Merkur i Rahu u istom znaku
od 10.marta do 15.maja 2024.


Merkur simbolizuje razum, intelekt, moć rasudjivanja, veštinu govora, pokreta pisanja, izražavanje, trgovinu, puteve, rođake, decu, komšije, banke, škole, učenje, saobraćaj i posredovanje. Primarna funkcija Merkura je razmišljanje i koordinacija.
Merkur je zaslužan za brzu percepciju, mentalnu fleksibilnost i uopšteno moć prilagođavanja. On ukazuje na intelektualni i mentalani razvoj.
Merkur vlada analitičkom inteligencijom (za razliku od Jupitera koji simbolizuje kreativnu inteligenciju). Sam termin Inteligencija predstavlja mentalnu karakteristiku koja se sastoji od sposobnosti za učenje iz iskustva, prilagodljivost na nove situacije, razumevanja i korištenja apstraktnih pojmova, i korišćenja znanja za snalaženje u novoj okolini u kojima ne pomaže stereotipnonagonsko ponašanje, niti učenjem stečene navike, veštine i znanja.
Čovek, student, dete, misao, ideja, razum, dete, škola, automobil, platni promet, i deca do početka puberteta su opisani Merkurom. Misaoni proces, govor, dogovor i sposobnost izražavanja misli, takodje. Merkur simbolizuje dalje i čulo mirisa. On predstavlja i novac i trgovinu (platni promet), potpomaže i razmeni ideja i slobodi u komunikaciji.

“I on signifikuje divinaciju i proročanstva proroka, razum, govor i sporazumevanje i priče i njihovo pamćenje. Takođe, mudrošću, verom i lepotom učenja, otrinom karaktera. I intelektom i literaturom i filozofijom i darom znanja; takođe i aritmetikom i geometrijom i merenjima visokih i nebeskih stvari. Čak i mudrošću zvezda.” Abū Ma'shar

Severni i Južni mesečev čvor, Ketu i Rahu, najjednostavnije rečeno, predstavljaju karmičku misiju, zadatak u nečijem životu.
Čvorovi, dalje, ukazuju na odnose koje ćemo graditi sa okolinom, na slabe tačke u našem životu I sl. I jedan i dugi su prevashodno malefici. Rahu će uvek delovati pritajeno, dok će Ketu uvek imati otvoreno delovanje.
Rahuu pripada 6.polje a Ketuu 12.polje. Egzaltacija Rahua je u 3. Ili 6. astrološkom polju, dok u 8, 9, 11. I 12. polju daje loše rezultate.
Gornjim delom ljudskog tela vlada Rahu, donjim Ketu. Rahu vlada bradom, Ketu palcem na nozi.
Severni mesečev čvor ili Rahu, se u astrološkoj literaturi dovodi u vezu sa harmonijom, elementarnom težnjom, ukazuje na inkarnacijske lekcije koje sad trebamo da primimo i put koji trebamo da sledimo.
Kako predstavlja Glavu (zmaja, zmije) bez tela, Rahu ukazuje na oblast ka kojoj će biti usmeren sav naš um, svest. Rahu vlada materijalnim dobrima i nije zainteresovan za suštinu odnosa.
Rahu može ukazati i na lošu reputaciju, maliciozna dela, teškoće i loše periode u životu. “Lupati glavu” oko nečega bi bila prava reč. “Misli čitavog života” koncentrisane na odredjenu oblast.
Rahu se raduje Merkuru i najidealnije ih je imati u 4.polju. Takodje, idealno bi bilo da Rahu bude u astrolokim poljima pre Saturna (pr. Rahu u 3, Saturn u 8). Za razliku od njega Ketu će darovati sjajan provod, srećne okolnosti, ali i sklonost okultističkim učenjima i obezglavljenje, kao i gubitak razuma naročito uz aspekt sa Jupiterom i istim tim Merkurom.

Merkur i Rahu su u istom znaku od 10.marta do 15.maja 2024.godine. Šta to znači?.
Konjunkcija Merkura i Rahua ili “Madhya Yoga” uzrokuje političke prevare, obmane u komunikaciji ili razmeni informacija i uzrokuje mentalna trpljenja.
Kada se ova pozicija nađe u natalnom horoskopu, najčešće ukazuje na nedovršeno obrazovanje, nestabilne misli i neuobičajeno ponašanje; udaljavanje od dece; probleme (nekada i gubitke) sa braćom ili sestrama; ekcese na poslu i problem u radu.
Ukoliko je Merkur u istom znaku sa Rahuom ili Ketuom ili aflikovan od istih; onda osoba postaje žrtva mnogih bolesti povezanih sa plućima; mozgom, nervima, ušima, grlom i bolestima creva. Ovo je naročito slučaj ukoliko Merkur ili Rahu/Ketu aflikuju Saturna.

Author
astrolog

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi.
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na svom YouTube kanalu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom