Tranzitna Venera u sekstilu prema Saturnu - maja 2024.

Venera je druga planeta u Sunčevom sistemu. Kao oličenje rimske boginje ljubavi (po kojoj je dobila i ime), blistavo sija na nebu, pa predstavlja i "treće svetlo telo". U narodu je poznata kao Zornjača, Večernjača ili zvezda Danica. Posle Sunca i Meseca, to je najsjajniji planetarni objekat na nebu. U Vavilonu, planetu Veneru su izdvajali od ostalih planeta i obožavali je kao člana trojstva (Veneru, Mesec i Sunce). Ne tako davno, u Polineziji su Zornjači - Veneri, prinosili žrtve. U rimskim kolonijama nazivana je Lux divina (božanska svetlost).
Astrološki posmatrano Venera simbolizuje ljubav – sposobnost da volimo i pokazujemo ljubav. Simbolizuje i sestre, devojke, ćerke, lepotu, potrebe, uživanje, gracioznost, senzualnost, sklad, mir, harmoniju, komfor, umetnost, muziku, nakit, socijalne odnose, smisao za estetiku, boje, kulturu i vaspitanje, saradnju, dogovor, poklone, grlo pa i hranu, slatkiše, šećer, začine i sl. Venera je materijalna i koristoljubljiva. Vlada i materijalnim obiljem i hranom kao i začinima , vlada i umetnošću i talentima. Jer ona hoće sve "sad, ovde i odmah".

"Abu Mašar i Alkabitus su rekli da je Venera benefik, da je ženskog pola, noćna planeta i da označava žene i supruge. I ako je dnevno rođenje, kao što Alkabitus kaže, ona označava majke. I kao što Sacerdos kaže, ona označava mlađe sestre. I ona je prirodni signifikator dece jer su deca označena petom kućom a Venera je peta planeta od Saturna. A pošto je Venera planeta uživanja i zadovoljstava i kako je peta kuća posvećena deci, ona ih označava jer deca predstavljaju događaj kome se natus raduje više, a priroda je zadovoljnija njima nego bilo kojom drugom stvari." Bojan Šojić

Saturn simbolizuje dogme, statiku, ograničenja i smrt. Vlada kolenima i zglobovima, starinama i ozbiljnošću. Saturn predstavlja dugovečnost, starost, koncentraciju i meditaciju. Saturn predstavlja i štednju, disciplinu kao i svaku vrstu ograničenja; naporan rad, služenje i poniznost, terajući tako osobu da se suoči sa sopstvenim slabostima i negativnijim sklonostima. Dakle, simbolizuje i trajanje, statiku i čekanje. Predstavlja i podvale, laži i manipulacije koja se otkrivaju kroz vreme.

Tranzitna Venera je u sekstilu prema Saturnu 13.maja 2024.godine.
Ovih dana ćete se prisećati svih prošlih ljubavi, svih prošlih odnosa i imaćete želju da za tren, iskreno i brzo vratite sve na početak. Šta god da čekate danima unazad, koga god da čekate, i već ste gotovo "sahranili taj odnos" ili digli ruke od pokušaja da ostvarite komunikaciju, ovih dana možete sačekati i ostvariti pristojniju komunikaciju. Vraćanje na osobe iz prošlosti, osobe sa starosnom razlikom i osobe koje su u daljini - ovih par dana se mogu realizovati sa neki konkretnijim planom, koji opet zahteva čekanje (recimo osoba koju niste dugo čuli ili videli može vam predložiti susret sredinom meseca). Ako bar na tren ne osetite poverenje ili pouzdanost u onome što priča druga strana, zaista se sada možete i potpuno povući.

Dalje, ako odete kod frizera, kog koga opet red čekate mesecima ili odlažete termin, vratićete se i na neku staru frizuru ili boju koju odavno niste imali. Ako birate cipele, naći ćete negde u uglu kuće, baš one koje odavno niste nosili. I tako redom. Ovaj aspekt je sada najbolji za uobličenje bilo koje vrste odnosa (ljubavnih, prijateljskih, partnerskih) koji su u bliskoj prošlosti preživeli veću krizu (sukob ili pretnju rastavom). Ovo je aspekt i preuzimanja odgovornosti. Skladan aspekt predstavlja i neku vrstu smirivanja kriza u partnerstvu. Upravo onaj osećaj kad na tren, bez većeg povoda “spustite loptu” i pokušate da se potrudite, umirite i u osobi koja vas zanima ili sa kojom ste u nekoj vrsti odnosa pronadjete mirnu luku.

Dalje, ovaj aspekt generalno pokazuju i izvesnu vrstu samostalnosti i požrtvovanosti u prijateljskim ili ljubavnim odnosima i svemu što je stabilno i čvrsto, kao i distanciranje od nesigurnih situacija i gubitak bliskosti sa ljudima sa kojima smo u prošlosti imali negativno iskustvo.
Ako ste u situaciji da birate izmedju izazova (Venera je sve vreme u istom znaku sa Uranom) i stabilnosti partnera koji na neki način očekuje i nudi stabilnost, sada ćete za tren zastati i zapitati se “šta to ja radim” i čvrsto ćete se držati stabilnog, predvidljivog, pouzdanog, naklonjenog partnera. Jer ovo je aspekt i osećaja dužnosti, krivice i “igranja na sigurno”.
Jer ovo je i aspekt vernosti i lojalnosti - u ljubavi ili prijateljstvu.

Author
astrolog

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi.
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na svom YouTube kanalu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom