Početak neke faze (kao i dogadjaja) oslikava Mlad Mesec, kulminaciju iste Pun Mesec, Ovde dve faze Meseca su takodje poznate i kao kosmički udah i izdah.
Dakle, u proseku na svakih trinaest i po dana iza Mladog Meseca dolazi Pun Mesec, a jednom godišnje i Mlad Mesec u znaku Bika.
Faza mladog Meseca (takozvana noć bez Meseca), traje nekoliko sati. Generalno, uticaj Mladog Meseca je daleko suptilniji nego uticaj drugih faza Meseca - npr. Pun Mesec više utiče na telo, dok Mlad Mesec više utiče na sam um čoveka.


13.decembra 2023. godine, imaćemo Mlad Mesec u znaku Strelca, u separacionoj konjunkciji sa Marsom i kvadratu sa Neptunom u blizini zvezde Ras Alhague.

Mlad Mesec u trećem dekanu znaka Strelca, narednih petnaestak dana, donosi oscilacije u optimizmu, nove varljive i nejasne planove, preteranu idealizaciju, pojačanu empatiju, intuiciju, maštu, ali i ljubavne, verske i ideološke nesuglasice.

Mlad Mesec u blizini zvezde Ras Alhague upozorava na opsanosti od žena i mentalno slabih osoba.
Ova Zvezda prima uticaje Saturna i neke od nepoželjnih Venerinih kvaliteta. Ukazuje I na opasnosti od otrova ili lekova ili napada razjarenih životinja ili pasa pogođenih besnilom. Ako je u konjunkciji sa Mesecom, Marsom ili Neptunom, ukazuje na sklonost infekcijama uopšte i epidemijskim infekcijama.

Kvadrat Meseca i Neptuna ukazuje na pojačanu osetljivost, tako da izvesni uticaji, inače neprimetni u nekoj drugoj prilici, sada mogu da uzrokovati duševni ili fizički bol. Grubost, svađa, netolerancija і sl. situacije unose ovih dana nemir i pometnju, pa remete i raspoloženje. Više o ovoj poziciji pročitajte na linku #MesecNeptun#

Istog dana ranzitni Merkur kreće retrogradno iz znaka Jarca I vraća se u znak Strelca tokom retrogradnog hoda. Pod ovim Mladim Mesecom trebalo bi pripaziti na "nevidljive" troškove ili štetu, ukoliko nameravate da kupujete nepokretnosti ili stvari za kuću. Takođe valjalo bi biti oprezan oko svih kozmetičkih ili estetskih tretmana.


Narodni običaji i verovanja:

“Mlad Mesec se smatra blagotvornim za zdravlje pa se radosno pozdravlja: “Zdrav Zdravljače, nov novljače”. Postoji verovanje da je u ovom period iza Madog Meseca vrlo blagotvorno (ozdravljujuće) piti vodu sa izvora u nedelji Mladog Meseca na dan petak i u nedelju.
U noći Mladog Meseca muškarci tresu svoje novčanike, a žene svoj nakit i dukate. Ko pogleda u Mlad Mesec, a kod sebe nema novca, narednih mesec dana neće imati ni novca ni sreće. U prvoj nedelji nakon Mladog Meseca, valja započinjati važne poslove, putovanja, selidbe, brak, Šišanje ovaca, setvu i sadjenje drveća. Žene treba da izbegavaju rad, pranje, namakanje konoplje, bojenje prediva, pranje kose, pozajmice i pečenje hleba.
ipak, Mlad Mesec nije povoljan za seču drva (razmnožiće se žižak i uništiti drva); ako se zakolje stoka, meso će se brzo ucrvljati; ako se opere ili izbeli tkanina ubrzo će se pokidati.

 


About author

Jovana

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi .
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
Zakažite razgovor slanjem poruke na viber: +381694443220


Scroll to Top