Krećući se po nebeskom svodu, Mesec zatvori pun krug za 27 dana i nekoliko sati. Obilazeći oko Zemlje i sa Zemljom oko Sunca, Mesec prema njima zauzima različite položaje. Mesec je zbog stalnog menjanja položaja prema Suncu i Zemlji različito osvetljen i sa Zemlje se vidi u različitim oblicima – fazama: kao mlad Mesec ili mladina (koji se najčešće ne vidi - osim u vreme pomračenja Sunca); Mesec u prvoj četvrti – vidi se uveče i zalazi u ponoć; pun Mesec ( izlazi kad zađe Sunce i može se videti celu noć) kao i poslednja četvrt kada Mesec izlazi u ponoć i vidi se do izlaska Sunca. Astrološki posmatrano, Sunce simbolizuje svest i primarni je davalac života. Mesec podsvest. Sunce predstavlja izmedju ostalog i čistu želju za dokazivanjem, Mesec želju za sigurnošću i primanjem, razmenom emocija i prihvatanjem. Sunce simbolizuje dan i svetlost, toplotu i život. Mesec noć i senke, vlagu i plodnost.
Mesec u osnovi simbolizuje primarni ženski princip. Upravlja osećajima, izrazava potrebu za spontanošću i udobnošću jer se plaši. Svi su strahovi sazdani u Mesecu - druge planete modeliraju kako će se taj strah ispoljiti. Svaka trauma je sadržana takodje u Mesecu. Mesec voli noć, intimu i kuću, pa najčešće tu traži tačku smirenja. Pretstavlja majku i ženu, kao i ćerku kad se uda i postane majka. Upravlja i rodjenjem. početkom života i kao i dešavanjima do pete godine, ali i osećajima iz prenatalnog perioda. Podsvest i snovi su pod uplivom Meseca, kao i sam mozak i levo oko. Na naše telo najdirektnije utiče Mesec - za naš fizikus i naš oblik je zadužen Mesec.

"Čandra je voden i vazdušast u konstituciji (kapha i vata), intuitivan je i ima okruglo telo, svetlo lice, piskav i prijatan govor, promenjive je i ćudljiv." Parashari 3.24.

Početak neke faze (kao i dogadjaja) oslikava Mlad Mesec, kulminaciju iste Pun Mesec,
Ove dve faze Meseca su takodje poznate i kao kosmički udah i izdah.
Dakle, u proseku na svakih trinaest i po dana iza Mladog Meseca dolazi Pun Mesec, a jednom godišnje i Pun Mesec u znaku Raka.

U sredu, 27.decembra 2023.godine oko 1:33 ujutru imaćemo Pun Mesec na 4° Raka 58′, u blizini fiksne zvezde Tejat Posterior . Ova zvezda ima uticaj Merkura, Venere i Saturna i ukazuje na snagu, energiju, moć i zaštitu.

Pun Mesec se u sredu nalazi u separacionom trigonu sa Saturnom i ulazećoj opoziciji sa Plutonom. Istog dana, retrogradni Merkur dolazi do Marsa.

U narednih par dana, ćemo dolaziti u iskušenje da ranija iskustva ponovo i sa mnogo drame i subjektivnosti proživljavamo.
Velika potreba za emotivnom sigurnošću, emocionalna zavisnost, kolebljivost і podložnost trenutnom raspoloženju, kao і uticajima svih vrsta obeležiće naredne dane.
Sada, čak і mali neprijatan događaj, može prouzrokovati neraspoloženje. Preemotivnost, kao і raspoloženje uslovljeno promenama u okolini uticaće na sve.
Intenzivan emotivni odnos sa bliskim osobama, familijom, majkom i porodicom, takođe.
Burne i nagle emotivne reakcije, elektricitet vodjen emocijama i subjektivnim stavom mogu poremetiti kraj vikenda.
Bura strastvenih i instiktivnih reakcija i strahova, kao i osećaj progona i emocionalne ugroženosti možete izbeći mirovanjem.

Ljutnja ili bes, kao reakcija koja će pored Punog Meseca biti podstaknuta i konjunkcijom retrogradnog Merkura sa tranzitnim Marsom (u periodu od 27. do 30.decembra 2023), će biti uslovljena objektivnim događajima (posao, pozicija i njeno ugrožavanje), ali i (iracionalno) pojačana našom svesnom ili nesvesnom reakcijom da “odgovorimo” jasno i glasno na takozvani napad.
Svrha ovog tranzita Merkura je ponovno razmatranje, duboko poniranje u prošlost pa i u suštinu, razmišljanje o prethodnim postupcima ili odlukama, kao i usmerena misao u pravcu razrešenja svakodnevnice.
Mnoge dileme, koje su vas opsedale nedelja (ostati ili dići ruke), predstavljaju prevashodno posledicu mentalnog zamora koji je aktuelan bar od jeseni ove godine (brige oko svakodnevnice, posla, troškova, dugova, štednje, kredita).
“Slika” tih dilema mogla se preneti na razočarenje u autoritete, nadredjene ili jednostavno projekciju sopstvenog nezadovoljstva nad istim. Na ličnom planu:
ova pozicija Punog Meseca ukazuje na najveće konfrontacije duše i duha, maksimalnu neuravnoteženost i nepredvidivost ponašanja.
Prvo prekomerno trošenje emocija počinje upravo u ovoj fazi Meseca.


About author

Jovana

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "AstroLabium ".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
Zakažite razgovor slanjem poruke na viber: +381694443220


Scroll to Top