vrsta nezadovoljstva u postojećim odnosima, pokrenuće svojevrsno “natezanje” sa (često) imaginarnom trećom stranom u odnosu. Recimo poželećete da “pokušate sa nekim drugim” ovih dana. Težnja ka savršenijem, saosećajnijem ili bliskijem partneru može obeležiti ove dane.
Griža savesti i preventivna akcija u “sigurnoj selekciji” izmedju dve strane oko kojih smo u dilemi, sada će predstaviti izazov.

Verujem da ste odustali od mnogih snova, verujem da ste digli ruke od mnogih ljudi. No nije sve tako kako se čini.
Sadašnji tranzit Marsa prema Neptunu ukazuje na usmerenje snage ka realizaciji snova, želja, mašte i uopšteno intenzivan stvaralački proces unutar svakog bića. Verovatno ste prethodnih dana osetili hroničnu iscrpljenost. Koliko god odmarali, energije je uvek nedostajalo.

Sada, razmislite šta je to o čemu intenzivno razmišljate (maštarite) ovih dana, mesecima, godinama. Razmislite o svim stvarima koje volite da gledate, jedete, mirišete ili osetite. Ako uživate u mirisima, napunite kadu vrelom vodom, pospite lišće suve kamilice, nane ili neke druge biljke i spustite umoran um u vodu. Ako volite muziku, stavite slušalice na uši i utonite zatvorenih očiju u polumraku u zvuke.

Vreme je da se akumulira energija duha, a zatim krene sa realizacijom konkretnih planova.
Šta god da vam je u umu, ubrzo neće biti i u srcu. Srce će vam već noćas ispuniti osećaj blagosti, ljubavi i vere da ipak nije sve izgubljeno.

S neke treće strane, upravo ovaj aspekt muškarca vraća kroz gustu maglu ka cilju, ambiciju radja iz najdubljih uverenja, a smisao da ustanemo sutra i nastavimo sa borbom razvija jedna, samo jedna, malena želja o kojoj ni ne smete da govorite na glas.


Jovana Lučić Gajić je rođena u Beogradu 1974.godine. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uredjivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. 
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "Đuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27". 
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima redovne astrološke emisije na Televizijama u regionu.  
Sa klijentima uživo ili skypeom radi utorkom i četvrtkom.

e-mail: jovanalg@yahoo.com
mob/viber: +381 61 195 0953