Uran u znaku Bika
od 15.maja 2018. do jula 2025.godine

autor teksta: Jovana Bogoslovov;  tekst objavljen februara 2018.godine; pošalji email: jovanalg@yahoo.com


"U prvobitnom stvaranju, zamisao je bila dovoljna da začne i razvije univerzum koji je još uvek bio blizu bezuzročnom stanju Haosa. Biblija se osvrće na ovu kreativnu spontanost u postanku sa naredbom ' Neka bude svetlo.'
U rimskoj mitologiji Ouranos je postao Uranus, drevni bog nebesa i neba. On je bio muško božanstvo, povezan sa elementom Vazduhom i njegove božanske ideje su kružile u nebeskom umu, gde obrasci ideja, čije vreme tek dolazi, postoje samo u potencijalu. Prisutna je izvesna konfuzija, po pitanju odnosa Haosa i Urana. Neki izvori sugerišu da je Uran bio unuk Haosa, kao i muž svoje majke Gee, koja istovremeno egzistira i kao kosmička materica i ženski princip i kao Majka Zemlja u užem smislu. Ovo navodi na to da je Gea ćerka Haosa i uz to, prvobitna materica koja je porodila Urana.
Prilikom svojih neredovnih silazaka, da bi oplodio Geu semenom svojih poslednjih ideja o budućem razvoju, Uran je bio šokiran kad je shvatio šta je zapravo stvorio u zajednici sa Zemljom. Njegova divna vizija je dala život nečemu što je ličilo na monstrume. Ova deca, poznata kao Kiklopi i Titani bila su suviše ružna i okorela u zemljinoj vibraciji, da bi ih on mogao smatrati svojom,. Uran ih je odbacio, negirajući svoje očinstvo. Razočaran, on baca svoju decu u dubine Tartarosa, tamnog područja skrivenog u telu Gee. Gea, je medjutim bila itekako voljna da prihvati svoju decu, jer su bila načinjena od zemlje kao i ona. Ipak, njihovo vraćanje u matericu tretiranjem kao neuspeha, počelo je da je pritiska. Gea je počela da zahteva od Titana, da se osvete svome ocu. Titani su odraz pojave separatnih moći prirode i iza ovog zajedničkog imena kriju se Rea, Okean, i Kron.
Ovo je bila prva Bitka Bogova, u kojoj novi bogovi predstavljeni Titanima pokušavaju da zbace i preuzmu moć starog boga Urana. Kron je bio Titan koji je uslišio molbe Gei i preduzeo akciju protiv Urana. U momentu kada je Uran sledeći put prišao Gei, Kron je spremno sačekao. Uhvatio je za genitalije Urana svojom levom rukom, koja će postati ruka rđavog predznaka, i sa zakrivljenim mačem ili srpom od kamena kastrirao oca, a njegove odsečene genitalije bacio u okean. “

Pol Hajdn, “Istraživanje astrološkog Urana”


Kao prva od tri transpersonalnih planeta kaja je otkivena (Uran, Neptun i Pluton), Uran prvenstveno simbolizuje civilizacijski i kulturološki razvoj na opštem društvenom planu. Najčešće se dovodi u vezu i sa pojmom slobode, jednakosti i ravnopravnosti.
S druge strane predstavlja individualnost i ekscentričnost, inovacije, finansijske akrobacije, tehnološke promene ili uopštene nagle (gotovo trenutne) promene smerova i dogadjaja koje ne možemo da predvidimo kao i istraživanja i netrpeljivost prema svemu što je staro ili kontinuirano.

“Uranska energija može biti doživljena u svojoj pozitivnoj i u svojoj negativnoj formi, često istovremeno. Zbog toga za individuu predstavlja problem da apsorbuje ovu energiju što je često izbacuje iz ravnoteže. Osoba može postati temperamentna, jako napeta i nervozna, sklona ekstremnim oscilacijama u stavovima i ponašanju. Može biti prisutna nesmirujuću vibracija u umno-telesnoj auri koja može biti uznemirujuća i neprijatna za druge i u krajnjoj liniji, voditi društvenoj izolaciji.” P.Hajdn


Dana, 15.maja 2018. godine, tranzitni Uran menja znak i iz znaka Ovna prelazi u znak Bika u kom će ostati do jula 2025.godine.
Tranznitni Uran je bio u znaku Bika od 6. juna 1934. godine do 7.avgusta 1941.godine kada je na kratko ušao u znak Blizanaca da bi se ponovo vratio u znak Bika od 4.oktobra 1941. godine i boravio u istom do 15.maja 1942.godine.


Sam znak Bika vlada istokom i severoistokom. Vlada bogatstvom, materijalnom sigurnosti, gotovinom, ličnim stvarima i ličnim dobrima, prihodima i dobicima. Vlada i hranom pa i poljoprivredom, proizvodnjom i potrošnjom, zemljom, zemljištem i samom obradivom teritorijom.
Dakle, glavni događaji narednih godina biće vezani za novac, posed, zemlju, hranu kao i za lična uverenja.
Kroz krize na berzi i destabilizaciji postojećih valuta, javnim bankrotima i sve većim brojem nezaposlenih, u siromaštvu, javiće se i potreba za promenama u načinu na kojiprihvatamo elementarne potrebe za biološkim održanjem. Radne navike i rutina će se menjati, dogodiće se reforma u prehrambenoj industriji, a nanovo će se definisati i pravila o korišćenju resursa zemlje.


Primera radi,
u već osiromašenoj Evropi (iza Prvog Svetskog Rata) napuštajući znak Ovna i kvadrat prema Plutonu u znaku Raka, 26. januara 1934.godine potpisao se Nemačko-poljski pakt o nenapadanju, kao dogovor između nacističke Nemačke i Poljske da će rešiti svoje probleme pregovorima i izbegavanjem vojnih sukoba u periodu od deset godina.
Sporazum je normalizovao odnose između Poljske i Nemačke, koji su prethodno bili zategnuti zbog pograničnih sporova usled teritorijalnih ustupaka po odredbama Versajskog mira.
Deficit osnovnih ljudskih potreba, kao što su hrana i sklonište, sigurnost, zaposlenost i dohodak, doveli su do porasta ekstremizma i vrlo radikalnih partija, posebno u Nemačkoj gde je vladala masovna nezaposlenost, a nemačka valuta postala bezvredna.

Uranov prelazak u znak Bika, je nagovestio i neuspeli pokušaj puča i pokušaj državnog udara, 25. jula 1934. godine od strane austrijskih nacista, u kome je ubijen kancelar Engelbert Dolfus.


Dana, 2. avgusta 1934.godine Adolf Hitler postaje Firer Nemačke, postavši šef države kao i kancelar. 19.avgusta glasači su u na referendumu u Nemačkoj odobrili spajanja funkcija kancelara i predsednika, čime je odobreno Hitlerovo preuzimanje vrhovne vlasti.


Par nedelja kasnije, 09.oktobra 1934.godine dogodio se atentat u Marseju na kralja Aleksandra I Karađorđevića, prilikom njegove zvanične posete Francuskoj.
Atentator, Vlado Černozemski, pripadnik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije (poreklom Bugarin), usmrtio je kralja Aleksandra sa četiri metka, a jednim je ranio francuskog ministra inostranih poslova Luja Bartua, koji je usled neadekvatne medicinske pomoći iskrvario i umro.
Malo pre, francuski ministar inostranih poslova, Luj Bartu, je pokušavao da ostvari ideju „istočnog Lokarna“, saveza u koji bi bile uključene članice Male Antante i Italija. Za tadašnju Jugoslaviju, ovaj savez je podrazumevao priznanje SSSR-a i zbližavanje sa Italijom, što je kralj Aleksanadar, radi zbližavanja sa Nemačkom, nastojao da izbegneJuna, 1934. godine, prilikom posete Beogradu, Luj Bartu ga je ubeđivao: „Nemoj s Hitlerom, nego s novim francuskim saveznicima - Musolinijem i Staljinom“.
Pred polazak za Marsej, kralj Aleksandar je rekao britanskom poslaniku u Beogradu da „neće više da bude francuski satelit", te: „Putujem u Pariz zato što sam saveznik Francuske ... ali ... ja nikad neću sudelovati u jednoj koaliciji koja će rešavati probleme srednje Evrope ako u njoj ne bude Nemačka.“
Nemački list "Frankfuter Zeitung" je ovu posetu propratio člankom u kome se kaže da jugoslovenski vodeći krugovi ne kriju svoju nameru deluju potpuno nezavisno i da na to treba gledati kao na prvoklasni politički događaj koji ima da stvori jednu potpuno novu situaciju, jer „Aleksandar nije više mali kraljić "satelit" nego Suveren koji želi da vodi politiku svoje zemlje po svom sopstvenom shvatanju“.

Krajem avgusta 1934. godine, na poziv Anta Pavelića, vođa VMRO-a Vančo Mihajlov je doputovao u Rim kako bi se dogovorili detalje oko izvršenja atentata na kralja Aleksandra.
Sastanak su održali u hotelu Kontinental, razgovoru između Pavelića i Mihajlova prisustvovao je i generalni inspektor tajne službe Italije Erikole Konti.
Odlučeno je da se atentat izvrši u Francuskoj jer se već znao program Aleksandrove predstojeće posete. Pavelić i Mihajlov su se dogovorili da pripreme više grupa radi izvođenja atentata.
U jutarnjim časovima 9. oktobra, jugoslovenska obaveštajna služba je dobila izuzetno važne podatke od jednog njenog agenta iz Italije. Ukazano je da će se atentat dogoditi u Marseju i da su teroristi putovali čehoslovačkim pasošima. O ovim saznanjima je upoznat jugoslovenski ambasador u Francuskoj dr Miroslav Spalajković, koji je već bio u Marseju i organi francuske bezbednosti. Tražili su da se o ovome obavesti kralj lično i da odustane od posete Marseju. Međutim, kada je Spalajković obavestio kralja Aleksandra o pripremi atentata, kraljev komentar je bio: „Sada je za to isuviše kasno. Moramo se držati programa".
Kada su kraljeva kola stigla na trg ispred palate Berze, oko 16 časova i 20 minuta, čovek je iskočio je iz gomile, noseći u desnoj ruci buket cveća i na francuskom viknuo:„Živeo kralj!“. Iznenada je skočio sa desne strane na papučicu automobila, odbacio buket cveća i iz revolvera ispalio više hitaca u pravcu kralja.
Pukovnik Piole, koji je bio najbliži događaju, sa konja je sabljom ubicu oborio na zemlju. Atentator je i u padu, sa zemlje, nastavio da puca na sve oko sebe. Zatim su dva policajca ispalili nekoliko hitaca u atentatora, koji je već bio oboren.
Kralj je ležao nepomičan na zadnjem sedištu automobila, ministar Bartu je bio pogođen u desnu nadlakticu, a general Žorž pogođen sa više zrna u grudni koš, nadlakticu i stomak. Zbog gužve na ulici, automobil sa ranjenim kraljem mileo je do policijske stanice, gde je kralju pružena prva pomoć. Međutim, lekari ništa nisu mogli da učine jer su rane bile smrtonosne. Nekoliko minuta posle 17 časova kralj Aleksandar I Karađorđević od Jugoslavije izdahnuo je ne dolazeći svesti.

U trenutku atentata, tranzitni Mars je bio u opoziciji sa Saturnom i u kvadratnom znaku prema Uranu sa prvih stanica znaka Bika, dok se Uran vraćao u kvadrat prema Plutonu.


Dalje, 4. aprila 1936.godine, u Beogradu, prvog dana generalnog štrajka studenata Beograda, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Subotice protiv fašizacije zemlje i Vlade Milana Stojadinovića, u sukobu studenata-komunista sa članovima nacionalističke organizacije „Orjuna“ u zgradi Medicinskog fakulteta ubijen je student prava i član KPJ Žarka Marinkovića (1911—1936). U znak sećanja na ovaj događaj, 4. april se obeležava kao Dan studenata Beogradskog univerziteta.
Tog dana je tranzitni Mars bio u konjunkciji sa Uranom iz znaka Bika.


7. jul 1937.godine, sukobom japanskih i kineskih trupa kod mosta Marko Polo blizu Pekinga počeo je Drugi japansko-kineski rat.
U tom trenutku su Mars i Uran bili u opoziciji.

12. mart 1938.godine, nemačke trupe umarširale u Austriju, čime je ta država pripojena Trećem rajhu.
U tom trenutku su Mars i Uran bili u konjunkciji.


Tokom marta 1939. imali smo seriju važnih dogadjaja:

15. marta pod pretnjom napada i uništenja Praga, predsednik Emil Haha je u Berlinu potpisao akt o predaji zemlje Trećem rajhu, nemačke trupe su okupirale Češku.
23. marta mađarsko ratno vazduhoplovstvo je napalo štab Slovačkog ratnog vazduhoplovstva, čime je započelo Slovačko-mađarski rat.
28. marta republikanska vojska je u Španskom građanskom ratu predala Madrid snagama generala Franka.
Tih dana je tranzitni Uran došao do 15* znaka Bika i bio u trigonu prema Marsu u znaku Jarca.

Da bi u septembru 1939.godine i poceo Drugi Svetski Rat.
1. septembra je Nemačka bez objave rata napala Poljsku i time započela Drugi svetski rat.
3. septembra Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska objavljuju rat Nemačkoj.
5. septembra SAD proglasile su svoju neutralnost u ratu
7. septembar Bugarska i Rumunija proglašavaju neutralnost.
Prvog septembra je tranzitni Uran (zajedno sa Saturnom u znaku Bika) ušao u treći dekanat znaka Bika i napravio trigon sa Marsom iz znaka svoje egzaltacije.


Šta će se u ovom "krugu" tranzitnog Urana kroz znak Bika dešavati?

Slična (ne ista) sutuacija je i sada aktuelna u svetu i biće potrebna radikalna rešenja, razumna i praktična jer će do 2023.godine tranzitni Uran kroz znak Bika pratiti Pluton ovog puta iz znaka Jarca.
Dakle možemo imati neku vrstu istrebljenja naroda i nacija, stradanje naroda i otimanje teritorija, ali i istrebljenje starih sistema i restriktivnih postulata.
Ovoga puta, rastuća stopa siromaštva, raseljavanje i migracija miliona ljudi sa Istoka i severoistoka, doprineće dodatnom padu realnih prihoda i porastu inflacije, padu zaposlenosti, propasti industrija i životnog standarda.
Ovaj tranzit Urana će prodrmati dosadašnji kapital i potrošnju, što ukazuje i na kolaps u bankarstvu, stagnaciju u građevinarstvu, destabilizaciju valuta, finanske krahove, nepouzdanu štednju, investicije i vrednost akcija na berzi.

 

autor teksta: Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi. Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
zakažite razgovor slanjem poruke na viber:
+381 69 4443220

Jovanin YouTube kanal

Pars fortuna – arapska tačka sreće i sudbine

Pars Fortuna predstavlja tačku sudbine i sreće - doslovce - sreće u životu (ili sreću života). Opisuje sam pogled na život, kvalitet i snagu života, sreću kroz partnerstvo, decu ili sl. Ali opisuje i sudbinu kojoj ne možemo „izmaći“.


tekst objavljen decembra 2017.godine

Južni Mesečev Čvor – Ketu i Venera u istom znaku do 16.novembra 2022.godine

Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim.
Večno nezadovoljan, neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.


autor teksta: Jovana Bogoslovov, tekst objavljen 2020.godine

Škola astrologije astrolabium

Jovana Bogoslovov

Svetog Save 25, Beograd, Srbija

+381 69 444 3 220

jovanalg@yahoo.com

Follow Us
Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.
Jovanin YouTube kanal

© Jovana Bogoslovov. All Rights Reserved.