Astromedicina

"Kosmos je ogroman zivi organizam, a mi smo jos uvek njegovi delovi. Sunce je veliko srce ciji otkucaji odjekuju kroz najtajnije nam vene. Mesec je veliki nervni centar iz koga uvek treperimo. Ko zna kakvu moc nad nama ima Saturn, a kakvu Venera?" D. G. Lorens

Astromedicina je grana astrologije, koja proucava indicije ka zdravlju i bolestima coveka, ukazuje na periode u kojima ce osoba biti podlozna bolestima, kada ce se bolest pojaviti i kakav ce biti tok bolesti.

Smatra se da spore (2) planete, smestene u 01, 04, 06, 08. i 12 .polju natalne karte, kao i njihovi tranziti kroz ova polja, ukazuju na vrstu oboljenja, kojima cemo biti skloni tokom zivota, ali i na metode lecenja, koje bi nam najvise mogle koristiti. “Snazna” odnosno markantna postavka planeta, nezavisno od naznacenih polja poput stelijuma, moze doprineti razvoju odredjene bolesti.
Šesto polje ukazuje na akutna oboljenja koja zahtevaju dispanzersko lecenje; osmo polje oslikava terminalna oboljenja, neizleciva, i oboljenja koja zahtevaju hiruske intevencije u najsirem smislu; dok dvanaesto polje ukazuje na oboljenja i stanja koja zahtevaju hospitalizaciju i nadgledanje.

Jupiter u ovim poljima moze ukazivati na zdravstvene probleme proizasle iz gojaznosti (Diabetes Mellitus (3), Hepatitis (4), Anemia (5) ali i na srecne (6) ishode lecenja.
Ako je u 06, 08. Ili 12.polju planeta Saturn, bolesti ce biti izazvane losom cirkulacijom, stetnim navikama, kao i depresivnim mentalnim obrascima. Lecenje tada treba sprovoditi temeljno i strpljivo, a korisna je i fitoterapija (7) i duzi boravci na suncu. Najcesce bolesti izazvane disharmonicnim aspektom Saturna u 06, 08. ili 12. polju su oboljenja kostiju, zuba, multipleks skleroza, reumatska oboljenja.
Uran u 06, 08.ili 12.polju moze ukazivati na nagle, akutne bolesti, koje izbijaju kao posedica dugotrajnih psihickih stresova i nervne slabosti. Ovde su blagotvorne sve metode opustanja, poput autogenog treninga, pozitivnog mentalnog programiranja, vezbi disanja, joga, meditacija... sve sem zvanicnih medicinskih tretmana. Najcesce bolesti koje Uran u 06, 08. ili 12. polju donosi su Parkinsova bolest, Kronova bolest, slog...
Neptun u 06, 08. Ili 12.polju ukazuje da osoba moze biti veoma osetljiva na psihickoj, kao i fizickoj ravni, podlozna infekcijama, virusima, alergijama na antibiotike ali i bezrazloznoj panici i hipohondriji, pa je veoma bitno da u lekaru i terapeutu pronadje izvor emotivne podrske ali i da potrazi savet bar od tri lekara - jer u slucaju ove osobe i najbolji lekar donese pogresnu dijagnozu.
Pluton u 06, 08. Ili 12.polju ukazuje na bolesti, koje se javljaju kao posledica blokirane seksualne energije, potisnutih emocija - narocito gneva, stida i krivice, koje je potrebno transformisati kroz intenzivan rad na sebi i osvestavanje potisnutih sadrzaja, pa se preporucuje vodjenje duhovnog dnevnika, psihoanaliza. Medjutim, u poslednje vreme, Pluton moze dati i kobne, neizlecive bolesti poput SIDE ili kancerogenih bolesti izazvanih radiacijom, zracenjem i sl. Za razliku od natalne astrologije, u kojoj vecina informacija usmerava na analizu i sintezu zivotnog horoskopa, u astromedicini se rutinski koriste mnogo pomocnih horoskopa. Osnovna ideja je da su potrebne bar cetiri konfiguracije da bi se bolest pojavila, a nije bitno u kom horoskopu se koja nalazi.

"Paracelsus was also a firm believer in the doctrine of signatures, and in illustration of it explained every single part of St. John's Wort [Hypericum perforatum] in terms of this belief "...the holes in the leaves mean that this herb helps all inner and outer orifices of the skin...the blooms rot in the form of blood, a sign that it is good for wounds and should be used where flesh has to be treated." [Griggs, 1981, p.50]

Dugi tranziti Mars, Saturn, Uran, Neptun i Pluton itekako snazno “donose” bolesti, a srednjerocno gledano, situacija se najbolje vidi iz progresivnog horoskopa.
Treba gledati i horoskope Solarnog Povratka, jer se iz njih vide uticaji koji ne moraju dugo trajati, ali cije posledice se mogu osecati dugo, neki put i do kraja zivota.

Arapske tacke neizlecivih bolesti, nesreca, poroka (Ascendent + Mars - Saturn), tacke izlecivih bolesti (Asc + Mars – Merkur), ali ³ konstelacije Fiksnih zvezda samo jos mogu pomoci.
Kada se radi o AstroMedicini, obican covek se uglavnom obraca astrologu, kada je vec sve drugo probao.

Ipak, ne zaboravite! Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vasem lekaru. Dajte lekaru ideju – ne dijagnozu.

Ako je na primer, rec o potomstvu – sterilitetu, uglavnom pitaju za najpovoljniji momenat za zacece. U najnovijim istrazivanjima zapadnih geneticara, imamo mnogo dokaza da je zacece pri pomracenju Meseca ili Sunca, pod Punim Mesecom ili kad su tranzitno Sunce ³ malefici u opoziciji, nepovoljno. Više o planiranju trudnoce mozete pronaci ovde.
Priroda Marsa je vatrena, on “pali vatre” gde god da se nadje, te u organizmu daruje visoke temperature i time ga "prociscava".
Neptun predstavlja medicini poznate viruse ³ bakterije bez obzira u koje vreme ziveli dok Pluton u vremenu u kome osoba zivi daje nepoznate viruse ³ bakterije.

U AstroMedicini se sa znacajnim uspehom primenjuju i tkz.uranske planete, odnosno uranska astrologija, koja koristi osam "uranskih" planeta. To su planete koje do sada nisu astronomski opazene, ali se njihovo dejstvo itekako oseca u horoskopu.

Neke od njih imaju izrazito medicinsko znacenje, pa se uspeh u astroloskoj dijagnostici povecava na fantasticnih 90%.

Od dvanaest kuca koje se tretiraju u astrologiji, u Astromedicini se posebno razmatraju:
• prva kuca koja simbolise fizicko telo,
• sesta kuca koja ukazuje na indiciju za odredjen tip bolesti,
• osma kuca koja oslikava podrsku drugih, seks, smrt, karma… bolesti koje zahtevaju hiruske intervencije,
• dvanaesta kuca koja oslikava bolnicko lecenje, izolaciju, hronicne ³ psihicke bolesti,
• cetvrta kuca kao nasledni i genetski faktor kod odredjivanja bolest,

1. Prva kuca opisuje svest pojedinca, povrede mozga, mozdane tumore, gornju vilicu, mladeze,
2. druga kuca elektrolite, hormone, licni odabir nacina ishrane, hipofizu, dijabetes, grlo,
3. treca kuca pluca, ruke, jezik,
4. cetvrta kuca stomak, grudi, ishranu u domu, unosenje hrane, uticaj majke,
5. peta kuca srce, infarkt miokarda,
6. sesta kuca creva, genetske smetnje,
7. sedma kuca bubrege, kozu, “smrt prvo mozga pa onda ostatka tela”,
8. osma kuca izbacivanje preradjenih supstanci, hipofizu, besiku, endokrine zlezde,
9. deveta kuca gornji deo mozga, cerebralnu hemisferu , jetru,
10. deseta kuca opstu sliku organizma, metabolizam, kosti ³ kozu,
11. jedanaesta kuca cirkulaciju, hemoragije, neuralgije,
12. dvanaesta kuca autoimune bolesti, timus, imunitet generalno, jetru.

Vladalar kuce je glavni pokazatelj dogadjaja u kuci, a planete u njoj imaju sekundarno dejstvo.

Da bi videli od kakvih bolesti ce neko bolovati , pogledacemo sestu kucu i njenog vladaoca, nekada i dispozitora vladara 06.kuce, njegov polozaj, aspekte i tranzite. Tek ako bi se nesto znacajno desavalo sa vladaocem, dispozitorom vladara ³ planetom u 06.kuci, mogli bismo “predvidjati” postojanje ozbiljnih indikatora za bolest.

Nikada ne zaboravite – za jednu bolest su potrebna bar cetiri pokazatelja, i dovoljan broj godina. Kako ce se planeta “ispoljavati”, zavisi pre svega od njenog odnosa sa ostalim planetama, od uglova koje, bar dve, planete zaklapaju.
Svaki aspekt donosi svojstvenu vrstu bolesti.

Sunce i Saturn u aspektu usporavaju metabolizam, dok Sunce i Mars podsticu osobu da se “trosi” pa shodno tome daju sportiste, ili jednostavno ljude sa dobrim metabolizmom. Posebno je “zlocudna” inkonjunkcija – aspekt od 150° - pa ako je on ekvidistanc izmedju dve planete, osobu ocekuju najrazlicitije nevolje medicinske prirode.

Najlosije efekte proizvode “losi” aspekti malefika ka Mesecu. Narocito su “losi” kvadrati, pa tako kvadrat Saturna ka Mesecu daje predispoziciju za rak, ali isti efekat mogu imati i kvadrati ali ³ konjunkcija Neptuna i Plutona ka Mesecu. I ovde vazi pravilo da disharmonicni aspekti proizvode akciju, tako da se obraca posebna paznja na njih, jer donose bolest.

UVEK treba traziti gde su harmonicni aspekti, jer oni donose olaksanje, a cesto i izlecenje, ponekad u obliku lekova, nekad i u obliku ljudi koji odgovaraju opisu samog aspekta (trigon prema Neptunu garantuje izlecenje kroz apotekara, trigon prema Jupiteru kroz monaha, hepatologa, hematologa…)..

Svaka planeta je u evidistancu – sredisnjoj tacki, sa drugom ili druge dve planete, sto se tumaci kao njihova zajednicka konjunkcija. Za svaku sredisnju tacku postoji posebno tumacenje. Na primer, sredisnja tacka Jupitera i Saturna se odnosi na jetru, Marsa i Saturna na smrt…

[1] natalne karte
[2] Mars, Saturn, Uran, Neptun i Pluton
[3] Sećerna bolest
[4] zajednicki imenitelj za sve bolesti jetre
[5] malokrvnost
[6] ako je Jupiter harmonican, narocito od Sunce, Meseca, ali i ostalih planeta
[7] pomocna terapija lekovitim biljem

 


NAPOMENA:
Neki put ce medicinski astrolog biti sasvim konkretan i predlozice nosenje odredjenih kristala, boja, aromaterapiju, upotrebu homeopatskih lekova i dr. Sve to i dalje ostaje na nivou informacije, jer se profesije medicinskog astrologa i lekara ne smeju mesati. Medicinski astrolog ne leci, klijent nije i pacijent, osim ako medicinski astrolog nije i lekar, niti je medicinski astrolog iscelitelj: on samo daje visokokvalifikovanu prognozu losih uticaja koji su se vec ispoljili kao bolest pa ce se ako se ne preduzmu nikakve mere i dalje ispoljavati kao bolest, sa eventualnim sve tezim posledicama. Medicinski astrolog poseze za svim astroloskim tehnikama i metodima iz kojih se nesto moze dokuciti o prirodi bolesti. On mora, pre svega, biti kompetentan astrolog, poznavati siroku lepezu astroloskih tehnika i primenjivati ih na dobrobit klijenata i njihovog zdravlja. Posto daje savete o lecenju ali sam ne leci, trebalo bi i da je povezan sa lekarima. Podaci dostupni na ovim stranicama ne mogu, niti teze za tim da budu zamena za lekarski pregled. Autor nije i ne moze biti odgovoran za provizorno postavljenu dijagnozu i lecenje zasnovano samo na osnovu podataka dostupnih na ovim stranicama.
Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite Vasem lekaru. Dajte lekaru ideju – ne dijagnozu.
Author
astrolog

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi.
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na svom YouTube kanalu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom