Tranzitni Merkur u znaku Device
od 28.jula do 5.oktobra 2023.godine

Merkur se oko Sunca okrene jednom za 88 dana. Od jednog do drugog izlaska Sunca na Merkuru prođe 176 dana (na Merkuru dan traje duže od godine). Prečnik Merkura je 4879 km. Dnevna temperatura na Merkuru je 430 °C. Noći su hladne i temperatura se spušta do -180°C.

U rimskoj mitologiji, Merkur je doveden u vezu sa grčkim bogom Hermesom i germanskim Wotanom.
Predstavlja glasnika bogova i boga trgovine i profita. Njegovo ime se vezuje za latinsku reč merx ("roba").
Prema njegovim najranijim oblicima, povezan je sa etrušćanskim bogom Turmsom, ali većina njegovih karakteristika i mitova su pozajmljeni iz grčke mitologije, a odnosi se na Hermesa.

Astrološki posmatrano, Merkur simbolizuje razum, intelekt, moć rasudjivanja, veštinu govora, pokreta pisanja, izražavanje, trgovinu, puteve, rodjake, decu, komšije, banke, škole, učenje, saobraćaj i posredovanje. Primarna funkcija Merkura je razmišljanje i koordinacija.

I on signifikuje divinaciju i proročanstva proroka, razum, govor i sporazumevanje i priče i njihovo pamćenje. Takođe, mudrošću, verom i lepotom učenja, otrinom karaktera. I intelektom i literaturom i filozofijom i darom znanja; takođe i aritmetikom i geometrijom i merenjima visokih i nebeskih stvari. Čak i mudrošću zvezda.” Abū Ma'shar

Merkur je zaslužan za brzu percepciju, mentalnu fleksibilnost i uopšteno moć prilagođavanja. On ukazuje na intelektualni i mentalani razvoj.
Merkur vlada analitičkom inteligencijom (za razliku od Jupitera koji simbolizuje kreativnu inteligenciju). Sam termin inteligencija predstavlja mentalnu karakteristiku koja se sastoji od sposobnosti za učenje iz iskustva, prilagodljivost na nove situacije, razumevanja i korištenja apstraktnih pojmova, i korišćenja znanja za snalaženje u novoj okolini u kojima ne pomaže stereotipnonagonsko ponašanje, niti učenjem stečene navike, veštine i znanja.

Šta predstavlja Merkur?
Čoveka, studenta, misao, ideju, razum, školu, automobil, platni promet i decu do početka puberteta. Misaoni proces, govor, dogovor i sposobnost izražavanja misli, takodje.
Merkur simbolizuje dalje i čulo mirisa. On predstavlja i novac i trgovinu (platni promet), Potpomaže i razmeni ideja i slobodi u komunikaciji.

Tranzitni Merkur ulazi u znak Device 28.jula 2023.godine.

“Kada je dobro postavljen: Merkur predstavlja suptilnu, finu osobu, ali izuzetno jakog intelekta, logičnu, sklonu dugim percepcijama i razmišljanju. Sjajnog disputanta i logičara koji voli da uči, elokventnog u govoru, u stalnoj potrazi za sviim mogućim misterijama i saznanjima, oštroumnog i duhovitog u isto vreme. Samoukog – do svih znanja dolazi sam, bez učitelja, nadahnut ambicijom da u svakom znanju bude izvrstan. Sa prirodnom željom da stalno putuje i istražuje nove prostore. Privlače ga stare, tajne, okultne nauke, sposoban je da predvidi i daje prognoze. Ako se okrene trgovini, niko ga ne može prevazići. Kada je loše postavljen: probija se prepredeno kroz život jer ima snalažljiv um, ali više frenetičan, lud, spreman da napadne baš svakoga, razmažen i sklon da protraći svoje vreme na ogovaranja, torokanja. Veliki lažov, hvalisavac, brbljivac, zabada svoj nos svuda, ne čuva tajne, poročan i bezbožan. Lakoveran, nema svoje mišljenje, vara i krade, neozbiljan. Lako se raspline u raspravi, izopačen je i razvratnih misli. Priča prazne priče…” William Lilly

Tranzitni Merkur 28.jula 2023.godine, ulazi u znak Device, baš tamo gde mu je i mesto sedišta i egzaltacije.
Sam Merkur u tranzitu kroz ovaj znak doneće pojačanu sposobnost rezonovanja i sposobnost rešavanja logičkih problema bilo da je u pitanju posao ili trenutna situacija problema na nekom drugom planu.
Tek kada imamo problem, poteškoću, “rebus”, kada treba otkriti rešenje, formulisati ga i primeniti na problemsku situaciju, tad je proradio Merkur u Devici.
Dakle, na redu je praktična strana svakog uma. Nikakva imaginacija, nikakva mašta..na redu je čista suština i podatak, dokaz i rešenje.
Ulaskom u znak Device Merkur će se pridružiti Marsu, doći do trigona prema Jupiteru i Uranu i praviti opoziciju sa Saturnom.

Šta to znači?

Merkur aflikovan od Saturna oslikava sukob analitički orjentisanog intelekta i životnog iskustva sa druge strane. Ova pozicija planeta ne otežava intelektualne sposobnosti, ali nosi neprestalnu borbu misli sa mračnim ili društveno neprihvatljivim temama.
Sva misao, sada je, usmerena na praktične ciljeve u kojima se oseća najveće nezadovoljstvo; dalje na analizu svakog prošlog dogadjaja i osećaj nezadovoljstva donetim odlukama.
Sada se i moguće, čini nemoguće. Pamćenje slabi, i ono što se mukom naučilo, privremeno se, lako zaboravlja.
Ukoliko osećate nalete melanholije, povremenu depresiju, ako ste žrtva kleptomania ili osetite da neko želi da vas prevari, ako ste okruženi spletkarošima, negativcima, ako preživljavate nezgode na radu, ako trpite poslovne probleme ili osećate mentalnu i poslovnu stagnaciju, ukoliko naporno radite i imate osećaj “kolapsa misli i deficit reči”, ako vam kasne sa isplatama duga, plate. .. ako osećate otuđenje od rodbine, dece, prijatelja; ako vam od jutra stižu nepovoljne vesti, ako vas muči sumnja, ako ste sada dežurni pesimista, ako izgubite kreditnu karticu, račun ili jednostavno vidite problem u autobusu, vozu, kombiju ili većem prevoznom sredstvu.


23.avgusta tranzitni Merkur kreće u retrogradnom hodu kroz znak sa 21*Device 51.
Retrogradni Merkur u znaku Device od od 23.avgusta do 15.septembra 2023.godine na nekom opštem planu ukazuje na mogućnosti zemljotresa na zapadu i severozapadu, kao i probleme u avio saobraćaju.
Na ličnom planu, Merkur vlada mislima i komunikacijom. Ovih dana one mogu biti neprijatne, pogrešne i loše.
Za sve vas koji ovih dana čekate važnu poslovnu vest ili ste u nedoumici šta će dalje biti sa vašim poslom/novcem, očekujte recimo, "sitan" udar na vaš ego, može rezultirati i davanjem otkaza ili napuštanjem tek prihvaćenih poslovnih dogovora.
Sa druge strane, jedan strani "poslodavac" će pobeći iz zemlje i neće isplatiti zaposlene. Ukoliko vam bilo ko duguje ili obećava novac, do realizacije u ovom periodu neće doći.
Generalno, sklonost ka dezinformacijama je izražena, kao i pad u panična stanja usled istih. Nervoza je naglašena, pa izbegavajte rasprave o "ozbiljnijim" temama sa bliskim osobama.

Uz boravak retrogradnog Merkura i Marsa u konjunkciji (i Urana u trigonu) imaćemo i situacije u kojima jezik može biti "brzi od pameti" (kako kod poslovnih odluka, tako i u medjuljudskoj interakciji).
Na opštem planu, Merkur vlada i svim lančanim reakcijama - pa i lančanim sudarima kojih sada može biti na pretek. Ovaj aspekt neretko daje probleme i u vazdušnom saobraćaju.
Merkur vlada i svakim vidom "pomeranja" pa u narednim danima očekujem i manji potes (zemljotres) na teritoriji severozapadu sveta, kao i potrese nazapadnom delu Balkana.
Merkur vlada i vetrovima, pa su sada mogući i "razorni vetrovi" (uragani) na teritoriji krajnjeg zapada.
Merkur vlada i debatama, pa narednih dana očekujte mini cirkus i na našim prostorima.
Merkur vlada i turizmom, trgovinom i novcem. Tu takodje možemo da očekujemo svaku vrstu manipulacija, laži i obećanja koja se neće ispuniti.
Vlada i decom, pa uz trenutke nepažnje odraslih - deca mogu da stradaju. Kada smo kod dece, pripazite na probleme sa varenjem, disanjem i kožom.


O Jovani

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
Zakažite razgovor slanjem poruke na viber: +381694443220


Scroll to Top