Penumbralna lunarna eklipsa
30. novembra 2020. na 08°Blizanaca 44′

piše: Jovana Bogoslovov, tekst objavljen novembra 2020. ; e-mail: jovanalg@yahoo.com, mob/viber: +381 69 444 3 220

Mesec se pomrači kada uđe u Zemljinu senku. Ova senka ima konusni oblik pošto je Sunce mnogo veće od Zemlje. Pomračenje počinje ulaskom Meseca u Zemljinu polusenku. Iz polusenke Mesec ulazi u senku i to svojim levim krajem, okrenutim ka istoku. Tada se na Mesecu opaža senka Zemlje koja sve više raste, a Mesec dobija izgled srpa..." “.

Šta predstavlja Pomračenje Meseca?
Eklipse najavljuju nadolazeća negativna dešavanja, bilo da je reč o natalnom, horarnom ili mundanom horoskopu, a primarna važnost se daje solarnim eklipsama.
Jedna od njih, Totalna solarna eklipsa, će se dogoditi i 14. decembar 2020.godine oko 17:13 računajući po lokalnom vremenu za Beograd na 23° Strelca 08′.

U ponedeljak, 30. novembra 2020, imamo penumbralno pomračenje Meseca, delimičnu Lunarnu eklipsu u prvom dekanatu, na 08° Blizanaca 44′, na zvezdi Aldebaran koja je danas na oko 10°05′.
Ova eklipsa će biti vidljiva sa teritorije velikog dela Evrope, Azije, Australije, Severne Amerike, Južne Amerike, Pacifika i Artika.

Za glavne događaje u životu jedne osobe, fiksne zvezde su od velike važnosti. Maksimalan orbis koji se dozvoljava je 2° lučna stepena.
Aldebaran, Regulus, Antares i Fomalhaut su najvažnije od svih fiksnih zvezda. Za njih se kaže da predstavljaju "čuvare neba", čuvare četiri strane sveta i četiri nebeske tačke.
Aldebaran vlada istokom, Regulus severom, Antares zapadom i Fomalhaut jugom.
Najsjajnije zvezde najintenzivnije reaguju ako su na uglu i u konjunkciji sa svetlim telima Suncem, Mesecom i Venerom (kao treće svetlo telo).

Aldebaran je najsvetlija zvezda sazvezđa Taurus i jedna od 15 najsvetlijih na našem nebu. Od Sunca je u prečniku 39 puta veći, a njegova masa jednaka je masi 5,5 Sunca.
Magnituda ove zvezde se menja od +0,99 do +1,02 (od -0,51 do -0,48 apsolutne veličine. Nalazi se vrlo blizu Hijada, ali ne pripada njima iako se tako dugo računalo.
Al Dabaran je arapska reč i znači "pratilac". Izgleda da se Aldebaran tako zove jer na nebu izlazi nakon Plejada, te izgleda kao da ih prati.

Fiksna zvezda Aldebaran ima prirodu Venere i Saturna i donosi čast, inteligenciju, elokvenciju, postojanost, integritet, popularnost, hrabrost, žestinu, sklonost ka pobuni, odgovoran položaj, javne počasti i sticanje moći i bogatstva kroz druge, ali njegove koristi se retko pokazuju kao trajne. Pod uplivom ove zvezde postoji indicija i za opasnost od nasilja i buktanje bolesti.
Na ličnom planu, donosi negativne promene u kući, u imovini ili porodici, ali i na poslovnom planu kroz loše uplive žena.
Prva dekada Blizanaca je pod vladarstvom Jupitera pa Lunarna eklipsa u ovoj dekadi donosi probleme vezane za zakon, strance, migrante, vlade ili verske službenike.

U mundanoj karti, ova eklipsa utiče na narode, države i gradove koji imaju tradicionalnu povezanost sa znakom Blizanaca ali i Strelca (na Ascendentu, MC, Suncu ili Mesecu) poput Amerike, Britanije (naročito London i Notingem), deo Francuske (naročito Versaj), Australije, Španije, Severa Italije, dela Nemačke (Študgard), deo Azije (naročito Jermenija, Mongolija, Saudijska Arabija, Tajland, Ujedinjeni arapski emirati ili Južni Vijetnam).

Vreme- klima: je loše za poljoprivredu i voćarstvo. Kršiće se zakonski akti, rašće broj kradja i prevara, imaćemo veće afere oko političara i profesora.
Klima je na globalnom nivou promenljiva, praćena rizikom od uragana na krajnjem severo - istoku i severozapadu. Mogući su snažniji potresi na poluostrvima i ostrvima na Jugu i Jugo istoku. U velikom delu Evrope vreme će biti promenljivo sa mogućnost obimnijih padavina - oluje, kiše, poplave i grad.
U noći (danu) Lunarne eklipse raste broj saobraćajnih nesreća, dobijaju se loše vesti o rodbini, jača nasilje u komšiluku, mogući su nemiri na ulici i javnom mestu.

Na ličnom planu, ovu lunarnu eklipsu će naročito osetiti rodjeni sa Suncem ili Ascendentom u promenljivim znakovima kao i oni koji imaju Mesec u promenljivom znaku (Blizanac, Devica, Strelac ili Ribe).

Lunarna eklipsa (zajedno sa narednom Solarnom), nas uvodi u vreme velikih promena na kolektivnom, privatnom i profesionalnom planu. Sada je moguće nasilje nad masama, pogoršanje opšteg zdravlja poplulacije, rušenje reputacije vladara širom sveta, te serija neočekivanih dogadjaja u masi, na radnim mestima i na planu nekretnina.

Ovo pomračenje Meseca će se ticati promena, u početku neprijatnih, u onom sektoru gde vam pada znak Blizanaca. Tu se možete osetiti najlomljivijim, jer svako pomračenje uslovno rečeno simbolizuje pobunu i gašenje svetla.

Kod mnogih sa Mesecom u promenljivim znakovima može doneti i brigu oko nekog člana porodice ili odvajanje od istog.
Za početak, pogledajte polje u kome se odigravaju dve pomenute eklipse (polje koje počinje Blizancima ili Strelcom) i videćete šta je u toku i šta će se "lomiti" i menjati u narednih bar četri meseca (1. polje život, fizicko telo, 2 novac, 3 komunikacija, saobraćaj, učenje, rodbina, 4 otac (mada oba roditelja), kuća, dom, 5 zabava, deca, seks I ljubav, 6 bolesti, zdravlje, svakodnevnica, posao, 7 brak, partnerstva, 8 smrt, nasledstva, dugovi, 9 religija, duhovnost, zakon, putovanja, 10 karijera, pozicija i posao, 11 prijatelji, nade, zelje, novac koji mi pada s neba, lutrija, 12 izolacija, patnja, trpljenje, loše stvari koje se desavaju zbog mojih grešaka, poroci, strahovi i tako redom).

Pročitajte još