Dobrodošli na zvaničnu stranicu astrologa Jovane Lučić Gajić
e-mail: jovanalg@yahoo.com, skype: joanna.lucic.gajicJuče, 03.januara, tranzitna Venera je ušla u znak Riba, u kome se već nalaze Mars, Neptun i Južni Mesečev Čvor - Ketu.


Venera i Mars simbolizuju komplementarni par. Mars predstavlja impuls, strasti, želju, ambiciju i usmerenje, kao i sposobnost spontanog izražavanja istih. Venera, s druge strane, simbolizuje nagon za primanjem, davanjem, balansiranjem i odgovorom na nadražaje koji dolaze spolja. Venera će, dalje, kod oba pola, simbolizovati isposobnost da se stvori i održi harmonija u bilo kom vidu odnosa, a ponajviše ljubav.

“Osećaj za “ja” i osećaj da si drukčiji od svih ostalih koji idu sa instinktivnom spoznajom onoga što vredi i što je dobro i zadovoljavajuće za taj Ja, vezani su uz funkciju Venere. Mars predstavlja zelju i sposobnost spontanog izrazavanja tog osećaja.

Kada Venera odluči da neko ili nešto može biti vredno, Mars kreće u osvajanje toga; takodje ako Venera nešto ili nekoga nalazi opasnim ili mrskim, Mars će na to nasrnuti ili od toga pobeći.
Mars i Venera se dakle odnose na sve što navodi pojedinca da reaguje spontano i priodno, a što nema veze sa spoljnim društvenim uslovima (koji ulaze u simboliku Jupitera i Saturna, društvenih planeta). Oni odgovaraju ličnim zahtevima: Venera odredjujući posebne potrebe i karakter, Mars upravljajući impulsom za delovanje prema njegovom posebnom karakteru i zahtevima. Kako rezultati tog marsovskog izrazavanja donose pojedincu iskustvo užitka ili boli, zadovoljstva ili razočaranja, nade i ohrabrenja ili očaja i straha, Venera će zahvaljujući tim iskustvima izraditi lestvicu ličnih vrednosti.

Emocije - sama reč potiče od grčkog ex – motion, izvan-kretanje – termin je koji pripada više Marsu nego Veneri. U suštini, emocije su PROJEKCIJE osećaja; one prate osećaje kao što Mars prati Veneru.
Ljubav koju simbolizira Venera, mora biti sagledana u mnogo širem kontekstu nego samo lični osećaj. Ona je izražaj univerzalnog zakona privlačenja i odbijanja, i kao takva nema puno zajedničkog sa osećajima. Natalna Venera pokazuje KVALITET nečije sposobnosti za ljubav, vrednosti koju osoba daje ljubavi, a ne način na koji je izražava (šta ljubav za nju znači). Način na koji ćemo se suočiti s ljubavlju, ako se pojavi, zavisiće od vrednosti koje pripisujemo osećajima i na osnovu kojih dajemo etiketu “poželjnog” ili “nepoželjnog” nekoj osobi, ideji ili situaciji; ona dakle može biti uslovljena i negativnim unutrašnjim faktorima.
Na nivou simbolizovanom Marsom i Venerom mi iskušavamo osećaje i donosimo svoje “emotivne” sudove. Ovi osnovni elementi ljudske prirode često su modifikovani ili im se suprotstavlja svesni ego. Svesni ego ne otkriva jasno osnovni karakter osobe; on samo pokazuje progresivno razrađenu strukturu svesti koja je rezultat onoga što je ovaj osnovni karakter iskusio u svojim kontaktima sa spoljnim svetom, naročito sa ponašanjem, osećajima i mislima drugih.
Odnos Saturna i Meseca prema paru Venera i Mars u natalnoj karti pokazaće do koje mere spoljni izraz (Mars) unutarrašnjeg duhovnog bića (Venera) može biti modifikovan ili zamagljen roditeljskim ili porodičnim pritiscima, ili društvenim modelima ponašanja i razmišljanjima sredine…”Alexandar Ruperti, “Ciklusi postajanja”


Tranzitna Venera i Mars će se ove godine sresti u istom znaku:
Riba (januar), znaku Ovna (februar), u znaku Device (septembar) i tokom oktobra ponovo u znaku Device - 05. I 06. na 18° i 19° ovog puta u konjunkciji.

Ako se dve ili više planeta nađu u istoj astrološkoj kući ili u znaku, svaka će težiti da ispolji svoju prirodu i radi po sopstvenim pravilima. Sunce će organizovati kuću ili znak, Mesec primati simboliku svega što polje ili znak simbolišu (biće pasivno), Mars će dati inicijativu i unositi konflikt, Venera miriti i ulepšavati stvarnost, Saturn sužavati i ograničavati simboliku znaka ili kuće, Jupiter širiti i zračiti optimizmom.

Tokom Januara, iako će se naći u istom znaku Riba, konjunkcija ili jednostavno rečeno “savez” se neće dogoditi. Njih će ipak povezivati tranzitni Neptun.
Sam znak Riba oslikava najviši stepen duhovnog povezivanja dve energije ili planetarna tela. Realnost i prepoznavanje identiteta u ovom znaku postaju neprepoznatljivi. Ovaj znak predstavlja beskraj, senku, maglu, iluziju, misteriju…

“Paradoksalno, on se samo rado okružuje misterijama, mada uvek ne vodi o tome računa, jer ga uticaj Ketua, gospodara znaka, čini izrazito tajanstvenim”


Na ivici nevidljivog, od euforije i nekog nestvarnog zanosa do apatije i bezrazložne tuge, ovaj tranzit će tokom januara mnogima doneti potrebu za potpunim spajanjem sa idealizovanom osobom. Potpuno idealizovanom, precenjenom osobom od koje ćemo mi, tokom narednih dana “napraviti savršenstvo” dostojno božanstvu.
Sam znak Riba predstavlja i udaljavanja, osamljivanja kao i tamnovanja. Kao promenljiv znak, oslikava talas koji neprestalno udara u greben, obalu, razbija i nestaje u daljini nevidljivoj ljudskom oku; da bi ubrzo zatim niotkuda, ponovo izronio iz dubina i krenuo po uobičajenoj putanji.


Šta to u stvari znači?


Boravak Venere i Marsa u istom znaku ukazuju na odličan trenutak da se promene ili redefinišu kako lične tako i materijalne vrednosti, pokrene ili promeni odnos prema emocijama u celini, definišu novi pravci u ljubavnim ili prijateljskim odnosima.
Sada se zahteva buđenje čulnih potreba, pojačavaju zahtevi od partnera i unosi konfuzija u međuljudskim i ljubavnim odnosima. Nejasni stavovi i težnje u postojećim partnerstvima kao i gubljenje kompasa u odredjivanju prioriteta oko odabira dva ili više “kandidata” obeležiće naredni period.
Gubljenje u strastima i emocijama takodje.

Vratimo se na osnovnu simboliku.
Potreba za unutrašnjim uzbudjenjem, strašću i avanturom sada će doći do izražaja. Idealizacija je moguća samo kroz odnose (ljubavne) sa osobama koje će se samo nama samima predstaviti na „ pravi način“.

Interesantno je da će ovaj boravak u znaku Riba u januaru, zajedno sa Neptunom, pratiti sekstil Venere i Marsa prema Plutonu, a tokom februara u istom znaku sa Uranom.

Sekstil Venere i Marsa prema tranzitnom Plutonu tokom januara će ukazati na spremnost na prilagodjavanja i strastvene “ispade”, kao i na dramatične preokrete u partnerstvu. U emotivnim vezama I uopšteno u odnosima neće biti sredine, tolerancije ni kompromisa. Jak erotski naboj i dramatične situacije medju ukućanima, partnerima I ljubavnicima mogu biti aktuelni. Ukoliko ste u dužoj vezi ovo može biti trenutak u kome ćete se sukobiti oko očekivanja, želja ili emocija. I postaviće se ultimatum. Sve ili ništa.

“Glava Zmije, gde su se smestile asure, i rep Zmije, gde su se grupisale deve, podsećaju, na Rahu i Ketu – moć zla i moć dobrog udruženih u traženju savršenstva – svaka podstaknuta svojim sopstvenim ciljevima... Rep Velike Zmije je njena skrivena, instiktivna i ćutljiva strana; njen donji pol, moglo bi se reći. Ali baš tu se nalaze snage Dobrog, jer su asure, u svojoj gordosti i aroganciji, sa prezirom odbile tu da se smeste…

Ketu je čudan, suptilan, nasilan; on rasprostire svoje magle, tka svoje velove iluzija ili se, s druge strane, zapliće najviše što je moguće. Radi noću, troši se. izaziva kompleks ekstaze i motiviše na spiritualnost. Donosi intuiciju, poznavanje tajanstvenog, lucidnost kao i najveću moguću senzibilnost…” Jean Dethier, “L'astrologie de l'Inde”1985.

Osnovna potreba Ketua je da se vrati na već “poznate stvari, osobe, znanja” i povuče se u osamu. Takodje, Ketu označava i uskraćenost, nesigurnost, strahove, “obezglavljenje”, telo bez glave, saznanje da nešto nije dobro za nas a opet nemogućnost da se otrgnemo od istog, čist užitak i telo demona. 

Ovaj aspekt će u januaru iz korena promeniti vaš odnos prema emocijama, jer upravo sada, možete imati duboko lično emocionalno iskustvo, koje će vas zauvek izmeniti. 
Venera i Ketu su suštinski dijametralno različitih Guna (oblika svesnosti). Pa priroda Venere narednih dana dolazi do izražaja na nama nepoznat način. 
Elem, ukoliko osećate emocionalno nezadovoljstvo, porebu za većim, snažnijim, sadržanijim emocijama, eto Ketua kako se čuje u vama. Verovatno osećate zadnjih meseci i duboko ukorenjenu potrebu za emocijama, razmišljate o nekom idealnom partner, čak možda i osećate fizički dodir osobe iz vaše fantazije. Ovo se naravno može manifestovati i kroz snove. Ako bi sada zatvorili oči i pokušali da osećate, mogli bi čak i da imate viziju savršenog ljubavnika ili partnera. Ketu je uvek “željan” i njegove krajnje namere u bilo kojoj vrsti delovanja, su nam najmanje poznate. Trenutna “opsednutost” Ketua je težnja za telesnim uživanjem (seksom) i novcem. 
Ova “opsednutost” užitkom ili dodirom, može eskalirati i krajnjim nasiljem (psihičkim ili fizičkim), ako niste spremni da odgovorite na žudnju druge strane ili partnera. Istovremeno, vaša nezadovoljena potreba za emocijom može uroditi agresijom prema najbližim osobama iz okruženja. 
Ketu će upravo ovih danima, mnogima doneti karmičko ljubavno ili emocionalno pročišćenje. Srešče se danas, sutra. preksutra, možda i oni koju nikada nisu trebali da se sretnu. 

Ukoliko ste usamljeni, savez Venere, Marsa i Urana, tokom februara, će doneti mogućnost za vezu sa novom osobom, u koja ne treba da bude ugrožena individualnost і vezu koja će pomoći dalji razvoj. Ovaj odnos ukazuje i na ostvaren zahtev za slobodom і ravnopravnošću, praćen prolaznim prolomom strasti і emocija. Ukoliko ste zauzeti, postojaće mogućnost pojave druge osobe, koja će vam uneti promene u svakodnevnici, i zbog koje ćete preispitati dosadašnje emocije prema postojećem partneru.

S druge strane, tranzitni Mars u istom znaku sa retrogradnom Venerom tokom prve nedelje marta, podstice emocije i odnose na realizaciju. Naročito karmičke ili nedovršene odnose. U samoj osnovi tranzitni Mars simbolizuje impuls, napad, neprijatnost, inicijativu i oslobodjenje kroz delovanje. Marsa bi mogli da najjasnije dešinišemo terminom AKCIJA.

 
I još jednom,
Mars označava mlađe ljude, obično one kasnim dvadesetim godinama ili ranim tridesetim godinama.
Tranzitna Venera upravo sada, u januaru, iz znaka Riba, traga za onom što je beskrajno romantično, nestvarno i “prirodno”, dok Mars donosi nagle i nejasne ljubavne afere. Dominantan efekat u ovom tranzitu donisi Venera u Ribama, no opšta tendenca ukazuje da će događaji postepeno preći na dispozitora tranzitne Venere, Jupitera koji će tokom februara promeniti pravac kretanja u retrogradni hod. Venera u znaku, kojim vlada Jupiter, je u istoj situaciji kao osoba na putu ka svojoj kući, kuca na vrata kuće poznatog čoveka, koga smatra prijateljem ili poznanikom s kojim bi se s oduševljenjem sprijateljila.
S druge strane, tranzitni Mars samo ograničenu slobodu akcije u znaku Riba, jer mu teren nije poznat a domaćin (vladar Jupiter u znaku Vage)nije naklon.

Saturn, koji je u kvadratnom znaku, a u zadnjoj nedelji januara u egzaktnom kvadratu sa Venerom, postepeno će kvariti odnos i postaće glavni uzrok odlaganja, čekanja kao i prostornih i starosnih razlika medju partnerima.

Tokom februara, aplikaciona konjunkcija Venere, Marsa i Urana uneće dah čudne i romantične privrženosti, neobičnih emotivnih uslova i nagla otudjivanja. Konjunkcija Marsa prema Uranu krajem februara, veoma često doda i pomalo od mentalnog sadizma, dok Marsova opozicija prema retrogradnom Jupiteru, istih dana i takmičarski duh.


I šta sad? Šta to konkretno znači?

Ovaj aspekt se oseća ranije, verovatno ćete ga već početkom januara osetiti.
Verovatno pokušavate da nametnete neki svoj tempo (ili zamisao) u odnos za koji ste zainteresovani, po principu “ti imaš ono što ja hoću, zašto mi to nedaš?”. I gotovo kada ste stoprocentno sigurni da stvari idu u pravcu koji očekujete, osetićete odredjeno razdraživanje i blokadu sa druge strane.
Neko će vam dati povod da pomislite da postoji nova šansa, a onda ćete osetiti da odnos “truli” ili da je truo. S druge strane, mnogim ženama će se pojaviti još jedan muškarac koji će odgovarati “odličnoj” zameni za “onog aktuelnog” pa će “trka” ili takmičenje početi.
Ovaj aspekt do slovce oslikava sagledavanje “olupine” od odnosa u kome se nalazite i novi smer u kome ćete se najmanje pitati vi šta dalje. I konačni gubitak interesa, bar na dan dva.
Ovo je aspekt neprihvatanja situacije i nervoze oko situacije na koju ne može da se utiče. Sam Mars zahteva i malo više rafiniranosti i odredjivanje jasnijeg fokusa na cilj, bez obzira ko su akteri u samom činu.
Ovo je aspekt i naglog finansijskog troška na kuću ili nekog od ukućana zbog čega ćete “pokidati živce” i reći to nam sad baš i nije trebalo.

 


Jovana Lučić Gajić
 je rođena u Beogradu 1974.godine. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uredjivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. 
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "Đuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27". 
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima redovne astrološke emisije na Televizijama u regionu.  
Sa klijentima uživo ili skypeom radi utorkom i četvrtkom.

e-mail: jovanalg@yahoo.com
mob/viber: +381 61 195 0953