Merkur se oko Sunca okrene jednom za 88 dana. Od jednog do drugog izlaska Sunca na Merkuru prođe 176 dana (na Merkuru dan traje duže od godine). Prečnik Merkura je 4879 km. Dnevna temperatura na Merkuru je 430 °C. Noći su hladne i temperatura se spušta do -180°C.
U rimskoj mitologiji, Merkur je doveden u vezu sa grčkim bogom Hermesom i germanskim Wotanom Predstavlja glasnika bogova, i boga trgovine i profita. Njegovo ime se vezuje za latinsku reč merx ("roba"). Prema njegovim najranijim oblicima, povezan je sa etrušćanskim bogom Turmsom, ali većina njegovih karakteristika i mitova su pozajmljeni iz grčke mitologije, a odnosi se na Hermesa.

Astrološki posmatrano, sistem intelekta simbolizovan je vezom Sunca, Meseca i Merkura. Simbolički predstavlja misao i komunikaciju, ali oslikava i način na koji se informišemo. Vlada i svim lančanim reakcijama.
Merkur dakle simbolizuje razum, intelekt, moć rasudjivanja, veštinu govora, pokreta i pisanja.
Merkur ukazuje na intelektualni i mentalani razvoj. Oslikava izražavanje, trgovinu, puteve, rodjake, kao i decu - naročito decu od četvrte do četrnaeste godine života - do kada se i formira i ličnost. Dalje simbolizuje i komšije, banke, škole, učenje, saobraćaj i posredovanje. Primarna funkcija Merkura je razmišljanje i koordinacija. Merkur je zaslužan za brzu percepciju, mentalnu fleksibilnost i uopšteno moć prilagodjavanja.

“I on signifikuje divinaciju i proročanstva proroka, razum, govor i sporazumevanje i priče i njihovo pamćenje. Takođe, mudrošću, verom i lepotom učenja, otrinom karaktera. I intelektom i literaturom i filozofijom i darom znanja; takođe i aritmetikom i geometrijom i merenjima visokih i nebeskih stvari. Čak i mudrošću zvezda.” Abū Ma'shar

Merkur vlada analitičkom inteligencijom (za razliku od Jupitera koji simbolizuje kreativnu inteligenciju). Sam termin Inteligencija predstavlja mentalnu karakteristiku koja se sastoji od sposobnosti za učenje iz iskustva, prilagodljivost na nove situacije, razumevanja i korištenja apstraktnih pojmova, i korišćenja znanja za snalaženje u novoj okolini u kojima ne pomaže stereotipnonagonsko ponašanje, niti učenjem stečene navike, veštine i znanja. Merkur simbolizuje dalje i čulo mirisa. On predstavlja i novac i trgovinu (platni promet),
Potpomaže i razmeni ideja i slobodi u komunikaciji. Dakle, Merkur opisuje i način na koji se informišemo, i povezujemo stvari, pa i kako se uključujemo u neku ulicu ili na neki put. Vlada i svim lančanim reakcijama, pa i lančanim sudarima.

Konjunkcija Merkura sa Uranom

simbolički predstavlja brzinu obrade informacija i pronicljivost u medjuljudskim odnosima, naglašenu intuiciju, originalnost, inspirativnost koja ide daleko ispred vremena, proročke misli, oslobodjenost od predrasuda, progresivnost i ludu hrabrost pri donošenju odluka, ishitrenost i neprijatnu istinoljubivost.
Ova pozicija Merkura ukazuje na nagle, brze, kratke i moderne oblike komunikacije. Ukazuje i na bunt protiv rasizma, borce za prava životinja, ali i otvorena istupanja u svim pitanjima vezanim za socijalnu pravdu.


"Umetnost je pokušati pronaći dobro u ljudima i učiniti svet osećajnijim mestom." 
kaže Keanu Reeves.
Morgan Freeman istupa protiv proslave meseca istorije crnaca: "ne želim mesec istorije crnaca. Istorija crnaca je američka istorija..." Tada je izjavio da je jedini način da se okonča rasizam taj da se prekine pričati o njemu, te naglasio kako ne postoji „mesec istorije belaca”. Friman je u intervjuu u emisiji 60 minuta rekao Majku Valasu: "Prestaću te nazivati belcem, ali zamoliću i tebe da me ne nazivaš crncem..."


Konjunkcija Merkura i Urana daje i atipična interesovanja i zanimanja, ili bar drugačiji pristup čak i najobičnijim zanimanjima. Ponekad, ova pozicija Merkura ukazuje i na rizike kod donošenja finansijskih odluka ali uz dobar aspekt prema Jupiteru i velike nagle dobitke. Nekada ova pozicija ukazuje na vanbračnu ili usvojenu decu. Nekada ovaj pozicija Merkura ukazuje i na ljubav ka avionima i vazduhoplovstvu, ali i na opasnosti koje se dogadjaju u saobraćaju kako drumskom tako i medjuljudskom.

Merkur u kvadratu prema Uranu ukazuje na svojevsrni sukob/sudar racija i vizija koje čovek ima u nekom trenutku.
Ove osobe svakako razmišljaju i povezuju različito od ostatka okoline, bune se protiv stereotipa svake vrste, ali i naglo prekidaju ili preusmeravaju razgovor ukoliko osete da "oni drugi" pričaju u nedogled sve ono što bi se reklo u tri reči. Ili bar ono što bi ova osoba rekla u tri reči.
Ponekad u brzini, preskoče suštinu ili bar pola informacija koje dobijaju sa druge strane, loše povežu misao sagovornika i buntovnički nastave "po svom" iako je sagovornik baš isto govorio.
Često, osobe sa ovim aspektom Merkura nemaju strpljenja da saslušaju, prekidaju misao, negiraju, ne veruju, inate se i naglo prekidaju komunikaciju - samo zato što njima nije zanimljivo ono što druga strana ima da kaže. I onda traže dalje sagovornika. Pa je i sledeći dosadan.
Primera radi, ovo mogu biti često i prividno mirni ljudi, koji zauzdaju misao neko vreme, da bi kad nije trenutak planuli i prekinuli komunikaciju jer im se neko drugi može učiniti življim ili zanimljivijim od vas.
Ovo su i oni koji najčešće koketiraju sa astrologijom, numerologijom, jogom ili nekakvim "ekscentričnim" znanjima - koje ih kao bljesak ponesu i naglo "ostave na miru" jer ništa zauvek nije zanimljivo.
Upravo zato, ove osobe često biraju da budu same ili pričaju "sami sa sobom"- jer se osećaju katkad intelektualno superiorno u odnosu na okolinu, nekad i ekscentrično i umorno od misli - kako svojih, tako i tuđih.


Uzmimo za primer Mads Mikkelsena, danskog glumca. U mladosti je trenirao gimnastiku, bavio se atletikom, a zatim je studirao ples u Balettakademien baletskoj akademiji u Göteborgu.
Mads je bio profesionalni plesač gotovo deceniju, dok naglo sve nije napustio, da bi studirao glumu u Školi za pozorište Århus 1996. godine, krenuvši odličnim putem u karijeru glumca.

Ovo su svakako dinamični sagovornici, osobe koje unose živost i novine u komunikaciji, osobe sklone riziku i "igranju" sa nepokretnostima, poslovima ili novcem.
Ovo su i oni koji bi radije naučili da voze motor, svemirsku letelicu ili avion, nego polagali dosadni vozački ispit za automobil.

21.aprila 2023.godine tranzitni Merkur će iz znaka Bika promeniti pravac kretanja u retrogradni smer  iz konjunkcije sa Uranom.
Ovaj aspekt će se ponoviti 4, 5. i 6.juna 2023.godine kada se Merkur vrati direktnim hodom u znak Bika.


Šta to znači?
Iako sada munjevito uočavate veze і odnose među stvarima і ljudima, ipak pokazujete i brzopletost i afektivnost koji vam potstiču misaone egoizme koji sprečavaju da zauzmete ispravan stav. Iako niste bez “svog mišljenja” danas, iako ideje same і iznenada dolaze, iako volite da terate po svom i da sami dođete do rešenja, možda baš danas bljesak spoznaje i odvede svakog od nas u pogrešnom pravcu. Samo zbog brzine.
Pa odaberete pogrešnu ulicu, promenite brzinu u automobilu u pogrešnom trenutku, promenite plan za sutrašnji dan ili ostavite poruku koju možda i niste trebali - jer ste najednom shvatili da "nema svrhe". Za početak, obuzdajte užurbanost i spustite loptu.

 "Kom se ti to rugaš i podsmevaš, lukavi laskavče, koji, sad, jasno vidiš da prorok ne razume sam sebe? Zatečen je prorok i vizionar ovaj, jer nikako ne može da se navikne da on zaista zna i razume tajne, samo njemu date. Ĉuje on i poznaje svoje biće, ali onda, kad pokuša da iz dubina izvuče zadnju istinu i zadnju želju svoju, pa sa onim žarom, koji je samo njemu svojstven, nametne drugima, spoznaje da nema reči i još više, da ne ume da kaže i prizna drugima, ono što priznaje sebi. Muka jeste, jer kako to, da biće proročko, nemo, spokojno, koje želi da sledi sebe, jeste svesno svog JA, ali ne zna i ne može da dokaţž, pokaže i uveri druge. Da li zato što sumnja, ali ne, nema sumnje svest o svesti ova, već zato što ne može da dokaže sebi. Da, baš to, da dokaže sebi, da odgovori sama sebi i da poveruje u ono, što očigledno veruje, ne može on. Fale mu reči i nema spokojstva, jer strašna je ovo bol, da najuzvišenijoj i najsamostalnijoj svesti, ovog časa razum ne pruža podršku, savetuje ga da ne sledi sebe, na šta on ne pristaje..."
MERKUR I URAN - loši aspekti; Goran Milekić

 


O Jovani

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
Zakažite razgovor slanjem poruke na viber: +381694443220


Scroll to Top