Mlad Mesec u znaku Jarca u četvrtak,
11.januara 2024.godine oko 12 sati i 57 minuta

tekst objavljen: januara 2024 autor: Jovana Bogoslovov viber:+381694443220Početak neke faze, kao i događaja, oslikava Mlad Mesec; kulminaciju iste Pun Mesec. Ovde dve faze Meseca su takođe poznate i kao kosmički udah i izdah. U proseku na svakih trinaest i po dana iza Mladog Meseca dolazi Pun Mesec, a jednom godišnje i Mlad Mesec u znaku Jarca.
Faza mladog Meseca, takozvana noć bez Meseca, traje nekoliko sati.
Uticaj mladog Meseca je daleko suptilniji nego uticaj drugih faza Meseca - npr. Pun Mesec više utiče na telo, dok Mlad Mesec više utiče na sam um čoveka.


U četvrtak, 11.januara 2024.godine oko 12 sati i 57 minuta imaćemo Mlad Mesec u znaku Jarca u blizini fiksne zvezde Dheneb.
Ova zvezda ima prirodu Marsa i Jupitera i ukazuje na komandovanje, zloupotrebu imaginacije, veliki upliv na um masa i opasnosti od hemiskih trovanja. Daje i uspehe i časti u ratovanju.

Ovaj Mlad Mesec će biti u separacionoj konjunkciji sa Marsom i aplikacionoj konjunkciji sa Plutonom.

Šta to znači?
Ukoliko ste zadnjih dana osećali da ste na bilo koji način ugroženi ili emotivno “pogođeni” razmotrite dobro svoju reakciju. Možda niste u pravu.
Na privatnom planu: ukoliko vam se činilo da vama neko drag, na bilo koji način, ne podržava vaše stavove ili ne staje u zaštitu vaših ideala ili interesa pokušajte da stvari razmotrite iz druge perspektive.
Snažan osećaj emocionalnog ugrožavanja i zapostavljanja od strane onih za koje ste vezani će biti aktuelan i narednih par dana, a sa njim i vaša burnija emocionalna reakcija.
U emotivnim i porodičnim odnosima, ali i na poslu, činiće se da nema sredine, niti kompromisa. Narednih dana se može aktivirati i strah od gubitka, pa možemo ulagati vanredni napor da se odnosi ili posao održe po svaku cenu.
Ovaj strah od gubitka і od ugrožavanja, poneka dovodi do aktiviranja potrebe za kontrolom і dominacijom nad drugima, što će neminovno voditi i snažnim emotivnim krizama, čiji je cilj da iz korena promene dosadašnji model emocionalnog reagovanja.


Narodni običaji i verovanja:

“Mlad Mesec se smatra blagotvornim za zdravlje pa se radosno pozdravlja: “Zdrav Zdravljače, nov novljače”. Postoji verovanje da je u ovom period iza Madog Meseca vrlo blagotvorno (ozdravljujuće) piti vodu sa izvora u nedelji Mladog Meseca na dan petak i u nedelju.
U noći Mladog Meseca muškarci tresu svoje novčanike, a žene svoj nakit i dukate. Ko pogleda u Mlad Mesec, a kod sebe nema novca, narednih mesec dana neće imati ni novca ni sreće. U prvoj nedelji nakon Mladog Meseca, valja započinjati važne poslove, putovanja, selidbe, brak, Šišanje ovaca, setvu i sadjenje drveća. Žene treba da izbegavaju rad, pranje, namakanje konoplje, bojenje prediva, pranje kose, pozajmice i pečenje hleba.
ipak, Mlad Mesec nije povoljan za seču drva (razmnožiće se žižak i uništiti drva); ako se zakolje stoka, meso će se brzo ucrvljati; ako se opere ili izbeli tkanina ubrzo će se pokidati".


Scroll to Top