Tranzitni Merkur u znaku Bika
od 03.aprila u 18:22 do 11.juna 2023.godine

Merkur se oko Sunca okrene jednom za 88 dana. Od jednog do drugog izlaska Sunca na Merkuru prođe 176 dana (na Merkuru dan traje duže od godine). Prečnik Merkura je 4879 km. Dnevna temperatura na Merkuru je 430 °C. Noći su hladne i temperatura se spušta do -180°C.
U rimskoj mitologiji, Merkur je doveden u vezu sa grčkim bogom Hermesom i germanskim Wotanom Predstavlja glasnika bogova, i boga trgovine i profita. Njegovo ime se vezuje za latinsku reč merx ("roba"). Prema njegovim najranijim oblicima, povezan je sa etrušćanskim bogom Turmsom, ali većina njegovih karakteristika i mitova su pozajmljeni iz grčke mitologije, a odnosi se na Hermesa.

Merkur simbolizuje razum, intelekt, moć rasudjivanja, veštinu govora, pokreta pisanja, izražavanje, trgovinu, puteve, rodjake, decu, komšije, banke, škole, učenje, saobraćaj i posredovanje. Primarna funkcija Merkura je razmišljanje i koordinacija. Merkur je zaslužan za brzu percepciju, mentalnu fleksibilnost i uopšteno moć prilagođavanja. On ukazuje na intelektualni i mentalani razvoj.

“I on signifikuje divinaciju i proročanstva proroka, razum, govor i sporazumevanje i priče i njihovo pamćenje. Takođe, mudrošću, verom i lepotom učenja, otrinom karaktera. I intelektom i literaturom i filozofijom i darom znanja; takođe i aritmetikom i geometrijom i merenjima visokih i nebeskih stvari. Čak i mudrošću zvezda.” Abū Ma'shar

Merkur vlada analitičkom inteligencijom (za razliku od Jupitera koji simbolizuje kreativnu inteligenciju). Sam termin Inteligencija predstavlja mentalnu karakteristiku koja se sastoji od sposobnosti za učenje iz iskustva, prilagodljivost na nove situacije, razumevanja i korištenja apstraktnih pojmova, i korišćenja znanja za snalaženje u novoj okolini u kojima ne pomaže stereotipnonagonsko ponašanje, niti učenjem stečene navike, veštine i znanja. Merkur simbolizuje dalje i čulo mirisa. On predstavlja i novac i trgovinu (platni promet),
Potpomaže i razmeni ideja i slobodi u komunikaciji. Dakle, Merkur opisuje i način na koji se informišemo, i povezujemo stvari, pa i kako se uključujemo u neku ulicu ili na neki put. Vlada i svim lančanim reakcijama, pa i lančanim sudarima.

Danas, 03.aprila 2023.godine oko 18h 22min tranzitni Merkur ulazi u znak Bika u kome ostaje do 11.juna 2023.godine.

Sam znak Bika vlada istokom i severoistokom. Vlada bogatstvom, materijalnom sigurnosti, gotovinom, ličnim stvarima i ličnim dobrima, prihodima i dobicima. Vlada i hranom pa i poljoprivredom, proizvodnjom i potrošnjom, zemljom, zemljištem i samom obradivom teritorijom.
Dakle, glavni misaoni procesi i usmerenja narednih dana biće vezani za novac, posed, zemlju, hranu kao i za lična uverenja.

Ovde problem na mundanom planu može izazvati Merkurova retrogradnost pa od 21.aprila do 15.maja 2023.godine moguće su ponovne krize na berzi i destabilizacija postojećih valuta, javni bankroti i sve veći broj nezaposlenih, ali i potreba za promenama u načinu na koji prihvatamo elementarne potrebe za biološkim održanjem.

Merkur u znaku Bika narednih dana biće u istom znaku sa Uranom i kvadratu prema Plutonu.

Kvadrat Merkura prema Plutonu biće egzaktan od 3. do 5.aprila 2023.godine kao i oko 15.maja kada Merkur menja smer kretanja u direktni hod.
Neko sada pokušava da nametne svoje stavove, dok vi defanzivnim stavom ili nasilnim verbalnim odgovorom, branite svoje mišljenje.
Pod ovim tranzitom se neretko podiže glas, nameće misao, manipuliše istinom (izvrće istina), preti ili ucenjuje, bilo da je u pitanju bliska osoba, prijatelj, dete ili partner.
Ako ovih dana čujete “ako ne prestanes otićiću, ako se ne zaustaviš udariću te i slično, preživeli ste tranzit.
Ako ste ćutali, špijunirali, manipulisali, imali osećaj da vas neko ozbiljno u razgovoru “zeza” i dalje ste osetili tranzit.
Ako ste ušli u sukob oko računa, greške oko plaćanja kreditnom karticom, ako ste “poludeli” jer plata kasni a vanredni troškovi u kući bivaju sve češći, i dalje ste preživeli tranzit.
Tranzit Merkura aflikovanog od Plutona, doprinosi i „sužavanju vidika“, sopstveno zatvaranje unutar mračnih hladnih dubina uma, kao i osećaj “ograničene” mogućnosti da se donese prava odluka ili usmeri misao ka pozitivnom rešenju na bilo kom planu u svakodnevnici.
Tranzitni Merkur predstavlja globalnu evoluciju misli (trend) koja će na indirektan način “dotaći” svakog od nas.
Ljutnja ili bes, kao reakcija koja će proizaći iz aflikcije Merkura prema tranzitnom Plutonu, će biti uslovljena objektivnim događajima (posao, pozicija i njeno ugrožavanje), ali i (iracionalno) pojačana našom svesnom ili nesvesnom reakcijom da “odgovorimo” jasno i glasno na takozvani napad.
Svrha ovog tranzita Merkura je ponovno razmatranje, duboko poniranje u prošlost pa i u suštinu, umovanje o prethodnim postupcima ili odlukama, kao i usmerena misaonost u pravcu razrešenja svakodnevnice (Vita Activa).
Mnoge dileme, koje su vas opsedale prethodnih dana (ostati ili dići ruke), predstavljaju prevashodno posledicu mentalnog zamora koji je aktuelan bar od početka zime (brige oko svakodnevnice, posla, troškova, dugova, štednje, kredita).
“Slika” tih dilema mogla se preneti na razočarenje u posao, produktivnost, najbliže, partnere, “kontrolore vašeg života” ili jednostavno projekciju sopstvenog nezadovoljstva nad istim.
Izmenjena vizura stvarnosti (umišljanje, paranoja, strahovi) i objektivni napadi na poziciju bilo kog pojedinca (problem na poslu i u privatnom životu) doneli su i rezutate u prethodnim danima. Pretnje na poslu, mogućnost otkaza, verbalni ili fizički napadi od kolega ili saradnika.


Konjunkcija po znaku sa Uranom
ukazuje na brzinu obrade informacija i pronicljivost u medjuljudskim odnosima, naglašenu intuiciju, originalnost, inspirativnost koja ide daleko ispred vremena, proročke misli, oslobodjenost od predrasuda, progresivnost i ludu hrabrost pri donošenju odluka, ishitrenost i neprijatnu istinoljubivost.
Ova pozicija Merkura ukazuje na nagle, brze, kratke i moderne oblike komunikacije. Ukazuje i na bunt protiv rasizma, borce za prava životinja, ali i otvorena istupanja u svim pitanjima vezanim za socijalnu pravdu.

"Umetnost je pokušati pronaći dobro u ljudima i učiniti svet osećajnijim mestom." kaže Keanu Reeves.

Morgan Freeman istupa protiv proslave meseca istorije crnaca: "ne želim mesec istorije crnaca. Istorija crnaca je američka istorija..." Tada je izjavio da je jedini način da se okonča rasizam taj da se prekine pričati o njemu, te naglasio kako ne postoji „mesec istorije belaca”. Friman je u intervjuu u emisiji 60 minuta rekao Majku Valasu: "Prestaću te nazivati belcem, ali zamoliću i tebe da me ne nazivaš crncem..."

Konjunkcija Merkura i Urana daje i atipična interesovanja i zanimanja, ili bar drugačiji pristup čak i najobičnijim zanimanjima. Ponekad, ova pozicija Merkura ukazuje i na rizike kod donošenja finansijskih odluka, ali uz dobar aspekt prema Jupiteru i velike nagle dobitke. Nekada ova pozicija ukazuje na vanbračnu ili usvojenu decu.
Nekada ovaj pozicija Merkura ukazuje i na ljubav ka avionima i vazduhoplovstvu, ali i na opasnosti koje se dogadjaju u saobraćaju kako drumskom tako i medjuljudskom.

Šta znači sve ovo u tranzitu?

Iako sada munjevito uočavate veze і odnose među stvarima і ljudima, ipak pokazujete i brzopletost i afektivnost koji vam potstiču misaone egoizme koji sprečavaju da zauzmete ispravan stav. Iako niste bez “svog mišljenja” danas, iako ideje same і iznenada dolaze, iako volite da terate po svom i da sami dođete do rešenja, možda baš danas bljesak spoznaje i odvede svakog od nas u pogrešnom pravcu. Samo zbog brzine.
Pa odaberete pogrešnu ulicu, promenite brzinu u automobilu u pogrešnom trenutku, promenite plan za sutrašnji dan ili ostavite poruku koju možda i niste trebali - jer ste najednom shvatili da "nema svrhe". Za početak, obuzdajte užurbanost i spustite loptu.

 "Kom se ti to rugaš i podsmevaš, lukavi laskavče, koji, sad, jasno vidiš da prorok ne razume sam sebe? Zatečen je prorok i vizionar ovaj, jer nikako ne može da se navikne da on zaista zna i razume tajne, samo njemu date. Ĉuje on i poznaje svoje biće, ali onda, kad pokuša da iz dubina izvuče zadnju istinu i zadnju želju svoju, pa sa onim žarom, koji je samo njemu svojstven, nametne drugima, spoznaje da nema reči i još više, da ne ume da kaže i prizna drugima, ono što priznaje sebi. Muka jeste, jer kako to, da biće proročko, nemo, spokojno, koje želi da sledi sebe, jeste svesno svog JA, ali ne zna i ne može da dokaţž, pokaže i uveri druge. Da li zato što sumnja, ali ne, nema sumnje svest o svesti ova, već zato što ne može da dokaže sebi. Da, baš to, da dokaže sebi, da odgovori sama sebi i da poveruje u ono, što očigledno veruje, ne može on. Fale mu reči i nema spokojstva, jer strašna je ovo bol, da najuzvišenijoj i najsamostalnijoj svesti, ovog časa razum ne pruža podršku, savetuje ga da ne sledi sebe, na šta on ne pristaje..."
MERKUR I URAN - loši aspekti; Goran Milekić

Retrogradni Merkur u znaku Bika od od 21.aprila do 15.maja 2023.godine na nekom opštem planu ukazuje na mogućnosti zemljotresa na jugoistoku Evrope, kao i probleme u avio saobraćaju.
Na ličnom planu, Merkur vlada mislima i komunikacijom. Ovih dana one mogu biti neprijatne, pogrešne i loše.
Za sve vas koji ovih dana čekate važnu poslovnu vest ili ste u nedoumici šta će dalje biti sa vašim poslom/novcem, očekujte recimo, "sitan" udar na vaš ego, može rezultirati i davanjem otkaza ili napuštanjem tek prihvaćenih poslovnih dogovora.
Sa druge strane, jedan strani "poslodavac" će pobeći iz zemlje i neće isplatiti zaposlene.
Ukoliko vam bilo ko duguje ili obećava novac, do realizacije u ovom periodu neće doći.

Generalno, sklonost ka dezinformacijama je izražena, kao i pad u panična stanja usled istih. Nervoza je naglašena, pa izbegavajte rasprave o "ozbiljnijim" temama sa bliskim osobama.

Uz boravak retrogradnog Merkura i Urana u istom znaku imaćemo i situacije u kojima jezik može biti "brzi od pameti" (kako kod poslovnih odluka, tako i u medjuljudskoj interakciji).
Na opštem planu, Merkur vlada i svim lančanim reakcijama - pa i lančanim sudarima kojih sada može biti na pretek. Ovaj aspekt neretko daje probleme i u vazdušnom saobraćaju.
Merkur vlada i svakim vidom "pomeranja" pa u narednim danima očekujem i manji potes (zemljotres) na teritoriji jugoistoka sveta, kao i sitni potresi na Balkanu.
Merkur vlada i vetrovima, pa su sada mogući i "razorni vetrovi" (uragani) na teritoriji krajnjeg zapada.
Merkur vlada i debatama, pa narednih dana očekujte mini cirkus i na našim prostorima.
Merkur vlada i turizmom, trgovinom i novcem. Tu takodje možemo da očekujemo svaku vrstu manipulacija, laži i obećanja koja se neće ispuniti.
Vlada i decom, pa uz trenutke nepažnje odraslih - deca mogu da stradaju. Kada smo kod dece, pripazite na probleme sa varenjem, disanjem i kožom.


O Jovani

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
Zakažite razgovor slanjem poruke na viber: +381694443220


Scroll to Top