Jupiter je čuvar morala pa simbolizuje i sveštenstvo, strance, funkcije, dobroćudnost, razumevanje, darežljivost, filozofiju, entuzijazam, optimizam, širenje, osećaj superiornosti. Vlada bogatstvom, slobodom, višim intelektom, velikim poslovima, rastom, prosperitetom, hedonizmom, visokim obrazovanjem, filozofskim razmišljanjem, sportom, dugim putevima, saobraćajnim kolapsima i sl.
Osnovna potreba Jupitera je da razume, shvati, nauči, putuje, spozna, doživi ekspanziju, bogatstvo, uspeh, da predje granice i integrira se u druge kulture. Da bi razumeli Jupitera, zamislite se u poseti skupom restoranu, sve je moguće i dostupno, ali na kraju će i stići račun.
Jupiter je planeta dalekih puteva I velikih saznanja, ideologije, religije, zakona, advokata, pravnika, sudija, senatora, savetnika, ministara, kardinala, kancelara, doktora prava, trgovca vunom, gurua, učitelja, demokratiju, visokih umova i genijalaca.

Sam retrogradni hod Jupitera je usporavao ili otežavao spoljni razvoj dogadjaja, ili donosio osećaj da nam je na nekom planu “sreća okrenula ledja” i da je potrebno ulagati daleko veći napor kako bi neku, do sada “laku” stvar osvojili.
Zapravo, ovaj period je bio više dobar za introspekciju i rad na sebi kao i pronalaženje novih motiva za delovanjem.
Sve što ometa sigurnost ili materijalni razvoj sada je dolazilo u prvi plan.
Obratite pažnju na natalno polje u kom se nalazi znak Bika, kao i polja kojima vlada Jupiter (polja koja počinju znakom Strelca ili Riba) kako bi videli u kojim segmentima života ste najpre osetiti ovu promenu pravc,a odnosno oblasti života u kojima ste morali ulagati dodatni napor, gde ste morali naročito taktizirati i gde ste na trenutke imali osećaj da ste najviše uskraćeni. 
Ukoliko ne znate gde vam se nalazi znak Bika ukucajte svoje podatke na www.astro.com stranici

Polako izlazimo iz vremena preispitivanja odnosa prema vrednostima uopšte, moralu, novcu, posedu, zemljištu (ako imate kao nasledjenu imovinu), ishrani kao i za lična uverenja.

Šta to znači?
Ukoliko se na primer znak Bika, nalazi u vrhu 05.polja možda ste tokom ovog perioda osetili da partner postaje zahtevniji, sebičniji, pohlepniji ili jednostavno suviše orjentisan na sebe.
Ukoliko se isti znak nalazi u vrhu 10.polja ovo će se odnositi na nadređene, u 4.polju na ukućane, u 3. polju na rođake i tako redom.


Retrogradni Jupiter je mogao pomoći da se apsorbuju i svi pozitivni uticaji iz okoline i osveži svaki talenat, ili obnovi strani jezik, obrazovanje ili čak i moralni kodeks na koji smo zaboravili.
Na kraju, efekti retrogradnosti se "okrenuo ka materijalnom" i sva akumulirana energije se manifestovala u praktičnom, u stvarnom životu.

Sam znak Bika vlada istokom i severoistokom. Vlada bogatstvom, materijalnom sigurnosti, gotovinom, ličnim stvarima i ličnim dobrima, prihodima i dobicima. Vlada i hranom pa i poljoprivredom, proizvodnjom i potrošnjom, zemljom, zemljištem i samom obradivom teritorijom.
Dakle, glavni događaji narednih meseci su bili vezani za novac, posed, zemlju, hranu kao i za lična uverenja. Kroz krize na berzi i destabilizaciji postojećih valuta i sve veći broj nezaposlenih, u siromaštvu, javila se i potreba za promenama u načinu na koji prihvatamo elementarne potrebe za biološkim održanjem. Radne navike i rutina su se menjala.
Verovatno ste tragali za smislom u odabiru dosadašnje profesije, možda ste na trenutak izgubiti veru ili bili razočarani u delatnost kojom se godinama bavite, jer kada ste poredili broj radnih sati sa produktima ništa nije zadovoljalo vaše potrebe.
Možda se već i sada dok ovo čitate, osećate “izgubljenim” ili nezadovoljnim u svom poslu ili partnerstvu - i možda već i sad čekate poziv da se vratite na neki sigurni posao sa koga ste krajem leta u afektu otišli.
S druge strane, upravo ćete ovih dana, videti i važnost i naklonost svih bliskih ljudi oko vas, pa ćete, bar na čas, ako ne i zauvek, vratiti, pa rušiti, veru u čoveka.
Konastantno kolebanje izmedju realnih činjenica i mrzovolje koje imate prema materijalnim segmentima života sada mogu oduzeti najviše vremena.

"Jung povezuje funkciju Jupitera sa "personom", tj kompromisom izmedju osobe i društva, izmedju zahteva društvene okoline i unutrašnjih potreba pojedinca.
To je maska stvorena društvenom ulogom koju igramo, a sa kojom se svesno Ja često poistovećuje. Preko persone, osoba se čini kao nešto što ona po prirodi nije.
Marc Edmund Jones smatra Jupitera i Saturna planetama “duše”. U jungovskom kontekstu to ih povezuje sa funkcijama anime/animusa koji otkrivaju unutarašnji nesvesni stav, dopunu svesnog stava persone. Kada je svesna maska na neki način ugrožena, ne uspeva se postici ocekivani rezultat društvenog priznanja (društvena funkcija Jupitera) i tada se Jupiter okreće prema unutra. Pojedinac će preusmeriti svoju pažnju sa javnih uspeha na unutašnji rast i onda će tražiti – ćesto hiperemotivno i iracionalno – tzv. duhovne vrednosti. Daće najvažnije mesto mentalnom razvoju i gledati da ga razvije, radije nego da razvija kontakte sa spoljnim svetom.
Da bi Jupiter delovao pozitivno, osoba mora na prvom mestu, imati zdrav osećaj za postizanje životnog cilja. Na osnovu tog osećaja će osoba želeti sa drugima da učestvuje u nečemu što je veće od njih samih i čega je osoba deo.
Naposletku, jupiterski impuls za širenjem i rastom trebao bi voditi punoj manifestaciji ličnog cilja. Devijacije ovog idealnog jupiterskog razvoja su uopšteno izazvane ulogom Saturna u životu pojedinca. Saturn utvrđuje preduslove na koje Jupiter reaguje, sredinu kojoj on mora dati svoj doprinos...." 
Alexander Ruperti "Cycles of Becoming"


4.septembra 2023.godine tranzitni Jupiter je krenuo retrogradno kroz znak Bika i vraća se do 5° 35, odakle pravi zaokret 31.decembra 2023.godine i kreće direktno.

Šta to znači?

Svake godine tranzitni Jupiter se retrogradno kreće oko 120 dana i periodi kada je u stacionaru (gotovo nepomičan na jednom stepenu), na početku i na kraju retrogradnih faza, su veoma značajni u smislu njihovog uticaja na život svakog pojedinca.

Kada se Jupiter “okrene” direktno, te nedelje – dok ne promeni stepen, su idealne za donošenje, ili sprovođenje, odluka u vezi sa pitanja kojim vlada znak Bika u vašoj karti (proverite u kom polju vam se nalazi znak Bika, ali krajnji rezultat i benefit ćete videti od same natalne pozicije Jupitera).

Ako je znak Bika u vašoj drugoj kući sada su važne odluke vezane za finansije, u četvrtoj za nekretnine, u šestoj za posao i zdravlje i tako redom.
Recimo, Jupiter će doći do 5° Bika 35 - 31.decembra – dakle do 15.januara 2024.godine imate vremena za donošenje i sprovođenje odluka.Za početak pogledajte koji znak se nalazi na vašem ascendentu (podznaku) pa pročitajte sledeći tekst. Ukoliko ne znate šta ste u podznaku, ili koji je znak na vašem ascendentu, na ovom linku možete izračunati svoj Ascendent.

Ako ste u podznaku Bik: ovaj period je važan za samorazvoj, nove životne odrednice, promene na fizikumu (frizura, dijeta, imidž), ali i preuzimanje nove finansijske odgovornosti. Može se javiti і velika želja za putovanjima, avanturama, slobodom і duhovnim širenjem. Zakonska pitanja će zahtevati vašu pažnju do sredine januara naredne godine, pa pažljivo pogledajte ugovore koje potpisujete. Radite na optimizmu і idealizmu.

Ako ste u podznaku Blizanci: poverljive stvari razmotrite і pažljivo ispitajte. Izbegavajte svako ponašanje koje može biti shvaćeno kao skandalozno. Možda ćete biti prilično ranjivi i mogu se otkriti neke vaše tajne. Ovo je vreme za samorazvoj ili za duhovna traženja. Sada više nego ikada, možete osetiti potrebu za privatnošću ili izolovanošću. Ovo je pravo vreme za razvijanje unutrašnjih snaga kao i za pomoć drugima.

Ako ste u podznaku Rak: naredni period je odličan za sve grupne aktivnosti. Do sredine januara naredne godine, sopstveni identitet jačaćete angažovanjem u okviru raznih socijalnih, humanitarnih ili naučnoistraživačkim grupama. Imaćete velike ambicije u pogledu ostvarivanja svojih životnih ciljeva. Ispoljavaćete razvijen osećaj za aktuelna i savremena zbivanja, umećete de se ophodite sa ljudima različitog kulturno-obrazovnog nivoa i razvijaćete  avanturistički duh.

Ako ste u podznaku Lav: naredni period je jako važan za sva pitanja vašeg posla i pozicije. Do sredine januara naredne godine, u središte pažnje dolazi pitanje posla i karijere. Ovo može biti vreme profesionalnog napredovanja ili promene položaja. Odnosi sa autoritetima, u smislu vlasti, društva ili zanimanja, mogu imati važnu ulogu. Odnosi sa roditeljima biće naglašeni. Moraćete da rešite ozbiljne probleme koji se tiču ovih oblasti. Od značaja može biti priznanje javnosti. Mudro postupajte u izazovima u profesiji i karijeri.

Ako ste u podznaku Devica: naredni period može označiti neku vrstu uspeha u obrazovanju, filozofiji ili uverenjima. Uspeh je, do sredine januara naredne godine, usedsređen na snove, planove i težnje. Možete upotpuniti obrazovanje, otputovati u stranu zemlju; ozakoniti ili prekinuti lošu emotivnu vezu. Ovo je period optimizma, nade i opuštenosti.

Ako ste u podznaku Vaga: naredni period će doneti sporazume u pitanjima partnerstva, kao i u pravnim i bračnim stvarima. Pitanja vezana za osiguranje, nasledstvo, porez ili vanredne troškove mogu zahtevati sada vašu pažnju. Može biti jačih seksualnih stimulacija koje bi vam omogućile da se osećate slobodnijom u iskazivanju svojih osećanja. Naglašeni su rođenje, smrt i transformacija, kao i podrška i pomoć od strane drugih ljudi. U ovom periodu ne pozajmljujte novac, ne ulažite svoju imovinu.

Ako ste u podznaku Škorpija: period do sredine januara naredne godine doneće veliku potrebu za kontaktima i razmenom iskustava. Osećaćete se celovitim tek kada ste povezani sa nekim. Brak, bračni odnosi, sada će doći na red. Bar u sferi razmišljanja o istom. Ipak, pasivnosti će doprineti da dobre prilike ili ideje mogu ostati nerealizovane. Probleme može da prouzrokuje izražena sklonost ka bezuslovnom prilagođavanju drugim ljudima.

Ako ste u podznaku Strelac: naredni period donosi ekspanzivno i energično angažovanje u nekom poslu. Bićete radoznali u pogledu funkcionisanja tela, pa da bi obezbedili njegovo maksimalno funkcionisanje, krenuti na vežbe joge, tehnike disanja, trčanje na čistom vazduhu i sl. što se vrlo rado preporučuje u periodu koji sledi.

Ako ste u podznaku Jarac: imaćete snažnu potrebu da ispoljite svoju kreativnost što se može realizovati kroz neku vrstu umetnosti ili putem vaspitno-obrazovnih aktivnosti, pri čemu je prisutna ekspanzivna želja da se bude najkorektniji. Visok nivo emocionalnog zadovoljstva, tokom predstojećeg perioda, se ne mora postići samo vrhunskim stvaralaštvom, nego i sitnim stvarima, kao što su privatne zabave i druženja, ljubavne veze, hobi i sl. Sada je vreme za neograničeno angažovanje oko stvari i ljudi koji pružaju zadovoljstvo. Osećanje širenja, zadovoljstva i sreće do sredine januara naredne godine može biti potstaknuto željom za sopstvenom decom ili ulaskom u neku novu ljubavnu vezu.

Ako ste u podznaku Vodolija: ovo je pravo vreme za uredjenje pitanja doma, kuće i porodice. Kako ćete tokom ovog perioda biti emotivniji і osetljiviji od drugih, važno je da budete tolerantni u gotovo svakom segmentu života, i ne zamerate okruženju ili porodici na svemu. Ovo je pravo vreme da se pozabavite svojim potrebama za sigurnošću.

Ako ste u podznaku Ribe: do sredine januara naredne godine je izražen naglasak je na izražavanju ideja, razumevanju sopstvene ličnosti і vašem stanju duha. Mogu se pojačati sposobnosti percepcije; moguće su promene okoline ili bar razmišljanje o tome. U ovom periodu može biti ponuda poslova sa komšijama ili rođacima. Do sredine januara naredne godine može biti i puno kraćih putovanja ili možete dobiti posao koji zahteva svakodnevno putovanje. Možda ćete biti raspoloženi da studirate, prodajete ili pišete.

Ako ste u podznaku Ovan: naredni period donosi naglasak na vrednostima i finansijskim prilikama koje će se naizmenično smenjivati.
Pojačane su prilike, protekcije i sposobnosti za zaradu, kao i uvećavanje poseda.

 


About author

Jovana

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "AstroLabium ".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
Zakažite razgovor slanjem poruke na viber: +381694443220


Scroll to Top