Tranzitni Retrogradni Pluton
od 2.maja do 12.oktobra 2024.godine

“Na pola našeg životnog puta, Nadjoh se u šumi gde tama prebiva, Jer noga sa staze prave zaluta… Ah, teško je reći mučninu što skriva, Ta šikara šumska gusta, Na koju i pomisao strah izaziva. Tako je mučna da je šala smrt pusta, Al’ da bih kaz’o šta se tu zgodi, O drugom će zboriti moja usta...“ Dante Alighieri, “Pakao”

Pluton je rimski bog podzemlja, grčki bog Had. Samo ime Pluton znači "bogat", a dolazi od grčke reči ploutos – "bogatstvo". Grci su Hada takodje zvali Pluton, Druga Plutonova imena su i Pluto, Dis Pater i Ojbulej.
Pluton je sin Ops i Saturna, brat Veste, Junone, Cerere, Jupitera i Neptuna, unuk Cela I Terre. On je stariji od svoje braće, i mlađi od sestara. Kad je Jupiter postao kralj, zavladao je nebom, svetom. Neptun je dobio more, a Pluton podzemlje. Braća su Cereri dali površinu Zemlje za vlast.Pluton je vladar podzemlja, koje se zove Had, kao i u grčkoj mitologiji. Njemu dolaze duše mrtvih. Prikazivan je uz psa Kerbera, sa štapom i sa kacigom koja ga čini nevidljivim.
Venera, boginja lepote i ljubavi, poželela je da pronadje ljubav za Plutona. Poslala je svog sina Amora da ispali čarobnu strelu ljubavi prema Plutonu.Pluton je bio pogođen i zaljubio se. Perzefona je bila na Siciliji, na ostrvu koje je njena majka volela. Igrala se sa nimfama, brala cveće. Iz vulkana Etna došao je Pluton i odveo ju u podzemlje (Had). Pluton je Perzefoni bio stric, i ona se udala za njega i postala kraljica podzemlja. Cerera je prešla Zemlju uzduž I popreko tražeći svoju ćerku. Pluton je odbijao da pustiti svoju ženu. Na kraju je napravljen dogovor - Perzefona će ostati šest meseci kod njega, a šest kod majke.
Prema grčkoj mitologiji Plutos je bio bog bogatstava koja dolaze iz zemlje, žitarica, rudnog blaga i svog korisnog bilja, sin Demetre i Iazoa.

"Retrogradni Pluton u vezi sa četri prirodne faze razvoja označava to da polovina čovečanstva ne prihvata status quo i da će istraživati svoje trenutno stanje ne bi li duboko promislio o svojoj prirodnoj fazi ili o nivou razvoja. Ovaj proces uzima u obzir kolektivnu evoluciju za sve četri faze ili nivoa razvoja...
Retrogradni princip stvara reakciju povlačenja od trenutne životne situacije, od društvenih i kolektivnih odredjenja, očekivanja i pritiska da se životu odazivamo na konformistične načine. "
 Jeff Green

Šta donosi retrogradni Pluton?

Retrogradni hod Plutona je uvek intenzivniji nego direktno kretanja ove planete. Snažan i intenzivan prodor u podsvesno se već oseća ovih dana, ono što smo mesecima „gurali pod teph“ dolazi na red. Osvešćenje zaboravljenih emocija gneva, besa, strahova i potreba da se kontroliše svaki segment života, sada su na redu. Upravo ovim hodom „unazad“ svako od nas će se suočiti sa zaboravljenim ličnim resursima i pokazati svesno ili nesvesno, snagu u nastojanju da prevaziđe dosadašnje probleme. Preispitivaće se skriveni motivi partnera, okruženja, poslovnih saradnika. Istraživaće se svrha dosadašnjih modela našeg ponašanja, razmišljati se o poslu, ostvarenoj poziciji i menjati se principi i prioriteti. Snaga oporavka i regeneracije sada je najjača. Pod ovim tranzitom, je najlakše suočiti se sa najdestruktivnijim, skrivenim, ličnim nastojanjima. Ako naglo ostavite cigarete, prekinete odnose koji su trajali godinama, hrabro ostavite poziciju koja vam je bila teret, učinili ste pravu stvar, jer svakako ste ostavili ono što nije valjalo. Ukoliko niste svojom voljom, Pluton će sve navedeno “oteti na silu”.

"Kako se Pluton sporo kreće, obično je tokom njegovog tranzita posebno naglašen jedan kvadrat natalne kuće. Taj će kvadrat biti pokazatelj eventualnog doprinosa pojedinca njegovom vremenu. Štaviše, kada Pluton predje preko nekog ugla natalne ili solarne kuće, od pojedinca se traži da preciznije odredi prirodu svoje sudbine i svoj društveni cilj. Svaka planeta dotaknuta Plutonom u tranzitu predstavljaće poziv na novi poredak stvari što se tiče lične upotrebe te planete. Pluton uvek zahteva.
Uran inspriše « spolja », Neptun apsorbuje ili raslojava, ali Pluton zahteva renesansu, reintegraciju na nove puteve i svesno samopožrtvovanje. Natalna (ili solarna) kuća u kojoj se nalazi natalni Pluton pokazaće kako će se pojedinac suočiti sa kolektivnim mentalitetom svoga vremena i njegovim zahtevima. Položaj u kući neće označavati lični odgovor na te izazove, nego više vrstu odgovora koja je pojedincu moguća. S druge strane, položaj u kući tokom tranzita označiće na koji će način osoba najbolje odgovoriti na trenutne društvene zahteve... Uran, Neptun i Pluton ne predstavljaju uobičajene pokazatelje ljudske prirode, onakve kakve je mi sada poznajemo. Ove tri planete mogu biti retrogradne gotovo pola godine; njihova retrogradnost dakle, može imati samo uopšteni značaj. Najvažniji trenuci će biti trenuci menjanja pravca kretanja: iz direktnog u retrogradno i obratno. Iskustvo je dosad pokazalo da se upravo pre nego neka planeta postane retrogradna ili ponovo direktna stvari ubrzavaju, stižu do kritične tačke. Dok su indikacije Urana uopšteno nagle i nasilne, pod Neptunom je akcija podmukla i često nevidljiva u datom trenutku. Što se tiče Plutona koji u jednom znaku ostaje od 13 do 30 godina, on obično podstiče opsesivne ideje i instinkte moći u pojedincu" Alexander Ruperti, "Cycles of Becoming"

Rođeni u trećoj dekadi kardinalnih znakova (Ovan, Rak, Vaga i Jarac) su okončali svoje dane drame i transformacije koji su počeli davne 2008.godine. Sada imaju šansu za postepeni oporavak.

Rođeni u prvoj dekadi fiksnih znakova - Bik, Lav, Škorpija i Vodolija, su od početka 2024.godine do sada izdržali najteži udar i ovaj tranzit mogu zapamtiti kao jedan od najmučnijih perioda u životu.
Od maja do oktobra ove 2024.godine, fikni znakovi mogu osetiti gubitak kontrole nad svakodnevnicom ili neko gubitak najbližih članova porodice.
Odlučnost da se ostavi, izreže sve staro i po cenu svega krene iz početka, putem kojim do sada niste išli - obeležiće naredne mesece.
Snaga koja će se naći u mraku, u mrtvom i uništenom dosadađnjem modelu prihvatanja života pomoći će da se napravi hrabri korak za dalje. Biće ovo dani u kojima će gotovo svako od navedenih naći nadljudsku snagu, energiju, pokazati inat, prkos i instikt predatora. Upravo ova grupa ljudi sada može postati i "lovac" koji odbija da učestvuje u borbi, ako nije unapred siguran da će dobiti bitku. Čak i kada loše procenimo situaciju, istrajavaćemo u naameri do kraja i pobedićemo staro.

Author
astrolog

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi.
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na svom YouTube kanalu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom