Retrogradni Uran u znaku Bika
od 24.avgusta 2022. do 22.januara 2023.godine

autor teksta: Jovana Bogoslovov - tekst objavljen 23.avgusta 2022.godine, pošalji email: jovanalg@yahoo.com


Kao prva od tri transpersonalnih planeta kaja je otkivena (Uran, Neptun i Pluton), Uran prvenstveno simbolizuje civilizacijski i kulturološki razvoj na opštem društvenom planu. Najčešće se dovodi u vezu i sa pojmom slobode, jednakosti i ravnopravnosti.
S druge strane predstavlja individualnost i ekscentričnost, inovacije, finansijske akrobacije, tehnološke promene ili uopštene nagle (gotovo trenutne) promene smerova i dogadjaja koje ne možemo da predvidimo kao i istraživanja i netrpeljivost prema svemu što je staro ili kontinuirano.


“Uranska energija može biti doživljena u svojoj pozitivnoj i u svojoj negativnoj formi, često istovremeno. Zbog toga za individuu predstavlja problem da apsorbuje ovu energiju što je često izbacuje iz ravnoteže. Osoba može postati temperamentna, jako napeta i nervozna, sklona ekstremnim oscilacijama u stavovima i ponašanju. Može biti prisutna nesmirujuću vibracija u umno-telesnoj auri koja može biti uznemirujuća i neprijatna za druge i u krajnjoj liniji, voditi društvenoj izolaciji.” P.Hajdn


Dana, 15.maja 2018. godine, tranzitni Uran je promenio znak i iz znaka Ovna prešao u znak Bika u kom će ostati do jula 2025.godine.

Tranznitni Uran je bio u znaku Bika od 6. juna 1934. godine do 7.avgusta 1941.godine kada je na kratko ušao u znak Blizanaca da bi se ponovo vratio u znak Bika od 4.oktobra 1941. godine i boravio u istom do 15.maja 1942.godine.

Sam znak Bika vlada istokom i severoistokom. Vlada bogatstvom, materijalnom sigurnosti, gotovinom, ličnim stvarima i ličnim dobrima, prihodima i dobicima. Vlada i hranom pa i poljoprivredom, proizvodnjom i potrošnjom, zemljom, zemljištem i samom obradivom teritorijom.
Dakle, glavni događaji narednih godina biće vezani za novac, posed, zemlju, hranu kao i za lična uverenja.
Kroz krize na berzi i destabilizaciji postojećih valuta, javnim bankrotima i sve većim brojem nezaposlenih, u siromaštvu, javiće se i potreba za promenama u načinu na kojiprihvatamo elementarne potrebe za biološkim održanjem. Radne navike i rutina će se menjati, dogodiće se reforma u prehrambenoj industriji, a nanovo će se definisati i pravila o korišćenju resursa zemlje.
Šta će se u ovom "krugu" tranzitnog Urana kroz znak Bika dešavati pročitajte OVDE.

Rastuća stopa siromaštva, otkazi i privremene obustave rada zbog kovid infekcije, kao i raseljavanje i migracija stotine hiljada ljudi sa Istoka, doprineće dodatnom padu realnih prihoda i porastu inflacije, padu zaposlenosti i životnog standarda, kao i povećanje potražnje za javnim kuhinjama, dodatnoj socijalnoj pomoći.
Ovaj tranzit Urana će prodrmati dosadašnji kapital i potrošnju, što ukazuje i na kolaps u bankarstvu, stagnaciju u građevinarstvu, destabilizaciju valuta, finanske krahove, nepouzdanu štednju, investicije i vrednost akcija na berzi.
Nekoliko puta sam rekla da retrogradno kretanje Urana se u mnogim situacijama može pokazati kao efikasnije i moćnije od direktnog kretanja ove planete, bar kad su tranziti u pitanju. Uran predstavlja nagon za promenama, budjenje inventivnosti, kombinacije, budjenje, revolucije, inteligenciju – višu svest, šok, stres i nepredvidljive situacije, ali i reorganizaciju, brze promene i inovacije.

24. avgusta ove godine, tranzitni Uran kreće retrogradno sa 18*55 znaka Bika i biće retrogradan sve do 22.januara sledeće godine.
Kada je tranzitni Uran retrogradan, čini se da je teže obuzdati nestabilne i impulsivne nagone koje posedujemo i miruju u vreme Uranovog direktnog hoda. Ovo se najčešće ispoljava kao naglost, uznemirenost ili naprasna promena mišljenja i stava.
Retrogradno kretanje takođe može da donese privremeno stanje anksioznosti ili napada panike usled dugog vremenskog perioda potiskivanja potrebe za pravom i slobodom.

Uranovo retrogradno kretanje, sada će otežati pojedincu da pronadje modus da bude svoj i finansijski nezavisan, bez nanošenja stresa i nevolja - i sebi ali i drugima oko sebe.
Pogledajte u kojoj kući vam se nalazi tranzitni Uran i kojim natalnim poljem (poljima) vlada kako bi videli, odakle će dolaziti “nemir”, odnosno odakle će se vraćati stresne situacije do početka januara.

Na primer,
ukoliko vam Uran vlada poljem braka (7.kućom), a tranzitira 10.kućom, moguće je da će partner provoditi mnogo vremena na poslu, što će kod vas vratiti uznemirenost i potrebu da se oslobodite odnosa za koji odavno verujete da vam ograničava rast, napredak i slobodu.
Recimo, Tina Tarner ima retrogradnog Urana u Biku u natalnoj 10.kući. Pored Marsa koji je u njenoj kući partnerstva pa je doprineo i nasilju u braku, retrogradni Uran je upravo i doneo tešku promenu i oslobodjenje od Ajka.

Naravno, mi sada govorimo o tranzitu i "privremenom stanju".
Drugi scenario, sa istom postavkom, bi bio da se želite osloboditi i pravnog ugovora vezanog za posao koji vas finansijski ograničava i umanjuje vam slobodno vreme koje bi proveli sa dragim ljudima.
I tako redom.